Kalla fakta - Fallet Sannah
Igår kollade jag på Kalla fakta - Fallet Sannah.
Sannah var 15 år när hon anmälde en våldtäkt, men det slutade med att hon själv blev dömd för att ha hittat på allt och fick betala skadestånd till gärningsmannen, trots att det fanns tydliga bevis på att Sannah talade sanning. Hon hade allvarliga skador i underlivet och stora blåmärken på benen. Enligt polisen skulle hon ha orsakat skadorna själv.

Hon hade heller inte rätt till någon juridisk person, vilket gärningsmannen hade. Hon satt alltså där helt ensam utan någon juridisk person och blev ifrågasatt av både polis och andra vuxna människor. När Kalla fakta försöker få tag i dessa åklagare, advokater och poliser avböjer de flesta att ställa upp på en intervju, trots att det finns bevis på att de hanterat fallet fel.

Det här är bara ett av tusentals våldtäktsfall som läggs ned. Detta sker ständigt, ändå undrar människor varför tjejer och kvinnor inte anmäler. Men hur ska man våga anmäla när man vet att det ändå kommer drabba en själv i slutändan? Sannah hängdes ut med namn och bild på internet som tjejen som ljög om våldtäkt och efter det fick hon både våldtäktshot och mordhot.

Sverige som ska vara ett sådant jämställt land som folk säger. Sverige som ska vara ett sådant tryggt land som folk säger, där kvinnor har samma rättigheter som män, hur kommer det sig då att det får gå till så här när det gäller sexualbrott mot kvinnor? När det finns så många tydliga bevis, men de struntar i att kolla upp alla alibi och de tekniska bevisen. Enligt många behövs inte feminism i Sverige, för att Sverige är jämställt redan, men om vi nu är så jämställda så skulle det inte gå till så här i så många fall. 2016 anmäldes över 20.000 sexuella övergrepp. Bara 11% av dem togs till rättegång berättar Stefan Löfven i en partiledardebatt. Är det så här vi ska ha det år 2018? Ska det här verkligen få fortsätta?

Kolla på programmet och våga ta debatten om det här, för det här är inte okej! Kvinnor ska inte behöva oroa sig för att inte bli tagna på allvar när de väl vågar göra en anmälan. Det är samhällets förbannade plikt att hjälpa de som utsätts för brott!

Direktlänk till kalla fakta

 
#1 - Netti Starby

Fy det där är verkligen hemskt! Kramis

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#2 - Annie

Såg själv det programmet, så jäkla sjukt och hemskt!

Är detta sverige 2018? skrämmande tycker jag ..
Ja det är inte konstigt att många inte anmäler när det alldeles för sällan leder till nåt :/

När ska det bli ett rättvist samhälle egentligen.
Kan bli så irriterad på sånt här.

Viktigt inlägg. Bra att Du väljer att skriva om det<3

Kramar

Svar: Tack så mycket. Kram <3
Evah Åberg

#3 - Emelie

Så hemskt! Blir så arg! 😕

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#4 - Jeanette

Förvånar mig inte alls tyvärr. Tycker de flesta kommer väldigt lindrigt undan när det kommer till straff i Sverige. Detta är ju bedrövligt att inte bli betrodd och där har vi ju skälet till att många tyvärr inte ens vågar anmäla.

Svar: Ja det är hemskt..
Evah Åberg

#5 - Malin

Detta är helt sinnessjukt. Man blir mörkrädd =(

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#6 - Anonym

Det där är så himla hemskt!

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#7 - Charlotte

Åh, såg igår att det gick. Tänkte kolla det idag i efterhand. Så hemskt.

Svar: Fruktansvärt :(
Evah Åberg

#8 - Jessica Högberg

*gråter*

Svar: :(
Evah Åberg

#9 - Clara

Så hemskt..!!!

Svar: Verkligen :(
Evah Åberg

#10 - Ariella

Man blir så arg och ledsen. Inte ett enda rätt någonstans.

Svar: Nej precis :(
Evah Åberg

#11 - Evelina

Men gud.... hemskt!!!

Svar: Ja det är fruktansvärt :(
Evah Åberg

#12 - Gintare Mullback

Hemskt

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#13 - Nathalie

Hörde också om detta...så himla hemskt. Så dåligt hanterat av ca ALLA. Detta leder ju även till att andra som är med om samma sak inte orkar eller vågar anmäla eller liknande, usch så hemskt orkar inte ens tänka på det.

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#14 - Anna

GAH, jag blir så arg! Får så ont i magen av att läsa det här. Vet inte om jag klarar att se dokumentären även om jag tror att det är väldigt nyttigt.

Svar: Förstår dig...
Evah Åberg

#15 - Jennie

Helt sjukt.. hittar inte ens ord till det! :(

Svar: Nej det är hemskt :(
Evah Åberg

#16 - Kamilla

Jag såg också programmet igår. Blir så arg och ledsen hur illa behandlade offren ofta blir.

Någon förändring måste se i vårt land snart.

Kram Kamilla

Svar: Fruktansvärt :(
Evah Åberg

#17 - Erica

Så fruktansvärt!!!!! Finner inga ord!

Svar: Nej det är hemskt....
Evah Åberg

#18 - Tobias Hansen

Såg programmet ikväll och blev förbannad. Utredningarna är så dåligt sköta att det är skrämmande. Här har vi en del av grundläggande problemet, det har ju ingen betydelse hur många nya lagar vi hittar på om inte utredning, åtal och rättegång sköts rätt.

Svar: Verkligen sant! Det är fruktansvärt att det går till så här när man ska kunna lita på polisen osv.
Evah Åberg

#19 - Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

Så sjukt det här! Insåg sen att jag var vän med våldtäktsmannen på facebook, en gammal klasskompis. Observera att jag skriver VAR. Lider med Sannah

Svar: Usch fyfan :/ Det är hemskt...
Evah Åberg

#20 - Mia

Oj vad såna här saker gör mig ledsen.
Jag har det extremt jobbigt själv, så brukar inte orka lägga energi på något annat än det dagen bestämmer sig för att hitta på i mitt liv, men det här berör mig med, precis som det berör dig och alla andra kvinnor i vårt avlånga land.
Jag tycker så oerhört synd om den här stackars tjejen att jag skulle vilja göra något för henne, hon gjorde alla rätt med att anmäla osså får hon skit för det i slutänden. Inte konstigt att så många väljer att inte anmäla när det blir såhär. :(

Svar: Ja det är fruktansvärt :(
Evah Åberg

#21 - Josefine

fruktansvärt!!

Svar: Ja det är hemskt :/
Evah Åberg