Tänk om vi behandlade alla brott på samma sätt som vi behandlar sexualbrott
"Det finns kvinnor som ljuger om våldtäkt. Detta gör att det drar ned trovärdigheten för de som faktiskt blivit våldtagna på riktigt."

Det här är en kommentar som man väldigt ofta ser och hör när man pratar om sexualbrott mot kvinnor och det är oftast män som säger de här sakerna. Jag förstår inte riktigt hur debatten om #metoo kan handla om att misstro kvinnor istället för att faktiskt tro dem. Märker ni inte själva att ni lägger fokus på fel ställe? Istället för att faktiskt se det stora problemet, att MÄN våldtar, trakasserar och kränker KVINNOR så lägger ni fokus på något som i stort sett aldrig händer. 20 300 sexualbrott polisanmäldes år 2016 och 97% av de misstänkta är män. Av de anmälda våldtäktsbrotten utgjordes 3 710 (56 %) av våldtäkter mot vuxna och i 96% (3 560) av dessa fall var brottsoffren kvinnor, medan de i 4%(147) av fallen var män säger BRÅ. Ni väljer alltså att bortse från den mängden av kvinnor som faktiskt talar sanning eller som inte ens berättar för de vet hur de kommer att ifrågasättas och istället lägger fokus på någon enstaka som en gång i tiden ljög? Som någon skrev på instagram, bara för att det finns kannibaler i Sverige så säger vi ju inte att vi äter människor i Sverige. Lika lite kan vi alltså säga att kvinnor ljuger om övergrepp. 

Hur många gärningsmän ljuger inte och säger: "Nej jag våldtog henne inte. Jag trodde hon ville, jag är ingen tankeläsare." och får gå fri för det? Hur många män ljuger inte för att skydda en manlig kompis som gått över gränsen för att han inte vågar säga emot?

Tänk om vi behandlade alla brott på samma sätt som vi behandlar sexualbrott mot kvinnor?

"Gösta blev nog inte misshandlad på stan egentligen. Han slog nog ned sig själv för att sätta dit några andra. Han överdrev bara och hittade på."

"Mikaels hus brann nog ned för att han själv tände på det och bara ville hämnas så därför anklagade han några andra."

"Kalle ljög bara om att han råkade ut för en rattfyllerist för att han ville ha uppmärksamhet."

"Lennart ville nog egentligen bli påkörd, men han ångrade sig efteråt och därför anmälde han."

Snälla, lägg fokuset där det behövs. På att män dagligen tar sig rättigheter till kvinnors kroppar. På att män dagligen tar sig friheten att berätta för kvinnor att deras åsikter, tankar, känslor och upplevelser är fel, överdrivna och påhittade. På att kvinnor inte blir betrodda när de berättar sina historier. På att gärningsmän går fria. På att kvinnor dagligen tystas ned. På att sexualbrott mot kvinnor behandlas annorlunda än andra brott i Sverige. Sluta hålla gärningsmän om ryggen och börja istället stå upp för offren!

 
#1 - Linda

Alltså den kommentarer som man får höra så ofta, orka?? Vad är problemet med folk egentligen, suck suck suck!!

#metoo

Svar: Håller med dig! Till slut brister tålamodet totalt... <3
Evah Åberg

#2 - Boel

Grymt inlägg!
Så trött på att höra att kvinnor ljuger om att de blivit våldtagna.

Svar: Tusen tack :) Jag med, så otroligt trött!
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Så himla sant och bra skrivet! Kramis

Svar: Tusen tack :) Kram!
Evah Åberg

#4 - Mattias

Hej Evah, jätte bra inlägg, dock så får jag ju lov och säga då jag själv varit utsatt att blivit ljugen om att jag skulle våldtagit någon som inte ens hände. Vi var inte i samma kommun på den kvällen det skulle hänt. Och den misstron jag fick bemöta och det hat jag fick möta och fortfarande får möte pga en händelse som inte ens ägde rum. Så det finns alltid 2 sidor på ett mynt och ja, majoriteten av sexuallbrott begås av män. Argumenterar inte emot det. Jag argumenterar på #Metoo kampanjen, det har gått för långt att det finns kvinnor som faktiskt hittar på händelser som inte ägt rum för att vara med i kampanjen, och som man är det lite skrämmande att det går till så, men som du skriver så är det ju män också som ljuger. Men att säga att inte kvinnor ljuger och hittar på också är ju fel.

Svar: Som jag skrev i inlägget, det finns människor som äter människor, men inte säger vi att svenskar äter människor bara för att några få gör det. Det gäller att skilja på äpplen och päron. Det som har gått för långt är att MÄN våldför sig på kvinnor. Det som har gått för långt är att kvinnor inte blir betrodda. #Metoo HAR INTE gått för långt. Har du bevis på att kvinnor har hittat på för att vara med i kampanjen förutom din egen historia? Har du statistik på hur många kvinnor som ljuger? Du är rädd för att bli oskyldigt anklagad vilket händer extremt sällan, jag däremot är rädd för att BLI VÅLDTAGEN, vilket händer dagligen. Stor skillnad.
Evah Åberg

#5 - Annika

Bra skrivet.

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#6 - Jessica Högberg

<3

Svar: <3
Evah Åberg

#7 - Pauline Hurtig

det är helt sjukt verkligen! man måste ju ta varje fall för sig.

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#8 - Jennifer

Sjukt jobbigt att all fokus läggs fel :(

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#9 - Gabriella

SÅÅÅ BRA INLÄGG!!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg