Ångest är som tusen nålar

Att lida av ångest är som när någon gör tusen nålar på ens arm, men de där tusen nålarna känns istället på insidan, i själen.

Att kriga mot ångest är tröttsamt. Jobbigt. Ibland är det ett rent helvete. Man vill så gärna må bra. Vara lycklig och glad, men ångesten berättar för en hur mycket som kan gå fel, med bemärkelse på kan. Men ångesten är så övertygande att det är svårt att vara logisk när den är där. För just då är allt som kan gå fel logiskt. Just då känns det som allt kommer att gå fel.

Det är inte alltid man vet varför man har ångest. Ibland slår det bara till som en blixt från en klar himmel. Ibland kan man vara jätteglad och bara på en sekund kommer Herr Ångest och hälsar på. Ibland kan den också gå över lika fort som den kom och ibland blir den kvar länge. Hur länge vet man inte riktigt. Det kan vara 5 minuter, 2 timmar, 4 dagar eller några veckor. Oavsett hur länge den stannar så är det oerhört utmattande under den stunden den varar.

Att känna sig annorlunda jämfört med andra och veta att man kanske inte klarar alla de sakerna som många andra klarar gör att man kan känna sig väldigt otillräcklig även om man innerst inne vet att alla andra inte har det så perfekt som det verkar. Även om man innerst inne vet att man inte ska jämföra sig.

Men en sak är säker och det är att trots att vi ibland känner oss värdelösa så är vi så otroligt bra och starka som fortfarande kämpar. Som fortfarande reser oss efter varje smäll. Som fortfarande hoppas och tror på att saker kommer bli bra. Det är den kämpaglöden som gör att vi kommer må bättre. Som gör att vi kommer lyckas. Vi kämpar tillsammans för tillsammans är vi starka och tillsammans ska vi bli av med denna ångest! ❤

#1 - Ida

Hur vet man om man säkert har det? När får man säga att man har det? Har alltid den känslan men har ju ingen diagnos? (Tänker mig som deprimerad får man inte säga att man är om man inte har diagnosen depression?.. :/ )

Svar: Alla människor har ångest ibland. Ångest är en reaktion på olika känslor, exempelvis rädsla eller oro. Ångesten är en överlevnadsfunktion då den räddar oss från hemska saker. Exempelvis så vet vi att vi ska springa om vi blir jagade av en tiger. Så ångesten sätter igång en kamp och överlevnad inom en. Däremot när ångesten blir ett syndrom, att den hindrar ens vardag då blir det en sjuklig ångest som inte är hälsosam. Jag lider av generaliserat ångestsyndrom (GAD) vilket innebär en daglig ångest med katastroftankar. Så till skillnad från depression så är ångest något som alla ibland har, men det är först när den blir till problem i vardagen som den blir sjuklig.
Evah Åberg

#2 - Charlotte

Fint inlägg! Som du säger - tillsammans skall vi besegra ångesten! <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#3 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag har haft extrem ångest de senaste dagarna, vet inte om det är för att jag först nu varvar ner på riktigt. Det tar flera veckor för mig att gå från jobbet och börja tänka kring saker. Förstår precis det där med tusen nålar :(

Svar: Usch vad jobbigt :( Hoppas det snart känns bättre <3
Evah Åberg

#4 - Evelina

Du tar alltid upp så viktiga ämnen! <3

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#5 - ByLisa.se

Så starka som kämpar! 💪💚

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#6 - Anna

Lever med ångest var dag. Kvittar vad jag gör så ligger jag och grubblar i flera timmar efter, varför, kunde jag gjort något annat.
Samma panikångest. Jag kan inte åka tåg eller buss för jag kan inte själv bestämma..

Att leva med ångest är så fruktansvärt jobbigt...

Svar: Usch vad jobbigt :( Hoppas det snart blir bättre <3
Evah Åberg