Att lära pojkar våld dödar

"Det kommer inte finnas några riktiga män längre..."
"Så blir det när man uppfostras av feminister... Alla vettiga män försvinner!"
"Usch vart är världen på väg? Det "killar" håller på med idag är tjejsaker. Män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor! Jävla fjollor!"

Jag hittade den här bilden på facebook för ett tag sen och kommentarerna här ovanför är ett fåtal av alla skrämmande kommentarer jag läste. Det väcks så mycket tankar i mig när jag ser denna bild och dessa kommentarer. Riktiga män lär sig alltså att kriga, döda och använda våld. Och gillar man inte våld och krig så är man en fjolla...

Hur kan det vara bättre att lära pojkar att kriga, döda och bruka våld än att lära dem vikten av att få vara sig själva? Vikten av att uppfostras till bra män som tar ansvar för hem och familj. Som bryr sig om sina medmänniskor och som vågar gå sin egen väg. Hur kan det vara bättre att lära pojkar att bruka våld än att vara en bra make och far? Vi lever faktiskt på år 2018, ändå ses så kallade "tjejgrejer" som sämre än våld och krig. För våld och krig är manligt och manligt är bra.

Vad bestämmer vad som är en riktig man och en riktig kvinna? På 1600-talet sminkade sig även män. Män har genom historien burit både smink, klackskor, klänningar och nattlinnen. Om det fungerade på den tiden, varför är det då så hemskt år 2018 att män väljer att göra så kallade "tjejsaker"? Smink är inte bara för tjejer, samma som teknik inte bara är för män.

Jag kommer i alla fall vilja lära mina framtida barn att de får vara exakt hur de vill vara så länge de inte skadar sig själva eller någon annan. Ens kön bestämmer inte ens intressen, vad man är bra på eller hur man ska klä sig för ens kön kan inte prata. Däremot bestämmer varje individ hur den vill vara och vill en kille sminka sig så ska han fan få göra det utan att någon ska lägga sig i, för smink dödar inte. Det gör däremot våld och krig!
#1 - Miss Philipsen

Intressant inlägg.
Ja, våld dödar. Och smink, även om jag är kvinna och bär i princip aldrig smink, är jag en "kille"?
Det är okej att vara "pojkflicka" men inte tvärtom. Så
irriterad jag blir på alla krav på hur man ska va. Va dig
själv och inget annat, då mår du som bäst.

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#2 - Abra

Bra skrivet som alltid. Håller med. Uppfostra pojkar och flickor likadant!! ❤️

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#3 - Pia

Haha, ja vad ska man säga om de bilderna? Jag lekte cowboys och indianer när jag var lite, hade både kniv, slangbella och leksaksgevär, men det blev ingen ligist av mig.

Svar: Poängen är ju just att pojkar lär sig från tidig ålder att våld är okej. Män är överrepresenterade i alla former av våld, trafikolyckor och 70% av alla självmord begås av män. De flesta som sitter i fängelse är män. Pojkar lär sig från tidig ålder att de inte får visa känslor, sminka sig eller använda "tjejgrejer". Något måste det ju bero på och möjligen beror det just på att pojkar växer upp med hur en man ska vara.
Evah Åberg

#4 - annelie

bra inlägg

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Tänker ofta på sånt där, pojkar idag växer upp med helt andra normer än oss. Tror de växer upp till fina människor faktiskt :). Ser bara på min son vilka fördelar han fått med att växa upp nu, han har fin kvinnosyn och aldrig varit rädd för att sticka ut :)

Svar: Ja jag håller med dig :)
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Jag tycker att det är viktigt att alla barn får växa upp med dagens syn och min son säger att rosa är ingen tjejfärg. Det är något som jag inte har uppmuntrat honom till utan det är hans syn. Bra att du lyfter ämnet och bra skrivet! Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Carolina

Jättebra inlägg och verkligen en tankeställare till de personer som inte håller med dig/andra :)

Sv; ja, riktigt gott!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#8 - Annie

Bra skrivet! :)

Hoppas det är bra med dig<3

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - Ida

GRYMT!!!!!!! Inlägg!!! <3 och så jävla vackra pojkar😍😍😍😍

Svar: Tack fina du <3 Ja verkligen :)
Evah Åberg

#10 - ByLisa.se

Vilka sorgliga kommentarer! Jag hoppas att mina pojkar ska bli lyckliga och välmående människor som är nyfikna och respektfulla mot sin omgivning. Sen om de gillar bilar eller dockor spelar noll roll! 🙂

Svar: Ja det hoppas jag med! Alla ska få välja själva vad de gillar och bara få vara sig själva. Jag tror att fler pojkar skulle ha ett intresse av så kallade tjejgrejer om de fick möjligheten att testa det redan från barnsben utan att bli nedtryckta.
Evah Åberg

#11 - Anna

Om den där bilden är utvecklingen vi går inför så känns det som att vi är på väg åt rätt håll :)

Svar: Jag håller med dig :)
Evah Åberg

#12 - Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

Herregud, det börjar typ koka i mig.

Det är dessvärre såna här inlägg som triggar mig och hade jag sett det själv på Facebook kan jag med 99% säkerhet säga att jag inte hade kunnat lämna det. Hade garanterat gett mig in i diskussionen och inte gett mig tills jag känt att motparten inte har något att komma med.

Det här händer mig lite allt för ofta, men har ett underliggande behov att gå in i en "debatt" där jag måste försvara vad som är "rätt & fel". Att försvara dem som inte orkar stå upp för sig själva. Eller gå in i idiotiska diskussioner där jag vet att motparten är småsint och ändå inte kommer ändra sin åsikt, men någonstans hoppas jag att det finns någon annan som ändå läser mina kommentarer och mår lite bättre av det.

Innerst inne tycker jag inte att det är en dålig egenskap jag har, men min känsloreglering är på minusskalan och jag kan ta med mig dessa känslor av frustration långt långt efter att diskussionen är över (fram tills att något positivt händer och jag glömmer bort idiotin...). Önskar att jag ibland kunde "hålla käften" haha!

Älskar dock att du tar upp sånt här & visar att det är okej att inte följa "normen". Kram ♡

Svar: Jag förstår vad du menar. Det kan vara svårt att släppa när man tycker något är fel. Jag har dock blivit bättre på att släppa det när jag väl fått skriva av mig. :) Tusen tack fina du. Kram <3
Evah Åberg

#13 - Zahra

De va sjukt de där..

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#14 - ullie

ja ja håller med vart är tiden o allt på väg

Svar: Hur menade du nu?
Evah Åberg

#15 - Anna

Så bra skrivit. 👍🏼😊

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#16 - Jessica Högberg

Förlegat är väl det minsta man kan säga...

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#17 - Miss Baby Peaches

Nog är det sjukt alltid.. Usch!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#18 - Emma Engström

Gillar verkligen det du skriver och tycker det är så viktigt att alla ska få växa upp och veta att de får vara precis som de vill! :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#19 - Emelie

Vilket grymt inlägg, bra att du lyfter detta!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#20 - JoJo

återigen gör du ett sånt grymt och viktigt inlägg!! :D <3

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#21 - Evelina

Intressanta tankar du har! Gillar dina inlägg :)

Svar: Åh tusen tack :)
Evah Åberg

#22 - Beauty Maniac

JÄTTEBRA skrivet!!
Blir så otroligt irriterad på den här machokulturen, låt folk vara!
Killar kan knappt vara intresserade av och hålla på med hudvård utan att stämplas som "feminina" ??

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#23 - Annika

Bra skrivet. Kram.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#24 - Charlotte

Word!!

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#25 - Pauline Hurtig

våld är inte okej oavsätt kön, inte ens på lek

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg