Hur jag hanterar min GAD
Som jag berättade i mitt förra inlägg så lider jag av katastroftankar. De tillhör min diagnos generaliserat ångestsyndrom och nu tänkte jag berätta lite mer om hur det det påverkar mig och hur jag hanterar den.

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) innebär att man i stort sett konstant känner oro och ångest. Man går i ett konstant beredskapsläge och förbereder sig på det värsta tänkbara. Jag kan oroa mig allt ifrån att telefonen ska gå sönder till att jag ska dö i cancer till att jag ska bli lämnad och ensam. När oron sätter fart så mal tankarna i en evighet känns det som. Jag spinner iväg så långt i mina tankar och jag försöker liksom hitta lösningar och utvägar på problem som inte ens finns än.

Exempel: Jag oroar mig för att min telefon ska gå sönder när jag reser bort. Då kollar jag upp närmsta teknikaffär dit jag ska resa, vad jag ska ha för telefon och förbereder för att den ska gå sönder. Jag är så långt borta i tanken och har försökt lösa ett problem som inte ens finns och det är något jag inte kan släppa. Om jag börjar oroa mig för en knöl i bröstet så tror jag att jag har cancer och försöker googla upp allt och min ångest säger åt mig att jag kommer dö redan imorgon.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så ska jag enligt min terapeut inte tänka tröstetankar (positiva tankar) i sådana här scenarion. Tröstetankar kan då vara att jag har råd att köpa en ny telefon om min går sönder, att saker och ting kommer att lösa sig eller hur trovärdigt är det att knölen i bröstet är cancer för det hjälper inte mig. För mig är det trovärdigt att det kommer hända, för min ångest säger åt mig det. Det matar bara min ångest mer för att jag ger den uppmärksamhet genom att försöka ersätta den med positiva tankar. Exakt som en katt kommer tillbaka om den får mat så gör även min ångest det. Däremot när jag bara tänker: "JAG BRYR MIG INTE!" när katastroftankarna kommer så kommer till slut ångesten också avta för att den inte får någon föda.

För ärligt talat, varför ska jag bry mig idag om min telefon kanske går sönder nästa år? Eller om jag råkar ut för en bilolycka år 2030? Eller om jag blir lämnad och ensam imorgon? Jag kan ju ändå inte göra något åt det IDAG ändå. Jag kan inte lösa problem som inte finns. I och med att mina tankar spinner iväg så långt när katastroftankarna sätter igång så lever jag inte i nuet. Jag tar inte vara på det jag har eftersom jag är så orolig för att förlora det i framtiden. Men jag håller på att sätta stopp för mina katastroftankar nu genom att tänka: JAG BRYR MIG INTE när de kommer för varför ska jag bry mig eller försöka tänka positivt? De är ju ändå bara tankar. Ångest är bara ångest och jag behöver ju faktiskt inte bry mig om allt.

 
#1 - Netti Starby

Usch vad jobbigt att du har katastroftankar och starkt skrivet! <3 Kramis

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#2 - Abra

Du är så himla stark. ❤️

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#3 - Pauline Hurtig

så bra att du skriver och delar med dig

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#4 - Emma Engström

Dina inlägg är verkligen så intressanta tycker jag, du skriver så bra! Inte riktigt vetat vad GAD varit men du gör det så tydligt! <3

Svar: Men åh tack vad glad jag blir <3
Evah Åberg

#5 - Annie

Det är så jobbigt med katastroftankar :(
Har inte det nu men hade när jag var i min depression.

Kramar till dig<3

Svar: Ja verkligen :/ Kram!
Evah Åberg

#6 - Miss Philipsen

Hade en kompis som har GAD. Hon hade det jättetufft och det verkar vara otroligt stort problem i vardagen. Men jag blir glad att du får hjälp att hantera detta, för det är inte lätt ensam. Jag hejar på dig!

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#7 - Charlotte

Känner igen det där! Lider också av GAD.. <3

Svar: Usch det är inte roligt alltså <3
Evah Åberg

#8 - Anna

Gud va jobbigt. 😔

Svar: Ja verkligen <3
Evah Åberg

#9 - ByLisa.se

Vilket intressant inlägg! Tack för att du delar med dig! 💚

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#10 - Anna

Härligt att du börjar hitta vägar som ger bra effekt för dig. Även om vägen är lång så är det ett stort steg att börja förstå hur man kan hjälpa sig själv.

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#11 - Zahra

Vad jobbigt att känna oro hela tiden :(
Förstår att de är jobbigt!

Svar: Ja det är otroligt jobbigt...
Evah Åberg

#12 - ullie

söta fin bild

ja du usch måste va jobbigt för dej <3

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Känner igen mig. Jag har PTSD och det är ju lite lika. Började en webbehandling men fick hoppa av den, vi ska istället träffas till hösten. Blev stressad av att lämna in moment varje vecka.

Svar: Åh jag förstår det...
Evah Åberg

#14 - Ida

Oj så jobbigt! Men tur du idag förstår att varför ska du bry dig? Ta dagen som den kommer! Fu ärgrym med allt du kämpar med <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#15 - JoJo

starkt av dig att dela med dig av detta. kramar till dig <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#16 - Jessica Högberg

Vi lärde oss att "förlöjliga" tankarna. Jag valde reklamen "Du har ju hela helgen på dej" (googla om du inte kommer ihåg den) och så "löjligt" meningen "Du kommer ändå inte att klara tentan" högt med melodin från trissreklamen, till slut började jag fnissa och plugga blev lättare🤪

Svar: Det var ett jättebra tips. :) Älskar den reklamen så ska försöka med det :D
Evah Åberg

#17 - annelie

de gick rakt in i hjärtat känner / tänker samma men har de ej som diagnos min läkare ville inte göra en utredning när ja frågade hon sa du har säkert alla kriterier ändå för att uppnå en diagnos men ska ändå fråga min psykolog när ja får en :s kram

Svar: Håller tummarna för dig <3
Evah Åberg

#18 - Evelina

Så jobbigt! :( <3

Svar: Verkligen... <3
Evah Åberg

#19 - Pia Widlund

Usch, det låter jättejobbigt!

Svar: Verkligen...
Evah Åberg

#20 - Miss Jennifer

Oj vad känner igen mig i dina ord.. Måste nog prata med min läkare..

Svar: Gör det <3
Evah Åberg

#21 - Beauty Maniac

Vad intressant (och lite jobbigt) att läsa, det är första gången jag hör om termen GAD faktiskt.

Svar: Ja det är nog inte så många som pratar om det...
Evah Åberg

#22 - Jennifer

Du har förklarat din GAD på ett mycket insiktsfullt sätt. Det kan vara svårt att verkligen förstå hur det är att leva med ett sådant komplicerat tillstånd, men dessa inlägg gör det lättare. Tack för att du skriver. Ha en fantastisk dag. ^_^

Svar: Tack så mycket :) Detsamma! Kram
Evah Åberg