Kvinnosynen under 90-talet
- Tjejer kan inte bygga saker.
- Du springer som en tjej.
- Det där är ju en tjejgrej.
- Tjejer kan inte spela hockey.

Jag som är född på 90-talet har växt upp med många sådana här meningar. På den tiden var det väldigt vanligt att man sa sådana här saker, tjejer var alltid sämre än killar på alla möjliga sätt. Motorstopp blev kärringstopp. Det platta racket i brännboll blev kärringracket. Allt som var dåligt förknippades med kvinnor.

Även om många som sa detta kanske skämtade så sätter det djupa spår i barn att få höra sådana här saker. Flickor växer upp med att se ned på sig själva i tron att de inte kan någonting. Pojkar växer upp med att se ned på flickor för de uppfostras till att tro att de kan mycket mer.

Det tär också på pojkar som kanske är intresserade av de där tjejgrejerna. De får höra vilka fjollor de är, att det bara är flickor som exempelvis kan utföra balett och om killar har ett intresse för det så är de homosexuella. Att ständigt bli matad med könsroller och vilka saker man kan, inte kan, får och inte får göra beroende på vilket kön man tillhör trycker ned barnen till att inte våga tro på sig själva. Effekten av det blir då att barnen både får dålig självkänsla, självförtroende och eventuellt en felaktig syn på sina medmänniskor.

Jag önskar att alla barn ska få växa upp med känslan av att de kan göra allt de vill göra. Att de kan bli vad de vill. Att de får bli vad de vill och göra vad de vill. Att allt är möjligt om man kämpar för det. När barn tror på sig själva och har någon som tror på dem så har de den största chansen att utvecklas till att bli självsäkra individer. Vore inte det helt fantastiskt?

#1 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Det där har förändrats mycket :). Jobbade på förskolor förut och hade även son på föris, där var alla lekar tillåtna lika så klart och utklädning. Upplever detsamma i skolan, pojkar med målade naglar, leker spa tillsammans med flickor. Det har skett mycket på kort tid. Även om det är en bit kvar så kommer generation 00 in med helt andra bilder, då deras fröknar gått utbildning i "På lika villkor", dessutom ingår genustänk på högskolorna för lärarutbildning/förskoleutbildning.

Svar: Ja jag har också märkt att det går framåt och det är så skönt att se :) Jag formades jättemycket av könsrollerna och har alltid fått höra under min barndom att jag som tjej inte kan det killar kan och det vill jag inte att något barn ska behöva uppleva!
Evah Åberg

#2 - Emma Engström

Önskar verkligen som du, att barn får växa upp med den känslan att de kan göra som de vill! <3

Svar: Ja det vore så underbart <3
Evah Åberg

#3 - Carolina

Det är trist, men aldrig uppfattat det så & säger också kärringsstopp eller kärringnerven. Jag tar absolut inte illa upp :)
Sv; tack snälla!

Svar: Gäller ju dock att tänka utanför sig själv också. Självklart påverkar det många barn att ständigt tryckas ned att de inte kan eller får vissa saker pga sitt kön. Det är bara ren fakta. Sen att du inte tog skada, skönt för dig.
Evah Åberg

#4 - Tisa

Jag tänker också som du, det är synd att det ska vara så här. Jag hoppas att det kommer att förändras mer och mer med åren. Jättebra skrivet!

Svar: Hoppas jag med. Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Jennifer

Jag som är född i mitten av 80-talet har också stött på det en hel del.. :(

Svar: Så tråkigt :/
Evah Åberg

#6 - ullie

visst är det bar att det inte är tjeje grejer o kill grejer utan man får göra vad som tycker ja e bra

kram själv fina du

Svar: Precis. Kram!
Evah Åberg

#7 - Ida

Håller verkligen med dig! Helt sjukt när jag gick högstadiet för 4 år sen så var de också kärringracket osv jag tog inte åt mig av allt för tex brännboll hae jag alltid hatat för alla stirrar ut än men tror mycke finns kvar men även som madeleine skrev att nutiden är nog ändå mer accepterande om man kan säga så men tror ändå de där lever kvar speciellt bland killar vad som är tjejigt och vad man inte kan göra osv :/

Svar: Ja som tur är så går vi framåt men önskar det kunde gå lite fortare...
Evah Åberg

#8 - Anna

Det är så fruktansvärt tragiskt att man har behövt höra allt det och fortfarande gör. Men det är skönt att i många delat så sker det en förändring. 😊

Svar: Ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#9 - Avtryck

Tänktvärt inlägg. Jag håller helt med. Precis som endel pojkar vill leka med dockor. Att man inte får göra som man vill. Det är tragiskt.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#10 - Pauline Hurtig

jag förstår inte var det kommer ifrån för första början liksom..

Svar: Inte jag heller...
Evah Åberg

#11 - Anna

Jag inser när jag läser sådana här inlägg att jag är uppväxt i en väldigt fin och skyddad miljö, för jag känner inte igen mig alls. Visst, lite gliringar har det varit åt båda hållen, men aldrig någonsin så att jag har känt mig begränsad eller att det finns saker som jag inte kan göra för att jag är tjej. Jag hoppas verkligen att jag kan förmedla den tryggheten till mina barn i framtiden också och att samhället kommit så långt att det inte ska kunna bli ett problem.

Svar: Vad skönt att du känner att det inte påverkat dig så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Evelina

Intressant att läsa, som vanligt <3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#13 - ByLisa.se

Håller med om att det var illa och fortfarande är i viss mån. Men håller också med flera som skriver att det sker en positiv förändring. 👍 Själv var jag en sån som blev taggad och skulle visa att jag minsann var minst lika bra eller bättre än de som tyckte att tjejer inte kunde ngt! Men det bygger förmodligen på att man värderade alla lika i mitt hem och det fanns många starka kvinnor, hade tur 😊

Svar: Ja det är verkligen skönt att det går framåt :) Önskar dock att det gick fortare
Evah Åberg

#14 - Zahra

Vilket bra inlägg.. hoppas verkligen inte de är så när mitt barn växer upp

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#15 - Charlotte

Fint inlägg! Och så sjukt att tänka tillbaka på och inse att man inte ens reagerade på och reflekterade över hur fel sådana kommentarer var förr..

Svar: Ja det är tur att man vaknat upp...
Evah Åberg