Att göra skillnad på fysisk och psykisk smärta
Att må psykiskt dåligt är inte lätt. Jag har mått dåligt i psyket i 19 år och jag har märkt skillnaden på att må psykiskt och fysiskt dåligt. Mår man fysiskt dåligt så syns det många gånger. Blir man lam i benen och berättar om sin historia så hyllas man och får höra vad stark man är som har klarat av olyckan, smärtan och förändringen. Man får hjälp för människor ser ju det funktionshindret.

Men mår man dåligt psykiskt så ifrågasätts man istället. Man måste bevisa att man mår dåligt och man får höra att man ska rycka upp sig istället. Man måste förklara sig på ett annat sätt. Det är inte lika stor förståelse för det psykiska för när man väljer att berätta om sin psykiska ohälsa så väljer folk många gånger att blunda för det. Att inte lyssna eller att inte läsa. När det gäller psykisk ohälsa klickar många bara bort inläggen, för det är inte viktigt nog. Det är något väldigt få människor vill ta del av.

Jag har fått erfara detta så många gånger. Jag har sett bekanta till mig hyllas gång på gång när de berättar om sin fysiska smärta. Jag har sett allt stöd de får varje gång de pratar om detta och de kallas för förebilder, fantastiska och starka människor, medan samma människor sågar oss med psykisk ohälsa. Det jag också har sett är att det är mer okej att drabbas av psykisk ohälsa i samband med exempelvis en bilolycka som leder till förlamning i benen än vad det är att bara drabbas av psykisk ohälsa generellt.

Hur kommer det sig att vi gör sådan skillnad på smärta och smärta? Att vi höjer de med fysisk smärta till skyarna, medan vi sänker de med psykisk smärta? Nu säger jag inte att det alltid är så här, för jag vet också vissa människor som har fysisk smärta som inte heller blir förstådda, men av det jag upplevt rent generellt har det varit så här, särskilt om det fysiska syns tydligt, vilket jag tycker är extremt fel. Smärta är smärta oavsett vart den än sitter!


#1 - Jessica Högberg

ja fy, smärta - oavsett vad - är tröttande och hemskt!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#2 - Felicia

När man mår psykiskt dåligt måste man ofta kämpa för att "bevisa" det vilket man oftast i det läget inte orkar. Det gör så synd!

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#3 - Annie

Ja verkligen!
Jag har ju levt ( och lever ) med båda så jag kan verkligen hålla med och instämma att det är just så!
Och när jag drabbades av psykisk smärta "försvann" vänner i större omfattning ... vet inte, tror dem att det smittar eller? Sånt kan verkligen göra mig irriterad.

Trist att det ska vara så :/

Viktigt inlägg<3

Kram

Svar: Ja det verkar som många tror att det smittar tyvärr :/ Tack vännen <3
Evah Åberg

#4 - imittpsyke.blogg.se

Så klokt och bra som alltid! Håller fullständigt med dig, och det många missar är att det kräver en helt onaturlig styrka att stå ut med psykisk ohälsa ibland. Att leva med t.ex ångest och depression kräver ju tusen gånger mer än att hoppa runt med nå kryckor ett tag typ ;). Ändå är det en allmän missuppfattning att människor med psykisk ohälsa är svaga. Jag tycker tvärtemot. Tack för att du skriver så bra och kloka och viktiga inlägg <3 massa kramar till dig <3

Svar: Ja jag håller med dig! Tack så jättemycket fina du <3 Kram!
Evah Åberg

#5 - Charlotte

Håller verkligen med dig! Så tröttsamt att det är så olika synsätt. <3

Svar: Ja verkligen <3
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Det är verkligen sjukt att det ska vara en sådan skillnad när det egentligen inte är någon skillnad alls. Bra skrivet! Kramis

Svar: Tusen tack :) Kram!
Evah Åberg

#7 - Amanda CL

känner igen det!
Det känns som att många inte ens VILL att man ska berätta om det psykiska för folk runt en :/

sv: tack för din kommentar <3<3
Känns väldigt skönt att jag blivit mer självständig igen!

Svar: Ja det håller jag med om...
Evah Åberg

#8 - Evelina

Jag gillar verkligen dina inlägg, du tar upp så viktiga ämnen <3 :)

Svar: Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#9 - Blondina

Fy fan, kunde inte ha skrivit bättre sj :) du är grym babe :*

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#10 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Ja du den frågan hänger nog ihop med det faktum att vi nästan hela 1900-talet spärrade in människor som hade psykisk ohälsa eller inte var som "alla andra". Det är ju faktiskt bara från 70-80-talet och framåt som vi slutade spärra in folk. Många kvinnor som mådde psykiskt dåligt blev tvångssteriliserade på grund av psykisk ohälsa. Ser man till personer med NPF-diagnoser så har dessa också utsatts i samhället.

Det blir ju mer och mer accepterat men saker tar tid. Kanske om 30 år så kan människors dolda handikapp/sjukdomar vara lite accepterade som synliga.

Har ju varit utmattad själv och lider av PTSD, förutom det har jag astma och allergi. Man får helt idiotiska kommentarer inom båda. Men jag hoppas påm att det förändras, gärna snabbare än 30 år.

Svar: Ja det är hemskt hur länge man faktiskt sågs som idiot som behövde tvångströja liksom :/
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

så sant verkligen

Svar: Ja det är ju det tyvärr...
Evah Åberg

#12 - Clara

Håller Såå med! Smärta är smärta oavsett vart den sitter!💖

Svar: Ja precis <3
Evah Åberg

#13 - Anna

Du har så rätt. Jag bloggar också om min psykiska ohälsa då jag tycker det är så viktigt att prata om detta. Skammen måste bort. Titta gärna in hos mig, kanske kan vi hjälpa varandra och del varandras inlägg så att vi når ut till fler? Ha en fin dag. Kram

Svar: Jag håller med dig om att skammen måste bort. Ska kolla in din blogg :) Kram!
Evah Åberg

#14 - blommaiasfalt.blogg.se

Håller med, samtidigt lider jag själv av fysisk sjukdom ( MS & ME) båda ger svår Hjärntrötthet ( pågrund av hjärnskada plack ) Detta förstår inte heller omvärlden trotts otaliga studier och forskning...., Tror helt enkelt att människor bara vill och kan ta in det som dom kan relatera till ex brutet ben. Och allra helst om man kan säga krya på dig och visa omtanke för det kommer gå över. Har själv fått höra att jag skall rycka upp mig men hur gör man det med MS?

Även om det gör ont får man lära sig att inte ta åt sig, det kommer från okunniga som inte förstår...... vi kan bara hoppas att tiden gör skillnad💓 Kram
Ps: Bra inlägg👍🏻

Svar: Man blir så trött på alla oförstående människor ibland :/ Tack så mycket! Kram
Evah Åberg

#15 - Anna

Jag håller med dig. Tycker nog ändå att det börjar bli betydligt bättre på den fronten, så det är bara att fortsätta att prata om det, uppmärksamma och ta bort tabun så kommer vi nog att komma långt inom en snar framtid :)

Svar: Ja det börjar verkligen bli bättre :)
Evah Åberg

#16 - Pia

Bra inlägg. Visst är det så. Och det som gör mest ont är att det är så många som mår dåligt nuförtiden. Men det som är bra är att det verkar lossna lite och att allt fler vågar prata om det.

Svar: Ja precis! Tack så mycket :)
Evah Åberg

#17 - Emelie

Vet inte vad det beror på, kanske för att psykisk smärta ibland är lättare att dölja än fysisk och då kanske andra inte alltid tror på att man faktiskt mår dåligt.... men hur som helst så är all smärta smärta, oavsett om det sitter i eller utanför kroppen ❤️

Svar: Ja det är nog så...
Evah Åberg

#18 - Annika

Känner igen mig många gånger. Bra skrivet.Kram.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#19 - ullie

sant verkligen känner igen men ofta. har ju båda delarna men även det fysiska syns inte alltid som min fibromyalgi den är skit jobbig

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#20 - Malin

Håller helt med dig! Det är så synd att det ska b3höva vara så.

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg