Att känna svartsjuka
Att känna svartsjuka har nog de flesta människor gjort någon gång i sitt liv, men jag har märkt att just ämnet svartsjuka är ett väldigt svårt ämne att prata om. Det är en känsla folk avfärdar väldigt fort med att det är oattraktivt, fel och fult att vara svartsjuk. Vi får lära oss ganska tidigt i våra liv att vissa känslor är fula och att om vi känner dem så kommer vi inte vara attraktiva eller älskade. Vi får lära oss ganska tidigt i våra liv att förtränga dessa känslor som folk anser som fula.

Jag tror det är viktigt att förstå att svartsjuka är en mänsklig känsla och känslor är inte fel att känna. Det handlar om hur man agerar på sina känslor enligt mig. Jag tror också det är viktigt att förstå att svartsjuka inte alltid grundar sig i att man inte litar på sin partner för svartsjuka kan också vara att man är rädd för att mista personen. Man kanske litar till 100% på att ens partner inte kommer vara otrogen mot en, men det finns inga garantier för att ens partner kommer älska en livet ut. Ens partner kan faktiskt utveckla känslor för en annan person även om den inte skulle vara otrogen utan faktiskt skulle göra slut innan den inleder någon ny relation. Det är också en typ av svartsjuka, att man är rädd för att mista personen eller bli ersatt av någon annan som är "bättre".

Svartsjuka behöver inte heller gälla just en partner. Det kan gälla kompisar, kollegor eller familjemedlemmar. Man är helt enkelt rädd för att vara utbytbar. Även barn kan känna svartsjuka, exempelvis om de får ett syskon eller att en föräldrar träffar en ny partner. Jag tror inte på att förtrycka känslor eller att se vissa känslor som fula. Vi är bara människor. Vi blir ibland ledsna, arga, avundsjuka, svartsjuka, rädda, oroliga och det ska vara lika okej som att bli glada, lyckliga och kåta. Däremot om man agerar illa på grund av sina känslor, då kan det uppstå problem, men att känna en känsla är inte fel. Det finns såklart gränser för alla känslor och upplever man att ens känslor och tankar hindrar en på något sätt i vardagen kan det vara bra att söka hjälp för det så man inte varken gör sig själv eller någon annan illa.

#1 - Netti Starby

Så himla bra skrivet och intressant läsning :-D Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Håller med dig, känns så ofta som vissa känslor är så fel. Jag förstår inte varför egentligen. Alla känslor borde få användas, jag tror det är när vi skambelägger känslor som det går överstyr :)

Svar: Precis :) <3
Evah Åberg

#3 - Pia

Svartsjuka gör ont ända in i märgen. Nu lever jag ensam så jag är bara svartsjuk på alla som har ett lyckligt förhållande...hahaha

Svar: Ja det gör ont tyvärr...
Evah Åberg

#4 - Annie

Bra och viktigt ämne! Bra att du tar upp det :)

När jag var yngre var jag mer svartsjuk men det handlade nog en hel del om att jag inte kände att jag kunde lita på min dåvarande partner.
Numera är jag mer "trygg" och mindre svartsjuk.

Ja alla känslor är ju ok att känna :)

Ha en fin fredag! Kram

Svar: Åh vad skönt :) Kram!
Evah Åberg

#5 - Anna

Så himla bra. Jag kan nog tillhöra dem som har tyckt att svartsjuka är hemskt, men precis som du säger så är det ju inte egentligen svartsjukan i sig, utan hur svartsjukan tagit sig uttryck i tidigare förhållande. För egen del är det en känsla som jag tryckt undan av just den anledningen att jag inte vill bli som den bilden jag har av svartsjuka... Verkligen en ögonöppnare.

Svar: Kul att du gillade inlägget :) <3
Evah Åberg

#6 - Miss Jennifer

Jag är endast svartsjuk i en kärleksrelation om där finns en anledning till att jag ska vara det..

Svar: Vad bra :)
Evah Åberg

#7 - Charlotte

Håller med dig! Svartsjuka behöver absolut inte innebära att man inte litar på sin partner.

Svar: Nej precis <3
Evah Åberg

#8 - Emma

De har jag känt mååååååånga gånger..
LITE svartsjuka i ett förhållande tror jag ändå är bra, de visar att man är rädd att förlora personen o har äkta känslor. Men för mycket är inte bra! :)

Svar: Ja precis :)
Evah Åberg

#9 - imittpsyke.blogg.se

Så bra och klokt! Jag tror också att det är viktigt att inte värderar känslor som fula eller dåliga :). Jätte bra inlägg. Heja dig som skriver om så viktigt saker på ett sånt klokt och bra sätt <3

Svar: Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#10 - Alva

Så sant!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

jättebra skrivet. hatar att känna svartsjuka..

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#12 - Evelina

Helt rätt!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - ullie

nej förstår inte varför deet är fel men ibland kan det blir för mycket så är nog felet på ett sättmen tack snälla du kramen

Svar: Ja det håller jag med om
Evah Åberg

#14 - Emelie

Håller med dig! Själv kände jag svartsjuka i början av mitt och min killes förhållande, bråkade osv. Men nu efter 7 år är vi båda så trygga med varandra och vår kärlek så de känslorna finns inte längre!

Svar: Åh vad skönt <3
Evah Åberg

#15 - Erica

bra skrivet. har oxå vart svartsjuk nån gång

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#16 - Harriet

Såå bra skrivet, verkligen!

Svar: Tusen tack :) <3
Evah Åberg

#17 - Jessica Högberg

Jag tror dessutom ofta att det blandas ihop med missundsamhet...?

Svar: Avundsjuka kan jag hålla med blandas ihop med missunnsamhet men svartsjuka kan jag nog inte hålla med om
Evah Åberg

#18 - Ellen Gräntz

Svartsjuka har verkligen varit en stor del i mitt liv i perioder. Så jobbig känsla.

Svar: Ja det tycker jag med...
Evah Åberg

#19 - Ann Helen Nygård

Så sant!

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#20 - Amanda CL

Avundsjuka känns som en väldigt tabubelagd känsla som du skriver

Svar: Ja jag tror att både avundsjuka och svartsjuka är tabubelagt...
Evah Åberg

#21 - Annika

Håller fullständigt med dig.Svartsjuka är ju mänskligt att känna. Kram.

Svar: Ja verkligen! Kram
Evah Åberg

#22 - Jennie

Så viktigt inlägg! Jag har aldrig varit svartsjuk men mitt ex förvandlade mig totalt och nu måste jag verkligen kämpa med svartsjukan :(

Svar: Ja det är hemskt, förstår vad du menar :( <3
Evah Åberg

#23 - felicia

Alltså helt rätt! Intressant läsning helt klart, många borde nog läsa detta

Svar: Tusen tack :) Kram!
Evah Åberg