Kvinnor som beter sig som offer
" Det stör mig inte det minsta att folk som har riktiga problem klagar och försöker göra något åt dom men det stör mig oerhört mycket när människor som har alla fördelar i världen fortfarande har mage att bete sig som offer."

Det här är en kommentar från en man som skrevs på en artikel om vad kvinnor upplever världen över och vad internationella kvinnodagen står för och jag tappar nästan andan, att fortfarande år 2018 så sitter människor med dessa sjuka åsikterna...

För det första, vem bestämmer vad som är "riktiga problem"? Stefan Löfven? Jonas Gardell? Anna Book? Du själv? Gud? Är de 20 300 sexualbrott som anmäldes år 2016 i Sverige ett riktigt problem eller är det bara svälten i Afrika som klassas som det? För det andra så måste människor förstå att bara för att det finns fler problem i världen så innebär det inte att andra problem inte är värda att kämpa för. Allting är inte svart eller vitt och bara för att jag kämpar för kvinnors rättigheter så innebär det inte att jag blundar för svält eller miljöfrågor för man kan faktiskt kämpa för fler än en sak i taget. Man kan välja att fokusera och se fler problem i världen.

Han skriver också att vi har alla fördelar i världen men beter oss som offer. Då undrar jag hur det kan vara en fördel att bli våldtagen men bli misstrodd så gärningsmannen får gå fri? Då undrar jag hur det är en fördel att kvinnodominerade yrken är så lågavlönade jämfört med mansdominerade yrken? Jag undrar också hur det är en fördel att kvinnor i snitt har lägre pension än män. Hur är det en fördel att kvinnor dagligen sexualiseras och objektifieras? Hur är det en fördel för kvinnor att 96% av alla offer för sexuella övergrepp är kvinnor och 97% av alla gärningsmän är män? Hur är det en fördel för kvinnor att kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp får skylla sig själva som provocerade honom till att våldföra sig på henne? Hur är det en fördel att män avfärdar vårt rop på hjälp med meningar som att vi inte har riktiga problem, inte alla män och att män också har problem?

Inte ens på internationella kvinnodagen får dagen handla om kvinnor. Till och med då ska männen bestämma över hur vi ska känna, tänka och att vi minsann har det så otroligt bra. Till och med då ska männen komma med sina problem istället för att faktiskt sätta sig ned och ta till sig det kvinnor berättar. Hur svårt ska det vara att faktiskt ägna EN DAG (till att börja med) åt att lyssna, reflektera och ta reda på fakta om det vi dagligen skriker oss hesa för? Att vi i Sverige har det bättre än många andra länder är det ingen tvekan om, men det innebär inte att man ska nöja sig och sluta kämpa för saker kan ALLTID bli bättre.

Mitt mål är att oavsett om du är man, kvinna, hen, mörkhyad, ljushyad, lång, kort, tjock, smal, fattig, rik, normalstörd eller utvecklingsstörd, troende eller inte att du ska ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Att vi inte gör skillnad på folk och folk. Att vi alla är lika mycket värda och jag tänker inte nöja mig förrän samhället ser ut så. Fram tills dess tänker jag kämpa med näbbar och klor för att förändra det som ska förändras oavsett om du anser att det är "riktiga problem" eller inte!

 
#1 - ullie

Tycker oxå alla ska ha samma rättigheter o skyldigheter

Svar: Ja det är så viktigt!
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jättebra att du lyfter det här och bra skrivet! Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#3 - Jessica Högberg

Hur orkar du ens lyssna?? Sure, vi har det bra här i västvärlden i stort, men kvinnan som blivit våldtagen kan ha vissa svårigheter att se just bara det bra... IDIOT!!

Svar: Jag orkar lyssna för att jag måste. För att jag måste försöka göra det jag kan för att förändra och våga prata om detta. Det är min drivkraft, att kunna förändra och informera.
Evah Åberg

#4 - Pia

Vilket bra och viktigt inlägg!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#5 - Felicia

Amen sister! Fyfan vad bra skrivet. Förargligt rent ut sagt!

Svar: Åh tack snälla <3
Evah Åberg

#6 - Annie

Bra skrivet!
Ja precis, hur är det en fördel att behöva känna oro över att gå själv hem på kvällen, och titta sig över axeln då och då eller liknande :/

Kramar

Svar: Tack så mycket <3 Kram!
Evah Åberg

#7 - Ida Öhman

Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#8 - Miss Jennifer

Helt sjuka åsikter :O

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#9 - Rebekka Josefine

<3

Svar: <3
Evah Åberg

#10 - Emelie

Bra skrivet av dig! Vad är det för en nöt som uttrycker sig så!? 🙈

Svar: Tusen tack :) <3
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

jag fick höra ett grattis och blev helt ställd, varför grattis..

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#12 - Emma

Kvinnodag o mansdag är egentligen bara skit! Man ksa hedra och hylla båda könen varje dag o båda könen ska ha lika mycket rätt o värde <3

Svar: Självklart ska man det, men när världen ser ut som den gör så behövs verkligen internationella kvinnodagen för att protestera, väcka diskussioner osv. I en perfekt värld hade inte denna dagen behövts.
Evah Åberg

#13 - Charlotte

Du är grym!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#14 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Alltså folk :(. Man blir så less verkligen.

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#15 - Harriet

Viktigt ämne du tar upp!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#16 - Annika

Det kommer tyvärr alltid finnas män som inte vill inse hur kvinnor behandlas runt om i världen.Hoppas att du får en fortsatt trevlig söndag. Kram.

Svar: Ja tyvärr :/
Evah Åberg

#17 - Evelina

Bra skrivet!

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#18 - Miss Baby Peaches

Så jädra bra skrivet Evah! Du är grym!

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#19 - Amanda CL

men gud blir nästan mållös! Hur FAN kan denna människa uttala sig, han är ju inte ens kvinna!? Och att jämföra "problem" är sjukt!!!! Då skulle ju INGEN få uttrycka missnöje eller så för det finns ALLTID någon någonstans i världen som har det värre
Nej nu blev jag frustrerad!

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#20 - Jennie

Så bra skrivit och himla viktigt! Det här gör mig verkligen så sjukt arg och ledsen, vi måste verkligen förändra samhället och få bort dessa trångsynta människor!

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#21 - Ann Helen Nygård

Bra skrevet <3

Svar: Åh tack :) <3
Evah Åberg

#22 - Anna

Så grym du är! Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#23 - Jessica Högberg

Beundransvärt, men en del idioter är bara idioter;)

Svar: Haha ja de är ju det tyvärr ;P
Evah Åberg