Att bestämma vems liv som är mest värt
Jag är en person som månar väldigt mycket om alla människor och skulle egentligen vilja hjälpa alla som behöver hjälp. Jag vill skänka pengar till UNICEF, samtidigt som jag vill skänka pengar till hjärnfonden, cancerfonden, djur som far illa, till psykisk ohälsa, till fattiga människor här i Sverige. Jag vill hjälpa till att rädda naturen, men tyvärr går det ju inte att hjälpa allt och alla samtidigt även om jag så skulle vilja.

Men oavsett vad man väljer att bry sig om så får man ofta kommentarer som: "Du borde bry dig om det här istället! Tänker du inte alls på detta?!" För det första så känner jag att det ena behöver ju inte utesluta det andra. Även om jag skänker pengar till UNICEF, vem har sagt att jag inte kan skänka även till djur som far illa? Eller att jag inte ger mat till fattiga på gatan? Man kan faktiskt hjälpa till på fler ställen.

För det andra så undrar jag vem som har rätt att bestämma vems liv som är mest värt? Hur kan någon bestämma att man endast ska skänka hit, men absolut inte dit? För det tredje känner jag att det är bra att alla har sin kamp. För om alla skänkte pengar till cancerfonden så finns det ju ingen som kan hjälpa varken fattiga här i Sverige eller andra länder. Det finns ingen som kan hjälpa djuren. Det finns ingen som kan rädda naturen och haven. Att vi har olika kamper är en fin sak tycker jag för då kan vi sprida ut hjälpen.

Det viktiga är väl ändå att man gör något alls tänker jag, så varför inte bara berömma och höja varandra när vi faktiskt försöker hjälpa en medmänniska? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något så istället för att klaga på hur andra hjälper till så se till att bidra med det du kan till världen. Kanske kan du volontärarbeta, skänka en slant eller varför inte rensa bort lite kläder du har hemma och skänka till behövande? Många bäckar små som man säger...


#1 - Charlotte

Blir lika chockerad varenda gång jag ser folk som kommenterar negativt och överhuvudtaget hittar någonting negativt i att folk skänker pengar eller gör någonting annat som är gott för andra. Snacka om att ha helt fel fokus?

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Så himla bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Tack snälla :) <3
Evah Åberg

#3 - Nouw.com/zahraajami

Så fint av dig verkligen! ❤

Svar: Tack :) <3
Evah Åberg

#4 - Anna

Tyvärr kan man inte hjälpa alla. Man måste själv kunna leva också. ❤

Svar: Ja precis <3
Evah Åberg

#5 - Miss Jennifer

Allas liv är lika värda!!

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#6 - Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

Tror folk som säger sånt där aldrig skänkt något i hela sitt liv, de får helt enkelt dåligt samvete och måste hävda sig själva.

Jag skänker till: djurens rätt, hundstallet, jag är även marinfadder samt elefantfadder via WWF. Utöver det är jag flickfadder genom PLAN. Medlem i amningshjälpen samt astma och allergiförbundet :).

Svar: Ja det kan nog stämma. Jättebra att du gör vad du kan! :) <3
Evah Åberg

#7 - Ida

BRA skrivet! Jag står alltid på djurens sida!

Svar: Tack :) Jättebra att du hjälper till <3
Evah Åberg

#8 - ByLisa.se

Håller helt med! Alla som gör något är ju med och bidrar till att andra ska få det lite bättre! 👏 Jag gör lite olika insatser här och där, säger som duen, vill hjälpa alla 🙂

Svar: Precis! :) Heja oss!
Evah Åberg

#9 - Jessica Högberg

Detta klagande, tänk om folk la halva tiden på nåt bra istället för att klaga på vad andra gör...

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#10 - Pia Widlund

Jag brukar skänka kläder, tycker det är jättebra!

Svar: Jättebra! :)
Evah Åberg

#11 - Freja

Känner som du. Man vill ju kunna hjälpa alla som är utsatta och bidra till forskning för olika sjukdomar osv.
Precis som du skriver är det viktigaste att man försöker förbättra tillvaron för någon, istället för ingen alls.

älskar att läsa din blogg, för du tar upp så många viktiga ämnen ! kram <3

Svar: Ja precis :) Åh tack, gud vad glad jag blir! Kram <3
Evah Åberg

#12 - Emelie

Så fint av dig att skänka pengar till så många organisationer!

Svar: Tyvärr har jag inte möjlighet att skänka till så mycket, men jag skulle vilja och det är det jag menar i inlägget :)
Evah Åberg

#13 - Annika

Tack för kommentaren. Fint skrivet. Jag ger pengar till värdsnaturfonden för att rädda isbjörnarna. Samt till djurens rätt och cancerfonden.Hoppas att du får en fin dag. Kram.

Svar: Jättebra! :) Kram!
Evah Åberg

#14 - Annie

Fint skrivet av dig Eva!<3

Hoppas du haft en bra dag :) Kramar

Svar: Tack :) Kram!
Evah Åberg

#15 - Carolina

Håller helt med. Man hjälper på sitt vis, på sitt eget sätt. Så är det med det och du ska absolut inte få höra annat :)

Sv; ja, det var det verkligen!

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#16 - Anna

Det är ett konstigt fenomen det där att vi inte bara kan stötta varandra i att göra gott utan att det alltid på ett eller annat sätt ska ifrågasättas varför vi gör det ena istället för det andra.

Svar: Håller verkligen med dig!
Evah Åberg

#17 - Evelina

Mycket bra skrivet vännen!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#18 - ullie

ja men ja känner i bland att ska ja som ja vill då skänka till alla ? vem som har mest behovet utav dem ? o de som inte ens syns eller får pengarna då ?
svårt sånt där

Svar: Ja precis...
Evah Åberg

#19 - Maria

Just nu så skänker jag inga pengar alls, men ska börja igen och skänka till orangutangerna i Borneo och det hjälpcentrat som finns där. Har skänkt till detta tidigare, och vet att pengarna verkligen kommer fram.. Aporna behövs liksom regnskogen de lever i.

Svar: Jättebra, man gör det man kan :)
Evah Åberg

#20 - Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

Precis som du säger så kan man inte hjälpa ALLA även om man vill, och då får man helt enkelt välja det som står närmast ens eget hjärta. Som vi gör när vi köper julklappar, självklart skulle jag vilja kunna ge ALLA min vänner en julklapp, men eftersom jag inte har en ekonomi som stödjer det får jag välja vilka av mina vänner jag kan ge en julklapp till och även hur mycket pengar som läggs på var och en.

Tycker det är helt fantastiskt att du stödjer så många organisationer och skänker pengar till de hjälpande! Kan man inte bara se det fina i det? Och sen behöver man inte nödvändigtvis skänka pengar heller, alla kan inte göra det men då kanske man kan göra något annat som att volontärarbeta eller skänka kläder till behövande.

Skulle det inte vara fantastiskt om alla gjorde det lilla/stora som man har möjlighet till istället för att lägga sin energi på att klaga på andra som försöker hjälpa till så gott de kan.

Go Evah! ♡♡

Svar: Ja precis. Dock hjälper jag inte så många, det jag menade i inlägget var att jag skulle vilja om jag hade möjlighet. Jag är världsförälder och jag skänker alltid bort kläder osv men önskar jag kunde göra mer... Ja jag håller verkligen med dig! Kram <3
Evah Åberg

#21 - Miss Philipsen

Håller med dig, man kan inte stötta i allt och en del brinner man mer för. Vi är olika och tur är väl det så att någon finns i alla kategorier i stället?

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#22 - Kelly

Bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#23 - John Jonasson

Jag känner likadant. Jag tar ofta andra människor som inte orkar eller kan, i försvar. Jag avskyr människor som tror de är bättre än andra och kan hönsa med dem. Jag jobbar på Samhall efter en arbetsskada och där behandlas folk så fruktansvärt illa. Jag blir väldigt upprörd och kan inte hålla tyst. Jag har till och med kontaktat arbetsdepartementet vid två tillfällen, läs regeringskansliet. De hänvisar till bolagsstyrelsen på Samhall som jag kontaktat flera gånger, utan resultat. Cheferna på Samhall, inte alla, men säkerligen 80% är riktiga idioter. Jag blir så frustrerad när myndigheterna inte gör något, utan bara utnyttjar dessa stackars människor, de flesta lider av psykiska besvär och vågar inte säga till. Usch, nu blev jag himla upprörd när jag skrev om det...
Toppenblogg du har som belyser ett väldigt stort problem som är mycket större än vad som kommit fram i "ljuset".

Svar: Så hemskt att de som verkligen behöver hjälpen av olika slag oftast behandlas illa... Jag blir så ledsen av sånt här. :/ Tusen tack, det värmer! :)
Evah Åberg