Att göra skillnad på kroppar
Jag såg en tjej på instagram som lagt upp en bild på sig själv i bikini. Denna tjejen var väldigt smal och de flesta kommentarer var positiva. Några tyckte dock att det var fel att hon la upp en bild på sig själv när hon är så smal för att det kan uppmana andra till ätstörningar och att hon är en väldigt stor influencer så hon bör tänka sig för vad hon lägger upp.

Direkt fick de här människorna som skrev så klagomål. Kommentarer som: "Ska man behöva skyla sig för att inte uppmana till ätstörningar?" "Får man inte vara smal eller?" och "Hon är smal men ser hälsosam ut. Hon ska ju inte behöva gömma sig för att andra kan ta efter." fanns det en hel del av.

Jag lägger ingen värdering i hur hon väljer att visa sin kropp, det jag däremot reagerar på är hur olika reaktioner det blir på smala och tjocka människor. Det skrämmer mig att människor inte förstår att tjocka människor får dessa kommentarer dagligen att de uppmanar till fetma om de lägger upp en bild på sig själva för människor tycker att de behöver gömma sig. Detta är tjocka människors vardag, skillnaden är dock att deras kommentarsfält oftast är fyllt med kommentarer om hur fula, äckliga, tjocka och ohälsosamma de är.

Jag minns själv när jag vägde några kilo mer. Jag var absolut varken överviktig eller tjock, men jag hade lite mer hull. Jag fick höra hur tjock jag var, hur äcklig jag var och att jag borde gå ned 20 kg. Jag fick höra att jag uppmanade till fetma och enligt någon hade jag världens fetaste ben. När jag däremot gick ned i vikt så fick jag så mycket beröm. Jag blev så vacker, jag blev så hälsosam och helt plötsligt hade jag den perfekta kroppen enligt människor. Då var det inget fel att lägga upp bilder på sig själv som visade kroppen, fast att jag blev underviktig istället.

Dessa skönhetsideal och fetthat får mig att vilja kräkas... Jag mår illa av hur stor press vi genomgår varje dag för att vi måste se ut på ett visst sätt för att bli accepterade. Varför gör vi sådan skillnad på kroppar? Varför gör vi sådan skillnad på kön? Vi är ju alla människor, med känslor, tankar och behov och vi är alla lika mycket värda och har lika stor rätt att finnas och må bra. Hur svårt ska det vara?

#1 - Netti Starby

Bra att du lyfter ämnet och bra skrivet! Kramis

Svar: Tack så mycket :) Kram!
Evah Åberg

#2 - Annie

Så bra skrivet!
Och förstår vad du menar<3
Dock så kan det förekomma negativitet mot smalhet också(har själv upplevt det ..) och det sårar :/
Men är nog vanligare mot överviktiga, ville bara skriva det .. ;)
Varför kan man inte bara acceptera folk som dem är ovavsett smal, överviktig, stora fötter eller kort-så tycker jag ..:)

Kram

Svar: Tack så mycket :) Ja självklart gör det det, men normen är ju att vara smal i samhället och tyvärr är tjocka människor väldigt utsatta... Kram
Evah Åberg

#3 - Anna

Alla ska få se ut precis som de själv vill! Dessutom är hon svin snygg!😍

Svar: Jag håller med dig :)
Evah Åberg

#4 - Anonym

Fy fan vad vidriga kommentarer, usch. Jag fick höra att jag var mullig en gång, men och då hade jag ändå "normalt" bmi, under 25. Jag kände mig inte mullig. Saken är väl den att om man inte är pinnsmal så tycker folk att man är kraftig. Jag har reagerat på att dem jag tycker är smal tycker andra är mulliga. Det är en skev kroppstyp. Urk och fy och bli för idioter som tar sig friheten att kommentarer andras kroppar :(

Svar: Ja exakt så är det... Så tröttsamt :(
Evah Åberg

#5 - sarah

aaa det är jobbigt

Svar: Verkligen...
Evah Åberg

#6 - Linnea

Yes! Bra skrivet, håller helt med! Varför denna fixering vid kroppar och utseende, så onödigt.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#7 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Detta är verkligen sant, det är alltid "åh så smal och fin du blivit". Som finheten sitter i smalhet. Det är aldrig okej att väga för mycket eller bli lite rund. Då är det "är du gravid", eller "tänker du på vad du äter" osv.

Svar: Exakt! Så tröttsamt och direkt man inte är pinnsmal så ser en folk som stor direkt...
Evah Åberg

#8 - Ida

Såå bra inlägg! du är fasen bland de klokaste människorna ja vet!

Svar: Men åh, tack fina du <3
Evah Åberg

#9 - Maria

Det är alldeles för mycket prat om hur man ska se ut eller inte se ut. Alla är vi olika, kort eller lång, tjock eller smal så är alla lika mycket värda...

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#10 - Anna

Det är verkligen tråkigt att vi hela tiden ska hålla på och klanka ner på varandra på ett eller annat vis.

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#11 - Zahra

Om folk bara kunde sköta sin egen bussnies hade världen vart lite bättre..

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#12 - Charlotte

Jag håller verkligen med dig! Det gör mig mörkrädd att tänka på och inse hur otroligt mycket energi och fokus som går åt på kroppsform och utseende. Någonting som egentligen är helt jävla orelevant..

Svar: Ja verkligen :/ Och jag tycker det är så svårt att bli nöjd med sig själv när man ständigt matas med hur man ska se ut...
Evah Åberg

#13 - ByLisa.se

Så sant! Om man bara kunde sluta fokusera på storlekar, låt folk va som dom vill., tycker ingen ska behöva gömma sigsig!

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#14 - ullie

men alltså ja håller med har en kompis som är väldigt "undernärd " som en del då säge . ja hon ÄR super smal men kan inte gå upp i vikt o de har tom henne inne för olika saker hon ska äta o göra för att gå upp nåt kilo

alltså kan man aldrig vara lagom hur man än ser ut?

Svar: Jag håller med... Känns som man aldrig duger på nåt konstigt sätt för det kommer alltid pekpinnar
Evah Åberg

#15 - Miss Baby Peaches

Jag spyr på kommentarer som "Vad fin du BLIVIT". Ser jag sånna kommentarer vill jag direkt fråga "Så hen var inte det innan eller?!" Usch!

Svar: Ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#16 - Emelie

Så bra att du skriver om ämnet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#17 - Emma Engström

Väldigt bra inlägg! Tycker det är bedrövligt att vissa människor orkar slänga helt onödiga kommentarer. Blir så irriterad! Du är hur fin som helst, kram!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#18 - npfmorsan

Tycker inte Heller om denna hets. Låt folk få se ut som dem vill bara dem mår bra i kropp o sinne...är själv smal t o m så smal att jag blivit undernärd och det är inte snyggt...ändå kan man få kommentarer om hur bra man ser ut och att jag inte alls behöver gå upp i vikt, så sjukt!!
Man måste även ha i åtanke att fetma eller om man är undernärd även kan bero på sjukdom!!

Svar: Jag håller med dig... Så synd att folk inte har sånt i åtanke :/
Evah Åberg

#19 - Pauline Hurtig

så väldigt bra inlägg!!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#20 - Ida Jansson

Hatar all kroppshets!! Alla kommentarer som haglar så fort man visar sin kropp. Att va smal är INTE samma som att va hälsosam! Jag är smal (för smal) men mår skit både fysiskt och psykiskt.

Svar: Samma här... Usch vad sånt här stör mig :/
Evah Åberg

#21 - Evelina

Bra skrivet ❤

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg