Saker du inte bör göra när någon mår dåligt
Att vara anhörig till någon som mår psykiskt dåligt är inte alltid det lättaste och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera det hela. Tyvärr gör många människor fel när någon av deras närstående mår dåligt och det kan göra det hela värre både för den som mår dåligt och för den som står bredvid. Därför tänkte jag lista några saker man inte bör göra när någon mår dåligt.

  • Ignorera dem. - Att bara låtsas som ingenting är oftast inte en lösning när någon mår dåligt. Det gör det hela oftast mycket värre. Men man får ju inte heller vara för på så att bara fråga: "Vad kan jag göra för dig?" eller bara säga: "Jag finns här om du behöver mig." kan oftast vara en bra lösning.

  • Säga saker som: "Du är ju alltid ledsen!", "Du är så känslig!" eller "Lägg av med att gråta nu!" - Det är att skuldbelägga någon som mår dåligt. Ingen väljer att må dåligt och att då kommentera sådana saker gör oftast det hela bara värre. Den som mår dåligt känner sig då bara till besvär och det tynger ned en ytterligare.

  • Bli sur när någon visar sina känslor. - Att bli sur på någon som mår dåligt och kanske försöker öppna sig med sina känslor är också en typ av skuldbeläggning. Att bli sur för att någon mår dåligt löser ingenting och det bygger bara på personens dåliga mående ännu mer.

  • Säga saker som: "Ryck upp dig nu!". Om personen hade orkat så är jag ganska säker på att personen hade "ryckt upp sig" och inte mått dåligt, men nu ser det inte ut så. Personen mår dåligt och då är det inte bara att rycka upp sig. Människor är inga robotar där allt blir bra på en sekund. Ibland måste man få tid på sig att gråta ut och må dåligt en stund för att kunna må bättre.
 
Det bästa man kan göra när någon mår dåligt är att visa att man bryr sig. Du kan fråga personen hur den vill att du ska trösta när den mår dåligt så du vet hur du ska göra nästa gång. Fråga hur personen mår, om det finns något du kan göra och om personen tillåter så är en kram oftast väldigt uppskattat i svackorna. Låt personen släppa ut sina känslor och döm inte.

#1 - Anna

Så bra tips! Just det där med att hitta balansgången mellan att visa att man bryr sig, inte vara för på och samtidigt hitta en nivå där man själv som anhörig orkar dra det är så otroligt svårt tycker jag.

Svar: Tack :) Ja det kan vara jättesvårt och det kan ju vara så olika från gång till gång också...
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jag håller verkligen med dig om alla dessa punkter och bra att du lyfter det! Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#3 - Zahra

Jättebra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#4 - John Jonasson

oftast är det bra att bara umgås med personen som man ser inte mår bra. Börja prata om sådant man vet den personen är intresserad av brukar för det mesta få personen att börja prata om sitt intresse och må bättre och bli gladare.

Svar: Ja det är också ett bra tips. :) Det är ju en balansgång det där för att få personen på andra tankar, samtidigt som man finns där om personen vill prata om det den mår dåligt över.
Evah Åberg

#5 - Anna

Bra skrivit. 😊

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Nathalie

Väldigt bra tips! Jag har själv stött på massa kommentarer och särskilt när jag var yngre. Jag "fick" aldrig känna någonting vilket gjorde att jag slöt mig som en mussla. Det beteendet fastnade tyvärr väldigt hårt hos mig. Kraam

Svar: Tack så mycket! Ja samma här... Det är först nu jag verkligen vågar visa vem jag är i relationer och allt eftersom jag alltid fått höra hur jobbig jag är... Kram
Evah Åberg

#7 - Annie

Så bra skrivet! och sant<3

Flera av dem där råkade jag ut för när jag mådde dåligt och det gjorde bara att jag mådde sämre :/

Sv: Tack<3

Svar: Tack så mycket! Ja samma här :/ Kram!
Evah Åberg

#8 - Ida

Jag är verkligen en människa FYLLD med känslor och de är så fruktansvärt jobbigt när folk börjar ignorera mig då för jag har "för mycket" känslor..

Svar: Samma här :( Hatar det...
Evah Åberg

#9 - Pauline Hurtig

så bra skrivet, tror Tim får många att tänka till på dessa saker

Svar: Tack så mycket! Ja jag hoppas det...
Evah Åberg

#10 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Kan inte mer än hålla med. Lika som när folk säger "Du bestämmer man sig för att må bra". Öh jo det kan man ju bestämma...

Svar: Ja det är så respektlöst :/
Evah Åberg

#11 - Maria

Så bra skrivit!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Charlotte

Så sant! Blir galen när jag läser sista punkten. Hur många gånger har man inte hört "Ryck upp dig! Tänk positivt! Sluta vara så negativ!" och dylikt. Så jäkla okunnigt och dumt.

Svar: Ja verkligen... Så respektlöst!
Evah Åberg

#13 - ByLisa.se

Vilka bra tips, bra inlägg! 👍

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#14 - FANNYTERESE

Jättebra att du skriver om detta! <3

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#15 - ullie

ja du de är inte lätt att veta hur man ska va men ja fråga är alltid bra

Svar: Det är bra :)
Evah Åberg

#16 - Kamilla

Ryck upp dig är bland det värsta jag hört när jag mått som sämst. Tack för ett bra inlägg.😊

Svar: Ja samma här... Kul att du gillade inlägget :)
Evah Åberg

#17 - Jessica Högberg

Så svår balansgång!! Men att visa att man finns funkar i väldigt många situationer...

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#18 - Miss Philipsen

Otroligt bra skrivet och jag håller med dig. När någon säger till mig att rycka upp mig mår jag bara sämre. Jag vill inte må dåligt (vem vill det) om jag kunde må bättre så skulle jag göra allt för att.. tror att du förstår.

Svar: Tack så mycket! Samma här...
Evah Åberg

#19 - Emelie

Så bra inlägg! Detta är saker som nog många behöver tänka på!

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#20 - Pia

Jag försöker höra av min om någon mår dåligt, ibland är det svårt att veta hur mycket man ska bry sig!

Svar: Ja det är en svår balansgång...
Evah Åberg

#21 - npfmorsan

Hade en riktig svacka igår 😕 och jag tycker att en kram och att personen bara finns där räcker gott. Tyvärr kan personen inte hjälpa så mycket utan möjligen att finnas där och stötta..det var riktigt skönt att få gråta ut mot en axel igår, få släppa ut alla känslorna. Sedan att man bara får vara ledsen är också jätteviktigt ❤ Som du skriver att säga åt en som mår dåligt att rycka upp sig och sluta med det den håller på med, är det värsta man kan göra!! Vill man prata av sig så ska personen också bara kunna finnas där och lyssna!!Att en person bryr sig gm att fråga hur det är betyder också mycket..så behövs inga stora grejer, egentligen bara att finnas till för personen och visa att man bryr sig ❤❤

Svar: Ja precis... Hoppas du mår bättre nu <3
Evah Åberg

#22 - Kelly

Bra tips!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#23 - Evelina

Riktigt bra skrivet! <3

Svar: Tack :) <3
Evah Åberg

#24 - Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

Lika bra som alltid Evah! ♡

Har själv fått uppleva de 3 första exemplen och ah, det hade ju vart skönare om man inte fått höra/uppleva dem... Kram

Svar: Tack fina du! Ja det kan verkligen trycka ned en mer :( Kram!
Evah Åberg

#25 - Sofia

Hej!
superbra skrivet & så himla rätt!
Har nyss startat en blogg själv angående psykisk ohälsa. Kika gärna in om du vill😘 www.nouw.se/snabbacykler

Svar: Tack så mycket :) Ska kolla in!
Evah Åberg

#26 - Kelly

Bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg