Ska tjocka människor sluta existera?
Vi lever i ett samhälle som besitter ett enormt tjockishat
Vi är så matade med att tjock=fult att vi är så oerhört rädda för att bli tjocka. Kommentarer som: "Du är inte tjock, du är fin!" tittar in titt som tätt på människors konton, som att man inte kan vara tjock OCH fin. De ställs helt enkelt som motsatser till varandra gång på gång.

När tjocka människor lägger upp en bild på sig själva i sociala medier svämmar oftast deras kommentarsfält över med kommentarer som: "Du borde inte uppmana till övervikt! Du vet väl att det är farligt att vara överviktig? Att du syns på bild uppmanar andra till att äta sig feta och sluta röra på sig!" Tjocka människor ska alltså sluta existera för att inte uppmana andra till att bli ohälsosamma. Alltså blir tjock synonymt med lat och ohälsosam varje gång.

Men hur långt ska vi dra detta egentligen? Om jag äter hamburgare på Mc donald's, varför uppmanar inte jag andra till att vara ohälsosamma då? Är det för att jag är smal så jag får äta skräpmat varje dag? Ska vi börja stoppa människor som gymmar för det kan ju uppmana någon till att börja träna och bli så hälsosam att den utvecklar ortorexi (en ätstörning som innebär överdriven träning och nyttigt ätande)? Jag undrar också om vi ska börja förbjuda människor att ta en öl eller ett glas vin för det kan ju uppmana folk till att bli alkoholister? Vi får ju också förbjuda att människor sitter i solen för det kan ju uppmana andra till att sola överdrivet mycket så de får hudcancer.

Det här tjockishatet människor besitter har gått för långt. Idag verkar det som att tjock är bland det värsta man kan vara som människa. Man kan vara tjock och må bra, man kan vara smal och må dåligt för vi vet inte folks hälsa varken fysiskt eller psykiskt av att se deras kroppsform. Vad är livet värt att vara smal och hälsosam om man ändå mår så dåligt att man inte vill leva? Hälsa är så mycket mer än hur ens kropp ser ut, för den psykiska hälsan är minst lika viktig. Så snälla, låt människor få vara som de är för oavsett vad din åsikt än är så kommer det alltid finnas tjocka, långa, smala, korta, mörka, ljusa människor i världen och vi är alla lika mycket värda!


 
#1 - Hanna

Mycket bra skrivet. Jag håller med.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#2 - Sofia

Så bra skrivet fina Evah! <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#3 - Zahra

Bra inlägg!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#4 - Anna

Alla ska få se ut precis som de vill utan att ändra ska lägga sig i. Man vet aldrig vad en person har med sig i bagaget därför ska man aldrig säga någonting...

Svar: Exakt, jag håller med dig!
Evah Åberg

#5 - Carolina

Det är inte riktigt rätt nej. Jag skulle aldrig personligen sluta vara som jag var för att andra sa att jag är tjock/smal, eller vara elak mot någon annan. Det är helt enkelt inte rätt :)

Sv; okej, härligt med en oplanerad månad att se framemot. Det kanske kommer in lite spontana saker under tiden ;)

Svar: Nej det är så tråkigt med folk som tror de har rätt att säga vad de vill
Evah Åberg

#6 - Clara

Så bra o viktigt inlägg!!

Svar: Tack snälla! :)
Evah Åberg

#7 - ByLisa.se

Så sant, bra! Begriper inte varför folk så gärna vill döma,kritisera, komma med pekpinnar, ge "goda" ej efterfrågade råd om andras kroppar, livsstilar ochoch val. Jag tror att de som har så oerhört stort behov av att lägga sig i andras liv, egentligen bör jobba på sin egen självkänsla.

Svar: Jag håller med dig! Det är nog många som mår dåligt i sig själva som känner att de behöver hävda sig på så sätt... Väldigt tråkig.
Evah Åberg

#8 - John Jonasson

Jag har faktiskt inte hört så många kommentarer om just folk som är tjocka, men däremot om folks utseende vilket gör mig väldigt irriterad. Såklart vi alla kan reagera på folk som "sticker ut" men vi kommenterar det inte. Ord är värre än fysisk smärta. En örfil går över, men ord kan sitta kvar hela livet och verkligen förstöra för folk. Det enda jag reagerar över är när föräldrar låter sina barn bli överviktiga. Vet ett exempel på en tjej 13-14 år gammal på stallet där jag brukar fota, som är kanske max 160 cm och troligen väger minst 90 kilo. Att vara så överviktig vid så tidig ålder minskar livslängden dramatiskt. Alla organ växer sig större och hjärtat får jobba enormt mycket. Vet inget om hennes föräldrar, men kan inte tänka mig att man inget kan göra. Hon får ju både framtida besvär med sjukdomar, och säkerligen får höra idiotiska kommentarer.

Svar: Fast vi vet ju inte varför hon är överviktig. Kanske hon äter mediciner som gör att hon gått upp i vikt. Kanske hon lider av hypotyreos som gör att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner som styr ämnesomsättning. Kan finnas en rad olika saker som gör att hon är överviktig och det är det som är poängen med mitt inlägg, att vi vet aldrig någons hälsa eller bagage genom att se deras kroppsform.
Evah Åberg

#9 - Anna

Det känns som att det mer och mer blir att man dömer bara för sakens skull. Övervikten ligger i framkant och har varit kritiserad länge, men min känsla är att oavsett livsstil/utseende så ska det kritiseras och vändas till någonting negativt. Det är så otroligt tråkigt att vi inte kan respektera varandra precis så som vi är.

Svar: Ja det kan nog stämma. Folk letar nog mer fel nu när det är så lätt med sociala medier osv...
Evah Åberg

#10 - Kelly

Bra skrivet!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#11 - Netti Starby

Så himla bra skrivet och alla få se ut som man vill! <3 Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Ida

Verkligen bra skrivet, förstår inte och de har iallafall förstört mig väldigt mycket att normen att man ska var smal för att vara fin men ha stora bröst och rumpa, de är så man nästan är upplärd att så ska man se ut annars kommer ingen vilja ha dig, de har alltid suttit i mina tankar men helt ärligt tycker jag inte det är fint, det är synd om dom som har sjukdomar, men det är inget man ska sträva efter för de ser inte bra ut, normal, mullig, tjock, rund, finns inga ord, man ser ut som man ser ut och man duger

Svar: Tack så mycket! :) Ja det har satt djupa spår i mig också att man ska se ut på ett visst sätt och vi är långt ifrån ensamma om det.
Evah Åberg

#13 - Pia Widlund

Sköt dig själv och skit i andra, fanns det ett uttryck som hette när jag var barn. Kan vara tänkvärt även idag. Alla får se ut hur som helst och hur dom vill!!!

Svar: Ja precis :) Bra uttryck :)
Evah Åberg

#14 - Annie

Bra skrivet!
Varför ens påpeka en annan persons utseende-det angår ju faktiskt inte den/dem<3

Kramar

Svar: Håller med dig! Kram
Evah Åberg

#15 - Miss Philipsen

Jag blir mörkrädd för denna värld, tyvärr all denna hets mot övervikt ledde till anorexi/bulimi för mig. Ingen accepterade mig som överviktig och jag såg inget annat val. Idag är jag "accepterad" för hur jag ser ut. Men hur mår jag? Skit!

Svar: Det är så hemskt och har skrivit lite om detta hur det var när jag gick ned i vikt nu...
Evah Åberg

#16 - Pauline Hurtig

så bra skrivet verkligen! har också tänkt på det. och vilket underbar bild!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#17 - Maria

Bra skrivit :) Alla är bra som de är. Tjock eller smal, kort eller lång...

Svar: Håller med dig. Önskar man kunde tänka så om sig själv också
Evah Åberg

#18 - ullie

ja det är konstigt det där
har ätit massa tabletter i hop med att ja inte kunnat gå nu o gått upp i vikt skit jobbigt

Svar: Förstår det...
Evah Åberg

#19 - Miss Baby Peaches

Huvudet på spiken. IGEN. Du är grym!

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#20 - Emelie

Så bra och väldigt viktigt inlägg!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#21 - FANNYTERESE

Så bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#22 - JoJo

så himla bra skrivet!! <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#23 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jättebra inlägg! Jag avskyr det där med att vi bedöms efter våra kroppar. I slutändan är det så lite som betyder något.

Svar: Tack så mycket :) Ja verkligen... Och vi är ju också våra egna värsta fiender många gånger...
Evah Åberg

#24 - Ida Jansson

Exakt!! Tjock är inte en egenskap. Det beskriver bara en form. Men den formen är tyvärr inte accepterad eller omtyckt i dagens samhälle vilket är SÅ SJUKT!!!! Blir så arg och frustrerad!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#25 - Evelina

Bra skrivet :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#26 - sandra olsson

i vintras så var det en i släkten som sa en dum sak i julas. hen sa till mig mina systrar har 2 st och jag är mellansyster. hen sa vad smala ni är men vänta till 50 då blir ni tjocka. jag blev så arg,sårad och kränkt. då börja tankarna om min ätstörning komma igång. det har varit så även på min gamla praktik. jag förstår inte varför man ska kommentera andras kroppar. bara låt dom vara och låt oss vara. alla kroppar är fina <3 usch för samhället och normen som trycker ner oss.

Svar: Usch vilken dålig kommentar... Jag tycker inte heller man behöver kommentera andras kroppar <3
Evah Åberg

#27 - Georg

Hej!

Jag ska berätta min historia om du (eller någon) vill läsa gällande detta. Är du redo? OK. Let's Go!

I mitt liv som ung har jag pendlat i vikt. Har varit smal, "normal" och lite mullig. Inget jag tänkt särskilt mycket på.. Men strax efter 20 års ålder ändrades detta. Har haft ett stilla sittande jobb, sjukdomar i familjen som gjort att mina tankar inte alltid varit så fokuserade, fick problem med ryggen som gjorde att jag drog mig från att träna, ätit alldeles fel och vips.. Så har jag blivit överviktig. Något jag är stolt över? Knappast! Det är klart man ska röra på sig och tänka på vad man äter (inte må dåligt över allt "fel" man äter, men försöka äta balanserat och någorlunda sunt).

Något som jag tycker är värre än min egna viktuppgång och dom diverse nackdelar som det ger med sig? Folks syn på tjocka. Visst har jag alltid vetat att tjockisar lätt blir retade i skolan och sånt, men trodde folk växte upp ifrån det. Det har dom ofta inte.

Jag läste någonstans att tjocka människor "alltid" läser in att all negativitet som folk visar mot dom beror på deras övervikt. Aldrig något annat. Det stämmer delvis. Om någon ogillar mig är första tanken "det är för att jag är tjock". Vilket stämmer ibland och ibland inte, men en del främst gamla vänner och bekanta har börjat agera väldigt konstigt mot mig av ingen riktig anledning.

Exempel? Min bror har en gammal vän jag känt i hela mitt medvetna liv. Ingen jag varit särskilt nära med, men någon som alltid funnits där i någon form. Jag insåg förut att min bror (som har ett ganska stressigt liv) började tappa kontakt med honom och andra kompisar. Genom sociala medier försökte jag dock göra lite saker, blandannat skicka lite gamla foton som dom antagligen inte har själva, för att få dessa att inte glömma min bror. Jag tror dom flesta uppskattade gesterna, men inte denna kille. Han tyckte nog mest jag var fjantig.

Tiden gick. Sedan träffade jag honom på stan och samtalade givetvis lite med honom. Första gången var han ganska trevlig, men utan riktig anledning blev han otrevligare och otrevligare för varje gång. Vid ett tillfälle träffade jag honom och en gemensam vän till min bror. Den gemensamma vännen var väldigt trevlig medan "killen" sa ordagrant "Varför pratar vi med honom?" gällande mig = En gammal kompis lillebror han känt nästan hela sitt liv?

Min bror och han umgås visserligen inte längre, men något mellan dom lär det absolut inte vara. Dom har bara glidigt ifrån varandra. Med tanke på hans respektive beteenden tror jag han skäms över att umgås/prata med överviktiga... Även om det bara är tillfälligt på stan? "Tjockishatet" är verkligen något som många överdrivet. Jag förstår inte riktigt vad det kommer ifrån. Innan jag själv var stor skulle jag aldrig tänkt på det sättet.

Svar: Jag förstår inte heller vart tjockishatet kommer ifrån... Vi är ju alla människor oavsett storlek och utseende.
Evah Åberg

#28 - Charlotte

Jag håller verkligen med dig! Jättebra skrivet! <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#29 - Kelly

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#30 - Maria

Bra skrivet! Jag själv är tjock, mår oftast inte dåligt utav det. Men kan ibland känna blickarna när jag köper nåt onyttigt på affären, ibland ifrån kassörskan, blickar som säger ska du verkligen köpa det där. Men mycket kommer från mig själv också, min egen osäkerhet och det kan vara mer jag som tänker så än någon annan, svårt att veta vad andra tänker. Men dömda blir vi, som lata. Jag är ute och går varje dag, inte alla smala som gör det.

Svar: Tack så mycket :) Så tråkigt med alla dömande blickar och ord...
Evah Åberg