Svårare än så är det inte
"Det är ju bara att skaffa ett jobb!"
"Att byta kakel är ju inte svårt. Gör bara så!"
"Det är väl bara att rycka upp sig och må bättre. Tänk positivt!"

Jag ogillar verkligen den här typen av kommentarer. Många människor går med tänket att det är inte svårare än så på väldigt många punkter. Det kan gälla att få ett jobb, att renovera huset, att må bra eller att kunna gå på offentliga toaletter. Tydligen är det svårare än så för många eftersom de kanske inte kan "rycka upp sig", få ett jobb på två dagar eller renovera sitt hus själv. Jag vet inte varför vissa människor tror att allt ska vara så lätt för alla andra bara för de har lätt med en sak...

Vi är alla bra på olika saker och vi har alla våra problem och svagheter. Jag är bra på att planera, men jag är inte bra på att renovera ett hus. Jag är bra på att skriva, men jag är inte bra på kemi. Människor kan vara så otroligt dömande i sitt sätt att uttrycka sig även fast de kanske inte menar det. Men hade det inte varit svårare än så så hade människor förmodligen gjort det de drömmer om och det de vill göra. De hade förmodligen valt att må bra, valt att renovera och skaffa ett jobb om de hade kunnat, men allt är inte så enkelt för alla.

Kan vi inte bara sluta utgå från att alla människor är skapta lika med samma förutsättningar och istället peppa varandra och våra olikheter? Hjälp varandra istället för att trycka ned andra med att det "bara är att göra så" för det är svårare än så...


#1 - Annie

Ja det är så onödigt att komma med såna kommentarer!
Man är ju liksom bra på olika saker<3
Tror dock att de flesta egentligen menar väl, men att det blir fel ändå ;)

Kram

Svar: Ja jag håller med dig :) Kram!
Evah Åberg

#2 - Anna

Bra skrivit. ❤

Svar: Tack ❤
Evah Åberg

#3 - Anna

Jag håller med dig till viss del. Samtidigt vet jag att om alla bara varit förstående och bekräftat mig i allt jag tyckte var jobbig när jag inte mådde bra så hade jag nog aldrig kommit ur det till slut. Jag kan bara se till mig själv, men hade ingen pushat mig till att "bara göra" så hade jag försvunnit ännu mer och trott på att det är precis så illa som jag målar upp det, oavsett om det gällde att byta jobb eller gå och handla mjölk. Det gäller att försöka känna av situationen och individen där.

Svar: Jag tycker inte det handlar om att pusha för man kan pusha på bättre sätt än att förvänta sig att allt ska vara så enkelt för alla. Att komma med tips, respons och peppa är en annan sak för mig än att säga med arrogant ton: Men gör bara så. Svårare än så är det inte!". För mig personligen stjälper det mer än hjälper då man kan vara pushande på ett trevligt och bestämt sätt istället för dömande och otrevligt.
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Så himla sant och bra skrivet! :-D Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Pauline Hurtig

verkligen!

Svar: <3
Evah Åberg

#6 - Jessica Högberg

Tänk så tråkigt om alla var lika bra på allt;)

Svar: Ja jag håller med :)
Evah Åberg

#7 - Maria

Superbra skrivit! ;)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#8 - ByLisa.se

Hm, kan både hålla med och inte... beror lite på hur man läser också. Såklart så handlar allt om sammanhang. 9 fall av 10 finns det nog inga onda avsikter iallafall. Men jag kan nog tycka att det "bara" är att göra vissa praktiska saker när jag visar något jag gjort... Skulle dock inte säga det till en person som inte kan... Kanske blev jätte flummigt nu!?😊

Svar: Det är ju just det som är min poäng. För någon som aldrig renoverat ett hus innan är det inte bara att göra det utan det handlar ju om att lära sig. För någon som har problem att räkna är det inte bara att räkna för det finns något som gör att det är svårt för den personen att göra det. Det är inte bara att bli frisk från psykisk eller fysisk ohälsa och vissa saker vi kanske aldrig kommer klara av. Därför är det inte "bara att göra" eller "inte svårare än så" för alla. Vissa har svårigheter och då behövs det oftast andra metoder att försöka pusha eller peppa dem än att döma och tro att allt ska vara så lätt.
Evah Åberg

#9 - bloggarlisa

Nej, det förstår jag. Men om man vänder på det så behöver det ju inte vara nedlåtande när någon säger "bara". Det kan ju också vara så att man inte värderar sin talang/kunskap, att man inte tycker att det man själv kan är så speciellt duktigt och att man säger det som ett uppmuntrande "kan jag så kan du"! :) Klart att man ska vara försiktig med hur man uttrycker sig, jag håller med, men samtidigt har jag säkert trampat i klaveret mer än en gång utan att ens veta om det. Men som jag nämnde innan, allt handlar såklart om hur, var, när, vem. Det är skillnad på om någon pratar allmänt om något de gjort eller uppmuntrar till att testa eller om de riktar sig till någon specifikt, tycker jag.

Svar: Nej självklart inte men jag skriver utifrån mina egna erfarenheter och då har det oftast sagts med en otrevlig och dömande ton... Alla trampar i klaveret ibland, men jag tror rent allmänt att det är viktigt att försöka tänka på att försöka peppa och pusha på ett sätt som inte är dömande och att sluta utgå ifrån att det är så lätt för alla då jag märkt att väldigt många har svårt att tänka så långt att bara för att något är lätt för den personen så är det inte det för alla. :)
Evah Åberg

#10 - Jesse Sarvak

Så bra skrivet! <3

Jag tror stenhårt på pepp! Har fått höra det så många gånger. Samtidigt så känner jag lite nu att jag försöker ge mig själv de bästa förutsättningarna vilket har inneburit att jag valt människor men faktiskt aktivt valt bort människor som ger en sådan skopa skit. <3

Svar: Tack vännen ❤ Ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#11 - bloggarlisa

Jag håller till 100% med om att vi ska fukusera på att peppa, uppmuntra och inte döma! :) Ha en fin kväll

Svar: Så bra 😊 Ha en fantastisk lördag ❤
Evah Åberg

#12 - Annika

Håller med om att vi ska peppa varandra och muntra upp varandra.Att tänka på att det man säger kan stjälpa en människa istället för att hjälpa även om det är i all välmening. Ha en bra helg. Kram.

Svar: Ja precis :) Kram!
Evah Åberg

#13 - Zahra

Bra inlägg! ❤

Svar: Tack fina du ❤
Evah Åberg

#14 - Miss Philipsen

Håller verkligen med dig, jag är duktig på svenska men engelska sämre, idrott tycker jag är kul och matte är tråkigt. So what om jag inte har ett fullständigt betyg. Ska jag vara en sämre människa för det?

Svar: Man är bra som man är <3
Evah Åberg

#15 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Håller med, tycker det är lite skumt också att folk tror att vi kan samma saker. Jag är helt värdelös på att pyssla flyr fältet när ett barn kommer med en väv eller vill hålla på med origami :-o. Jag kan verkligen inte, däremot är jag bra på andra saker :). Tänker att man måste inse att vi är olika :)

Svar: Ja precis, jag håller med :)
Evah Åberg

#16 - Carolina

Så är det ju absolut :) då jag hört dessa kommentarer är det för att personen i sig är väldigt negativ och vill då inte kunna något. Då måste en annan pusha på och inte mena något illa med det :) men i vissa sammanhang kan dessa ord låta märkliga, ja!

Sv; tackar!

Svar: Jag tycker som sagt det är viktigt att pusha på rätt sätt, oavsett om personen "vill kunna något eller inte". :)
Evah Åberg

#17 - Miss Jennifer

Riktigt bra inlägg!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#18 - ullie

hoppas vi kan peppa varann det behövs ju verkligen bra det där

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#19 - Charlotte

Håller verkligen med dig! Det blir som en käftsmäll att få sådana kommentarer ibland..

Svar: Ja jag håller med dig...
Evah Åberg

#20 - Anonym

Jag tycker du gjorde ett sjukt bra inlägg/ ida❤️

Svar: Tack fina du :) <3
Evah Åberg

#21 - Emelie

riktigt bra inlägg och bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#22 - Beauty Maniac

Får ofta höra den där jobb-kommentaren, blir så trött på det! Har inte jobbat på ett par månader och söker jobb som en galning (sökte till och med under tiden jag jobbade på förra arbetsplatsen) men det har bara inte blivit något. Och så tror folk att jag bara sitter hemma och inte ens försöker -.-

Svar: Ja det är ju så det är ofta tyvärr och jag blir så trött på att människor tänker så :/
Evah Åberg

#23 - npfmorsan

Håller med dig på många punkter...jag menar om det nu är svårt för en i vissa samarrangemang, så betyder det ju att det just är svårt och då gör man inte bara!!
Och mår man psykiskt dåligt ex så är det ännu svårare att bara göra..det tar mycket av ens energi o kraft att göra det man tycker är svårt då. Att någon står och pushar en då, det går inte. Däremot att ha någon som stärker en och som tror på en DET kan hjälpa en igenom det svåra till viss del. Så som sagt jag förstår det du skriver.❤

Svar: Ja jag håller med dig. Sen absolut kan även jag som lider av psykisk ohälsa behöva lite push men inte på det sättet att det blir en större press och att jag blir nedtryckt av det... <3
Evah Åberg

#24 - Tisa

Bra skrivet, jag håller med dig!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg