Att vara rädd för förändringar

Ibland blir jag galen på mig själv och min hjärna... Jag kan känna mig otroligt trött på hur mitt liv ser ut idag. Det känns som mitt liv ligger på standby och väntar. Det känns som jag bara försöker få dagarna att gå då jag lider av tristess och saknar stimulans. Jag vet inte vad jag ska göra för att dagarna ska bli så bra som möjligt...

Jag vet hur jag vill att mitt liv ska se ut, men jag kan liksom inte göra något i dagsläget för att ta mig dit då detta även innefattar andra människor och jag måste vänta på besked från alla håll och kanter för att kunna genomföra detta. Men samtidigt ger det mig panik att tänka på förändringar... Att flytta till annan ort, att skaffa nytt jobb, börja ett annat liv med nya bekantskaper. Jag vet ju vad jag har, men jag vet inte vad jag får. Så samtidigt som jag bara längtar efter att skapa det där livet som jag verkligen vill leva så skapar det också en känsla av panik inom mig och det gör mig så förvirrad... 

Jag tror att det beror på att jag fortfarande tvivlar på mig själv. Att jag undrar om jag kommer klara det. Men jag vet ju att jag är en stark person, som har genomfört otroligt många förändringar och jobbat enormt mycket med mig själv. Jag behöver nog dessa förändringar för att blomma ut på riktigt, få känna att jag är bra, värdefull och har ett liv som är rikt på kärlek och på glädje. För som mitt liv ser ut nu så känner jag mig fånge i mig själv och i mitt liv.

Missförstå mig inte, jag uppskattar verkligen det jag har idag. Jag är glad över att ha ett fint hem, att ha en underbar familj och pojkvän, att ha ett jobb men jag behöver komma vidare. Jag behöver stimulans och få känna mer glädje. Jag vill få bli sambo och skaffa egen familj med min pojkvän och känna att mina dagar är speciella och värdefulla.

Har du känt panik inför förändringar som du verkligen vill göra? Om ja, hur har du hanterat det?

#1 - Jessica Högberg

Gör en mindmap och ta små steg mot "det du vill" men glöm inte leva i nuet <3

Svar: Ska försöka :) <3
Evah Åberg

#2 - Madde

Är mycket äldre än dig, men känner igen den där känslan. Man är inte helt nöjd, men vågar inte riktigt ta steget. Skrev precis om det igår, Har egentligen massa tips, men då jag själv inte följer dom känns det inte rätt att dela med sig :-)

Svar: Ska läsa ditt inlägg :) Jag vågar ta steget men jag har ändå en panik-känsla inom mig...
Evah Åberg

#3 - Sara Ekman

Jag är verkligen rutinmänniska i vardagen och vill inte att det blir förändringar :O

Svar: Okej. Jag är ingen rutinmänniska egentligen tror jag men vissa förändringar skrämmer mig ändå
Evah Åberg

#4 - Jennysvardag

Ibland kan jag tycka att vissa förändringar kan vara jobbiga. Men oftast så känns det bra. Hoppas att du hittar något bra sätt att känna dig stimulerad :)

Svar: Hoppas jag med :)
Evah Åberg

#5 - Chanelle

Jag får panik! Jag har existentiell ångest och vet inte vad jag ska göra med mitt liv samtidigt som jag vill ändra men man vågar inte. Det är verkligen kämpigt så förstår dig 100%. Tyvärr har jag inga tips för jag har inte hanterat det själv haha..

Svar: Skönt att man inte är ensam iaf <3
Evah Åberg

#6 - Snabela

Ja har känt panik många gånger inför förändringar. Iblandså har jag struntat att göra förändringen, bara för att slippa paniken. Ibland när förändringen inte går att undvika så har jag bitit ihop.

Svar: Förstår vad du menar. Jag vill dock inte strunta i förändringar för jag vet att jag behöver dem men jag vill få bort känslan av panik...
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

Jag får alltid panik av förändringar men i slutändan går ju allt bra. Du kommer självklart att fixa det! Kramis

Svar: Tack för peppen fina du <3
Evah Åberg

#8 - jennifer

Jag får lite panik och massa ångest vid varje förändring, men på något sätt så klarar jag oftast att ta mig genom det! Jag brukar få höra att jag är en riktig kämpe..

Svar: Ja vi är kämpar, både du och jag :)
Evah Åberg

#9 - Sandra

Känner igen mig så mycket! Jag har också lite panik över några saker som jag vill göra med mitt liv och det är nu! Gäller bara att jag ska kasta mig ut och våga.

Svar: Samma här och att tiden ska vara rätt för alla inblandade också
Evah Åberg

#10 - Therese

Jag kan verkligen känna igen dom där tankarna. En sida av mig tycker att det är riktigt läskigt med förändring, som du säger - man vet vad man har.... Den andra sidan av mig älskar förändring, är rastlös och tycker det är kul när saker händer. Jag älskar att planera och går nog undermedvetet och förbereder mig på saker långt innan det blir aktuellt.. Sedan får jag helt enkelt bara "släppa taget" och köra. Lite som i våras när vi fick för oss att vi kanske trots allt borde flytta från vår 1a inne i stan till ett hus på landet, vilket vi inte trodde skulle hända på ett par år. Inom en månad hade vi gått på visningar och budat på hus :O Jätteläskigt, men så skönt nu några månader senare när vi sitter här i vårt hus på landet :D

Svar: Förstår det :) Ska försöka att släppa taget och bara låta allt falla på plats
Evah Åberg

#11 - Frökenny

Jag brukar vara ganska cool när det kommer till förändringar men för nåt år sen ändrade jag livet helt för att bli frisk från utmattningssyndrom tog tjänstledigt började plugga på en lång utbildning, flyttade och blev sambo med kärleken- allt på samma gång - då kände jag lite panik innan att allt skulle bli bra, men det blev det! Lycka till! 🌸💕

Svar: Vad skönt att det blev bra :) Tack! <3
Evah Åberg

#12 - Lillan Kind

Jag kan relatera till känslan av att vilja komma vidare. Att få utvecklas, blomma, uppleva - ja allt som hör den positiva sidan av förändring till. Jag har alltid varit en lite rastlös själ med en evig inomboende längtan efter att få uppleva nya saker. Därför har jag rivit upp mig själv med rötterna och startat om gång på gång, på nya platser, i nya hem, och med nya stora arbetsuppdrag som jag har fått förtroendet att sköta. Även om jag tycker att förändring är spännande, så har jag självklart varit rädd också och tänkt att ”tänk om jag tar mig vatten över huvudet”. Ibland har jag fått fundera i veckor om jag ska ge mig in i allt det nya. Men jag har tillåtit mig att tänka mycket noga på alla plus och minus. När jag kommit fram till att listan har övervägande plus har jag visualiserat hur jag står på kanten av en klippa med ett stup nedanför, hoppat rakt ut i mina rädslor och sedan landat oskadad. Det låter kanske helknasigt, men det har hjälpt😊

Svar: Tack för tipset :) Ska försöka ta till mig av det!
Evah Åberg

#13 - Jeanette

jag är sällan emot förändringar & mestadels ser fram emot det. Dock det värsta jag vet är när man vet att det ska bli av, men man vet inte när eller hur :)

Svar: Det håller jag med om! Så känner jag nu också. Det känns som det ligger där någonstans, men jag vet inte vart och ovissheten gör mig nervös. Tack för att du satte ord på det :)
Evah Åberg

#14 - Ida

Vad fint inlägg, fint av dig att dela med dig vad du känner.
Jag hade väldigt mycket panik efter jag tog studenten, ( det är 3 år sedan ) blev en väldigt orolig själ och fick söka mig till psykiatrin.

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#15 - Anna

Jag behöver olika förändringar i mitt liv så som jobb ny bostad osv. Men jag kan förstå det du menar.

Svar: Ja det behöver jag med egentligen, men med år av ångest så är det svårt...
Evah Åberg

#16 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Det gör jag, jag avskyr egentligen när man måste göra något nytt. Men jag tvingar mig själv att göra vissa saker. Som utbildningar i diverse olika former och färger. Det är hemskt för mig att träffa nya människor och jag mår skitdåligt innan sådant, men jag gör det ändå. Vet inte hur jag lyckas med just den saken då jag inte fixar att flyga till exempel.

Svar: Jag tror att man fixar det för att man egentligen ser mer fördelar än nackdelar och man vet innerst inne att man behöver genomföra dessa förändringar
Evah Åberg

#17 - Faanniiis

Du är stark och fixar detta! KRAMAR <3 <3

Svar: Tack för peppen fina du <3
Evah Åberg

#18 - Amanda

Åh jag känner igen mig i det du skriver. är också rädd för förändringar och hur det ska bli och om det inte blir bra. Men tänker då att jag ska ge det ett försök och testa och går det inte så har jag provat iaf :)

Svar: Ja det är rätt tänkt. Jag ska genomföra mina förändringar hur jobbigt det än kan vara :)
Evah Åberg

#19 - Maria

Jag skulle också behöva mer stimulans om dagarna, men är också rädd för förändring och vågar inte riktigt ta tag i det, för tänk om jag misslyckas och det finns hundra tänk om. En del av mig är inte redo att tex börja arbetsträna då jag blir helt knäckt av att bara åka in till stan för att träffa min kurator en timme och åka hem, så hur ska jag orka göra nåt mer. Men vissa dar är jag såå rastlös. Det går som upp och ner det där och har tyvärr inga tips på hur man hanterar paniken.

Svar: Förstår vad du menar. Jag tror man orkar mer om det blir ens vardag faktiskt för att man blir van det. Men det är bara vad jag tror <3
Evah Åberg

#20 - Melissa Skywalkz

Jag har extremt svårt för förändringar pga mina diagnoser, men jag har flyttat till en ny stad ensam 2 gånger nu.. senaste gången var 60 mil hemifrån och det har gått jätte bra. Det gäller bara att skita i vad huvudet säger och göra det ändå :)

Svar: Åh vad skönt att det gått bra :)
Evah Åberg

#21 - Annika

Vid 20 års ålder så kände jag för att söka som Au Pair i USA. Det verkade så spännande. Ringde dit ner och sa att jag var intresserad men att jag skulle tänka på saken. Men fick ångest då det var så långt bort och jag samtidigt inte mådde bra. Så det blev ingenting med det.

Svar: Förstår vad du menar... Tråkigt att det inte blev något
Evah Åberg

#22 - Anonym

Förstår precis vad du pratar om. Det som hjälper är att helt enkelt ta det där läskiga steget - sen löser sig allt!

Svar: Ja det har du nog rätt i :)
Evah Åberg

#23 - Denevigaresenären

De flesta är rädda för förändringar. Sällan finns färdiga facit. Jag brukar oftast fråga mig själv vad alternativet är.

Svar: Det är nog bra att göra!
Evah Åberg

#24 - Elin

Åh detta är precis vad jag alltid ha varit rädd för. Förändringar har skakat hela min värld och det känns skönt att veta att det finns fler som tänker lika kring det. Du är så bra!! <3 Kram

Svar: Tack fina du. Skönt att man inte är ensam <3
Evah Åberg

#25 - mariasliv.net

Tudelad. Både älskar och hatar förändringar. Beror kanske på om det är positiva eller negativa. Tex flyttade vi nyligen till en ny stad. Negativ förändring för mig då jag avskyr att bo här. Då var jag rädd för vad förändringen skulle föra med sig

Svar: Vad tråkigt att du inte trivs där...
Evah Åberg

#26 - Cecilia Hansen

Förändringar är läskigt men livet börjar där din komfortzon slutar. Kör!!

Svar: Ja det har du rätt i :)
Evah Åberg

#27 - Johanna

Jag gillar förändring ! Men de beror även på vad det är, men är ej rädd för de

Svar: Vad skönt :)
Evah Åberg

#28 - ingela

jag har haft panikångest sen 25 års åldern, är 41 nu. jag brukar tänka att förändringar är ännu en erfarenhet, att man måste våga. är det en förändring man verkligen vill och något man känner motivering för, så bara kör. jag har kunnat förvandla min panik till något positivt ibland och då är det en vinst, ibland klarar man inte alls och då får man hantera det. kram ingela

Svar: Åh vad skönt att du förändrat det till något positivt :) Heja dig!
Evah Åberg

#29 - Jennie

Känner igen mig så i din text! Har så mycket jag vill göra med mitt liv men dagarna bara går och ingenting händer.. Måste verkligen börja ta tag i mitt liv men så kämpigt när inte hälsan är på topp💕

Svar: Exakt! Jag försöker verkligen ta tag i mitt liv men det är så svårt när man måste vänta på besked från alla möjliga håll :/
Evah Åberg

#30 - Madeleine Woxneryd

Åh vad jag känner igen mig. Man vill så gärna ha en förändring, men ändå är man rädd att våga full ut då man inte vet vad en förändring för med sig...

Svar: Precis!
Evah Åberg

#31 - Josse

Förändringar kan vara läskiga. Men ibland är dom bra. Lycka till ❤️

Svar: Ja jag vet att dessa förändringar kommer vara bra för mig men ändå lite skrämmande. Tack så mycket :)
Evah Åberg

#32 - Katja

Tro på dig själv!! Du verkar hur grym som helst 🙌🏼🙌🏼❤️

Svar: Åh tack för peppen fina du <3
Evah Åberg

#33 - Emma Engström

Du är verkligen otroligt stark vännen! <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#34 - Pauline Hurtig

jobbig känsla.. hoppas det blir bättre!

Svar: Hoppas jag med!
Evah Åberg

#35 - Fnulan

Hu och brrrr för förändringar. Det är så rätt det där med att man vet vad man har. Jag brukar vilja ta mediala råd när jag behöver. Men du tjejen, du klarar allt!

Svar: Tack för peppen fina du!
Evah Åberg

#36 - Mirre - Sweetwords

Just förändrigar kan vara väldigt svårt att ta in ibland, det blir som man måste bearbeta det.

Svar: ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#37 - Ariella

Är oxå äldre än dig och har i perioder haft svårt för förändringar. På senare år när jag mått sämre så klarar jag förändringar värre

Svar: Usch vad jobbigt...
Evah Åberg

#38 - charlottelinden.se

Jag är exakt likadan. Har så otroligt svårt för förändringar trots att jag, precis som du skriver, känner att jag står och stampar på ett och samma ställe utan att komma någonstans. Jag är så otroligt fast i min egen comfortzone och vet inte alls hur jag skall göra för att våga ta mig ur den.

Svar: Det är riktigt svårt. Jag vill liksom få bort känslan av panik inom mig för jag vet ju att dessa förändringar kommer vara bra för mig och jag kommer ju genomföra dem så snart jag kan
Evah Åberg

#39 - Kamilla

Jag tycker om när det händer saker och vill gärna testa på så mkt det bara går. Men när det kommer till att förändra livet och livsstil tar det stopp. Jag är rädd för vad som ska hända när jag agera mot förändringar.

Svar: Förstår vad du menar...
Evah Åberg

#40 - Emma

Jag har en förändring som jag så gärna vill göra, flytta till belgien, men det är så svårt o få till så vet inte ens hur jag ska bära mig åt för att få igenom den 🙈

Svar: Förstår vad du menar. Hoppas du lyckas i alla fall :D
Evah Åberg

#41 - Josefin

Jag har suttit hemma i drygt ett år nu och inte gjort något med mitt liv, men nu känner jag att jag vill testa att komma ut i arbetslivet igen. Det är dock väldigt läskigt eftersom att jag vet vart jag hamnade psykiskt när jag jobbade sist. Men nu har jag iallafall kontaktat arbetsförmedlingen och ska få börja arbetsträna. Men jag är livrädd!

Svar: Håller tummarna för dig, det kommer gå jättebra ska du se. Det viktigaste är att du försöker och gör ditt bästa <3
Evah Åberg

#42 - www.nestorforlag.se

Jag har också jätte svårt för förändringar men vet att jag växer av varenda en (men det gör dem inte mindre smärtsamma) kram

Svar: Håller med dig :)
Evah Åberg

#43 - ByLisa.se

Jag är nog lite tvärtom, blir stressad om det inte händer något nytt hela tiden, vill alltid ha något nytt. Nå får jag dock göra lite mindre drastiska ändringar eftersom jag har en familj att ta hänsyn till, men små saker.. tänker att det kanske kan funka även för dig, fast tvärtom ? 🙂 Kanske lät jättesnurrigt😄

Svar: Ja jag får försöka tänka så :)
Evah Åberg

#44 - Anna

Oj, vad jag känner igen mig i det där. Jag har varit otroligt rädd för förändringar, men min acceptans inför det har nog kommit efterhand som jag känt mig tryggare i mig själv. Även om förändringar kan skrämma mig fortfarande, så blir jag nog mer rädd över tanken på att saker inte skulle förändras och gå framåt.

Svar: Åh vad skönt att det känns bättre iaf :)
Evah Åberg

#45 - anneli

Utan tvekan. Jag funderar ofta på hur det skulle vara att flytta härifrån och ta ett annat jobb, då jobb inte direkt växer på träd här. Dock vill jag bo här, för jag trivs på så många andra sätt. Men jag vet inte. Evighetens idiot hjärna.

Svar: Det är jobbigt det där...
Evah Åberg