Att ta kontrollen över sitt eget liv

Förra året hände något i mig så jag bestämde mig för att ta kontrollen över mitt liv.
Jag hade gått länge och tänkt på vad andra tycker och tänker. Jag umgicks med människor som inte var bra för mig bara för att slippa vara ensam. Men i slutet av maj 2017 tände något till inom mig. Jag sa upp kontakten med vänner som jag tyckte det var en enkelriktad relation med. Där det inte fungerade att prata med dem för att det skulle bli bättre. Där det enbart var fokus på dem och deras problem.

Jag sa även till min dåvarande terapeut att jag ville byta då jag inte var nöjd med henne och hennes sätt att arbeta. Jag kände mig inte värdefull när jag gick till henne. Det ledde till att jag gick utan terapi i 5 månader, men det var lätt värt det för direkt jag fick kontakt med min nya terapeut berättade jag med en gång vad som var viktigt för mig och vad jag upplever att jag behöver hjälp med och hon är ärligt talat världens bästa!

I samma veva bestämde jag mig för att jag bestämmer över mina egna sociala medier. Jag bestämmer själv vad som publiceras, jag bestämmer själv vad jag vill läsa och vad jag vill svara på. Jag läser de flesta kommentarer och mejl jag får. Men jag har en taktik, jag läser enbart en mening i endera mitten, slutet eller början för att avgöra om detta är något jag vill fortsätta läsa. Är det något jag uppfattar som otrevligt mot mig eller någon annan eller något som inte kommer ge mig något att läsa, så slutar jag läsa och tar bara bort kommentaren, oftast när det är anonyma kommentarer då de generellt inte ger mig något att läsa. Det märks oftast på "tonen" i kommentaren om den är värd att läsas eller inte.

Allt detta har gjort att jag mår mycket bättre i min vardag. Jag bestämmer själv över mitt liv nu. Jag bestämmer själv vilka människor jag ska umgås med. Jag bestämmer själv vad jag vill läsa och det är så befriande! Det viktigaste är ju faktiskt inte att göra alla nöjda utan att faktiskt må bra själv! Jag kan inte styra vad som händer mig, men jag kan styra hur jag hanterar det och att inse det har gjort att min ångest blivit mycket bättre!

Vikten av att bli hörd och sedd

Jag fick en kommentar för ett tag sen som fick mig att tänka till lite.
Personen skrev att hon känt inte riktigt blivit lyssnad på och därför skriver hon istället. Exakt så känner jag. Bloggen har blivit mitt space på grund av att jag aldrig riktigt känt mig hörd eller sedd. På bloggen kan jag skriva i stort sett vad jag vill utan att få höra vad jobbigt eller gnällig jag är. Jag får skriva om sådant som intresserar mig, som jag känner, tänker och tycker utan att någon tillrättavisar mig och ska berätta hur jag ska tänka eller känna. Självklart kan det komma in någon kommentar som tycker att jag har fel eller någon som tycker jag är gnällig, men det spelar inte så stor roll.

Jag har ofta känt mig bortglömd i verkliga livet. Jag tror att många människor har svårt att förstå att man är fler i en relation oavsett om det är vänskap, familj, partner eller annat. Det är flera viljor, flera tankar och känslor, flera behov och kroppar att tillfredsställa. Man kan inte bara ta beslut utan att prata med sin omgivning alla gånger. Ibland måste man prata ihop sig och ta reda på om det är okej för alla inblandade så man inte ställer till något.

I och med att ganska många (som jag upplevt) har problem med detta så har bloggen blivit min plats. Det är där jag får ur mig det mesta. Det är där jag kan vara mig själv för här inne lyssnar folk på mina tankar, känslor och åsikter. Här inne ser folk mig. Även om vissa säkert kanske tycker mina texter ibland är gnälliga, jobbiga eller att jag har fel så fortsätter folk ändå klicka sig in här och faktiskt läser det jag skriver.

Och om jag ska vara ärlig så är jag faktiskt ganska less på att så många tror att relationer av olika slag bara ska vara enkelriktade. Oavsett om det gäller sex, intressen, jobb, känslor eller tankar eller vad det än gäller så är jag lika viktig som du och du är lika viktig som jag för det är så det är i relationer, både vänskap och partnerskap. Att bli hörd och sedd är en mänsklig rättighet och nödvändig för att vi ska överleva. Vi alla behöver bekräftelse, uppmärksamhet och uppskattning.

 

Jag tar avstånd från människor med en kass människosyn

Jag har valt att hålla låg profil under valet då jag inte orkat prata så mycket om politik.
Jag är väldigt engagerad i politik men har inte velat diskutera det på bloggen, men nu kan jag inte hålla tyst längre känner jag.

Jag såg nyss en video där en person pratade om hur mycket dubbelmoral vissa människor har som pratar om att alla ska få vara som de är men sedan säger upp kontakten med människor som röstar på Sverigedemokraterna. När jag pratar om att alla ska få vara som de är så menar i alla fall jag människor som inte skadar andra. Jag menar att människor själva ska få välja vem de är tillsammans med, att de själva ska få bestämma över sina kroppar, att de själva ska få bestämma vilken hårfärg eller vilken kroppsform de trivs i för det skadar ingen.

Däremot att rösta på ett parti som vill sänka aborträtten, som vill hindra HBTQ-människor att gifta sig och skaffa barn, som vill hindra invandring, som vill att kvinnans rättigheter ska minskas, DET är att skada människor. Vad man röstar på säger ganska mycket om ens värderingar och människor med sådana värderingar vill inte jag ha i mitt liv. Jag har all rätt att bestämma själv över vilka människor som ska finnas i mitt liv och jag tar så gott jag kan avstånd till människor som har en kass människosyn.

Människor behöver inte rösta på samma parti som jag (jag tillhör de rödgröna). Jag har inget problem med att umgås med människor som röstar på exempelvis moderaterna eller centerpartiet för alla behöver inte tycka exakt som mig på varje punkt för att jag ska kunna umgås med dem. Däremot är värderingar och människosyn extremt viktigt för mig. Jag vill omge mig med människor som anser att alla människor är lika mycket värda. Att alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Att alla har rätt att få vara som de vill (så länge de inte skadar andra) och röstar man då på ett parti som vill hindra jämställdheten och mänskliga rättigheter så delar inte vi samma värderingar.

Jag anser att man har all rätt till att ta avstånd till sådana människor för jag vill inte ha varken rasism, homofobi eller en kass kvinnosyn på våra gator. Oavsett om du röstar på Sverigedemokraterna för ett lågt bensinpris, för invandringen eller för att du inte visste vad du skulle rösta på så stödjer du ett parti som strider mot mänskliga rättigheter och det tar jag avstånd från. Att ta avstånd från människor med en rutten människosyn är alltså inte jämförbart med att ta avstånd från människor på grund av deras hudfärg eller läggning.