Att känna sig som en bluff

Jag kan ibland ha svårt för att ta till mig av det beröm jag får på bloggen. Det kan kännas som den är riktad till skribenten Evah, inte till den riktiga Evah. Även om det jag visar upp på bloggen är mitt äkta jag så kan jag ändå känna mig som en bluff på något sätt. På bloggen känner jag mig stark. Jag vågar stå för mina tankar och åsikter. Jag vågar stå upp för mig själv och andra.

Jag pratade med min terapeut om detta då jag läst om att man ofta kan känna sig som en bluff när man har låg självkänsla. Hennes svar på det hela var att på internet har jag fått träna på att ta plats. Jag har fått träna under alla dessa år jag varit aktiv på internet att våga visa vem jag är, vilket jag inte riktigt fått i verkliga livet. Därav kan jag känna mig som en bluff.

I verkliga livet utanför skärmen har jag inte direkt tränat på det sociala. Jag har varit den som inte blir medbjuden på saker och har jag blivit det har jag haft svårt att ta plats, mycket på grund av min rädsla av att vara utanför och för att jag är introvert. Men också för att många gjort mig utanför, omedvetet eller medvetet det har jag inte en aning om. I och med att jag inte dricker så har det sällan funnits andra alternativ för mig när jag kommit till ett ställe så medan de andra druckit vin, öl eller exempelvis champagne så har jag fått dricka vatten och medan de andra fått fina glas har jag fått ett vanligt glas. Detta har gjort att jag är så rädd att bli utanför och därför dragit mig undan för det känns inte bra att bli så annorlunda behandlad.

Det är först nu de sista åren jag blivit mer och mer öppen utanför skärmen. I somras exempelvis hos några bekanta kom vi in i en diskussion kring genus och jämställdhet och jag vågade faktiskt säga min åsikt även om den var tvärtemot de andra. Det tar tid att bygga upp sin självkänsla och det tar tid att läka sår som man haft i många år. Jag kanske aldrig kommer bli den där supersociala i verkliga livet utan internet kommer nog fortfarande vara mitt space där jag vågar vara mig själv till fullo, men jag blir bättre och bättre med träning. Det gäller bara att våga men också att träffa rätt människor som faktiskt släpper in en som man faktiskt är.

#1 - Nathalie

Jag känner igen den där känslan allt för väl. Jag har lätt att uttrycka mig i text men i verkliga livet är det inte samma sak. Det var dock värre förr för mig, då gick jag liksom runt och bara väntade på att bli "avslöjad". Hoppas du får må bättre snart <3

Svar: Jag förstår vad du menar <3
Evah Åberg

#2 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Kan se mig själv i tankesättet här :). Jag är betydligt mer öppen i bloggen än jag är IRL. Jag är mer sluten irl, jag är vänligen men har svårt att släppa in människor i mitt inre. Mycket av rädsla att bli sårad. Jag har träffat allt för många människor som gjort mig ledsen genom åren. Samt att jag dessutom mår väldigt dåligt ofta och det är något jag skriver om ibland men inte pratar om ofta.

Svar: Förstår vad du menar. Det är ju inget fel att vara så men jag skulle verkligen vilja bil lite mer öppen irl också
Evah Åberg

#3 - Veronica

Livet är sällan lätt, bor du i skåne/malmö får du gärna hänga med mig :) vill du lära dig ta plats med mig som stöd så kan du få hjälpa mig lite med mitt event. De är något som ger en självkänsla kan jag säga :)

Svar: Åh tack för erbjudandet. :) Tyvärr bor jag i Värmland. Hade gärna varit med annars!
Evah Åberg

#4 - Freja

Klokt inlägg. Jag kan verkligen känna igen mig i det du skriver, att känna sig som en bluff ibland

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Jättebra att du diskuterade det med din terapeut så att du fick dom rätta svaren på dina tankar. Det är också jättebra att du vågar träna även socialt nu. Heja dig! :-D Kramis

Svar: Ja verkligen :) Tack!
Evah Åberg

#6 - Jenny

Jag har precis som du fått öva något enormt på det.
Jag är inte den mest utåtriktade och har svårt att prata om jag inte har något att säga.
Men när jag gick med i en förening för två år sedan..lossnade något och jag vågade komma fram.
En häftig känsla.
Massor med kramar till dig 👊💗/Jenny

Svar: Åh vad skönt att det gått framåt :) Kram!
Evah Åberg

#7 - Jessica Högberg

Snyggt, ta mer plats, öva, öva, öva!

Svar: Det ska jag :)
Evah Åberg

#8 - Lillan Kind

Ett jättebra inlägg! Jag tror att du har EN nyckel till lösningen i sista meningen i inlägget. Jag kan relatera till en del av det du skriver, och har konstaterat att för mig beror känslan på vilka människor jag umgås med. Jag har jättemycket yrkesträning i att vara social och prata inför andra människor. Men det innebär inte att jag alltid känner mig lika social som jag agerar. I ärlighetens namn är inte alla människor helt socialt kompetenta. Ta ditt exempel om vilket glas man får att dricka ur om man inte dricker alkohol. Jag dricker inte alltid alkohol vid sociala tillställningar, för även om ett glas vin är gott är jag ofta bilburen. Av samma anledning är en del nyktra vid tillställningar hemma hos mig. Men även om någon dricker mineralvatten eller nåt annat alkoholfritt dukar man med lika fina glas åt alla. Vissa borde läsa en bok i vett och etikett faktiskt.

Svar: Tack så mycket! Ja jag håller med dig. Det är så skönt när man kommer till insikt om saker för då är det ju lättare att arbeta med det
Evah Åberg

#9 - Madde

Det du skrev om alkohol är så sant. Är inte nykterist, men extremt återhållsam. Vet att det är extremt provocerande att välja bort det, och precis som du skrev. Man blir erbjuden vatten :-)

Svar: Precis. Det är konstigt att det ska vara så provocerande.
Evah Åberg

#10 - Johanna

Åh jag känner igen mig lite :) ! Jag är öppen både på bloggen och irl. Men det beror också på helt vem personen är och vad det handlar om !

Svar: Ja det beror väldigt mycket på omgivningen faktiskt
Evah Åberg

#11 - Elin

Sååå bra inlägg!! Kram på dig

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Ida

Kan verkligen känna igen mig i de du skriver! Men du är grym både de du skriver och tänker! För de är ju faktiskt den riktiga du Evah som vägar sitta och skriva och berätta och lära😘

Svar: Tack fina goa du <3
Evah Åberg

#13 - Moa Hansson

Jag har också supersvårt att ta plats, tycker det är superjobbigt! :(

Svar: Verkligen :/
Evah Åberg

#14 - Nilla

Bra skrivet! Jag kan verkligen känna igen mig i mycket av det du skriver. Jag är inte alltid så bra på det sociala heller. Kram <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#15 - Anna

Jag har så svårt att ta till mig beröm, på bloggen eller ute när jag får en komplimang. Jag försöker liksom skämta bort det. Så förstår dig!
Men du är verkligen en sådan förebild som tar upp saker som ingen annan vågar och jag slår vad om att du är världens bästa människa utanför bloggen. ❤

Svar: Förstår vad du menar. Så gjorde jag mycket förr. Åh tack fina goa du <3
Evah Åberg

#16 - Fröken Rödlök

Tänkvärda ord! Jag känner igen mig lite. Har inte heller blivit medbjuden på saker och ting och därför känt mig utanför. Jag har låg självkänsla och självförtroende och när jag träffar nya människor (framförallt i gruppsammanhang) så brukar jag höras och synas en del genom att jag skämtar om hur jag ser ut. Jag är så rädd att andra skall säga något om min vikt och mitt utseende så jag brukar lägga ribban själv och är då taskig mot mig själv för om någon då skulle säga något är det inte lika farligt för skadan har jag ju själv redan stått för =/

Svar: Åh det är så jobbigt när det blir så. Förstår vad du menar... Men du är grym <3
Evah Åberg

#17 - Jenny

Åh förstår precis vad du menar!!
Jag är väldigt blyg och tyst IRL medan på nätet kan man vara tuffare och ta plats.
Har träffat många bra vänner på nätet men det har varit så läskigt att träffa dem på riktigt för jag har varit så rädd för att de inte ska tycka att jag är den personen de har lärt känna på internet.

Kram kram

Svar: Förstår vad du menar. Så kan jag också känna. Kram!
Evah Åberg

#18 - Denevigaresenären

Bra inlägg! Du gör framsteg vilket är jättebra! Du vågar mer än tidigare. Jag var ganska tystlåten i början men med ålder har jag vuxit, tränat på att säga min åsikt, och idag går det hyfsat bra för mig :-) En viktig sak också är att ha rätt människor runtomkring sig. Människor som ska ha respekt för att dina åsikter är dina. De får gärna ha egna åsikter. Fortsätt att träna, finis, det kommer bli bara bättre med tiden.

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#19 - Jennifer

Jag känner så igen mig i det du skriver, jag är så mycket starkare bakom skärmen än i verkliga livet.. Har aldrig tänkt på detta förrens nu..

Svar: Skönt att man inte är ensam!
Evah Åberg

#20 - Anonym

Hej!
Är du intresserad av att ha plats med din blogg på www.future4us.se
Gå in på den sidan så ser du vad för typ av bloggning vi har. 😊

Svar: Ska kolla in :)
Evah Åberg

#21 - Mirre

Ja det är svårt att pricka precis rätt då man skriver och hur man är utanför media. Jag kan t ex inte gilla att fotograferas alls, jag kan fota typ 10 bilder innan jag blir nöjd med någon jag lägger ut på mig, och det kanske man inte tror liksom.

man har ju en fasad även om man är ärlig

Svar: Exakt! Förstår vad du menar med fotona
Evah Åberg

#22 - charlottelinden.se

Jag känner VERKLIGEN igen mig!

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#23 - Josefine

förstår absoult vad du menar. jag är också mer öppen på bloggen irl. Men det går nog i perioder. Ibland mår jag inte bra och då blir de mindre. Kram på dig

Svar: Förstår vad du menar
Evah Åberg

#24 - Anneli @ spinkfinger.com

Känner igen mig i en del som du skriver. Förr hade jag väldigt dålig självkänsla. Jag var blyg och drog mig tillbaka. Och de jag umgicks med på den tiden gjorde inte saken bättre. Jag hade väldigt svårt med ordförståelse och på grund av det var jag oftast tyst. Många kommenterade det, "Du är lika tyst som vanligt Anneli!". Och när jag väl öppnade munnen så kollade de på mig som om jag var dum i huvudet.

Jag tröttnade på detta då jag innerst inne var/är en skojfrisk person som gillar att prata. Jag lärde känna nya människor när jag träffade min man och genom mitt nuvarande arbete och med dem kan jag visa vem jag är på riktigt. Det har verkligen fått mig att växa och nu är jag inte speciellt blyg alls :)

Jag är mer öppen IRL men börjar bli det mer och mer även på nätet. Tänker så här: Varför skulle jag vara någon annan? :)

Kram på dig Evah

Svar: Åh vad skönt att det gått framåt för dig, vad glad jag blir! :) Kram!
Evah Åberg

#25 - Kamilla

Det är ju precis som du skriver. Så lätt att ta plats bakom skärmen men mkt svårare att visa vem man är och vad man står i verkligheten utanför nätet. På så sätt är nätet ett bra sätt att öva sig att säga sin mening och sak. Kram på dig

Svar: Precis!
Evah Åberg

#26 - Emma Engstrm

Det kan verkligen vara så mycket enklare att skriva och vara öppen än att vara det bakom skärmen, men som sagt är det något man får öva på <3

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#27 - Katja

Så fint att du är öppen och ärlig!!!
Jag är väldigt social men å andra sidan otroligt rädd för vad folk ska tycka/tänka om mig! Att jag alltid måste vara lite bättre för att folk ska gilla mig!! Det jobbat jag med - varje dag ❤️

Svar: Det är så viktigt att jobba med det!
Evah Åberg

#28 - Evelina

Mycket bra skrivet! Kan känna igen mig i detta faktiskt.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#29 - Pia Widlund

Jag är lite asocial själv och med fel sorts människor har jag ingenting att säga, med rätt sorts människor blir allt rätt. Vad det gäller bloggen och de kommentarer jag skickar till dig så är dom direkt till dig och inte till någon annan. Hoppas du uppskattar vad jag skriver, jag tror på dig!

Svar: Jag uppskattar verkligen vad du skriver, så glad för dina kommentarer! :)
Evah Åberg

#30 - Linda

Åh heja dig! Något man får jobba på, att ta mer plats. Fin bild!
Svar: Visst vore det! Så roligt att skriva ju! Del 2 finns nu presenterad.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#31 - Pauline Hurtig

åh jag förstår din känsla..

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#32 - Anna

Jag känner igen mig mycket i det där faktiskt. Nyckeln är verkligen att hitta rätt människor att omge sig med. Det har fått mig att växa så otroligt mycket.

Svar: Så viktigt att omge sig med rätt människor :)
Evah Åberg

#33 - ByLisa.se

Jag är tvärtom, mycket bekvämare med att höras, synas, tycka och tänka irl. Jag är ganska ny med sociala medier, tycker det är utmanande, kul, men också läskigt. Där är jag helt ovan.
Jag tänker att det är grymt att du börjar bli mer bekväm och vågar ta mer plats, men också att det är kanon att du har bloggen och ett ställe där du är trygg med att vara du! 💚

Svar: Tack så mycket :) Ja det är ju olika vad man trivs bäst med
Evah Åberg

#34 - JoJo

jag har också alltid haft svårt för att ta plats. men försöker bli bättre på det även om det inte är det lättaste :(

Svar: Heja oss <3
Evah Åberg

#35 - Miss Philipsen

Du har så mycket kloka och viktiga tankar.
Ibland är det skrämmande att inte riktigt veta,
Jag, som du, mer öppen när jag skriver men på eftersom
ingen riktigt har lyssnat på mig så skriver jag istället
vilket gör mig iallafall, bättre på att uttrycka mig i tex bloggen.

Svar: Åh tack snälla! Ja jag förstår vad du menar. Också känt att väldigt få människor lyssnar och då är det lättare att skriva
Evah Åberg

#36 - Jennysvardag

Så bra skrivet, hoppas att du hittar något sätt att ta mer plats :) heja dig

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#37 - Carolina cuevas

Detta är ett ämne som jag önskar att fler vågade berätta om.Jag tror att vi flesta människor faktiskt är lite tillbakadragena och gärna inte tar plats i onödan,medans vissa ändra älskar att stå i centrum.Tack för din ärligthet och jag känner igen mig själv i det du skriver

Svar: Kul att du gillar inlägget :) Ja det kan du nog ha rätt i. Många gånger känns det som att samhället anser det vara fel att vara lite tillbakadragen men det finns ju faktiskt inga rätt eller fel
Evah Åberg