Jag tar avstånd från människor med en kass människosyn

Jag har valt att hålla låg profil under valet då jag inte orkat prata så mycket om politik.
Jag är väldigt engagerad i politik men har inte velat diskutera det på bloggen, men nu kan jag inte hålla tyst längre känner jag.

Jag såg nyss en video där en person pratade om hur mycket dubbelmoral vissa människor har som pratar om att alla ska få vara som de är men sedan säger upp kontakten med människor som röstar på Sverigedemokraterna. När jag pratar om att alla ska få vara som de är så menar i alla fall jag människor som inte skadar andra. Jag menar att människor själva ska få välja vem de är tillsammans med, att de själva ska få bestämma över sina kroppar, att de själva ska få bestämma vilken hårfärg eller vilken kroppsform de trivs i för det skadar ingen.

Däremot att rösta på ett parti som vill sänka aborträtten, som vill hindra HBTQ-människor att gifta sig och skaffa barn, som vill hindra invandring, som vill att kvinnans rättigheter ska minskas, DET är att skada människor. Vad man röstar på säger ganska mycket om ens värderingar och människor med sådana värderingar vill inte jag ha i mitt liv. Jag har all rätt att bestämma själv över vilka människor som ska finnas i mitt liv och jag tar så gott jag kan avstånd till människor som har en kass människosyn.

Människor behöver inte rösta på samma parti som jag (jag tillhör de rödgröna). Jag har inget problem med att umgås med människor som röstar på exempelvis moderaterna eller centerpartiet för alla behöver inte tycka exakt som mig på varje punkt för att jag ska kunna umgås med dem. Däremot är värderingar och människosyn extremt viktigt för mig. Jag vill omge mig med människor som anser att alla människor är lika mycket värda. Att alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Att alla har rätt att få vara som de vill (så länge de inte skadar andra) och röstar man då på ett parti som vill hindra jämställdheten och mänskliga rättigheter så delar inte vi samma värderingar.

Jag anser att man har all rätt till att ta avstånd till sådana människor för jag vill inte ha varken rasism, homofobi eller en kass kvinnosyn på våra gator. Oavsett om du röstar på Sverigedemokraterna för ett lågt bensinpris, för invandringen eller för att du inte visste vad du skulle rösta på så stödjer du ett parti som strider mot mänskliga rättigheter och det tar jag avstånd från. Att ta avstånd från människor med en rutten människosyn är alltså inte jämförbart med att ta avstånd från människor på grund av deras hudfärg eller läggning.

#1 - Sandra

Fan vad bra skrivet! Jag tycker exakt likadant som du gör. Är också röd/grön.

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#2 - Elin

Vilket fint inlägg!! Hoppas din dag varit fin! Kram <3

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Jättebra skrivet och starkt av dig! Kramis

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#4 - charlottelinden.se

Jag håller med dig! Om man väljer att rösta på ett parti som Sverigedemokraterna säger det mycket om värderingar och grundsyn!
(Skall du på hemmapremiären på lördag förresten? :D)

Svar: Ja precis! Nej tyvärr inte. :/ Men kommer ner framöver när det passar bättre :D Hör av mig så kan vi säga hej! :)
Evah Åberg

#5 - Maria

jag håller med dig helt i det du skriver, att rösta på SD handlar inte bara om indvandringen utan också om allmän människosyn som du preics skriver. Jag har en lillebror som är homosexuell och jag vill att han ska ha rätt att gifta sig, skaffa barn, bli bra behandlad i samhället som vilken kille som helst.

Sv; Ja jag blev så glad att det var på tv idag :)

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#6 - Anonym

Klart man har rätt att välja vem man vill ha som vän, oavsett om det är på nätet el irl. Att man väljer bort någon där man känner att man har helt olika värderingar och syn på saker är inget konstigt alls tycker jag 🙂 /bylisa

Svar: Nej jag håller med dig :)
Evah Åberg

#7 - Jessica Högberg

Klart man får välja själv och ta bort människor som du beskriver MEN jag tänker att om dom bara ska umgås med varandra och höra samma åsikter hela tiden blir dom farligare... ??

Svar: Ja absolut det kan stämma. Dock fungerar ju inte vissa människor att diskutera med hur mycket man än försöker och då anser jag att det är bättre att lägga sin energi på människor som man mår bra av och får ut något av att ha i sin närhet. Energitjuvar är inte mycket att ha...
Evah Åberg

#8 - Jenny

Finner inga ord länge när det kommer till valet och människors åsikter.
Glad att du har kvar dina 👍👊🙌

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - Pauline Hurtig

ja man blir rädd..

Svar: Verkligen...
Evah Åberg

#10 - Kamilla

Jag är så trött på allt vad valet heter. Innan var det pajkastning, mobbning, trakasserier hej vilt. Nu efter har lekstugan fortsatt. Pinsamt för ett land som värnar och demokrati, värdegrunden och alla människors lika värde.

Svar: Det mest pinsamma för ett land som värnar om alla människors lika värde enligt mig är att det ens får förekomma partier som är så emot mänskliga rättigheter och bara värnar om vissa människor.
Evah Åberg

#11 - Veronica Sergel

Så sant! Håller helt med dig! Själv tar jag inte bort de som vekar ha röstat sd från bekantskapskretsen utan jag diskuterar med dem tills de antingen ändrar sig och får gräma sig in i graven med sin SD röst, eller så tar dem till slut bort mig. Jag diskuterar gärna frågan med dem och frågar varför de tycker att jag som bi inte har samma rättigheter som dem eller varför de ska få bestämma över min eventuellt framtida abort etc etc.

Svar: Vissa försöker jag diskutera med men vissa är omöjliga att diskutera med och då orkar jag inte lägga min energi på dessa människor. Då är det bättre att bara avsluta det tycker jag
Evah Åberg

#12 - Denevigaresenären

Det är många om inte alla som är jätte trötta nu och vill bara se en lösning. Det är klart att man måste få välja vilka man vill ha i sin närhet och vilka inte.

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#13 - Emma Engström

Tycker verkligen man ska respektera varandra i valet! <3

Svar: Jag respekterar de som jag känner är värda respekten för skadar man andra så är inte det okej.
Evah Åberg

#14 - Sanna

Tror inte alla är insatta i partierna helt. Min bästa vän som själv är hbtq röstade på SD, men vi är fortfarande bästa vänner. Jag har diskuterat mina åsikter med henne vad jag tycker om SD även inte hon visste allt står hon kvar i vissa åsikter. Men så länge hon inte visat dem mot mig spelar det ingen roll. Känner även ytliga bekantskaper som röstat på SD men inte tagit bort en endaste från mitt liv. Så länge dem inte visar mig dålig människosyn eller så, då bryr jag mig inte. Vi har yttrande frihet, även jag själv hatar SD och tycker dom är pinsamma, så tar jag inte bort människor som inte behandlar mig illa.

Svar: Alla är vi olika. Själv skulle jag aldrig kunna umgås med människor som har en sådan hemsk människosyn oavsett om de visar det till mig eller inte.
Evah Åberg

#15 - johanna

Jag ser inget fel med att man röstar på sd , absolut inte ! För man får fortfarande ha sina egna åsikter. Och sen är det såhär också , att det är alltid något man inte gillar med ett parti. Men sen om man går in på SD och läser om dom , så står det så mycket mera , än vad alla andra snackar om, jag själv tycker bara det är bra att dom vill sänka gränsen till v 12 för abort. För jag själv tycker att v 18 är för mycket. Barn har kunnat överleva från v 22. Jag föddes i v 27 . Men som sagt alla vi ha olika åsikter :).

Svar: Varje kvinna borde ha rätt att bestämma över sin egen kropp utan att inskränka på aborträtten eller att barnmorskor ska ha rätt att neka att göra abort. Aborter kommer alltid ske och sänks gränsen och de som upptäcker efter v12 att de är gravida så kommer abort ske på ett eller annat sätt ändå. Ingen annan än kvinnan själv ska bestämma över det!
Evah Åberg

#16 - Anna

Allt son har med detta valet att göra stressar mig. När folk som är kända går in och bestämmer vad folk ska rösta på och inte. Hela demokratin som Sverige har, har försvunnit under detta valet, röstar man på de ena vill man utrota alla svenskar röstar man på de andra vill man inte att utländska ska finnas... Dags att hitta en lösning.

Svar: Jag tycker demokratin försvinner med vissa partier som vill utrota mänskliga rättigheter och bara låta vissa människor vara som de själva vill.
Evah Åberg

#17 - Evelina

Håller med dig! Och jag har också valt att hålla låg profil om politik nu under valet då jag inte orkat ta det på bloggen :)

Svar: Nej jag hade inte heller tänkt att ta några politiska diskussioner men när ett ämne tilltalar mig känner jag ändå för att skriva om det :)
Evah Åberg

#18 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Svårt ämne, jag är väl lite så jag tror att det behövs förändring i landet på något vis eftersom människor reagerar som de gör och röstar på just SD. Det måste ju finnas en annan anledning än det man ser på pappret. Misstro men även något mera? Sen helt ärligt som har både SD och NMR mest media av alla :(, tror de påverkar att folk röstar som de gör :(

Svar: Ja det kan stämma som du säger.
Evah Åberg

#19 - Lillan Kind

Jag får väl erkänna valet står mig ända upp i halsen sedan länge, och jag hade sett fram emot att pajkastning, smutskastning, uthängning och allt annat skulle vara över nu.

Svar: Politik är något som alltid kommer vara på tapeten och extra mycket vid valtider. :)
Evah Åberg

#20 - Moa

Håller verkligen med dig!!

Svar: Vad kul :)
Evah Åberg

#21 - Linda

Vi lever i en demokrati och det är ju det som är grejen, vi har faktiskt möjlighet att rösta. SD är inget gynnande parti direkt. Men dom som röstar på det får göra det är upp till dem. Demokrati som sagt. Jag lägger mig inte i vad folk röstar på eller tar avstånd man får helt enkelt acceptera alla tycker vi o tänker olika. Så kommer det alltid att vara.
Svar: Tack snälla du, ja det skall man göra. För läsarnas skull om inte annat.

Svar: Ja jag säger inget om att folk inte får rösta. Det jag säger är att jag själv väljer vilka jag umgås med och jag vill umgås med människor som jag känner att jag mår bra med och har ett utbyte med. :)
Evah Åberg

#22 - Jennifer

Jag diskuterar inte politik alls :) För folk är så tramsiga nu för tiden att de säger upp vänskap pga vad folk röstar på..

Svar: Jag tycker inte det är tramsigt att säga upp kontakten med människor som man inte delar värderingar med. Man väljer själv vilka man trivs att umgås med, så enkelt är det :)
Evah Åberg

#23 - Denevigaresenären

Klart man får välja vilka man vill ha i sin närhet. Helst vill man må bra bland folk som man umgås med.

Svar: Håller med dig! Man behöver ju faktiskt inte gå ihop med alla typer av människor
Evah Åberg

#24 - Ida

håller verkligen med dig! Sett många som skrivit rösta på vem ni vill MEN röstar man på sd är man inte mänsklig. Och jag håller verkligen med i de du säger. Rösta på vad ni vill men jag står inte vid er sida som röstar så dumt!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#25 - Abra

Folk som röstar på SD är antingen helt oinformerade eller bara människor med extremt dåliga och farliga värderingar, och att göra sig av med sådana människor är 100% bra. Usch. Mår sämst av allt skit som händer i världen, och Sverige. Ångest.

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#26 - Elisa

Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv. Just det där med värderingar är viktigt, och jag har svårt att förstå folk som röstar på SD, hur mycket de än argumenterar för det. Jag kan förstå politiken för hur man vill driva ett land, men inte det som kränker ens rätt att vara en egen människa och bestämma över sitt eget liv.

Svar: Exakt! Bra skrivet :)
Evah Åberg

#27 - Mirre - Sweetwords

Kan tänka mig att det är just detta som gör att vissa av nyfikenhet lockas till SD tyvärr just för att de är som de är. Samt att vissa tycker vi har tagit emot för många nyanlända och det är det som gör att vissa röstat just för de inte vill att vi tar in mera i landet. Det har gjort att de är naiva och egentligen inte vet vad de röstar på. Just att de inte tänker på just det där du skriver, att de då även röstar på sådant och då är för det fast de eg verkligen inte är det. Tror att folk är för dåligt insatta så att de kanske skulle röstat helt annorlunda om de var mer insatta

Svar: Ja jag håller med dig. Sen får man tycka exakt vad man vill om invandring osv men man får ju inte stirra sig blind på en punkt.
Evah Åberg

#28 - Katja

Word 👊🏼👊🏼 Hållet med dig till tusen procent!!! Bra skrivit!!!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg