Vikten av att bli hörd och sedd

Jag fick en kommentar för ett tag sen som fick mig att tänka till lite.
Personen skrev att hon känt inte riktigt blivit lyssnad på och därför skriver hon istället. Exakt så känner jag. Bloggen har blivit mitt space på grund av att jag aldrig riktigt känt mig hörd eller sedd. På bloggen kan jag skriva i stort sett vad jag vill utan att få höra vad jobbigt eller gnällig jag är. Jag får skriva om sådant som intresserar mig, som jag känner, tänker och tycker utan att någon tillrättavisar mig och ska berätta hur jag ska tänka eller känna. Självklart kan det komma in någon kommentar som tycker att jag har fel eller någon som tycker jag är gnällig, men det spelar inte så stor roll.

Jag har ofta känt mig bortglömd i verkliga livet. Jag tror att många människor har svårt att förstå att man är fler i en relation oavsett om det är vänskap, familj, partner eller annat. Det är flera viljor, flera tankar och känslor, flera behov och kroppar att tillfredsställa. Man kan inte bara ta beslut utan att prata med sin omgivning alla gånger. Ibland måste man prata ihop sig och ta reda på om det är okej för alla inblandade så man inte ställer till något.

I och med att ganska många (som jag upplevt) har problem med detta så har bloggen blivit min plats. Det är där jag får ur mig det mesta. Det är där jag kan vara mig själv för här inne lyssnar folk på mina tankar, känslor och åsikter. Här inne ser folk mig. Även om vissa säkert kanske tycker mina texter ibland är gnälliga, jobbiga eller att jag har fel så fortsätter folk ändå klicka sig in här och faktiskt läser det jag skriver.

Och om jag ska vara ärlig så är jag faktiskt ganska less på att så många tror att relationer av olika slag bara ska vara enkelriktade. Oavsett om det gäller sex, intressen, jobb, känslor eller tankar eller vad det än gäller så är jag lika viktig som du och du är lika viktig som jag för det är så det är i relationer, både vänskap och partnerskap. Att bli hörd och sedd är en mänsklig rättighet och nödvändig för att vi ska överleva. Vi alla behöver bekräftelse, uppmärksamhet och uppskattning.

 

#1 - charlottelinden.se

Jag är SÅ trött på det där med enkelriktade relationer jag också. Har valt att avsluta ett par "vänskaper" på grund av det det senaste året då jag insåg att det bara tog energi snarare än gav.

Svar: Ja det är lika bra att göra sig av med såna relationer om det inte går att ändra på det. Förra året sa jag upp kontakten med både vänner, killen jag dejtade och terapeuten jag gick hos för att jag inte orkade med det enkelriktade och energitjuvar
Evah Åberg

#2 - Liw på Liwslust.se

Jag känner absolut igen mig i att jag inte får möjlighet att få utlopp för mina tankar i det sociala spelet irl. Däremot känner jag mig väl fortfarande sedd. Snarare bara att många i ens omgivning inte har tid att lyssna. Lider ju själv av tidsbrist så jag är nog själv skyldig till att inte se mina vänner i den omfattning som både de och jag önskar. De som verkligen har tid och tar sig tid att lyssna är de äldre (pensionärer) som jag har i min närhet. Nu kan jag ju inte få utlopp för allt där i alla fall. Och därför har bloggen också blivit min räddning. ;)

Svar: Jag tycker man får ta sig tid att lyssna på sina nära och kära. Även om ibland tiden är svår att få ihop så kan man knappast ha så lite tid att man inte har tid att lyssna på de man älskar. Då får man börja se över hur man prioriterar sitt liv tycker jag. Sen att man inte kan finnas för sina vänner osv 24/7 eller som innan man skaffade familj och liknande är ju ganska självklart men måste ju ändå finnas någon tid att faktiskt lyssna. Men det är bra att man hittar andra sätt att ventilera sig på också, som bloggen. :)
Evah Åberg

#3 - Jennie

Så himla bra skrivit vännen! Jag har tyvärr nästan bara haft enkelriktade vänner och min 'bästavän' var nog världens största energitjuv. Har kapat all kontakt med såna människor idag och de är så mycket bättre ☺️🌸

Svar: Tack fina du! Ja det är så viktigt <3
Evah Åberg

#4 - Freja

Superviktigt att faktiskt ta sig tid & lyssna på dom man bryr sig om! Det är något jag har i bakhuvudet varje dag, att ALDRIG glömma bort något eller liknande! Vet själv hur jobbigt det är att inte bli sedd. Riktigt jobbig känsla!

Svar: Precis, det är så viktigt!
Evah Åberg

#5 - Jenny

Så bra skrivit..exakt så käbner jag med. Yngst av fem syskon så det började direkt att man inte var värd att lyssna på 🤮

Svar: Tack så mycket! Usch vad hemskt :/
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Jättebra att du lyfte ämnet och bra skrivet! Kramis

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#7 - Snabela

Jag vet hur det är att inte bli sedd, att vara bortglömd. :-(

Svar: Usch det är en jobbig känsla :(
Evah Åberg

#8 - Madde

Vi pratade just om detta på vårt APT sist. Varför just vår arbetsgrupp fungerade så bra som den gjorde. Respekt acceptans och att vi alla fick vara delaktiga var förklaringen. Då är vi ändå 8 helt olika individer med olika erfarenheter och kunskaper.

Svar: Vad skönt att det fungerar så bra och att ni gör att alla är delaktiga :)
Evah Åberg

#9 - Jennysvardag

Jag har haft många kompisar som tog så mycket energi från mig och vara enkelriktade som du skriver. Nu har jag slutat och umgås med dom. Jag tycker att du alltid skriver bra texter :)

Svar: Tack snälla :) Vad skönt att du slutat umgås med dem!
Evah Åberg

#10 - Jessica Högberg

Ja, flera vägar in och ut är givande, inte bara för relationer utan för det mesta i livet

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#11 - Elisa

Jag älskar att skriva för att jag får en chans att tänka på vad jag faktiskt känner och kan uttrycka mig som jag vill. Sen är jag inte så bra med det muntliga, men det är en annan fråga som introvert.
Tycker blogg är perfekt just när man inte har någon att vända sig till, eller som du skriver inte riktigt är mottaglig för det man har att säga. Den som läser har ju oftast aktivt då valt att faktiskt läsa ens ord.

Svar: Jag är också introvert så förstår vad du menar. Det beror på situationen för min del. Precis, så bra att sociala medier finns!
Evah Åberg

#12 - Lillan Kind

Så bra skrivet! Ja bloggen är verkligen ens egen plats att få uttrycka sig. Alla behöver bli sedda och lyssnade på, och man behöver faktiskt få förståelse också. Vissa personer som stjäl ens energi och är egotrippade kan jag inte undvika kontakt helt och hållet med, för dom finns i vissa sammanhang i mitt liv, t ex via gemensamt intresse. Det vore ju tacksamt om människor som har skadat mig med sin hänsynslöshet och elakhet kunde börja ägna sig åt andra saker så man slipper dom. Relationer ska innehålla ömsesidig respekt.

Svar: Tack så mycket :) Ja det kan ju vara svårt att säga upp kontakten med alla. Vissa tvingas man ju umgås med titt som tätt ändå, men de man kan välja bort är nog bra att rensa bort tror jag. Håller med dig om ömsesidig respekt!
Evah Åberg

#13 - Emma Engström

Kan känna igen detta, och att skriva underlättar verkligen!

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#14 - ByLisa.se

Håller med, så viktigt att bli sedd och hörd och accepterad som man är! Bort med energitjuvar!

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#15 - Nilla

Inte någon typ av relation skall vara enkelriktad för då blir det ju ingen bra relation. Så bra att du har bloggen och känner att du får utlopp för dina tankar där. Du skriver väldigt bra! Ha en fortsatt fin dag!

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#16 - Emelie

Vilket otroligt bra inlägg! Det är så viktigt att man lyssnar och tar sig tid för sina nära och kära, och att man både ger och tar i en relation!

Svar: Tack snälla :) Ja precis!
Evah Åberg

#17 - Jennifer

Jag håller med dig där. Känns som folk inte lyssnar på mig heller när jag pratar, men så fort jag skriver ner det och publicerar det så hör samma människor av sig och frågar: Varför har du inte sagt nått?
Men ehh joooo jag har försökt säga detta hur länge som helst!!

Svar: Ja exakt! Så tråkigt när folk inte lyssnar :/
Evah Åberg

#18 - Elin

Åh gud vilket bra inlägg!! Kram på dig fina du!!

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#19 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Känner igen mig, sedan är jag nog sådan också att jag inte har behovet av att stå i centrum och då blir man ju sällan lyssnad på. Däremot i bloggform blir man ju det, folk läser och människor man lär känna bryr sig :)

Svar: Ja jag förstår vad du menar. För mig beror det på situationen om jag vill stå i centrum eller inte
Evah Åberg

#20 - Evelina

Vad bra skrivet! Så sånt, enkelriktade relationer ger bara så mycket negativ energi :/

Svar: Tack snälla :) Ja verkligen...
Evah Åberg

#21 - Moa Hansson

Så bra skrivet, känner igen mig så, skriver också för att jag inte blir lyssnad på!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#22 - Fröken Rödlök

Lite därför jag började blogga, för att jag inte riktigt vågade ta för mig på rätt sätt.. och när jag gjorde det fick jag höra ett och annat så att skriva av sig på bloggen är väldigt bra =)

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#23 - Denevigaresenären

Du tar upp ett viktigt ämne. Problem i många relationer beror just på brist på kommunikation och att vi inte ser varandra. Det är alltid viktigt att både ge och ta.

Svar: Tack :) Ja precis, jag håller med dig!
Evah Åberg

#24 - Anna

Så är det för mig med, jag känner att folk aldrig lyssnar. De sitter ofta och "lyssnar" men lever i en egen värd samtidigt. Med min blogg får jag skriva vad jag vill och vill man lösa och bry sig så gör man det annars gör man inte det. 👍🏼 jag älskar verkligen din blogg och tycker alltid att det är roligt att läsa vad du har att säga.

Svar: Åh tack fina du, vad glad jag blir! Detsamma :) Tycker alltid det är kul att gå in på din blogg då jag beundrar dig och ditt sätt att skriva och vara <3
Evah Åberg

#25 - ingela

bra att du gör din röst hörd!!!!! kram Ingela

Svar: Tack fina du! Kram :)
Evah Åberg

#26 - Pauline Hurtig

ja kan också känna igen mig i vissa situationer, så tråkigt att de är så...

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#27 - Kamilla

Energitjuvar måste man göra sig av med annars går man under själv. Kram från mig

Svar: Ja de man kan göra sig av med i alla fall :) Kram kram!
Evah Åberg

#28 - Mirre

Känner igen mig och jag gör snabbt slut med energitjuvar så, men vissa måste man ha kvar i sitt liv

Svar: Ja det är ju tyvärr så
Evah Åberg

#29 - johanna

Känner igen det där med enkelriktad ,så har det varit för mig , att det alltid varit jag som hört av mig men aldrig dom , så dom är puts väck nu :D

Svar: Skönt att du gjort dig av med dem :)
Evah Åberg

#30 - Ida

Så himla fint, bra och sant skrivet❤️

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#31 - Pia

Det finns inget som gör så ont som att inte bli sedd.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg