Att våga leva

Jag har alltid varit en person som analyserar och tänker väldigt mycket. En egenskap som jag både uppskattar och ogillar. Jag gillar att vara en tänkande individ. Jag gillar att jag kan tänka inte bara ett steg längre utan till och med tre och fyra steg längre. Men det kan också hindra mig mycket.

Jag har varit så rädd att göra fel beslut att det många gånger slutat med att jag struntat i allt. Jag har analyserat så mycket att sakerna till slut bara runnit ut i sanden och jag fått panik över att jag inte vet vad jag ska göra. Jag har ju diagnosen Generaliserat ångestsyndrom (GAD) vilket innebär en överdriven oro och katastroftankar så jag har oftast varit väldigt eftertänksam för att enligt mig kan allt sluta i katastrof.

Men jag är så trött på att inte våga leva. Att överanalysera vilken byrå som passar bäst i sovrummet. Att överanalysera om jag väljer rätt väg i livet och därför är jag så himla glad över att jag tog steget att bli husägare tillsammans med min pojkvän. Det är ett otroligt stort steg för mig. Vi var inte sambos innan utan blev det nu i samband med husköpet och det kanske kan verka lite risky, men jag måste våga leva.

Jag har överanalyserat detta med huset också. Tänk om vi inte kommer trivas, tänk om det är för litet, tänk om, tänk om, tänk om... Men saker får helt enkelt lösa sig efter vägen för jag är så trött på att övertänka för det gör att jag glömmer bort att leva. Jag är så upptagen med att tänka och planera så livet bara springer ifrån mig och så ska det inte få vara längre. 2018 blev starten på en modigare Evah, som vågar ta för sig av livet. 2018 blev året som jag började våga mer. Jag ska under 2019 fortfarande tänka och planera men inte i den grad att jag missar livet.

#1 - Madde

Lite av de tankarna har jag också. Är livrädd för förändring, men tror att jag behöver någon form av trygghet då resten av mitt liv är så kaotiskt jämt

Svar: Förstår vad du menar
Evah Åberg

#2 - Fröken Rödlök

Jag känner igen mig lite i det du skriver! Jag är rädd för att göra fel och därför vågar jag inte utmana mig riktigt ordentligt i varje situation!

Svar: Exakt! Så jobbigt att det är så...
Evah Åberg

#3 - Sara

Jag känner igen mig väldogt mycket i det du beskriver det är jättetufft att försöka kontrollera hur mycket man faktiskt överqnalyserar.

Svar: Ja det är verkligen tufft!
Evah Åberg

#4 - Pärla

Känner så igen mig, har också GAD och vanligtvis hindrar det mig från de mest simpla saker och man står många gånger tillbaka och missar en massor.

Svar: Usch det är verkligen jobbigt :/
Evah Åberg

#5 - Jessica Högberg

Ja, tänk om ni inte trivs... det är egentligen inte en katastrof... Njut nu!! <3<3<3

Svar: Du har så rätt så <3
Evah Åberg

#6 - Marie

Otroligt kul att ni tog steget att bli husägare, förstår att ni inte ångrar er. Ja det är lätt att man överanalyserar allt, man är nog lite så alla till mans

Svar: Ja det kanske är så!
Evah Åberg

#7 - Sanna

Känner igen mig i dina ord, funderar på om jag också har den diagnosen då jag känner igen mig helt. Har också ångest men överanalyserarallt dygnet runt. Verkligen jobbigt, men du är stark och modig som tagit dig dit du är💕

Svar: Usch det är otroligt jobbigt så förstår dig. Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#8 - Moa Hansson

Åhh jag brukar också överanalysera och tänka, tänk om.. hela tiden men jag jobbar med det så mycket jag bara kan för det är så viktigt att man vågar leva!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#9 - JUNITJEJ

Så jobbigt det måste vara att överanalysera allt. Bra att du har blivit modigare och att du kan släppa lite grand. Heja dig!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#10 - Josefin

Känner verkligen igen mig i det.
När vi flyttade till våran nya lägenhet så överanalyserade jag saker så mycket att jag kraschade och bara låg i min säng och grät dem sista dagarna innan flytten, men vi trivs och mår så himla mycket bättre i vår nya lägenhet, så det var liksom onödigt av mig att göra det till en sån stor grej. Kram :)

Svar: Åh vad jobbigt... Men skönt att ni trivs i alla fall :) Så viktigt att trivas!
Evah Åberg

#11 - Fnulan

Usch det där "TÄNK OM" så ofta det sitter i huvudet men så lite det hjälper. Tånk om, ja vadå liksom, något hade kunnat hända men det hände inte. Den frågeställningen kräver så mycket energi. Jag förstår verkligen det du skriver om, här är en till som gör samma sak. Och nu tänker jag..-- TÅNK om Evah tar illa upp över min kommentar..

Svar: Åh fina du förstår vad du menar. Men jag tog inte illa upp av din kommentar så du kan vara lugn :) <3
Evah Åberg

#12 - Netti Starby

Det är verkligen jobbigt att överanalysera och det är något som jag jobbar med. Kramis

Svar: Ja det är verkligen jobbigt...
Evah Åberg

#13 - Frökenny

Heja dig! Vad bra att du vågar ta nya steg. Att köpa hus och bli sambo är ju inget litet beslut.🌸💕

Svar: Precis. Det känns skönt att övervinna sina hjärnspöken ❤
Evah Åberg

#14 - Chanelle

Så himla bra. Jag relaterar så mycket då jag också har GAD och övertänker gärna allt.. Men det är bra att bli påmind om att slappna av! Jag håller också på och övar på att göra saker och inte tänka så mycket.

Svar: Så bra att du också övar <3
Evah Åberg

#15 - Hanna Karlsson

Kom att tänka på citatet "Livet är vad som händer medan du är upptagen med att göra planer." Tror det var John Lennon som sa det. Jag tycker du är grym som börjar våga mer och analysera mindre. Det är lätt att tänka för mycket. Jag gör gärna det med ibland.

Svar: Så himla bra citat! Åh tack snälla :)
Evah Åberg

#16 - Madelene

Känner igen mig så mycket i vad du skriver. Kan överanalysera om exakt allt, har iinte fått någon diagnos eller nått om det utan det bara sker. Vad jag försöker göra ät att ibland blocka den tillgången och ska tänka positivt på dagarna, tufft men ibland funkar det.

Svar: Vet att det är väldigt svårt :/ Bra att du försöker iaf!
Evah Åberg

#17 - Melissa

Åh herregud, vill inte veta hur många timmar per dygn jag spenderar med att övertänkta minsta lilla detalj :/ Försöker verkligen jobba på det..

Svar: Samma här... :/
Evah Åberg

#18 - Johanna

Känner så mycket igen mig, är också den som tänker flera steg längre, men det har inte hindrat mig på samma sätt som för dig. You go girl, låt ingenting hindra dig! Kram<3

Svar: Vad skönt att det inte har hindrat dig. Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#19 - Maria

Jag har också sådana tankar, men har ännu inte vågat ta steget ifrån dom och våga vara utanför min komfort zone.
Jag känner ofta att hur ska jag ens kunna hitta en kille att leva med, för ofta tänker jag jätte långt fram att han kommer vilja resa vilket jag inte kan och vill i nuläget, han kommer vilja flytta ihop, är jag redo att bo ihop med någon? Oftast blir svaret att nä då försöker jag inte dejta nån för det kan bli jobbigt. Men förhoppningsvis ändras dessa tankar i framtiden när jag mår bättre. Det inger ju hopp iaf att du skaffat hus med din kille :)

Svar: Jag är säker på att du en dag kommer vara redo <3
Evah Åberg

#20 - Amanda

Vet vad du menar. Jag och sambon bodde på 15 mils avstånd innan vi blev sambos. och då köpte vi hus direkt. Nu 1,5 år senare är vi kärare än nånsin och så glada att vi tog beslutet med hus. för nu när vi bor i lägenhet har vi insett att hus passar oss bättre.

Svar: Ja så känner vi med. Vi bodde på 8 mils avstånd och hus är vår grej också faktiskt
Evah Åberg

#21 - Jennifer

Att vara en tänkare är både på gott och ont; jag är också en av dem!

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#22 - Sarah

Så jobbigt att ha det sådär :/ Bra att du är modigare :) Roligt att du vågar testa nytt :)

Svar: Ja det känns bra :)
Evah Åberg

#23 - Hanna

Jag är expert på att tänka tänk om, men om ni inte hade trivts så är det ju faktiskt bara att flytta. Försöker och tänka att då har jag ju iallafall testat. Vad kan hända osv.

Svar: Ja exakt! Saker får helt enkelt lösa sig efter vägen, om de väl skulle dyka upp
Evah Åberg

#24 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Om du visste hur många känslor detta inlägg frambringar hos mig, dels det fina i att läsa att du vågar och gör saker. Jag vill dit själv, jag vill också våga mera slippa överanalysera allt. Det här ger mig hopp, en dag kanske detta även är jag. <3

Svar: Åh tack fina du, det värmer att höra <3 Jag är säker på att du kommer klara det <3
Evah Åberg

#25 - Sara Ekman

Du får börja tänka lite mer YOLO! :D <3

Svar: Hehe ja jag får göra det :D <3
Evah Åberg

#26 - Amanda

Jag är likadan jag tänker alldeles för mycket, orolig och har oros känslor men har inte någon diagnos för de. Men jag försöker precis som du släppa oron ibland och våga leva :) Kram

Svar: Ja precis <3
Evah Åberg

#27 - TwinMom.se

Nu har inte jag GAD men jag känner ändå igen mig i det du skriver. Att överanalysera är något jag gör rätt ofta, och jag försöker tänka bort det! Så roligt att ni skaffat hus! Det är min dröm i framtiden😍

Svar: Ja det är jättekul :)
Evah Åberg

#28 - Kamilla

Jag tror att man måste bestämma sig helt enkelt för att sluta vrida och vända på allt. Tänka om och tänk om ställer bara till det. Jag var som du förr tills jag fick öva mig på att ta små beslut och sedan hålla dem och gå vidare. Nu tänker jag vad gör det om det blir fel. Det mesta kan vi ändra på.

Svar: Ja det är så sant!
Evah Åberg

#29 - Ullie

lite jobbigt o ha det sådär
va fin du är vilken fin bild

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#30 - www.nestorforlag.se

Heja dig! Jag har själv gad och sade till mig själv för 20 år sedan att inte låta rädslan styra mig. Så fort hjärnan skrek nej sade jag ja. Det har varit en tuff resa men precis som du säger vill man inte vara styrd av sin ångest. Kram

Svar: Grymt jobbat!
Evah Åberg

#31 - Annica

Att våga ta det där första steget i vissa saker kan vara riktigt tufft och ångestladdat men ack så skönt då man gjort det., Är ju likadant med träning ibland för min del, att komma igång med det.

Svar: Ja verkligen! :)
Evah Åberg

#32 - Suzanne

"You Go Girl"
- Jag så otroligt glad för din utveckling. Visst, vissa saker kanske är riskfyllda som med huset men samtidigt som du skriver att man måste ju våga leva. Du är otroligt modig och jag är så glad för din skull. Du är verkligen en förebild. Hoppas att 2019 låter dig växa ytterligare :) Kram på dig!

Svar: Åh tack fina du, vad glad jag blir! :) <3
Evah Åberg

#33 - Josefin

Jag har också alltid varit en som tänker för mycket och för långt om allting så känner verkligen igen mig.

Svar: Så jobbigt :/
Evah Åberg

#34 - Pauline Hurtig

hoppas du lyckas att släppa de tankarna lite :)

Svar: Hoppas jag med :)
Evah Åberg

#35 - Amanda

Känner igen mig! Överanalyserar verkligen precis allt, och är rädd för att testa nya saker pga det..

Svar: Förstår vad du menar...
Evah Åberg

#36 - Anna

Heja dig, Evah! Jag har också överanalyserat allt och jag kände det som en stor lättnad när jag vågade släppa på det. Numera är jag kanske lite väl impulsiv istället, så jag får jobba på balansen där ;)

Svar: Tack fina du :) Haha ja balans är ju viktigt
Evah Åberg

#37 - Amanda (Swedish Passport)

Åh, helt klart rätt inställning! Jag brukar ofta tänka på det fantastiska uttrycket "worrying only makes you suffer twice", livet är till för att levas till max! <3

Svar: Så bra uttryck <3
Evah Åberg

#38 - Pia Widlund

Jag är precis tvärtom, jag analyserar aldrig!

Svar: Intressant hur olika man kan vara :)
Evah Åberg

#39 - JoJo

jag känner igen mig i det du skriver. men jag försöker våga leva mer och ta vara på livet <3

Svar: Ja det är så viktigt!
Evah Åberg

#40 - Tisa

Härligt att det går så mycket framåt! <3

Svar: Ja det är riktigt skönt :)
Evah Åberg

#41 - ByLisa.se

Heja dig, modigt av dig! Jag är också en person som tänker och analyserar mycket, ibland är det bara bra, men ibland ett hinder. Viktigt att våga och även våga göra misstag ibland.. blir man klok av 😊 Men lättare sagt än gjort, jag tränar på det 👍🙂

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#42 - Linnéa

Wow vad snygga kläder och wow vad snygg du är!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#43 - Ida Tuovinen

Heja dig <3 vilket stort steg för dig att köpa hus trots dina tankar. Se det som en stor seger och klappa sig själv på axeln!

Svar: Ja verkligen :) Åh tack <3
Evah Åberg

#44 - Annika

Fortsätt njuta av ditt fina hus, du har gjort helt rätt. Kram.

Svar: Ja jag ska försöka :) Kram!
Evah Åberg

#45 - charlottelinden.se

Åh, herre gud vad jag känner igen mig! Jag lider ju också av GAD och är PRECIS likadan. Det är svårt för någon som inte själv lider av diagnosen att förstå hur otroligt mycket energi det slukar att alltid överanalysera allting in i minsta lilla jäkla detalj. Tycker att du är riktigt grym som tog det här steget tillsammans med min pojkvän & jag inspireras av hur du hanterar din ångest! <3

Svar: Åh tack fina du, vad kul att höra <3
Evah Åberg