En norm att vara brun

Nu har det varit flera fina sommardagar här i Sverige och det har fått mig att tänka på vilka ideal och normer vi har här egentligen. Jag är en människa som har väldigt svårt att bli brun. Jag kan få lite färg, men jag blir liksom inte jättebrun som många andra. Detta var något som jag mådde väldigt dåligt över när jag var yngre. Jag ville också vara brun, men idag bryr jag mig inte så jättemycket faktiskt.

Men ändå har jag i stort sett varje år fått höra tjatande från många människor att jag ska ut och sola och bli brun, trots att jag berättar att jag inte får särskilt mycket färg. Och även om jag skulle blivit väldigt brun så skulle jag inte orka ligga och steka, för jag mår inte bra av det. Solen och värmen blir väldigt jobbig för mig.

Det är en norm att man ska vara brun. Man ska gilla att sola i timmar. Jag tror att alla dessa normer och ideal skapar väldigt mycket ångest hos vissa människor, för jag vet att många anser att man är konstig om man inte älskar att lapa sol. Det finns de som älskar att sola och det finns de som inte gillar att sola. Det finns de som blir lätt bruna och det finns de som inte blir bruna och ingenting är vare sig rätt eller fel. Jag önskar dock att det vore mer okej att vara den där bleka typen som inte gillar att sola för alla är vi olika och så ska det få vara.

#1 - Emma

Vet hur det är. Blir röd och vit bara haha

Svar: Jag blir inte så röd faktiskt men jag blir liksom inte så brun heller
Evah Åberg

#2 - Snabela

Jag blir aldrig brun. Jag blir röd, sen så blir jag blek igen. Hade varit kul att få lite mer färg än bara det röda.

Svar: Förstår vad du menar. Jag blir dock inte så röd egentligen
Evah Åberg

#3 - Anonym

Måste börja med vilken härlig bild!! Aaa gud vad skönt det är ute! Lite varmt för en gravid som mig haha! Men annars as skönt :)

Svar: Tack så mycket :) Det förstår jag!
Evah Åberg

#4 - Jennysvardag

Det är så tråkigt när folk tjatar på att man ska ut och sola för att bli brun. För några år sen så kunde jag ligga och steka i solen flera timmar. Nu kan jag bara sola om det finns en pool i närheten.

Svar: Jag tror det blir så när man blir äldre. När man var barn och tonåring så kände man nog inte av värmen så mycket
Evah Åberg

#5 - Lilith - Livet efter Borderline

Jag avskyr att vara i solen, och får hela sommaren kommentarer om hur blek jag är och att jag borde sola lite.

Svar: Så tråkigt med dessa kommentarer...
Evah Åberg

#6 - Moa Larsson

Känner igen mig så mycket i den här situationen. Jag blir verkligen inte brun. Och bränner mig när jag varit ute 20 minuter trots specialbeställd solkräm i över 60 SPF. Det röda omvandlas inte till färg heller utan flagnar av och jag brukar kallas för 50 nyanser av vit eller genomskinlig. Vart man än stöter på folk ska det jämföras och ibland vill jag bara lägga mig i ett tält och dra för.

Svar: Åh vad jobbigt... Jag blir inte direkt röd, blir det mest i ansiktet men jag blir inte direkt brun heller
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

Jag tycker inte det verkar lika viktigt idag att bli brun som förr? Personligen så gillar jag en lätt solbränna och är annars väldigt försiktig. :-D Kramis

Svar: Nej kanske inte, kanske var mer påtryckningar förr men tycker det är ganska mycket en norm idag också
Evah Åberg

#8 - Suzanne

Att ligga och pressa i solen gör mig otroligt trött, jag blir brun men jag har hund som kräver sina promenader. Men jag tycker det är fint med brun hud men jag bryr mig inte om andra är det eller inte. Varför ska allt innebära en massa krav?

Svar: Det gör mig också väldigt trött faktiskt
Evah Åberg

#9 - Svart-Stina

Jag har alltid tyckt det är JÄTTETRÅKIGT att ligga och sola, och med åren har jag slutat bry mig trots dumma kommentarer. Jag är jätteljus i huden och får fräknar i ansiktet. Kanske inte direkt blir röd när jag solar men tycker huden bara blir stressad av för mycket sol. Blir liksom omväxlande fnasig med feta fläckar. Nu var jag nyligen och kollade upp ett födelsemärke som jag oroat mig lite över. Det var helt ofarligt :) Nu är jag glad över hur lite jag solat genom åren. Ingen cancer, inte mycket rynkor för min ålder och inga solskador. Äter d-vitamin-tabletter så har nog ingen brist.

Svar: Ja exakt, så är det för mig med. Vad skönt att det var ofarligt! :)
Evah Åberg

#10 - Kamilla

Vet inte om det är en norm att vara brun. Jag tror mer att det många gånger handlar om att få vara ute och njuta av det vackra vädret. Sedan finns det ju även dem som pressar järnet för att de ska se så bruna ut som det bara går för att folk ska tro att de haft bästa längsta semestern på en söderhavs ön förstås

Svar: Fast det bör väl vara en norm när människor tjatar på andra om att en ska gå ut och sola och bli brun? Om det bara handlade om att njuta av det vackra vädret så borde ju inte folk påpeka ens färg?
Evah Åberg

#11 - Michelle

Samma har svårt o bli brun bli oftast röd först o sen brun men det försvinner rätt fort så orkar inte bry mig om det . Det e vackert o va sej själv

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#12 - Liw

Jag kan bara hålla med! Jag blir inte heller brun så lätt och får kämpa om jag ska bli det. Jag gillar inte heller att pressa. Vissa behöver ju bara gå ut för att bli bruna. Det får bli den brunhet som blir för mig när jag är ute helt enkelt 👍

Svar: Ja precis, så tänker jag med. Ibland kan jag absolut ligga i solen och njuta men det blir inte några längre stunder eftersom jag lätt mår dåligt av värmen
Evah Åberg

#13 - Elin Bäckström

Bra inlägg! Håller helt med dig. Sån himla hets.

Svar: Ja verkligen..
Evah Åberg

#14 - Sara Stödberg

Det är så lustigt det där egentligen. Här vill folk ha solbränna medans man i flera länder ser ner på människor som har solbränna då det anses vara ett tecken på ”lägre klass” och utbildning. De som saknar utbildning ”jobbar ute i solen” och de högutbildade förutsätts kunna jobba inomhus i kontorsmiljön. Jag gillar solbränna och att hänga i solen även om min bränna snarare ser lite ”smutsig” ut än den där gyllen bruna solbrännan som man ser människor i media ofta ha.

Svar: Vad märkligt att det är så olika egentligen. Samma med övervikt. Här omkring anses det som äckligt och fult, medan i många länder ses man som välbärgad om man har några kilo för mycket.
Evah Åberg

#15 - jessica

så bra inlägg bra skrivit. det är så många som sagt ja borde sola och få lite färg genom åren också. jag gillar inte sola jag tycker det är tråkigt och bara för vamrt att ligga och steka så. jag är den som sätter mig i skuggan istället haha. och ja är alltid blek som ett mumintroll ungefär dock aldrig mått dåligt över det. jag bara struntar i normen, vi alla är ju så fina som vi är <3

Svar: Tack så mycket :) Ja du har så rätt <3
Evah Åberg

#16 - Hanna Karlsson

Jag har också svårt för att bli brun och tycker det är lite jobbigt när jag är den bleka i gänget. Spelar ju ingen roll egentligen. Men det är så lätt att falla för normen och agera därefter.

Svar: Ja tyvärr är det ju så...
Evah Åberg

#17 - Sarah

Nae gillar man inte att sola behöver man ju inte göra det :) Själv älskar jag att sola och vara brun :)

Svar: Vad härligt :)
Evah Åberg

#18 - Pauline Hurtig

de är verkligen så! jag blir rätt lätt brun, men inget i jämförelse med min son och man. Men jag skulle aldrig hålla på med brunutansol utan är jag brun så är det för att jag varit ute i solen och haft det bra :)

Svar: Samma här :)
Evah Åberg

#19 - Sandra

Jag har istället alltid haft svårt för min mörka färg och ville vara ljus så jag kunde få den gyllenbruna färgen som många ljusa får. Jag ogillar också att ligga i solen i timmar, men så har ju jag redan färg. Man kan ju inte rå på vilken slags hud man har och ingen ska klanka ner på det. Jisses så komplicerat jag skrev haha

Svar: Åh jag förstår vad du menar. Man är aldrig nöjd med det man har verkar det som...
Evah Åberg

#20 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Här känner jag inte igen mig alls, känner snarare att det är tvärtom att folk numera försöker undvika solen så mycket man kan. Fast det kanske är min vänskapskrets? Jag tycker de flesta idag snarare tar till BUS i så fall :)

Svar: Ja det är ju olika för alla, men jag upplever att det är en norm i samhället, inte bara i min umgängeskrets :) BUS verkar folk använda under övriga året, men på sommaren upplever jag att många pressar i solen
Evah Åberg

#21 - Marie

Ja det är synd att det ska vara så att man ska vara så brun, egentligen tycker inte jag att det ser så snyggt ut, men det är min personligaåsikt, det ser cancerfarligt ut eller vad man ska säga, visst jag får också höra att jag är ljus i hyn och det är tyvärr ngt man tar illa vid sig på, men som du säger man önskar att sommaren inte ska vara så yta och pengafixerad

Svar: Jag tycker det är fint att vara brun men som du säger så är det ju inte så hälsosamt..
Evah Åberg

#22 - Sandra

Känner igen det där alldeles för väl! Jag är ingen badmänniska, solmänniska eller sommarmänniska. Känns som jag är den enda i hela Sverige som inte är ett fan av sommaren.

Svar: Förstår vad du menar...
Evah Åberg

#23 - Amanda

Jag blir inte heller brun lätt jag måste tyvärr bränna mig innan jag blir lite brun. Jag brukar vara en av dom som önskar att jag var brun. Men efter att ha läst detta inlägg känns det okej att kanske inte bli brun :)

Svar: Vad bra <3
Evah Åberg