Internationella kvinnodagen är ingen födelsedag

Idag är det 8:e mars, alltså internationella kvinnodagen. Det här är ingen födelsedag eller en alla hjärtans dag där man säger grattis. För i en perfekt värld hade inte denna dagen funnits. En födelsedag är till för att fira att just du finns i denna världen. Internationella kvinnodagen finns för att uppmärksamma de orättvisor kvinnor upplevt i hela världen, i alla tider. Den här dagen uppmärksammar övergrepp mot kvinnor, misshandel mot kvinnor, att flickor könsstympas, att flickor gifts bort. Att kvinnor får lägre lön och sämre pension. Att det tillverkas spel som går ut på att en man våldtar och mördar kvinnor. Helt enkelt att kvinnosynen fortfarande är för jävlig. Det är inget att säga grattis för, för det är inget att fira.

Men idag tänker jag faktiskt hylla och tacka alla kvinnor som kämpar. Alla kvinnor som gjort det möjligt för mig att rösta, som gjort det möjligt för mig att leva. Alla kvinnor som tagit kampen, som höjt sina röster, som vågat. Alla kvinnor som offrat sina liv för en förändring. Dessa kvinnor existerade inte bara i historien, de finns fortfarande. Kvinnor som skriker sig hesa för att förändra världen. Kvinnor som trots hat och hot ändå kämpar på för sina egna och andra kvinnors rättigheter. Som kämpar för att min kropp ska vara min. Som kämpar för att jag ska ha en trygg förlossning, som kämpar för att jag inte ska behöva ta huvudansvaret för hemmet. Som kämpar för att jag ska ha rätt till en säker abort.

Vi kvinnor utsätts dagligen för hot, hat, trakasserier, våld, sexuella övergrepp och orättvisor, men vi ger oss inte. Vi vägrar sitta tysta och bara se på för det måste ske en förändring. Jag är så tacksam för alla underbara kvinnor där ute som vågar ta kampen, som trots sin utsatthet vågar kämpa i motvind. Jag är så tacksam för alla kvinnor som kämpar och stödjer varandra. Som pushar varandra till att vi är värda mer än så här. Tack vare alla dessa kvinnor har jag fått mitt uppvaknande. Ett uppvaknande som har lett till att jag vågar säga ifrån, som lett till att jag vågar stå upp för mig själv och andra kvinnor.

Några av mina förebilder som jag vill nämna idag är Lady Dahmer, Cissi Wallin, Fayme Elmén, Linnéa Claeson, Jessica Hallbäck och Arg tjej. Det finns givetvis många fler kvinnor som jag beundrar och som hjälpt mig i min kamp men dessa kvinnor är en stor del av att jag idag är den jag är. Tack för allt ni gör! Tillsammans förändrar vi världen, för vi kvinnor tänker inte längre sitta tysta. Vi ska fortsätta skrika oss hesa tills våra rättigheter är en lika stor självklarhet som mäns rättigheter.

 
 
#1 - Hanna- livet som ung och svårt kroniskt sjuk

Vilket bra inlägg! Så bra text, verkligen kanon! Håller helt med dig om allt du skriver och tycker alla behöver läsa detta!
Ps jag har samma förebilder som du!
/Hanna- livet som ung och svårt kroniskt sjuk

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#2 - Pärla

Äntligen ett sådant här inlägg, tack! Förstår inte vitsen med att hålla på att säga grattis fram och tillbaka. Bättre man hyllar och lyfter det som dagen faktiskt står för.

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Så himla bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Tack så mycket :) kram!
Evah Åberg

#4 - Emma Engström

Så himla bra skrivet och viktigt att ta upp!! Kram och ha en bra dag <3

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#5 - My

Så bra och viktig text! Denna dag är för oss kvinnor som glömmer bort hur viktiga och starka vi är, till kvinnor som kämpar varje dag för rättvisa mellan kön, sexuell läggning eller etnisk tillhörighet!
Grattis på kvinnans dag ❤️ Ta hand om dig! ❤️

Svar: Tack så mycket! Dock tycker jag fortfarande inte att man säger "grattis" på denna dagen... Ta hand om dig du med fina du <3
Evah Åberg

#6 - Jennysvardag

Tänk så mycket dom kvinnor som började med att göra samhället bättre för kvinnor har gjort. Även om det inte är perfekt så har allt kommit en bit på vägen

Svar: Ja verkligen! Tyvärr alldeles för sakta men ändå en bit på väg
Evah Åberg

#7 - Hannas krypin

Jag gillar också Lady Dahmer. Det är synd bara att hon inte bloggar så aktivt längre. Det finns många starka kvinnor att ha som förebilder.

Svar: Ja hon är riktigt häftig. Brukar mest följa hennes poddar och instagram
Evah Åberg

#8 - Snabela

Mycket bra skrivet. Tycker mer att denna dag är mer för att uppskatta sina mediciner och lyfta dom.

Svar: Hur menar du nu?
Evah Åberg

#9 - mariasliv.net

säger både ja och nej, som jag skrev på bloggen. Säger någon grattis till mig och menar det för att jag är kvinna och kämpar (och som förstår vad dagen står för) blir jag glad. Dela ut rosor i affären till alla kvinnor, njäää

Svar: Fast varför säga grattis till någon som kämpar? Säger man grattis till svältande barn på internationella hungersdagen? Säger man grattis till människor med psykisk ohälsa för att de kämpar? Människor ska givetvis hyllas för att de kämpar, men att gratta människor som krigar mot samhället är bara en kränkning enligt mig.
Evah Åberg

#10 - Freja

Jättebra inlägg. Så viktigt att skriva om! Hyllar alla mina starka kvinnor idag. Tänk så långt vi har kommit, fortfarande en bit att gå innan kvinnor får det bra men känns som vi är på väg åt rätt håll.

Svar: Tack snälla :) Ja precis!
Evah Åberg

#11 - Elin

Fattar inte varför man säger grattis. Vaddå grattis för att man "råkar" vara kvinna?! Man kan "hylla" det på annat vis om man vill det :)

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#12 - Lillan Kind

Dagen är viktig att uppmärksamma. Jämställdheten är långt ifrån i mål. Personligen har jag inte lagt mitt fokus på vad jag får eller ska säga så att det blir rätt i andras öron. Har helt enkelt inte funderat på det. Jag har fört min egen kamp i många år som föregångare på områden där kvinnor inte ens förväntas finnas.

Svar: Så viktigt att våga ta plats även där en som kvinna inte förväntas göra det
Evah Åberg

#13 - Pauline Hurtig

har faktiskt inte hört någon säga grattis i år :D

Svar: Det har tyvärr jag :/
Evah Åberg

#14 - Sara Stödberg

Jag har samma tankar som dig här. Ordet ”grattis” blir jätteunderligt i sammanhanget. Hur man än vrider och vänder på det så finns det motgångar som jag stöter på bara för att jag är en kvinna. Jag är inte värd lika mycket lön etc..

Svar: Men exakt! Skönt att fler förstår min tanke
Evah Åberg

#15 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Jag förstår inte jippot som blivit med den här dagen alls. Alltså känns som man förvandlat en uppmärksamhetsdag till en högtid. Håller med dig i det du skriver.

Svar: Ja men exakt! Så hemskt när det blir så...
Evah Åberg

#16 - Yasmine mamma till dennis och angelina

Fint inlägg grattis till alla tjejer.

Svar: Fast läste du mitt inlägg alls?
Evah Åberg

#17 - www.nouw.com/sannaevelyne

Mycket väl skrivet! Man blir riktigt ledsen i hjärtat av hur det fortfarande är 2019

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#18 - Elisa

Jaa, huvudet på spiken! Vadå grattis? säger jag varje år. Det är en dag att uppmärksamma hellre än få det till något att hurra för.

Svar: Ja exakt! Så tråkigt att folk inte ser det...
Evah Åberg

#19 - Sarah

Det är ju mycket som är hemskt precis som du skriver men jag tycker att man kan säga grattis iaf :) Man har ju fått massa sms/mail med mycket rabatter idag :)

Svar: Fast exakt vad är det grattis till? Att kvinnor kämpar för sina rättigheter som borde vara självklara? Är rabatter verkligen så kul så det till och med ska påverka internationella kvinnodagen?
Evah Åberg

#20 - Yela

Så himla bra skrivit vännen! Håller med om att de inte är rätt att man grattar kvinnor utan snarare tänker till och uppmärksammar de problemen som finns i samhället för oss kvinnor. Gör mig verkligen mörkrädd hur samhället ser ut :/

Svar: Tack fina du ❤
Evah Åberg

#21 - Lexochlogan

Ja man önskar verkligen satt det i te behövdes, samtidigt tycker jag att allt man kanfira och uppskatta är värt att fira. Finns många fina förebilder helt klart

Svar: Fast att fira att kvinnor inte har samma rättigheter som män världen över känns väl ändå lite fel? Som att fira att det finns svältande barn på internationella världshungerdagen...
Evah Åberg

#22 - Amanda

Vilket grymt och bra inlägg! Vi kvinnor får göra mycket och nej vi är inte färdiga än. Visste inte ens att det finns folk som säger grattis till oss idag, vilket jag tycks känns lite fel :)

Svar: Tack så mycket. :) fått flera grattis här i bloggen och sett flera skriva grattis på sociala medier. känns så hemskt :/
Evah Åberg

#23 - Kamilla

Jag är kluven när det kommer till denna dagen. Självklart ska man uppmärksamma alla de saker där kvinnor blir av lägre rang än män. Men att ge en dag när vi ska tänka extra känns lite fel. Det är som att vi säger att vi är under männen och det köper jag aldrig. Vi måste sträva mot att alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter och aldrig acceptera att behandlas sämre pga av fel kön...

Svar: Fast det är ju det denna dagen finns för, att uppmärksamma att kvinnor behandlas sämre världen över just på grund av sitt kön. Det innebär ju inte att vi inte kämpar för detta varje dag för kvinnor skriker sig hesa varje dag för att höras.
Evah Åberg

#24 - Josefine

Tycker inte det ska finnas en speciell dag för att "fira", ge oss kvinnor mer uppmärksamhet. Det ska också vara lika vanligt som männen som får uppmärksamhet varje dag!
Vi är inte där än, men jag hoppas att en dag är vi där.

Svar: Nej i en perfekt värld hade inte denna dagen behövts...
Evah Åberg

#25 - Emelie

Att säga grattis på dagen är kanske att överdriva men som du gör, hylla kvinnor, är precis vad dagen borde användas till 😀

Svar: Att hylla och informera tycker jag är viktigt :)
Evah Åberg

#26 - Michelle

Det är så synd att vi kvinnor utsätts för så mkt . Väldigt bra inlägg du har skrivit med kloka ord

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#27 - Marie

jag vet inte vad jag ska tycka, tycker inte vi ska ha en extra dag, men samtidigt är det bra

Svar: I en perfekt värld hade vi inte behövt denna dagen. Den dagen kvinnors rättigheter är lika självklara som mäns så behövs inte denna dagen.
Evah Åberg

#28 - Fru Elversson

Du fick faktiskt mig att få upp ögonen för dagen, för jag har inte förstått varför denna dagen ska finnas! Men nu förstår jag så mycket mer! Tack fina du! Hoppas du har en fin lördag! Kram

Svar: Vad kul att jag kunde hjälpa till :) Ha en fin lördag du med vännen. kram <3
Evah Åberg

#29 - Snabela

Jag menar medmänniskor och inte mediciner, jäkla telefon som ändra. De jag menar är att man ska uppskatta sina medmänniskor och lyfta fram dom.

Svar: Jaha, då förstår jag. inte lätt med telefoner alla gånger haha :)
Evah Åberg