Jämställdheten har inte gått för långt

Under veckan var det ju internationella kvinnodagen och jag har sett ett antal kommentarer om att jämställdheten har gått för långt. Att kvinnor kräver för mycket, att det helt enkelt räcker nu för vi borde vara nöjda med det vi åstadkommit helt enkelt.

Detta får mig att fundera hur dessa människor tänker. Hur kan det bli för jämställt? Hur kan det bli för rättvist? Tänker verkligen dessa människor: "Nej, nu har det blivit för rättvist i samhället. Nu är det dags att göra det lite orättvist igen!"?

Jämställdhet kan aldrig gå för långt. Att en värnar om att alla människor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter kan aldrig bli fel. Att en värnar om att alla människor ska bli respekterade och att var och en bestämmer över sin egen kropp kan aldrig bli fel. Att en värnar om att människor ska ha ett tryggt arbetsliv, en trygg pension, en trygg förlossning, att människor får gå trygga på gatorna och i sina hem kan aldrig bli fel. Att en värnar om att alla människor ska kunna få gå runt i vilka kläder de vill, ha vilka intressen de vill eller gilla vilka färger de vill kan aldrig bli fel.

Mitt mål är inte att kvinnor ska ta över hela världen. Mitt mål är att alla människor ska vara respekterade och accepterade oavsett hur de än ser ut, vilket kön de än har eller definierar sig som, vilken läggning de än har, vilken ekonomi de än har. vilken klädsel de än väljer att ha. Oavsett om de är funkisar eller inte. Mitt mål är att våldet ska minska och att man ska kunna diskutera vilka strukturer som påverkar att män är överrepresenterade i de flesta former av våld och sexualbrott. Att man ska kunna diskutera varför 70% av alla självmord begås av män. Det handlar inte om att döma, det handlar om att kunna reflektera för att kunna förändra. Mitt mål är helt enkelt att alla människor ska kunna få rätt hjälp av samhället redan från början för att kunna förebygga eventuellt våld, psykisk ohälsa och så vidare.

Hur kan det vara fel att vilja alla människor väl och att alla människor ska få leva som de vill och må bra, så länge de inte skadar sig själva eller andra?

 
Bild skapad av fantastiska Jessica Hallbäck
#1 - Emma Engström

Håller faktiskt med dig i det du skriver och tycker nog inte att det kan bli för jämställt, vill att det ska vara lika fördelat mellan män och kvinnor! <3

Svar: Exakt <3
Evah Åberg

#2 - Denise

Det är ju exakt därför vi fortfarande behöver feminism och denna dag - för det är långt ifrån jämställt!

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#3 - Pärla

Allas lika rätt borde vara en självklarhet tycker jag. Håller med dig, förstår inte hur man kan tänka att någonting är för lika liksom haha.

Svar: Nej precis, det är ju sjukt egentligen. Hur kan det vara fel att vilja att alla ska må bra?
Evah Åberg

#4 - www.nouw.com/sannaevelyne

Så väldigt bra skrivet! Håller med dig till 1000000 procent! ♡

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! :)
Evah Åberg

#5 - Tess

Exakt! Jämställdhet kan inte gå för långt, för då blir det ojämställt igen fast åt andra hållet. Såg en fin liknelse... Nåt i stil med: Mer rättigheter åt andra betyder inte färre rättigheter åt dig. Det är inte tårta. Blir så irriterad på folk som tycker att det är att kräva för mycket att kvinnor ska få vara fredade i sina egna hem, att vi ska kunna gå på stan utan diverse flyktmetoder planerade, att vi ska få ses som precis lika kunniga som män, att vi ska få misslyckas precis som män utan att ses som representant för hela vårt kön (om EN kvinna inte kan fickparkera så är det direkt "haha...var väl det jag visste att kvinnor inte kan fickparkera") osv osv.

Svar: Det var ett väldigt bra uttryck, så himla sant!
Evah Åberg

#6 - Ellie

Nej för jämställt kan det ju knappast vara! Håller med kvinnor ska inte ta över något men det kan i alla fall vara lika för båda kön. Kram!

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#7 - Ullie

Förstår inte de som säger det gått för långt ? Det är ju det jämställdhet handlar om . Samma respekt o jämställdhet både vid hudfärg. Läggning. Status i ekonomi mm
Hur kan de tycka så ? Att inte män o kvinnor ska ha samma betalt om man gör samma jobb ? Konstigt det där
Hoppas du har en härlig o avslappnande kärleksfull dag kram

Svar: Ja men exakt! tack detsamma fina du!
Evah Åberg

#8 - Jessica Högberg

Helt sant, hur kan det blir för rättvist?? Fattar ingenting, haha

Svar: Exakt haha
Evah Åberg

#9 - Freja

Det går ju liksom inte att bli för jämställt haha, sånna personer brukar jag bara ignorera nu för tiden. För dom lever i sin egna lilla bubbla. 😓

Svar: Ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#10 - Anonym

Väldigt bra skrivet av dig. Klart att hela världen behöver vara mer jämställt. Jag är glad att kvinnor som kämpar har kommit så långt som vi har gjort i Sverige

Svar: Åh tack snälla :) Ja jag med!
Evah Åberg

#11 - Hilma Eklund

Fan vad bra du skriver alltså! Heja dig! HEJA KVINNOR!

Svar: Men gud, tack snälla, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#12 - My

Du vet jämnställdhet är superläskigt, menar vi kanske får samma löner och kan va ännu mer självständiga!! Eller så kanske vi börjar tränga oss på i de mansdominerade yrkena! 🤦🏻‍♀️

Svar: Haha ja exakt. Fy på oss!
Evah Åberg

#13 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

För mig är det nog inte så att jag tycker jämställdhet har gått för långt, men jag anser väl ibland mer att vissa frågor känns oviktiga. För mig är lönen och tryggheten sådant vi borde fokusera på, inte såna där extrema åsikter som att alla män ska halvera sina löner och liknade som media gärna målar upp som feminism. Tyvärr så är det ju just den formen som gör att folk inte förstår vad feminism står för egentligen.

Svar: Jag har faktiskt aldrig hört någon som vill halvera varenda mans lön. Sen tänker jag väl lite som så att man ibland får tänka utanför sin egen box lite också om vad som drabbar andra gällande orättvisor och vad som kan hjälpa andra, inte bara en själv.
Evah Åberg

#14 - Marie

Ja viss del jämnställdhet borde ju vara självklart och man kan fundera på varför det är så. Men tycker också att det är orättvisor även över många sätt att se på löner också, inte bara via man och kvinna.

Svar: Ja det finns väldigt många orättvisor i samhället och jag önskar verkligen att vi kan jobba bort så många orättvisor som möjligt.
Evah Åberg

#15 - Hanna- livet som ung och svårt kroniskt sjuk

Du har sååå rätt i det du skriver och det är såå starkt det du skriver! Tack för att du sätter ord på mina feministiska känslor och tankar! TACK! <3

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! <3
Evah Åberg

#16 - charlottelinden.se

Folk som slänger ur sig sådana kommentarer har ju helt uppenbarligen missförstått vad ordet "jämställdhet" betyder. Lite tragikomiskt faktiskt!

Svar: Ja jag håller med dig
Evah Åberg

#17 - Kamilla

Det var det dummaste jag hört. Hur kan det blir för jämställt? Alla människor har eller ska väl ha samma rättigheter och skyldigheter. Jag håller verkligen med dig.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#18 - Sara Stödberg

Jag vill inleda med att säga att du verkar bra mycket mer påläst än mig inom ämnet, inte för att jag int har brytt mig utan för att jag inte riktigt kände av orättvisorna tills för några år sen.
Jag har inte sett någon som har velat halvera männens löner kanske jag ska tillägga också.
Självmordsstatistiken som du tar upp är ett väldigt intressant ämne, jag känner mig lite osäker på åldrar där men tänker att en del (bara en del) kan ha samma förklaring som till varför unga män oftare är dömda för våldsbrott? Man har genom forskning bla kunnat konstatera att konsekvenstänket utvecklas senare hos män än hos kvinnor, givetvis finns fler faktorer men just denna mindes jag tydligast.
Och nej det är inte fel att vilja att samhället vore rättvist oavsett kön, läggningar eller ursprung. Jag tänker dock att precis som ”inte alla män” sades ett flertal gånger under ”me too” kan man nämna om kvinnor att alla är inte samma lika, även om vi ska ha samma rättigheter, löner osv.
Samtidigt så vill man att papporna ska ta ut fler föräldradagar, man lägger undan ett visst antal föräldradagar på respektive förälder för att uppnå detta. Men eftersom vi alla är olika som föräldrar så slår det fel mot de familjer som faktiskt vill, oavsett karriärer osv, att mamman ska vara den som är hemma med barnet, eller pappan för den delen. Man fråntas ett val där varje familj är unik och därför har olika behov. Kvinnor ska kvoteras in men om en man faktiskt är den bättre för positionen så blir det ju fel åt andra hållet om du förstår hur jag menar?
En sak är jag övertygad om dock, jämställdhet börjar hemma. Alltid där när barnet är ungt. Vi ska inte behöva tjata på våra döttrar att ta för sig mer och våga säga ifrån våra pojkar ska veta att tjejer har precis lika mycket rätt och är lika bra inom alla områden i livet.

Svar: År 2017 var självmordsstatistiken högst hos män över 65 år. I den främre delen av pannloben sitter prefrontal cortex. Den styr impulskontroll, planering, omdöme och verkställande av planer. Prefrontal cortex är fullt utvecklad först vid 25-års ålder och vad jag vet gäller det för alla oavsett kön, men jag kan ha fel. Nej, såklart är alla människor inte samma lika, vi har alla olika förutsättningar. Men hur får man människor att bli mer jämställda och faktiskt våga kliva ur sin egen bubbla om man inte gör en förändring som exempelvis kvotering? Hur får vi kvinnor att anställas mer i mansdominerade yrken? Hur får man män att vara hemma med barn oftare så kvinnan slipper ta större delen av vabb osv som faktiskt gör att de får lägre lön och pension? Något måste ju göras för att göra det mer jämlikt och hur kommer man dit?
Evah Åberg

#19 - Yela

Alltså nej va sur jag blir på folk som säger att vi borde nöja oss, De är så fel! Du har verkligen skrivit otroligt bra och jag håller helt med dig. Tycker verkligen alla ska ha samma rättigheter oavsett kön eller ursprung & kommer aldrig sluta kämpa för den saken. Hoppas du haft en fin helg❤️

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#20 - Amanda

Jag kan inte annat än att hålla med dig om det vi alla oavsett vem vi är borde bli accepterad och respekterad ovsett klädsel eller läggning. SÅ bra inlägg :) <3

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#21 - Hannas krypin

Jag förstår inte heller de som tycker att jämställdhet har gått för långt. Problemet tror jag är att de som syns är de som har lite mer extrema åsikter och jag tror inte riktigt att alla kan relatera till det och då tycker man att jämställdheten gått för långt.

Svar: Fast det är inget argument enligt mig. Det finns ju människor som går för långt i alla grupper. Har man något sunt förnuft och är något medmänsklig bör man ju vilja ha jämlikhet för då förstår man vad det innebär.
Evah Åberg

#22 - Annica

Nja, jämställdheten kanske inte har gått för långt, som du skriver.. MEN, en stor grupp kvinnor går ändå för långt. Jag avskyr alla dessa "kvinnor kan" mässor och annat som finns för att hylla enbart kvinnorna tex. Jag anser vi ska hylla MÄNNISKOR - inte ett specifikt kön. För alla är ju bra, eller hur? ;) Och detta med bröstcancergalan och sådant, var är prostatacancergalan?

Svar: Fast män kan väl starta sin prostacancergala isf? Kvinnor kämpar dagligen för sina rättigheter. kvinnor skriker sig hesa för att få samma rättigheter och få gå trygga i samhället kvinnor skriker sig hesa för att machokulturen ska försvinna och att HBTQ människor ska få leva som de vill leva, samtidigt så ska de också kriga för män? Vad gör männen för att kriga för kvinnorna? Förutom att säga "inte alla män"? Hur många män engagerar sig i kampen och säger ifrån när kompisarna skämtar på kvinnors bekostnad? nej jag är trött på att kvinnor alltid behöver ta ansvar för allt.
Evah Åberg

#23 - Emelie

Lika värde och samma rättigheter & skyldigheter bör, ska vara en självklarhet i hela världen. Nu ser det inte ut så tyvärr, men det är något alla borde kämpa för!

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#24 - Michelle

Att vi kräver för mkt ? Nej det tycker inte jag .

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#25 - Lexochlogan

Tänkte precis samma tanke, jämställt är lika och aningen är det lika eller inte, så för järnstaket kan det inte bli, sen tycker jag att vissa saker måste man få välja själv, bestämma inom familjen typ som föräldradagar, varför skall någon annan tala om vad som är bäst för oss

Svar: Jag håller med dig men ändå tänker jag, hur ska man få fler fäder att vilja vara hemma med sina barn? Och hur ska man göra så kvinnor slipper ta största delen av vabb osv eftersom det gör att de får både lägre lön och lägre pension? Något måste vi ju göra för att förändra.
Evah Åberg

#26 - Pia Widlund

Bra inlägg. Jag tycker man borde se mer till människan och inte till könet.

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#27 - Pauline Hurtig

ja än har vi en lång bit kvar tycker jag, bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#28 - Linnéa

Tja!!

Jag har just gjort ett inlägg angående vad som egentligen är våldtäckt i äktenskap!!

Du får jättegärna skriva ett svar på min blogg angående vad du anser att det är om du vill.

jätte tacksam för svar!

Intressant att veta vad folk tycker.

Jag tycker att det är fel att det ska vara så. Alla ska ha samma rätt till att leva och få hjälp på samma villkor samt att ett nej ska respekteras och jag håller med dig i det här.

med vänlig hälsning
Nealo.blogg.se

Svar: Ska kolla in :)
Evah Åberg

#29 - Annika

Mycket bra skrivet. Kram och tack för kommentaren.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg