Jag är trött på trångsynthet

För några dagar sen publicerade SVT nyheter en artikel om att unga väljer bort byggbranschen på grund av den rasism, sexism och mobbning som förekommer inom branschen. 

Kommentarerna till denna artikel skrämmer mig. Det skrivs att det är fel på ungdomarna. De är lata, dåliga, äckliga och klena. Kommentarer som: Vilken matchokultur? Den finns inte!" eller att de här ungdomarna bara ljuger om vad de upplevt förekommer ofta.

Det som gör mig så ledsen är att när människor vågar berätta om vad de upplevt eller hur de mår så blir de misstrodda. De får höra att det inte alls är så, att de bara ljuger, är lata och dåliga. Jag är så trött på trångsynthet, där människor lever bara i sin egen bubbla och allt som inte hänt dem existerar inte. Det är tyvärr ofta så här när människor vågar öppna sig om orättvisor de upplevt, oavsett om det gäller indragningar inom LSS, sexualbrott, sexism eller rasism och så vidare.

Människor är så bra på att avfärda det de själva aldrig upplevt med att det inte är så farligt, att det beror på en själv eller att man bara missuppfattat allt. Istället för att faktiskt bemöta det på ett bra sätt som skulle kunna vara: "Vad tråkigt att det är så här. Vad kan man göra för att det inte ska upprepas? Vi borde göra något för att få en förändring." Saker och ting existerar, även om du personligen aldrig upplevt det. Saker och ting existerar även om du inte förstår innebörden av det. Kanske du är en del av problemet och därför inte ser det?

Jag är otroligt stolt över dessa ungdomar som väljer att ta avstånd från en bransch där sexism och rasism är en vardag. Jag är otroligt stolt över de ungdomar som är miljömedvetna. Jag är otroligt stolt över de ungdomar som är insatta i genus och vågar bryta skadliga normer och ideal. Jag är otroligt stolt över människor över huvud taget som vågar prata om orättvisor oavsett om det gäller äldrevård, LSS, sexism eller vad det än kan gälla.

Men jag är inte stolt över trångsynta människor som vägrar se det de själva aldrig upplevt. Som vägrar se och ta till sig det andra pratar om och som beskyller offren. Jag är inte stolt över människor som inte kan rannsaka sig själva. Världen är en plats för oss alla och då ska man göra så gott man kan för att alla ska trivas och ha det så bra som möjligt!

#1 - Snabela

Det är skrämmande hur många som blundar om hur verkligheten verkligen ser hur. Varför ser dom inte? Vill dom inte se? Orkar dom inte? Eller är det bara så att dom är trångsynta?

Svar: Jadu det är en väldigt bra fråga... Kan ju finnas många orsaker men jag tror att många är väldigt trångsynta tyvärr...
Evah Åberg

#2 - Elin

Obehagligt att visa folk blundar för verkligheten. Hatar fördomar också. Trångsynthet är fruktansvärt

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#3 - Pärla

Men usch man blir så arg.. Ofta den äldre generationen som tycker sådant och att det är så lätt att få jobb osv då det var helt annorlunda på deras tid men de har noll koll på hur verkligheten ser ut idag.

Svar: Ja exakt. Det är så tråkigt hur många äldre hela tiden dömer ut de yngre som lata och värdelösa...
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Nej fy vad hemskt och det där har jag totalt missat. Jättebra att du tar upp ämnet och grymt skrivet! <3 Kramis

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#5 - Jennysvardag

Jag tror att många lever kvar i det gamla och inte vill förstå hur det är när någon råkar ut för något. Det måste verkligen bli en förändring

Svar: Ja det tror jag med...
Evah Åberg

#6 - Johanna

Att ungdomar är lata .. ? Ja kanske för att det är så sjuk stor press i skolan och systemet ändras hela tiden ! Och idag är de verkligen inte lätt att få Fasttjänst om man inte har någon utbildning ... 🤷🏼‍♀️

Svar: Ja exakt. Det är svårt att få fasttjänst även med utbildning...
Evah Åberg

#7 - Moa Larsson

Jag tror att allting handlar om att inte se allting så svart eller vitt, och förstå att saker och ting förändras med tiden. Jag upplever att många människor som är födda under 90-talet resonerar ganska tokigt när det kommer till jobb, ansvar och framtid. Många kommer ofta från familjer som låtit de glida lite på en räkmacka. MEN! Det är verkligen inte ett argument eller en kommentar man kan fälla under artikeln du länkat. För det är verkligen inte det det handlar om. Istället borde man hylla de som vågar ta avstånd från en skev vardag i en skev bransch.

Svar: Men man möter ju människor som glider på räkmacka även om de är födda på 50-talet som inte vill jobba. Man får ju försöka se vad som orsakar att många anses lata av våra unga. Kan det vara för att det är hårdare i skolan? Bristen på jobb? Bristen på bostäder så de behöver bo kvar hemma till de är 25?
Evah Åberg

#8 - TwinMom.se

Tycker det är så bra att folk tar avstånd och att folk faktiskt får veta sanningen! Och gällande kommentarer på denna typ av inlägg så är det alltid folk (läs vuxna) som ska provocera, tyvärr! Helt galet!

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#9 - Michaela

Alltså ungdomar är allt annat än lata. De handlar snarare om att de är smarta nog I väljer bort det som påverkar dem negativt

Svar: Ja men precis!
Evah Åberg

#10 - Annika

Bra att du stöttar dessa ungdomar. Bra skrivet. Kram.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - Veronica

Så jäkla trist är så satans blinda. Men hade samma skit på företaget jag kom från nu. Industribageri till kaffekedjan hela sverige älskar. Sexuellatrakasserier och chefen säger han som gjorde de inte kunnat göra de då han är så snäll.

Svar: Alltså det är så hemskt att män skulle vara för "snälla" för att utsätta någon för sexuella trakasserier. Så synd att offren aldrig tas på allvar och att gärningsmännen alltid skyddas...
Evah Åberg

#12 - Emma Engström

Håller verkligen med dig i det du skriver!!<3

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#13 - Sarah

Jag har aldrig hört talas om att det är massa sånt i byggbranschen. Kan tänka mig andra branscher det finns mer i :P

Svar: Nu är det ju dock ingen tävling i vilken bransch det existerar mest i.
Evah Åberg

#14 - Mirre

Det är så drygt med trångsynta och speciellt då de tror sig veta bäst, det stöter man på allt för mycket

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#15 - nouw.com/sannaevelyne

Fint skrivet! Håller med om att vi behöver lyssna på varandra! Tar någon mod till sig att berätta ska de inte mötas av misstro!

Svar: Tack så mycket :) Ja exakt!
Evah Åberg

#16 - Micke

Jobbar inom bygge på JM AB och där är sexism totalt förbjudet och man kan to.m bli av med jobbet. Det börjar bli bättre och fler tjejer söker sig till bygg och det är ändå en utveckling i rätt riktning tycker jag. Det går framåt och allt mer granskas rasism och sexism på byggarbetsplatser.

Svar: Vad skönt att höra! Det är så viktigt att det tas på allvar, på alla arbetsplatser.
Evah Åberg

#17 - Amanda

JAA vilket bra inlägg. Håller verkligen med dig om att trångsynta människor borde lära sig lite och kanske tänka 1-2 gånger. Byggbranschen ska inte bara vara för män bara för att de har varit så förr. Alla ska trivas oavsett kön :)

Svar: Tack så mycket :) Ja exakt!
Evah Åberg

#18 - Hanna Karlsson

Jag tror tyvärr att sexism och rasism finns i mer eller mindre alla branscher. Så himla ledsamt att ungdomarna inte blir trodda. Man pratar så mycket om åtgärder för att få barn att sluta mobbas. Men egentligen borde vi också prata om den här vuxenmobbningen som finns. Barn gör bara som vi vuxna gör.

Svar: Jo det är klart det gör, det existerar ju i hela samhället. Ja exakt, så är det ju. Vuxna måste ju föregå med gott exempel
Evah Åberg

#19 - Amanda

Det är verkligen så tråkigt att vi har kvar det gamla i Sverige tror många blundar hur verkligheten ser ut i dag tyvärr

Svar: Ja det är hemskt..
Evah Åberg

#20 - Linda

Vilken bra artikel. Blir så glad att praktikanterna sa ifrån och berättade vad dom upplevde för Maria, chefen, och att hon tog tag i det. Många arbetsplatser blir glada när praktikanter ger feedback. Men dom som blundar för verkligheten förlorar på det.

Svar: Ja det var riktigt bra gjort av både praktikanterna och chefen. Så borde det vara överallt!
Evah Åberg

#21 - Sara

Ja men precis!! Känner faktiskt folk som är lite sådär att "jag har inte varit med om det så då har det aldrig hänt" eller "jag har aldrig känt så och då kan ingen annan ha känt så heller". Är verkligen strongt av de där ungdomarna tycker jag, önskar fler vågade!!

Svar: Ja jag vet också flera som är så och det är så tråkigt... Jag tycker dessa ungdomar är superstarka
Evah Åberg

#22 - Kamilla

Jag har inte sett inslaget eller läst den artikeln. Men håller med om att säga att ungdomar skulle vara latare än gamlingarna på arbetsmarknaden är bara dumprat. Det finns många sniglar och latmaskar som fyllt 50 också

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#23 - Sandra

Jag tror inte att de tänker sig för alls, det är nog lätt att bli kvar i det gamla. Som du skriver, det var lättare då, folk behövde ingen utbildning då vilket krävs på många ställen. Sen kan jag som jobbar inom LSS verkligen säga att vi behöver folk som vill jobba hos oss. Särskilt killar är något vår bransh behöver.

Svar: Nej det har du nog rätt i, men tråkigt att så många har svårt att tänka längre än näsan räcker... Jag jobbar också inom LSS så jag vet vad du menar
Evah Åberg

#24 - Jessica Högberg

Den kulturen ändras nog inte över en natt men grymt att det tas upp

Svar: Nej det gör ju inte det tyvärr...
Evah Åberg

#25 - Katja

Så tråkigt med många som kommenterar på nätet! Det är så lätt att bara sitta och kräka av sig bakom en skärm!!

Svar: Ja det är ju tyvärr det...
Evah Åberg

#26 - Sara Ekman

Väldigt bra inlägg!! Fy sjutton att de ska bli misstrodda :(

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#27 - Pauline Hurtig

ja jag är också så less på det, jag förstår inte det

Svar: Ja det är hemskt...
Evah Åberg

#28 - Jennifer

Det är för många som bli misstrodda tyvärr :(

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#29 - Pia Widlund

Bra att unga säger ifrån på ett tidigt stadium. Så var det inte på min tid!!

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#30 - Maria

Jag håller verkligen med dig. Får mig också att tänka på alla som förnekar miljöproblemen som akut blir värre. Och vad mycket skit den otroliga Greta Thunberg får ta som vill öppna folks ögon.

Svar: Ja precis. Det är hemskt...
Evah Åberg

#31 - MADDISENJ.SE - mode och föräldraskap

det är läskigt hur en del resonerar!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg