Giftstruma
Jag tänkte skriva lite om min sjukdom som heter Giftstruma.
Jag fick den när jag var 7 år, och det förändrade mitt liv.


Jag var skakis, orkade inte göra någonting, yrsel, gick ner i vikt, hjärtklappning m.m. Det blev stora påsar under mina ögon, och ögonen blev större och större. Min ögonläkare såg att något var fel och skickade mig därför till barnkliniken. Där tog de prover och jag fick veta att jag hade giftstruma.

Giftstruma är en sjukdom som orsakas av för stor produktion av sköldkörtelhormon. Den är vanligast hos kvinnor och förekommer i alla åldrar. Oftast finns en förstoring av sköldkörteln (struma), men sköldkörteln kan också vara normalstor. Det rör sig inte om gift, utan det handlar om att mängden sköldkörtelhormon är för hög.

Jag fick mediciner mot detta. Thacapzol och Levaxin. De ville se om jag kunde bli bättre av mediciner. I samband med giftstruman fick jag för tidig pubertet och var på väg att få mens när jag var 7 år, så det stoppade de med en spruta i magen som jag fick ta var tredje månad. Den kostade 3000 kr styck.

Det gick inte att få sjukdomen bättre, så jag fick opereras. Jag var jätterädd för att genomgå denna operation. Jag var bara 11 år. De tog bort hela min sköldkörtel och därför är jag tvungen att äta Levaxin hela mitt liv. Det är ingenting som spelar mig någon roll nu för tiden. Jag är så van med mediciner, så jag har inte ont av det längre. Det värsta är att jag måste göra regelbundna kontroller på min hals och mina prover, så att mediciner ligger rätt och så. Det är väldigt påfrestande, annars är jag som vilken vanlig människa som helst idag.Bild på mig när jag var 7 år, och mina ögon började bli större och större.
Ni ser att det är påsar och de ser svullna ut. Var också alltid väldigt stirrig. Som tur var hann det inte gå så jättelångt, innan de gjorde något åt det.Där ser ni också bild på mitt ärr från operationen.