23 år och nykterist
Jag är 23 år och har aldrig varit full, aldrig ens i närheten av att vara full.
Jag är 23 år och har varit på krogen en gång i mitt liv, då var jag nyss fyllda 18 år. Jag är 23 år och har nästan aldrig varit på en fest med alkohol. 

Varför undrar då många. Jag drabbades av en sjukdom som heter giftstruma (hypotyreos) när jag var 7 år. Jag fick operera bort min sköldkörtel när jag var 11 år och äter därför medicin på livstid för att ersätta sköldkörteln. Jag ska helst inte dricka alkohol i samband med medicinen, så om jag ska dricka bör jag hoppa över kvällens tablett för att inte blanda den med alkohol. Men det har jag faktiskt aldrig gjort. Jag känner inget sug efter att dricka alkohol, det är inget som lockar mig och inget som jag känner att jag saknar.

Jag har mött många reaktioner av att inte dricka alkohol. Många har undrat hur jag har klarat mig, många har kallat mig för "gammal tråkig kärring", många har blivit riktigt förbannade och kallat mig för riktigt fula grejer. Jag har fått höra att jag är en värdelös äcklig kossa som avstår alkohol, att jag inte förtjänar lycka i livet. Hur sjukt är inte det egentligen? Det är många klassfester jag inte har blivit bjuden på och det är många gånger jag känt mig riktigt utanför eftersom många faktiskt nästan har hatat mig för mitt val att avstå alkohol. Det kan vara svårt att känna att man hör hemma någonstans eftersom så många dricker idag och många har faktiskt svårt att ens prata med någon som  inte dricker.

Dock får jag fakiskt också mycket beröm och många är väldigt positiva faktiskt till att jag inte dricker. Jag försöker ta till mig deras ord istället, där jag får höra vad stark jag är som går min egen väg och faktiskt inte behöver vara som "alla andra". För jag vet själv att jag är mycket starkare än många andra som faller för grupptrycket bara för att vara som andra. Det är inte fel att avstå från alkohol. Du behöver inte börja dricka, det går så bra att klara sig utan det. Jag är både glad och stolt över att vara nykterist och de som inte kan hantera det är inte värda att umgås med mig. 

#1 - Boel

Stå på dig! En behöver inte dricka alkohol för att vara lycklig eller må bra eller ha roligt.
Jag avstår ofta från alkohol, men dricker ibland.
Hatar alla frågor om varför en inte dricker (inte anledningen till att jag dricker ibland).
Jag känner aldrig ett sug efter det, vilket jag tycker är ett bra tecken. Den dagen, jag personligen känner sug efter att dricka alkohol då kommer jag att backa.
Jag är jätte rädd för att bli beroende av det, jag vet inte varför om jag ska vara ärlig.
Dessutom så mår jag bättre utan alkohol och har lika roligt utan :)

Sv: Jätte kul!

#2 - milina.blogg.se

jag har heller aldrig varit ful, visst dricker jag ibland. men max 1-2 öl. ser ingen mening med att supa sig för full för att sen må skit dagen efter för att man gjort bort sig. man kan ha roligt utan att bli full också!

#3 - milina.blogg.se

haha ful x) full mena jag såklart!

#4 - Josefine

Du bör vara stolt. Du klarar av att stå emot grupptrycket trots alla hårda ord du fått höra. Jag ser upp till dig!

Svar: Åh tack, gud vad glad jag blir. :)
Evah Åberg

#5 - Life of Johanna

Då skulle jag med skippa alkohol och ta mina tabletter istället. Hälsa först. Sen kan man ha kul utan sprit också! :)

#6 - Sandra

Tycker du ska vara stolt över att inte ha varit full. Det är ingen härlig känsla överhuvudtaget. Jag är stolt över dig vännen <3

Svar: Vad gullig du är. <3
Evah Åberg

#7 - Amanda

Äntligen någon som vågar stå på sig! Jag dricker inte heller särskilt mycket för att jag helt enkelt inte tycker det är gott. Dock händer det ju och ibland blir det kanske lite mycket. Men 95% avstår jag alkoholen. Många förstår sig inte på mig. Andra personer som inte dricker ska alltid komma med en ursäkt. Jag tycker det är så löjligt att man hela tiden måste ha en ursäkt eller en anledning till att inte dricka för har man inte det så tycker folk att man är konstig. Förstår mig inte på det xP

#8 - G I N A ~

Tycker det är as bra och starkt av dig att du inte har fallit för grupptrycket! Det är ju ändå du som bestämmer liksom ^^ <3

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#9 - Henrietta Nylund

Blev helt chockad när jag läste att folk hade kallat dig en äcklig kossa för ett bättre val än dom har gjort? Avstår själv från alkohol fastän jag bara är 16 och mina vänner dricker nästintill varje helg, förstår inte meningen med alkohol riktigt, klarar mig suveränt utan!

#10 - Elin

Usch så dömande folk kan vara! Sjukt att de trycker ner dig för att du inte dricker alkohol! Tycker du ska vara stolt över att aldrig ha varit full och att alkohol inte lockar dig. :)

#11 - Markus

Man borde snarare behöva förklara varför man dricker, det finns många goda anledningar till att låta bli. Alkohol är ett gift, som levern blir tvungen att tampas med.

Svar: Håller med dig faktiskt!
Evah Åberg

#12 - Kajsa-Stina

Jag har heller aldrig varit full faktiskt måste jag erkänna. Eftersom jag fick anorexi när jag bara var 13 år så har inte jag varit ute och festat på samma sätt som mina kompisar och det är ingenting jag saknar heller. Man ångrar bara de man gjorde föregående kväll då man var redlös och inte visste vad man höll på med så jag är glad att jag sluppit vara med om den karusellen. Tycker de är starkt av dig också att avstå alkoholen. Tycker människor är såå tråkiga när dem undrar varför man inte dricker och liksom blir förvånade över det? Hallå!? Vafan man måste inte dricka för att ha roligt för vad är man för torrboll om man måste ha alkohol för att kunna ha kul? Nä då måste man söka hjälp tycker jag..

Tycker som sagt du gör helt rätt som avstår från alkoholen. Det visar bara att du är så mycket bättre än alla andra som måste dricka för att kunna "släppa loss" och "vara sig själva" stor kram till dig♥

Svar: Åh tack snälla fina du. <3
Evah Åberg

#13 - una

Vad kul att se att det finns folk som inte dricker! jag dricker inte heller, det är nåt jag valt själv pga att alkoholen inte lockar alls

#14 - ohdarlingimsosensitive.blogg.se

Fan vad grym du är!

När jag åt som mest mediciner kunde jag inte heller dricka (det borde jag inte göra i nuläget heller dock) men ville inte säga det till någon så jag drog massa lögner. Typ "jag kör bil ikväll" eller liknande. Ibland sa jag att jag äter medicin men som du säger...vissa tyckte att jag var sååå tråkig och gammalmodig och tyckte att det var "jobbigt" att jag inte drack.. sjukt..

KRAM <3

Svar: Åh tack snälla! <3
Evah Åberg

#15 - Jesse

Man behöver inte supa för att ha kul!
Man kan ha minst lika kul utan och det bästa av allt är att man kan ge en liten pik till alla andra: Jag mår bra idag och jag minns hela den underbara kvällen :D

Du är så otroligt stark Eva! Stå på dig :)

Svar: Håller med dig. :) Tack så jättemycket för dina fina ord! Kram
Evah Åberg

#16 - FrökenTV, bloggen om tv och film

whaaat. förtjänar inte lycka för att du inte dricker alcohol? är dem helt efterblivna eller. Jag dricker inte så ofta men ibland. Har två nära vänner som är nykterister men jag umgås med mina vänner pga hur dem är mot mig, hur dem får mig att må och hur jag får dem att må inte vad personen äter elr dricker - tycker sådant är patetiskt. Ahja, vissa har väl inga hjärnceller kvar.

#17 - Nora Bååth

Super starkt av dig!

#18 - Sanna Preifelt

Vad grym du är :) jag funderar själv på att i alla fall dra ner på drickandet så mycket det går. Men så är jag en sucker för Prosecco och dricker gärna det i goda vänners sällskap. och occasionally, väldigt sällan, är jag full... Men jag tycker det är starkt av dig - alkohol är inte bra för kroppen, och att kunna stå emot när alla andra gör det och det är lite av en norm att dricka alkohol snarare än att inte göra det, det är imponerande :)

#19 - Ronja

Helt sjukt att folk har sagt något dumt om det?! Att inte dricka är ju något att vara stolt över, ser inget bra eller häftigt med att dricka och sedan må skit... Du är grym!

#20 - michelle bergström

Helt sjukt att folk kan slänga ur sig såna elaka saker bara för att väljer att avstå från att dricka. Jag tycker att det är starkt av dig och stå på dig. Kram!

#21 - classica.blogg.se

Det finns folk till allt. Bättre med de personerna som ger en positiva ord/feedback för att du väljer att avstå från att dricka. Jag är inte ofta på fester, men när jag är dricker jag väldigt sällan gör jag det blir de sällan mer än 3/4 glas av något. Har aldrig varit riktigt full, men berusad har jag varit men kommer ihåg allt och alla.

#22 - vanessa

Men gud vilka sjuka människor det finns. Du kan ju vara rolig ändå att umgås med herregud. Dem känner väl att du kanske kommer dömma dem om du inte är full som dem eller något och blir orolig. Dem ska va glada för din skull att du inte skadar dig.

#23 - Elin

Men du kan väl ändå gå på fest där det serveras alkohol?
Jag har gått på fest många gånger utan att dricka, och ju äldre man blir, dessto mer accepterat är det.

Svar: Klart, men det innebär inte att jag vill festa. De jag umgås med idag dricker i stort sett inte heller så behöver inte gå på fest med alkohol. :-)
Evah Åberg

#24 - Louise

Vad efterblivet att komma med påhopp för att du valt att inte dricka. Visst, på fester föredrar jag hel klart människor som dricker eftersom det är roligare när man full är bäng, men skulle aldrig få för mig att tvinga en nykterist att dricka. Herregud... Jag var nykterist i 3 mån, sen återfall och sedan dess har jag druckit enstaka gånger under ett år, ville bara stoppa mig från att använda det som destruktivt när jag mådde som sämst... Mina närmsta vänner flydde fältet när jag blev tråkig, den inställningen är så konstig. De kom tillbaka när chocken lade sig dock.

#25 - isdraken

Hej du glade nykterist. Det är beundransvärt att du står för din övertygelse. Själv är jag det också. Som du säger så styr medicin och ens livsföring hur man känner för drickat. Jag hoppas att du vet att du är inte ensam. God lycka till dig. Du är stark!

Svar: Tack så jättemycket för din stöttande kommentar! Kul med fler som tänker så. :)
Evah Åberg

#26 - isdraken

Hej du glade nykterist. Det är beundransvärt att du står för din övertygelse. Själv är jag det också. Som du säger så styr medicin och ens livsföring hur man känner för drickat. Jag hoppas att du vet att du är inte ensam. God lycka till dig. Du är stark!

#27 - Sara

Så jäkla grym du är, fortsätt att vara precis som du är ! :) Och såg att du hade hamnat på blogg.se första sida med detta inlägget, det är du värd ! <3

#28 - Lena

Hej kul läsa nya bloggar gillar din blogg :)
alla gör vi våra val av olika anledningar :) du är stark vet vad du vill :) !!!!! kolla min blogg med vore kul medd nya läsare mvh lena

#29 - Paj

Ingen föds med behovet att konsumera alkohol, det är kulturen som sätter press på folk att börja med det. Helt sjukt att den som häller i sig gift inte behöver försvara sitt beteende, medan den som håller sig hälsosam behöver det.

Jag är också nykterist. 22 år och nykterist. Om du känner att du har svårt att hitta någonstans där du hör hemma tipsar jag om UNF (ungdomens nykterhetsförbund). Jag har varit medlem i fem och ett halvt år och det är verkligen det bästa valet jag någonsin har gjort. =)

Medlem kan vem som helst mellan 13-25 år vara, medlemskapet kostar 50 kr per år.
Mer information: http://unf.se

Svar: Håller med dig!Tack så jättemycket för tipset, ska kolla in det. :D
Evah Åberg

#30 - Emmy's Life

Bra inlägg! Jag tycker att alkoholen har blivit en allt för stor och betydande del i ungdomars liv.

#31 - Emma

Inte för att vara sån, men bara för att man inte dricker alkohol så behöver man ju inte stanna inne? Man kan ändå gå ut på krogen/klubb och ha kul med sina vänner, eller gå på fest.

Jag gör det flera gånger i månaden och dricker nästan aldrig. Har superkul ändå! :)

Svar: Vem har sagt att jag stannar inne och inte har kul med mina vänner? Det var din egen slutsats, jag gör annat med mina vänner än att festa och gå på krogen. :-)
Evah Åberg

#32 - T

Först ville jag skriva never say never, men sedan läste jag att du äter medicin. Varför "never say never" undrar du kanske? Tja, jag var själv ca 23 år gammal när jag blev riktigt full för första gången. Tidigare trodde jag att det aldrig kommer hända, men jag hade fel. Nu är jag 26 år och vill inte bli full, tar gärna ett glas vin på festen eller en cocktail, men det räcker. Ibland känner jag också att folk inte riktigt förstår när jag hellre stannar hemma än går på fest.

Svar: Jag känner samma sak ibland att folk inte förstår faktiskt. Jag gör andra saker istället för att gå på fest och jag är nöjd med det.
Evah Åberg

#33 - Sarah

Förstår precis vad du menar. Är 24 och har aldrig druckit eller blivit full

#34 - caroline

Det här är ett av de bästa blogginläggen jag har läst under alla mina år av bloggläsande. Jag är 20 år och har länge känt att dricka inte är en hobby jag har. Jag dricker väldigt sällan och känner inget måste att gå ut och festa varje helg som många i min ålder. Dock har jag jobbat på nattklubb i 3 år och tror att de har gjort att jag blivit så avig mot just alkohol.
Tack för ett bra inlägg som visar att man inte är en sur gammal tant bara för att man inte dricker :)

Svar: Åh tack så jättemycket, vad glad jag blir! :) Denna kommentaren gjorde min dag, tack! :D
Evah Åberg

#35 - Martina

Men åh så glad jag blir!!
Dricker själv alkohol kanske tre gånger om året och är det fest väljer jag oftast att vara nykter och köra istället. Har mött precis samma reaktioner som du.
Så himla skönt att höra om någon i samma ålder o samma situation.
Keep going girl!!

Svar: Vad skönt att det finns fler! :D
Evah Åberg

#36 - Elsa

Vad starkt av dig! Själv är jag 16 och har bestämt mig för att bli nykterist (jag har aldrig druckit men jag är ju ännu för ung därför skriver jag att jag SKA bli nykterist). Detta efter många obehagliga minnen från min alkoholiserade pappa och har därför bestämt att jag inte vill ha alkohol i mitt liv. Trotts att jag är 16 får jag ibland kommentarer och frågor men tänker inte heller falla för grupptryck. Fin berättelse, fortsätt att kämpa!

Svar: Konstigt att folk frågar fast du är så ung... Tack detsamma tjejen! :)
Evah Åberg

#37 - Robin

Alkohol är rätt överskattat imo. Dessutom är det ett gift i grunden (som ställer till mycket skit i världen). Det är dock en stor skillnad på att dricka sig full som fan, och bara ta ett glas vin t.ex.

Men jag förstår faktiskt att folk väljer att vara nykterister numera (frivilligt). Dessutom som finns det väl roligare saker som man kan lägga pengar på?

Jag minns t.ex. hur mina klasskompisar la stora pengar på sprit varje helg (de var rikemansbarn). Själv har jag varit riktigt full ett par gånger i mitt liv, men jag tröttnade efter senaste gången (vilket var förra sommaren).

För jag mådde så inåt helvete dåligt efteråt. Så jag anser inte att du behöver skämmas eller liknande, och du missar inte heller något imo.

Svar: Nej jag tror faktiskt inte heller att jag missar något och jag känner mig väldigt nöjd med mitt val faktiskt. :)
Evah Åberg

#38 - biggeros

Visst är det inget att flå efter att dricka alkohol. Man kan ha hur trevligt som helst÷)

#39 - yasmine mamma till dennis

tror inte du missar så mkt utan alkohol.
aldrig heller vart full och är 29
men jag ser ingen mening med det, tror man har lika kul utan. eller jag vet det.
däremot tycker jag om att ha roligt och dansa och allt sådant men vad ger alkohol i för stora mängder.... nada.
tar gärna en drink men det räcker.
kraam

#40 - Jessica

Jag blir riktigt imponerad och , faktiskt, glad när jag läser detta. Vilken tjej och individ du är! Jag tycker att detta är starkt och riktigt bra gjort. Synd att folk inte har förståelse för din egna åsikt.
Stå på dig och kör ditt egna race! :)

Svar: Tack för dina fina ord, vad glad jag blir. :)
Evah Åberg

#41 - Tess

Helt sjukt att folk ska bli arga över någon annans val! Jag kan dricka alkohol någon gång ibland, men det är väldigt sällan eftersom jag har kronisk smärta och tar mediciner. Har fått höra liknande reaktioner som dig. Väldigt omoget av folk!

#42 - Johanna

Gud vad cool du är! Haha asså jag blir så glad av att läsa om andra som också väljer att avstå från alkohol (av olika anledningar).

Själv har jag aldrig heller druckit, aldrig vart full och planerar verkligen inte att testa på det. Personligen ser jag det som en naturlig sak, att inte vilja hälla massa gifter i kroppen bara för att man kanske känner sig osäker nykter i sociala sammanhang osv. Sjukt töntigt.

Stå på dig! Jag hejjar! Kram :)

Svar: Tack för dina fina ord, vad glad jag blir. :) Håller med dig faktiskt. Skönt att det finns fler som tänker så! Kram
Evah Åberg

#43 - erica

jag har också valt att dissa alkohol. jag har smakat men tycker inte det är gott och ser absolut ingen mening med att dricka sig full och må skit nästa dag. många av mina kompisar tyckte jag var skitkonstig i början men nu bryr de sig helt enkelt inte :} har varit på krogen en gång i samband med min student men annars aldrig. skönt att det finns fler i min ålder :}

Svar: Håller med dig om att det är skönt med fler som tänker så. :)
Evah Åberg

#44 - ɑ n n i k ɑ

Jag dricker heller inte alkohol och jag är 21. Har fått en hel del konstiga blickar och personer tycker jag är konstig bara för att jag väljer att leva ett hälsosammare liv.

Svar: Konstigt att folk ska ge konstiga blickar... Skönt att fler tänker på samma sätt som en själv iaf. :)
Evah Åberg

#45 - Jenny

Tror det är många som vill våga välja att inte dricka men det är inte socialt accepterat i många fall, därav bra att du skriver om det och gör frågan synlig.
Jag dricker heller inte, dock av andra skäl, utan nöjer mig med en burk cola medan andra sippar vin eller cider. Har också många gånger stått utanför pga mitt val men samtidigt är det de andra jag ömkar för att de inte förstår bättre. Kanske fel också att tänka så... men riktigt plus till dig som skriver om det!

Svar: Ja det har du nog rätt i. Många är nog rädda för skiten man kan få om man väljer att avstå alkohol och de är nog rädda att bli utanför också. Men jag tänker som så att jag umgås hellre med människor som faktiskt gillar mig för den jag är än gillar den person de vill att jag ska vara.
Evah Åberg

#46 - Emma Hyde

Härligt, stå på dig!

#47 - Rebecca

Starkt att stå emot grupptryck! Och allt annat du fått höra! Jag är 17 år, fyller 18 om några månader och har redan nu bestämt mig för att aldrig vara full. Många i min ålder festar och dricker varje helg. Ser ingen mening med det. Man kan ha kul utan alkohol! :D

Svar: Skönt att det finns fler som tänker så. :D
Evah Åberg

#48 - Jennie

Tack för ditt inlägg!! Jag är 19 och har firat nykter student i år, aldrig druckit och aldrig varit full. Möter hela, hela tiden (dock mer sällan sen jag slutade gymnasiet, tack och lov) kommentarer i stil med "men du kan ju inte säga något, du har ju inte testat!". Jag blir så arg, en möter ju inte samma kommentarer som person som avstår från exempelvis droger?

Det är så deppigt att det är en sån social kultur kring alkohol. Jag ser liksom inte alls fram emot högskolelivet eftersom att det känns som att det ofta bygger på alkohol-konsumtion.

Kram och tack! Heja!

Svar: Eller hur, sådana kommentarer har jag också fått... Varför ska man behöva testa allt för att kunna säga att man inte gillar det? Skönt att det finns fler som tänker såhär iaf. Kram
Evah Åberg

#49 - Anna

Härligt med fler som inte dricker ! Jag är 22 år och har heller aldrig vart sådär riktigt full, har väl varit någonstans mellan "lagom" och "full" typ två gånger, på min 18 årsdag och på ett bröllop där jag typ inte kände någon. Känner heller inget behov av att dricka just alkohol men dricker ibland, typ en cider eller något glas om jag är på fest som händer mycket mycket sällan. Det är så konstigt vilka reaktioner man kan få för att man inte dricker, det borde ju vara tvärt om "vad du är tråkig och konstig som dricker för att ens våga prata med folk eller dricker för att våga vara sig själv" man kan göra så mycket roligare än att ligga å spy i buskarna ;) och dessutom blir man aldrig bakis och man kan köra dagen efter ;)

Svar: Skönt att det finns fler. :) Jag håller med dig faktiskt. Konstigt att man ska behöva förklara varför man väljer att leva mer sunt istället för att förklara varför man väljer att dricka...
Evah Åberg

#50 - Anna

Förstår inte varför folk reagera så? Sån stor grej är det ju inte om man väljer att dricka eller inte. Verkar va en livsstil för vissa haha. Men det är bra att du står på dig :) Själv dricker jag nästan aldrig, tycker det är mysigare med hemmakvällar på helgen 😊 Sen så behöver man inte va en tråkig människa för att man inte dricker! Kanske är rent av vissa som dricker bara för grupptryck och att de är tråkiga människor annars. Aja skit i "haters", dom förstår inte att det finns en annan verklighet än deras egna😊

Svar: Det tycker jag med. :) Eller gå ut och bowla eller göra något annat kul istället. Finns mycket man kan göra istället för att dricka. :)
Evah Åberg

#51 - Sofia Eriksson

Glad att läsa att någon annan också avstår från alkohol!
Jag har smakat alkohol 2 gånger när jag var typ 14 år och båda gångerna insåg jag att det inte var något för mig. Idag är jag 19 år och har inte smakat något alls sen jag var 14 och inte vill jag göra det heller :)

Svar: Skönt med fler som tänker så. :)
Evah Åberg

#52 - Anonym

bra helt rätt inte blanda medicin och alkohol Bra kämpa på Lycka till

Svar: Tack så mycket. :)
Evah Åberg

#53 - Jennifer

Man behöver inte dricka för att ha skojj! :)

#54 - Madeliene

Starkt gjort!! Heja dig <3

#55 - My Svensk

Folk är verkligen hemska. Var i flera år aktiv i Ungdomens nykterhetsförbund och det kunde till och med leda till dödshot.

Jag är inte nykterist längre, inte heller någon partyperson. Men är kritiskt mot alkoholkulturen.

#56 - Sara-Louise

FYFAN vad bra!! Åh!!
Alkohol är värdelöst. Dyrt, det är ett gift och farligt för kroppen och många råkar illa ut. Fortsätt stå på dig!

#57 - Cecilia

Hej!
Sjukt starkt av dig! Jag tror på dig att forstätta i samma spår.Man ska göra det som känns bäst för sig själv och inte hålla på att dras av ett grupptryck! Heja dig! Jag har själv struma jag med, fast den godartade, stor kram

#58 - Amanda

Vilka sjuka människor som tror att man inte kan leva utan alkohol och säger elaka saker till dig som avstår.. Jag själv är 19 och har heller aldrig varit full. Jag har dock, som tur är, mest stött på positiva reaktioner. Lite press har det varit från vänner och släkt, men inte såna påhopp som du fått vara med om. Det har mer varit små retsamma pikar liksom, men det är sånt man kan leva med :)

#59 - Hanna

Låter som ett riktigt härligt och hälsosamt liv. Jag avstår också gärna alkohol, det har aldrig varit en del av mitt liv och man har förlorat många människor på resan men ett liv utan alkohol är underbart! :)

Svar: Skönt att det finns fler. :)
Evah Åberg

#60 - Zara

Hej!
Jag är 24 år och dricker inte heller.Jag har av olika anledningar bestämt mig för att jag inte vill dricka så har aldrig druckit.
Jag umgås med folk som dricker och de är konstigt det där med att andra kan ha så svårt med att man inte dricker. Hur påverkar det dem?!

Det är också lite roligt att en person som är nykter eller lite lullig kan berömma en för att man inte dricker och sen tjata om att man ska dricka när personen blivit fullare.

Stå på dig när folk är dumma. Du vet vad som är bäst för dig och du är grym! 😀

Svar: Skönt att det finns fler. :) Kram
Evah Åberg

#61 - Kastrull

Tycker inte att det är speciellt märkvärdigt ärligt talat och ingenting att stoltsera med. Själv har jag aldrig druckit måltidsdricka, ätit apelsin eller sniffat lim.

Svar: Nej, alla är vi olika. :) Jag är stolt för detta, andra är stolt för andra saker. :) Ha en bra kväll.
Evah Åberg

#62 - isasriddagbok.blogg.se

Det är ett sjuk samhälle man lever i om det är mer accepterat att inta en drog, än att avstå från den. Jag har precis som du aldrig varit full, är 21 år. Dock tycker jag att cider är gott, men väljer alltid alkoholfri om det finns.
Jag tänker mycket på framtiden. Tänk om jag en dag får en sån eller dotter som behöver en tex levertransplantation. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas om en läkare talade om för mig att din lever har festat för mycket för att den ska duga åt ditt barn.
Eller på alla olyckor som fulla människor råkar ut för och orsakar. Det räcker för mig för att inte vela dricka mig full!

Svar: Skönt att det finns fler! Jag håller verkligen med dig! Kram
Evah Åberg

#63 - Emma

jättestarkt av dig! Jag är lika gammal som dig och har missbrukat alkohol. Idag är jag nykter och har varit på krogen i nyktert tillstånd utan problem. Jag vet hur jobbigt det är med folk som ifrågasätter anledningen till att inte dricka. Du är skitstark!

Svar: Tack så jättemycket <3 Du är också stark som tagit dig ur ditt missbruk, det är starkt gjort!
Evah Åberg

#64 - Nykter hela livet

Jag har precis samma upplevelser tyvärr. Jag är 55 och måste ständigt försvara mitt "ställningstagande".
Jag har dragit slutsatsen att folk känner sig provocerade för att de uppfattar det som att jag med min nykterhet fördömer det val de själva gjort.

Svar: Ja det är nog väldigt sant faktiskt. Synd att folk ska tänka så....
Evah Åberg

#65 - Malin - MalinBelle.com

Jag är också nykterist! :) Jag har aldrig varit full och har inget behov av att varken dricka eller bli full heller. Jag tycker att alkohol smakar vidrigt och jag har ingen som helst anledning till att bli full och jag kan inte se några fördelar med det eller med att dricka överhuvudtaget.

Svar: Skönt att det finns fler. :)
Evah Åberg

#66 - sandra (blivande frisör)

Jag har heller aldrig varit full någon gång (är 17år) och mina vänner (inte alla) festar nästa varje helg, och jag känner inte att jag vill på något sett.. det lockar inte alls att vara full, men jag får någon slags "panik" när folk säger "varför dricker inte du?" "har du aldrig varit full?" "varför?" osv.. Låt mig va känner jag!!
Flera stycken i min klass förstår inte alls varför jag inte vill bli full.. det är ju det bästa i hela världen enligt dom.. men alkohol är något som ALDRIG lockat mig på något sett.. Man kan ha kul utan alkohol, det är vad människorna inte förstår..
kram på dig och va jag ser upp till dig!

Svar: Så tråkigt att folk måste ifrågasätta hela tiden. :/ Tack för dina fina ord, skönt att det finns fler i alla fall. :) Kram
Evah Åberg

#67 - En person

Det är ju trots allt ganska många människor i världen som väljer att inte dricka alkohol. Det är intressant att alkohol som företeelse är så djupt ingrodd i svensk kultur och att den introduceras i så ung ålder för många. Att utveckligen ser ut så att människor som inte väljer att dricka kan hamna i utanförskap är säkerligen en stark bidragande faktor till illavarslande alkoholstrukturer bland unga. Men varför är det så? Det är väl ingen som talar illa om diabetiker som inte äter godis; de flesta förstår ju att det är farligt för dem. Varför funkar det annorlunda med alkohol?

Och varför i hela friden anser folk sig ha rätt att ha åsikter om hur du väljer och av hälsoskäl faktiskt inte väljer att leva ditt liv?

Jag är ledsen att du är sjuk och kan tänka mig att det är jobbigt. Vad gäller alkoholen vill jag dock säga att du inte missar det minsta intressanta. Man klarar sig vackert utan den. Man kan dö ovetandes.

/ Person som tog sin första klunk vid 13 och som idag vid 20 års ålder avvecklat drickandet till nästintill obefintlighet

Svar: Jag håller verkligen med dig faktiskt! Folk döms inte lika mycket för sina kostvanor som de gör om de avstår alkohol. Konstigt faktiskt... Nej, jag känner inte att jag missar något faktiskt. Tycker bara det är synd att många har svårt att acceptera mitt val.
Evah Åberg

#68 - Anna Holm

Härligt! Jag har heller aldrig druckit och är idag 22 år. Jag har som tur var inte träffat på många som behandlat mig illa för det. Jag har dock ofta känt press på mig att dricka, men jag har alltid känt stolthet och styrka i att jag har avstått.

#69 - anna

Hej..tycker du är jätte stark..

Ja visste inte att det där me alkohol va så.ja äter varje morgon levaxin 125mg

Stå på dig

Svar: Tack så mycket! Jag äter också levaxin, dock är jag lite känslig mot detta med mediciner osv och måste ofta kontrollera så doseringen är rätt för minsta lilla viktminskning eller ökning kan göra så jag mår dåligt så det är nog därför.
Evah Åberg

#70 - Johanna Reiko Eriksson

Tycker det är ett bra val att kunna avstå alkohol! :) är själv nykterist och är 24, haft superkul utan alkohol och dessutom vetat vad för kul jag gjort än vad mina superpackade vänner minns utav det hela...
Stark gjort av dig :) onödiga kommentarer kan slänga sig i väggen för att kunna avstå är ändå otroligt klokt och starkt val!
Du är en inspirerande person i mina ögon :D

Svar: Åh tack så jättemycket, vad glad jag blir. :)
Evah Åberg

#71 - Tove

Jag är 22, snart 23 också nykterist. Har druckit nån cider sådär men aldrig varit inärheten av full. Sjukt irriterande då alla ska försöka få en att dricka då man inte vill, sen vrider dom det att det blir så tråkigt för DOM om inte JAG dricker :) Haha.. stå på dig. be proud.

#72 - Sandra (blivande frisör)

Måste också bara säga TACK till dig för att du skrev detta inlägg!! Trodde jag var helt ensam och korkad som inte vill bli full, men nu har jag blivit så mycket starkare i mig själv av att läsa alla dessa kommentarer! Jag är inte ensam<3 tack!

Svar: Tack för att du läste det och kommenterade. :) Det får mig också att tänka på att jag inte är ensam <3
Evah Åberg

#73 - Helena

Jag är 26år och har heller aldrig varit full. Har smakat en klunk av diverse drycker men ingen har fallit mig i smaken så därav känns det onödigt att dricka "bara för att."

Svar: Jag förstår vad du menar. Kul att det finns fler. :)
Evah Åberg

#74 - Helena

Har med fått frågan "varför dricker inte du?" oändligt antal gånger. Men alkohol lockar inte mig. Det finns så många andra drycker som smakar flera resor godare och som inte gör att man riskerar att tappa omdömet om man får i sig för mycket.
Önskar fler unga vågar stå emot grupptrycket och avstår från alkohol! För man blir inte "cool" av en dryck och att riskera att vakna upp med minnesluckor eller bara må allmänt illa dagen efter bör inte vara något att sträva efter.

Svar: Jag håller med dig! Så synd att många idag matas med att det är coolt och en innegrej...
Evah Åberg

#75 - Louise Hedblom

Jag har varit nykterist i hela mitt snart 25-åriga liv. Jag har aldrig smakat alkohol då jag aldrig har känt ett sug för det. När folk frågar varför förklarar jag bara att jag anser att alkohol och idrott inte hör ihop (spelar bl.a innebandy),att jag aldrig har känt mig nyfiken på det och att jag har roligt som det är utan. Många har varit positiva till detta, men det finns såklart de som inte förstår. Ett ex till mig sa (medan vi var tillsammans) att det bara är tråkiga och osociala människor som inte dricker. Jag hållerinte med! Jag tycker att det är bra att man cågavågar köra på sin grej. Vill man inte så gör man det inte.

Svar: Skönt att det finns fler som tänker så. :)
Evah Åberg

#76 - Josefine / Mamma till pseudotvillingar ♥

Jag är 22 år, har aldrig druckit alkohol och därför givetvis aldrig varit full heller. Jag har heller aldrig varit på en krog i hela mitt liv och precis som du, känner jag heller inget sug efter det. Ser inte det roliga i att dricka mig packad, må skit dagen efter och dessutom ha lagt pengar på det. Nej usch och fy..

Svar: Kul att det finns fler. :)
Evah Åberg

#77 - GeorgVanHalen

Brukar du säga till folk att du har en sjukdom som gör att du, mer eller mindre, inte tål alkohol? Tycker det låter hjärndött att gå på någon om att dricka när man väl hört det...

Hur kommer det sig att du inte går på fester alls där alkohol finns? Jag har en kompis som inte druckit en droppe alkohol i sitt liv av religiösa skäl, men han har varit ute på krogen och fester oftare än vad jag har. Det kan faktiskt vara kul även utan alkohol. Det blir vad man gör det till :)

Svar: Ja det brukar jag göra och jag tycker det är hjärndött att gå på någon om att dricka oavsett för alla gör vi våra val i livet och det ska respekteras oavsett. :) De jag umgås med dricker i stort sett inte heller så har aldrig direkt varit i kontakt med alkohol. Jag har inget intresse av att varken festa eller gå på krogen så jag gör annat istället. :)
Evah Åberg

#78 - Helle

Tycker synd att du mött så trångsynta människor! Är själv nyss fyllda 20, nykterist och har festat sedan jag var 16. Utan alkohol. Jag tycker det är svinkul att festa, sitta med vänner på någon mysig pub eller nån galen hemmafest. Har aldrig känt press att dricka för det, och ingen har någonsin försökt tvinga mig. Lite försöktes det väl när jag var yngre, men aldrig så jag kände att det är jobbigt. Numera är folk ofta positiva och nyfikna. Jag respekterar deras val att hälla i sig hur mycket alkohol de nu känner för, likaså att de har respekt för att jag avstår. Har definitivt aldrig blivit kallad namn för att jag är nykter, är ledsen över att du fått höra sånt trams!

#79 - Ida

Alkohol borde inte ens vara lagligt. Tycker du gör en bra sak! Stå på dig!

#80 - När Annie fotograferar i Kalifornien

Jag har blivit indragen på toaletter av folk som tryckt upp drinkar och ölburkar i ansiktet på mig och viskat så högt att det hörs till andra sidan stan "drick, jag lovar att inte säga något!". Till vem? Jag avstår alkohol av egen vilja.

Jag har ingen sjukdom, jag tycker bara inte om det, har aldrig gjort. Jag har smakat munfullar då och då, men alkohol är inget för mig. Jag har alrig varit full, och jag kan säga att jag inte heller kommer att bli det. Jag är 23 år, fyller snart 24.

Förstår inte hur det kan vara så provokativt att välja bort något som bedövar hjärna, förnuft och nervsystem, slår ut levern och orsakar tragedier; olyckor, traffikolyckor & mord varje år. Ja, jag måste vara en ond människa, som inte dricker...

Svar: Så tråkigt att folk verkligen gör så, jag förstår det inte. :/ Starkt att du avstår trots det du upplevt! Kram
Evah Åberg

#81 - Sandra

Starkt av dig att avstå från alkohol! Du är så duktig. Jag har själv druckit tre gånger och varit full alla tre gångerna, dagen efter är alltid skit och man vill bara stanna kvar i sängen. Nu har jag inte druckit en droppe på 7 månader för jag har insett att alkohol är helt värdelöst och inget som jag saknar alls. Så stå på dig! :D

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#82 - victoria

åh vad underbart att läsa! någon som fyller i mina ord om alkohol, jag själv är 19, snart 20 och dricker knappt alkohol pga sjukdom & medicin.. och ingen förstår grejen, jag är tråkig, jag är töntig osv..
folk förstår inte att jag har kul & mår bra UTAN alkohol, och att jag mår dåligt AV alkohol.
jag kan vara med på fester utan att dricka.. men det är inte direkt kul och vara på fest varje helg med stupfulla människor. och då blir jag ännu tråkigare som avstår från fester ;)
människor människor...

#83 - Karin

Det är det att folk känner sig hotade. När de möter någon son inte behöver alkohol blir de påminda om sin egen ofullständighet och i och med att de står på majoritetens sida är det förmodligen lätt att sålla sig till den resterande gruppen och utse sig själv som "bättre" och "större". Alkohol är en drog och vi människor är tragiska. Vi hade aldrig behövt alkohol om vi redan kände oss fullständiga och lyckliga.

#84 - KassandraPalma

Inspirerande inlägg!

#85 - Jannica

Helt förståeligt och grymt att du avstår från alkohol enligt mig!

Svar: Tack så jättemycket. :)
Evah Åberg

#86 - xxcyberalienxx

Jag dricker inte själv, men, cider drack man ju när man var yngre..alltså, folk behöver ju inte säga åt dig om du ska dricka eller ej! Det är väl upp till en själv. :)

#87 - Anna

Fortsätt stå på dig!!! Du är så stark och klok!
Blir glad att se att du står så rak och trygg, men blir både arg och ledsen att folk runt omkring i samhället säger så elaka saker till dig. Slå ifrån dig allt sånt och sug i dig alla positiva och uppmuntrande komentarer istället. Du är en förebild för många unga idag! Fotrsätt vara DU! Kram Anna

Svar: Åh tack fina du, vad glad jag blir! <3
Evah Åberg

#88 - Tina Andersson

Det är säkert många som skulle vilja vara du. Du är så vacker och bara det föder avundsjuka bland folk.Att du sen är så klok för att vara så ung är fantastiskt. Jag känner inte dig personligen, men jag vet att du har haft en trygg och kärleksfull uppväxt med föräldrar som har gjort allt för sina barn. Jag kommer inte ihåg om jag träffade dig nån gång, men jag sydde din systers balklänning för många år sen. Stå på dig och fortsätt leva sunt och bry dig inte vad andra tycker. Kram till dig och hälsa till familjen.

Svar: Åh tack vad snäll du är! Jag tror jag var med en gång och hälsade på, men jag var ju ganska liten då. Familjen hälsar tillbaka. Kram.
Evah Åberg

#89 - MYLLENBERG | kärlek, livsglädje & lite svettlukt

Jag tycker ditt val och hela du är fantastisk, och hade jag kunnat gå tillbaka och välja om hade jag ändrat på de få tillfällen när det blev lite mycket intag av alkohol på fester för några år sedan. det ger liksom inget, och varje gång ångrade jag mig bara så oroligt mycket. jag är 21, och ska jag vara ärlig vet jag inte när jag drack på fest senast, det är nog två år sedan minst (sen jag upptäckte fördelen med att kunna köra hem från nattklubben istället för att behöva åka äcklig kräkbuss). har inte druckit på fest en enda gång i år, däremot har jag försökt lära mig att gilla att dricka vin till maten utan att lyckas - och jag tänker inte fortsätta försöka, alkohol är egentligen väldigt onödigt oavsett kvantitet. Jag tycker ditt val är helt awesome och det är helt klart åt det hållet jag strävar vad gäller alkohol! Man kan ha kul ändå, och det är ju sååå mycket roligare att faktiskt minnas att man hade kul också!

#90 - Joanna Eriksson

Häärligt! :) Kan inte förstå huur det har kunnat bli en norm att alla "ska" dricka? Sjukt är vad det är..
o jag tycker du är grym som står för att du är nykterist!! :)
Jag är inte nykterist, men dricker ytterst,ytterst sällan! En gång på de senaste tre åren tror jag! Det är så jävla ovärt det..

Kram till dig, Du är bra!!

Svar: Tack så mycket. :) <3 Kram
Evah Åberg

#91 - Lilla Lii - Bloggen som blandar kultur med träning

Vad grym du är!
Förstår egentligen inte hur man kan tycka att detta är negativt alls. Jag hade många i min gymnasieklass som inte drack alkohol alls och vi som gjorde det hade inga som helst problem med det. Vi bjöd dem alltid på festerna ändå och vi hade alltid skit kul, för att de hade inga problem med att vi drack och vi hade inga problem med att de inte gjorde det. Det kändes skönt att själv få välja vad man skulle göra utan att känna massa grupptryck.
För jag menar, trots att de var nykterister så var de ändå alltid med på alla våra galna fester och utgångar. Det hindrar ju inte en liksom, om man ändå vill festa som sagt. :)

Men jag är otroligt impad över hur stark du är. Det är inte många som klarar av ett sådant grupptryck. Stå på dig! Vill du inte dricka så ska du inte göra det heller. :)

Svar: Tack så jättemycket för dina fina ord <3
Evah Åberg

#92 - Fredrika

Fast vad är egentligen bäst/sämst? Dricka alkohol eller vika ut sig...

Svar: Intressant fråga. :) Gift är ju alltid farligt, oavsett om det är i tobak, droger eller alkohol så för mig är svaret ganska uppenbart. :)
Evah Åberg

#93 - Linn

de är faktiskt väldigt sant att man blir kallad tråkig osv. för man inte dricker alkohol. jag har själv druckit alkohol men inte alls ofta. några få gånger per år. och tycker folk som dricker alkohol ofta o påstår att folk som inte dricker är dumma i huvudet, själva har något slags problem när de inte kan umgås med folk utan alkohol till hands. de är nästan pinsamt i mina ögon att folk inte gör annat på helger än att gå ut o dricka sig fulla.

#94 - Sofia Krantz

Sjukt starkt och bra av dig! You go, girl.
Jag bestämde mig faktiskt när jag var elva för att bli nykterist, av ideologiska skäl då jag känner att det är onödigt, dåligt och kan vara farligt. Har dessutom inte haft så mycket positiva upplevelser med just alkohol runt omkring mig. Och jag menar det finns inget bra med alkohol utan det är en drog som vilken annan som man kan bli grymt beroende av. Jag menar man väljer ju inte att bli alkoholist, så det är ju lätt att det går över styr.

Trots att det inte direkt varit ett aktivt val från början för dig på grund av din medicin så tycker jag det är sjukt starkt av dig att avstå. Det är någon norm som finns idag att varenda människa MÅSTE dricka alkohol och så fort man går emot det så flippar folk verkligen ur. Jag menar jag är bara 15 än så länge, och redan när jag var runt 12 fick jag höra om "hur tråkig jag var som ville bli nykterist" & "vadå, ska du bara dricka äppeljuice eller?" OCH DETTA VAR AV FOLK I SAMMA ÅLDER SOM JAG. Nej något konstigt med samhället är det ju alltså.
Jag har dock fått mest positiv kritik av vuxna runt omkring mig, ofta de som faktiskt dricker alkohol och kan erkänna att det inte är värt att dricka, medans de i min egen ålder som tycker att dricka är så himla coolt inte vet hur det ska bete sig när jag inte tänker göra det.

Men massa kramar till dig för din ärlighet och styrka! ♥ Verkligen inspirerande.

Svar: Tack så hemskt mycket för dina fina ord! <3 Vad hemskt att folk börjar tjata så tidigt om alkohol. :O Blir fan rädd alltså att det går så långt ned i åldrarna. Kul i alla fall med fler som tänker som en själv. :) Kram
Evah Åberg

#95 - Jacob

Själv dricker jag knappt aldrig, har testat att ta ettt glas vitt vin ibland men inte så mycket mer än så. Ser inte vad grejen är med att dricka

Svar: Kul att det finns fler. :)
Evah Åberg