Att skratta när någon läser
Många människor vågar inte läsa högt i skolan eftersom de är rädda för att andra ska skratta åt dem. 
Jag minns själv vad jag hatade att läsa högt i skolan då jag visste att det alltid fanns några enstaka människor som ofta lyckades få med sig hela klassen och tillsammans satt de och skrattade åt andra som läste, egentligen helt utan anledning.

Skolan kan verkligen vara en hemsk miljö då man är i en väldigt utsatt situation och många gånger tar inte vuxna tag i detta utan bara ignorerar det. Att skrata, fnissa, komma med kommentarer, prata om massor av annat och så vidare när någon läser högt inför klassen är en kränkning och det är mobbning. Det är aldrig okej att göra sig lustig på någon annans bekostnad. 

Tips till dig som blir utsatt för detta:

Säg till. - Om du känner att du klarar det så säg till dina klasskamrater: "detta är inte schysst gjort. Det är mycket modigare att faktiskt berömma någon än att kränka dem." Att sätta ned foten och visa att det inte är okej är faktiskt det bästa man kan göra.

Fortsätt läsa. - Om du inte skulle våga säga till, så fortsätt läsa. Visa dem att de inte kommer att vinna. Du kan din sak, du är bra på detta så låt dem se det och fortsätt glänsa. Du är bra exakt som du är!

De mår dåligt. - Människor som kränker andra mår oftast väldigt dåligt i sig själva och de som bara hänger med är för rädda för att sätta ned foten. Försök tänka på att de faktiskt mår dåligt och det kanske kan få dig att känna medlidande för dem istället för att låta dig tryckas ned. 

Berätta för lärare, föräldrar hur du känner. - Det är viktigt att prata med någon om detta och berätta hur det känns. Det är lätt att tro att det är fel på en själv, men det är det verkligen inte! Du duger och du är bra, men för att du ska kunna hantera detta och för att andra ska kunna hjälpa dig så måste du också berätta det för någon. Du ska inte skämmas för detta, för vi är många som är eller har blivit utsatta. 


 
#1 - Cecilia RockBabe Kärvegård

Väldigt bra tips!

Min dotter är 11 år och började i femman nu i höst. I åk 1-4 hade hon en jättebra lärare som var väldigt noga med att sånt här inte förekom i klassen. Och nu i femman har de en ny lärare och hon är lika bra hon så jag tror vi har turen att vår dotter går på en skola där man är väldigt noga med att den här typen av mobbing inte förekommer.

You Rock!!!

Svar: Vad skönt att hon har hamnat på ett bra ställe! :)
Evah Åberg

#2 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Hatade också att läsa högt, mycket för att jag läser så fort och tyst och fick läsa om flera gånger för att andra skulle höra...

Svar: Så jobbigt :/
Evah Åberg

#3 - Sofia - fotografier & psykisk ohälsa

Så viktigt inlägg! Kommer så väl ihåg hur det var när jag själv gick i grundskolan. Jag har alltid varit duktig på läsning men jag minns att jag tyckte det var jobbigt när de som hade svårt för det skulle läsa, just pågrund av vissa som retades. Fy. <3
sv: toppenbra ide! Har följt det och har börjat skriva mer om mitt ätande :)

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#4 - Nicole

Asså shit! Jag bara älskar din blogg mer och mer! Så jäkla bra du skriver allt :D
Har följt din blogg väldigt länge och den bara blir bättre och bättre (asså den har aldrig varit dålig haha)keep going girl! <3

Svar: Åh tack snälla, vad glad jag blir! :) Kram <3
Evah Åberg

#5 - coffeeandcupcake.blogg.se

Det är jobbigt de där, själv vägrade jag läsa :/

Svar: Vad jobbigt :/
Evah Åberg

#6 - Jessica Högberg

Bara dom som tar åt sej är kul att mobba, så försök att inte ta åt dej, då tröttnar dom!!

Svar: Bra tips!
Evah Åberg

#7 - Skogsraah ☾

Jätteviktigt inlägg!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#8 - Madeleine - blogg om psykisk ohälsa och hälsa

Du skriver om så mycket bra, jag blir förvånad, eller inte förvånad men typ.. positivt överraskad över hur bra det du skriver är varje gång jag läst ett inlägg. Att skriva är verkligen din grej och jag tror på att du kommer att gå långt!

Svar: Åh tack, gud vad glad jag blir! :) <3
Evah Åberg

#9 - Pauline

alltså din inlägg, så bra!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#10 - Tisa

Jag var livrädd att läsa inför klassen men jag hade dock turen att det aldrig var någon som skrattade. Fast de kunde säga "jag hör inte, läs högre!" främst killarna.

Svar: Så jobbigt :/
Evah Åberg