En diagnos, flera varianter
Psykisk ohälsa är som vilket hälsotillstånd som helst.
Det finns många grenar inom psykisk ohälsa och det som är viktigt att tänka på är att en diagnos inte ser ut på samma sätt för alla. Två människor som har bröstcancer behöver inte ha upplevt samma smärtor, symptom eller samma känslor och likadant är det även med depression exempelvis.

Din depression kan se ut på ett sätt, medan din grannes depression kanske yttrar sig på ett helt annat sätt.
Självklart finns det vissa kriterier man måste uppfylla för att få diagnosen depression, men det behöver inte innebära att två personer upplever depression på samma sätt.

Jag läser ofta kommentarer som: "Om du led av psykisk ohälsa på riktigt skulle du äta medicin och bara ligga i sängen!" Jag lider av psykisk ohälsa och jag har bestämt mig för att klara mig utan medicin för att jag vet att jag klarar det. Det finns perioder där jag bara ligger i sängen för jag mår för dåligt för att ta mig upp, men bara för att Greta 35 äter medicin och inte tar sig ur sängen på grund av psykisk ohälsa så innebär det inte att alla som mår dåligt måste leva som henne.

Det är viktigt att förstå att en diagnos kan yttra sig på många olika sätt för olika människor, men det innebär inte att diagnosen inte existerar.

#1 - Jesse

Så bra inlägg, vi är ju som sagt enskilda individer, starka och unika, så olika men ändå så lika.
Kram starka, fina du!

Svar: Tack! Ja exakt. Kram
Evah Åberg

#2 - Ann

Bra och viktigt inlägg. Min autismdiagnos ifrågasätts väldigt ofta för att jag inte har lika stora sociala svårigheter som alla tror man måste ha för att få diagnosen.

Svar: Tack så mycket! Hemskt att det ska vara så...
Evah Åberg

#3 - Moa

Hallå! Jag minns dig från bilddagboken, när jag var i kanske 11/12års-åldern hängde du ut mig pågrund av någon diskussion vi hade, stackars lilla mig med profilbild och namn och allt haha :( Jag är 18 nu, lite äldre, lite mer mogen - vilket jag antar att du också är! :)

Svar: Haha kul att du minns mig! :) Jag har verkligen utvecklats sen den tiden. Hoppas allt är bra med dig :)
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Det är så himla sant! För när man läser om alla symtom så är det inte säkert att man har exakt alla och vissa blir mer påverkade av någon symtom och vissa på flera. Så bra skrivet! Kram på dig

Svar: Precis! Tack så mycket :) Kram!
Evah Åberg

#5 - Alice

Jättebra inlägg! Det är förvirrande för personer som inte riktigt vet 😊 kram!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#6 - Johanna Utterberg

Bra inlägg!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#7 - Anna Hansen

En mycket bra inlägg med en bra vinkel. Det är många som inte förstår att samma diagnos inte visar sig på samma sätt. Jag har mött på mycket av det i samband med min DAMP. Många tror att jag inte kan någonting utan medicin och många tror inte på att jag har det utan anser bara att jag är lat och använder diagnosen som ursäkt. 😕

Svar: Det är tråkigt när det är så... Tack! :)
Evah Åberg

#8 - Tilda Barkselius

Så himla bra att du upplyser om detta för jag visste alldeles för lite om psykisk ohälsa innan jag började läsa din blogg!

Svar: Åh tack, vad roligt att höra :)
Evah Åberg

#9 - Caroline

Så sant!

I första hand så är man en UNIK person!
Sedan om man lider av någon psykisk ohälsa, så måste man såklart "uppnå" mer eller mindre kriterier inom den specifika diagnosen (eller flera diagnoser).

Men... första hand så alla personer unika och därmed OLIKA.

Sedan så kan man såklart en och samma diagnos, visa sig olika från person till person.
Hitta på... en person med depression kanske beter sig aggressivt (syns hela tiden), medans den andre är tillbakadragen (är mest osynlig) osv

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#10 - moamedalicia.blogg.se

Du har helt rätt. Alla är olika i depressioner ❤️😔

Svar: Precis! <3
Evah Åberg

#11 - Amanda CL

Väldigt bra inlägg! För du har så rätt det ser ut olika för alla!
Tyvärr kan inte alla se det. Jag märker det när jag pratar om min Asperger och bipolär diagnoser. En del säger att det inte stämmer för att de inte har samma problem/symtom som jag har. Men allt uttrycker sig olika hos alla!
Kram

Svar: Tack snälla! :)
Evah Åberg

#12 - Caroline

Jag lider själv av psykisk ohälsa så jag är glad att du tar upp såna ämnen. Viktigt inlägg!

Svar: Tack!
Evah Åberg