Svar på tal på min debattartikel

Den här kommentaren fick jag på min artikel om hur jag hanterar min ångest och jag kände att jag var tvungen att svara på denna här i bloggen då det är så synd att människor underminerar andras upplevelser och känslor för att det inte passar in i deras mall om hur psykisk ohälsa är.

Jag har aldrig sagt att det är enkelt att ta sig ur sin psykiska ohälsa. Hade det varit det hade jag inte varit sjuk så länge som jag varit, alltså i 19 år. Då hade jag varit frisk på ett ögonblick. Att leva med psykisk ohälsa är inte enkelt. Däremot får man försöka lära sig hantera det och göra det bästa av situationen. Jag har inte valt att bli sjuk. Jag har inte valt att behöva gå i terapi år efter år. Däremot kan jag försöka bli bättre och komma till ett välbefinnande. Det är ingen lätt resa och det går inte på ett ögonblick, men det viktigaste är att man försöker för ingen annan än en själv kan förändra sitt liv och sitt mående.

De tipsen jag gav är inget som fungerar för alla, de fungerar inte ens för mig jämt och ständigt. Alla får vi försöka hitta våra egna sätt för att hantera vår psykiska ohälsa och ingenting är fel så länge det inte skadar en själv eller andra människor. Vem bestämmer vad som är "det lilla" som denna kvinna skriver? Ditt är jobbigt för dig och mitt är jobbigt för mig, men det är ingen tävling om vem som har det värst och det värsta är att denna kvinna jobbar som sköterska på ett sjukhus. Om man gör det borde man väl ändå ha liten kunskap om att man aldrig, aldrig ska underminera någon och dess upplevelser och att psykisk ohälsa är något som är olika från person till person.

Kom ihåg, du kan inte hjälpa att du blir sjuk men du kan göra allt i din makt för att bli frisk. Det är viktigt att kämpa för sitt välmående, för du är värd att må bra och vara lycklig. Du är värd att leva det liv du vill leva, men du måste kämpa för det själv. Du kan behöva hjälp utifrån, men arbetet måste du själv göra för ingen annan kan göra det åt dig. Kanske några av mina tips kan fungera för dig, kanske inte men det viktigaste är att du hittar dina sätt som får dig att må bra!
#1 - Ida Jansson

Så korkad kommentar! Det går inte att jämföra varandras smärta. Din smärta är lika jobbig som någon annans. Blir så trött på sånt där. Jämförelse. Som att din smärta inte räknas. Samma inom ätstörningsvärlden, det jämförs hur många gånger man varit inlagd och vad man vägt som minst. DET SPELAR INGEN ROLL! Jag kan ha lidit lika mycket som den som vägt mindre än mig.
Stor kram till dig ❤

Svar: Håller med dig! <3
Evah Åberg

#2 - Jessica Högberg

Så lågt skrivet...

Svar: Håller med dig...
Evah Åberg

#3 - Frugan E

Vilken tråkig kommentar, särskilt från nån inom vården.. Den personen borde ju veta bättre, liksom. :/

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Nej vilken onödig kommentar och bra skrivet av dig! Kramis

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#5 - Simone Grönqvist

Men fy vad irriterad jag blev av att bara se vad denna person kommenterat. H*n vet uppenbarligen inte hur det är att leva med pyskisk ohälsa och har därav ingen som helst rätt att yttra sig på det sättet. Usch och tvi.

Svar: Håller med dig! Kram
Evah Åberg

#6 - Amanda CL

BRA svar på tal!
Det tog lång tid för mig att inse att jag var tvungen att arbeta lite för mitt mående själv också, jag har kämpat för att hitta olika sätt så jag ska kunna hantera min ångest, kan säga att inga av de tips som psykiatrin gav mig funkade, hittade mina egna saker
Det är ju både jobbigt och svårt att hitta det som funkar för en

SÅ BRA att du skriver om det och vågar ta alla kommentarer som kan komma också!
Kramar

Svar: Tack så mycket :) Ja det är jättesvårt att hitta sin egen väg inom detta och vad som funkar tyvärr. Kram
Evah Åberg

#7 - Asylmamma

Bra svar! Tycker det är tråkigt att en del inte ens försöker att tänka till och läsa igenom vad de skriver och se om det de har skrivit faktiskt är det de vill förmedla. Visst alla är inte skribenter men många måste bli bättre på att fundera över hur det en säger landar hos andra...

Svar: Håller med dig! Kram
Evah Åberg

#8 - Tisa

Bra svar på tal! Ingen ska jämföra smärta, så länge man inte har varit i personens "skor" (vilket man aldrig kommer att kunna vara) så kan man aldrig veta vad som döljer sig heller. Kramar

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#9 - Tess

Hej! Ville bara tala om att jag nämnt din blogg i ett av mina inlägg tessbjork.com/veckans-basta-30789217

Svar: Åh tack så mycket, vad glad jag blir! :)
Evah Åberg

#10 - Archeyyy

Fantastiskt bra och starkt inlägg!!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - Jinx

Så jäkla dålig kommentar av människan, men mycket bra svar på tal! Blir så trött på folk som inte tar andras mående på allvar för att dom själva inte tycker att "det verkar så jobbigt". Blir nästan lite mörkrädd av att personen jobbar inom vården också...

Svar: Håller verkligen med dig!
Evah Åberg

#12 - Vemod

Som vanligt är det okunskap och åter igen okunskap..som föder dessa kommentarer.

man kan aldrig/nästan aldrig läsa sig till hur ångestproblematik ter sig. därav kan en sköterska svara så dumt.

Svar: Ja det är hemskt med den okunskap som finns...
Evah Åberg