Att göra skillnad på kroppar
Jag såg en tjej på instagram som lagt upp en bild på sig själv i bikini. Denna tjejen var väldigt smal och de flesta kommentarer var positiva. Några tyckte dock att det var fel att hon la upp en bild på sig själv när hon är så smal för att det kan uppmana andra till ätstörningar och att hon är en väldigt stor influencer så hon bör tänka sig för vad hon lägger upp.

Direkt fick de här människorna som skrev så klagomål. Kommentarer som: "Ska man behöva skyla sig för att inte uppmana till ätstörningar?" "Får man inte vara smal eller?" och "Hon är smal men ser hälsosam ut. Hon ska ju inte behöva gömma sig för att andra kan ta efter." fanns det en hel del av.

Jag lägger ingen värdering i hur hon väljer att visa sin kropp, det jag däremot reagerar på är hur olika reaktioner det blir på smala och tjocka människor. Det skrämmer mig att människor inte förstår att tjocka människor får dessa kommentarer dagligen att de uppmanar till fetma om de lägger upp en bild på sig själva för människor tycker att de behöver gömma sig. Detta är tjocka människors vardag, skillnaden är dock att deras kommentarsfält oftast är fyllt med kommentarer om hur fula, äckliga, tjocka och ohälsosamma de är.

Jag minns själv när jag vägde några kilo mer. Jag var absolut varken överviktig eller tjock, men jag hade lite mer hull. Jag fick höra hur tjock jag var, hur äcklig jag var och att jag borde gå ned 20 kg. Jag fick höra att jag uppmanade till fetma och enligt någon hade jag världens fetaste ben. När jag däremot gick ned i vikt så fick jag så mycket beröm. Jag blev så vacker, jag blev så hälsosam och helt plötsligt hade jag den perfekta kroppen enligt människor. Då var det inget fel att lägga upp bilder på sig själv som visade kroppen, fast att jag blev underviktig istället.

Dessa skönhetsideal och fetthat får mig att vilja kräkas... Jag mår illa av hur stor press vi genomgår varje dag för att vi måste se ut på ett visst sätt för att bli accepterade. Varför gör vi sådan skillnad på kroppar? Varför gör vi sådan skillnad på kön? Vi är ju alla människor, med känslor, tankar och behov och vi är alla lika mycket värda och har lika stor rätt att finnas och må bra. Hur svårt ska det vara?