Skillnad på individnivå och strukturellt förtryck

Något som jag tycker är viktigt när man ska diskutera ämnen som feminism, rasism, tjockishat och våld är att kunna skilja på strukturellt förtryck och individuella upplevelser. Du som man kan absolut bli utsatt för sexuellt våld, för våld och för kränkningar av kvinnor det är ingen som nekar det. Det sker på individnivå. Däremot är män inte förtryckta. Män som grupp är överlag inte utsatta för dessa saker. Individnivå innebär att Pär 28 år kan bli utsatt för sexualbrott men att det inte är män överlag som utsätts för dessa typer av kränkningar och brott. Du som man behöver inte tänka på hur du klär dig för att undvika att kvinnor ska våldföra sig på dig. Du som man behöver inte tänka på vilka signaler du sänder ut. Du som man behöver inte vara rädd för att kvinnor står för 97% av alla sexualbrott.

Du som smal kan absolut bli kallad öknamn och bli retad för din vikt. Du kan självklart må dåligt över din vikt, men det sker också på individnivå. Att vara smal är en norm i vårt samhälle. Du som smal kan gå in i stort sett vilken butik som helst och hitta kläder för även om de skulle vara för stora så kan du fortfarande använda dem. En tjock människa kan inte tränga på sig de kläder som finns i affären medan du som smal KAN ha för stora kläder. Du som smal ser bilder på din egen kroppsform i tidningar, i filmer, i reklamer, på sociala medier. Den smala kroppen visas upp som den rätta. Du som smal blir inte överlag överöst med kommentarer varje dag på dina sociala medier om hur ful, äcklig, ohälsosam och smal du är. Du som smal får överlag inte höra: "Du är inte smal, du är fin!" för enligt samhället är smal synonymt med fin och tjock är synonymt med ful. Smala som grupp är överlag inte utsatta för dessa typer av kränkningar.

Du som vit kan absolut bli utsatt för kränkningar, du kan få höra saker om din hudfärg, om ditt ursprung. Du kan bli misshandlad för ditt ursprung, men detta är också på individnivå. Vita är inte förtryckta. Det finns ingen omvänd rasism för rasism är ett strukturellt förtryck. Att kalla en vit person för öknamn är en typ av kränkning, men det är inte rasism. Du som vit behöver inte oroa dig för att du inte får ett jobb för att du har fel hudfärg. Du som vit behöver inte oroa dig för att du har fel namn. Du som vit behöver inte oroa dig för att bli dömd som terrorist.

Du som heterosexuell kan bli utsatt för kränkningar, men hur ofta får du höra: "Va, är du som kvinna gift med en man? Fan vad äckligt!" Hur ofta får du som heterosexuell höra att det borde vara olagligt för dig att gifta dig med det motsatta könet och skaffa barn? Hur ofta får du som heterosexuell frågan om hur du egentligen har sex eller hur det går att uppfostra barn med det motsatta könet? Heterosexuella som grupp är inte utsatta för dessa typer av kränkningar.

Så nästa gång du deltar i en diskussion om någon av dessa ämnen, försök att se skillnad på individnivå och strukturellt förtryck, för det är skillnad. Alla kan bli utsatta för sexualbrott, för misshandel, för kränkningar, för orättvisor men det finns vissa grupper som ständigt blir utsatta och som det sker ett ständigt förtryck på. Som samhället anser vara sämre. Med detta sagt så vill jag bara förtydliga att jag tar avstånd från alla typer av kränkningar, våld och orättvisor. Jag rättfärdigar ingen orättvis behandling, jag bara informerar om skillnaderna.

#1 - Netti Starby

Jättebra skrivet och hoppas att inlägget sprids för det här är så viktigt! Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - Frökenny

Vilket bra inlägg! Så många som skulle behöva läsa det...🌸💕

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#3 - Chanelle

Sååååååå himla bra inlägg!! Det är så sant och så sjukt bra förklarat!! Massa applåder till dig 👏👏👏

Svar: Tusen tack fina du :)
Evah Åberg

#4 - Denevigaresenären

Mycket bra inlägg! Sedan kan man alltid hålla diskussioner på individnivå eller generellt sett.

Svar: Tack så mycket :) Ja absolut!
Evah Åberg

#5 - Jennysvardag

Så bra och viktigt inlägg som du skriver så bra. Du skriver alltid så bra inlägg 😃

Svar: Åh tack snälla :)
Evah Åberg

#6 - Mirre

ja det är otroligt med alla dessa förutfattade meningar, inte klokt eg. jag följer en bloggare vars ett lesbiskt par fått två barn och hon skriver och beskriver deras vardag så bra hur folk påpekar och spekulerar och pikar dem ofta och det är tragiskt att det är så

Svar: Det är hemskt att människor ska bli pikade och hånade för sådana saker..
Evah Åberg

#7 - Lillan Kind

Javisst finns både strukturellt förtryck och förtryck av enskilda individer. Det som är viktigt för mig personligen är att möta allas upplevelser med respekt oavsett hur man övergripande kan "sortera" dessa.

Svar: Självklart ska alla mötas med respekt och alla ska tas på lika stort allvar! Det säger ingen emot, däremot tror jag personligen att det är bra att veta att man är oerhört privilegierad jämfört med många andra
Evah Åberg

#8 - Anonym

alltså dina inlägg är fan goals <3
älskar hur du får en att tänka och diskutera med sig själv hahaha

Svar: Men åh tack så jättemycket, vad glad jag blir! :) <3
Evah Åberg

#9 - Freja

Jättebra inlägg. Tycker du förklarar på ett riktigt bra sätt! ❤️

Svar: Åh tack, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#10 - Eva Guillén

Klockren analys!! Heja dig ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Svar: Tack snälla :) <3
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

så bra inlägg, verkligen!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#12 - Jennifer

Det är en viktig skillnad och tyvärr allt för få som ser det.. Bra att du tar upp det :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Elisa

Ja, det här skulle många behöva läsa! - det är så lätt att tycka synd om sig utan att se den större bilden och att man egentligen är rätt så priviligerad här i världen jämfört med många andra.

Svar: Precis! Exakt så menar jag
Evah Åberg

#14 - Linda

De som behöver läsa detta söker ju tyvärr inte upp dena info självmant så ju fler som skriver ju bättre
Mer ❤️ till folket

Svar: Tack för de fina ord :)
Evah Åberg

#15 - olga

Intressant och helt rätt, har aldrig själv funderat på de skillnaderna du beskriver. Bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#16 - Ida

Vilket bra inlägg, så bra skrivet också! :)

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#17 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag personligen tycker inte om att diskutera sånt här överhuvudtaget. Kan vara för att det inte är ämnen jag personligen brinner för samt att jag vet att såna debatter (menar främst IRL) blir långutdragna och ofta slutar med bråk :).

Svar: Jag förstår vad du menar. Dock tror jag att man måste diskutera sådana här saker för att komma vidare och göra förändringar. :)
Evah Åberg

#18 - charlottelinden.se

Är så OTROLIGT trött på folk som inte förstår den skillnaden. Som alla idioter som skall nämna att män visst också blir våldtagna om man pratar om våldtäkter exempelvis. Enorm skillnad på individ- och strukturellt förtryck!

Svar: Samma här... Självklart ska man diskutera även det som händer på individnivå, men det är en egen diskussion enligt mig
Evah Åberg

#19 - Melissa Skywalkz

Sååå bra och viktigt inlägg! Min åsikt är dock att det där med vikt går åt båda hållen, även om överviktiga är mer förtryckta så är det en enorm press på smala också, jag har hela mitt liv fått kommentarer om min undervikt. Fan kan inte folk bara lära sig acceptera att vi alla är som vi är? ;)

Svar: Tack snälla :) Ja det är en press på alla i dagens samhälle tyvärr vilket inte är bra för någon förutom de som tjänar pengar på det. Jag håller med dig om att alla borde få vara som de är för vi är alla bra!
Evah Åberg

#20 - Abra

MYCKET VIKTIG TEXT! Bra skrivet!!!

Svar: Tusen tack :) <3
Evah Åberg

#21 - Fnulan

Okej, nu knäböjer jag igen och tillber dig som en gud, fan vad bra du är!"

Svar: Men gud, tack så jättemycket. Vad glad jag blir! :) <3
Evah Åberg

#22 - Emma-Matilda

Så himla bra inlägg. Många som hade behövt läsa det!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#23 - Sara Ekman

Mycket viktigt inlägg! Bra förklarat <3

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#24 - Madde

Jag har väldigt svårt att prata om grupp, vill nog ta ner allt på individnivå. Så många gånger man hör att invandrare våldtar, misshandlar sina kvinnor osv. Slår man är det fel, oavsett kön, hudfärg eller religion. Vi måste lära oss att bedöma efter individ, inte samma sak som ovan.

Svar: Att man pratar om strukturell nivå är pga att man ska inse att man är väldigt privilegierad till skillnad mot många andra människor. Män som grupp är privilegierade då de besitter största delen av makten i världen. De behöver inte på samma sätt oroa sig för att bli orättvist behandlade i samhället för att de är män. Vita är privilegierade då de inte behöver oroa sig för att utsättas för rasism och att bli uteslutna ur samhället. Smala är privilegierade då de inte behöver få sämre vård pga sin vikt, då de inte utesluts ur samhället, har svårt att hitta kläder osv. Listan kan göras lång. Men bara för att EN smal, eller EN man, eller EN vit blivit utsatt så innebär det inte att det är ett förtryck. Det är aldrig rätt, det är det ingen som säger men att kunna se skillnaden på någon som systematiskt blir förtryckt och på någon som olyckligtvis blev utsatt är oerhört viktigt, inte minst för att faktiskt kunna ta reda på varför just vissa grupper i samhället är mer utsatta och faktiskt kunna förändra det.
Evah Åberg

#25 - ullie

alltid kul o läsa dina inlägg ja skulle inte ens komma på allt o skriva om så dålig är jag =) men du har bra inlägg alltid
str kram till dej o fin torsdag söta du

Svar: Åh tack snälla :)
Evah Åberg

#26 - Johanna

Vilket bra inlägg ! Om fler kunde förstå bara :D

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#27 - Jessica Högberg

Bra förklaring!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#28 - Maria

Jätte bra inlägg! jag har själv tänkt på det där med smal och tjock. Om en klädkedja använder en lätt mullig tjej som modell för de ofta höra att de ska inte uppmuntra ett ohälsosamt leverne. Men då tänker jag på alla dessa super smala tjejer som är modeller, lever de ett hälsosamt liv för att bli så smal som möjligt.

Svar: Tack så mycket :) Ja jag håller med dig! Så snett...
Evah Åberg

#29 - Emma

Vilket bra inlägg, det är så många som hade behövt förstå skillnaden 👍

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#30 - Elin

Så bra skrivit, du sätter ord på så mycket tankar!! Kram

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#31 - Linda

Bra inlägg och alla kan utsättas för diverse förtryck och nedvärderingar oavsett vad det är och gäller.
Svar: Nä förstår vad du menar, inställning löser såklart inte alla"sorters" av mående.

Svar: Tack! Ja alla kan utsättas för orättvisa handlingar, men det är skillnad på förtryck och orättvisa behandlingar. :)
Evah Åberg

#32 - iseedee

Otroligt bra skrivet! Det är viktigt att se helheten och individnivå och skilja på dessa två!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#33 - Wifeey

men åhhh vf blev min anonym för

#7 - Anonym 2018-10-10
alltså dina inlägg är fan goals <3
älskar hur du får en att tänka och diskutera med sig själv hahaha

Svar: Vad tråkigt att din kommentar blev anonym, men din kommentar gjort mig superglad :) Tack fina du för dessa fina ord, de betyder enormt mycket <3
Evah Åberg

#34 - JoJo

så sjukt bra inlägg fina du!! <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#35 - Annika

Tänkvärda ord. Önskar dig en trevlig helg. Kram.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#36 - Abra

Verkar som min kommentar inte kom fram :S Skrev att detta inlägg är såååå viktigt. Och du förklarar det så bra. Du är grym, Evah. Alltid lika intressant att läsa dina texter.

Svar: Jodå din kommentar kom fram. Har inte hunnit godkänna och svara på alla än bara :) Men tack snälla för dina fina ord, vad glad jag blir <3 Det värmer verkligen ska du veta!
Evah Åberg

#37 - Miss Philipsen

Tycker (som vanligt) att du skriver väldigt klokt.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg