Snälla, sluta skuldbelägga offer

Överallt möter man kommentarer om att jag som kvinna ska tänka på vilka signaler jag utger, hur jag för mig, att jag själv måste ta ansvar för att inte bli utsatt för sexuella övergrepp. Många jämför det med att låsa sitt hus för att undvika inbrott och detta är något som upprör mig så otroligt mycket. Det gör så ont i mig att vi offer inte blir trodda, att vi ska kämpa för stöd och hjälp. Det gör så ont i mig att ständigt skuldbeläggas över att det är mitt eget fel.

Jag var 7 år första gången jag blev utsatt för sexuella övergrepp. Han var 17. Jag minns bara delar utav hans övergrepp. Jag minns hans tunga som letar sig in i min mun. Jag minns hans gylf som öppnas och hans penis som blottas. Andra gången jag blev utsatt skulle jag fylla 18. Det var en kille jag dejtade och jag minns fortfarande hur ont det gjorde. Hur äcklad jag kände mig. Jag minns fortfarande blåmärkena på brösten, blodet som kom från mitt underliv. Jag minns fortfarande tårarna som rinner längs kinderna. Jag minns rädslan, skammen, sorgen.

Skulle något av dessa övergreppen var mitt fel? Innebär dessa övergrepp att jag sände ut signaler om att jag var kåt och ville ligga? - NEJ, NEJ, NEJ! Det spelar ingen roll om jag flörtar, om jag är full, om jag är lättklädd eller naken. Det spelar ingen roll om jag dansar på krogen, ingen människa har rätten att ta på mig utan mitt samtycke. Det spelar inte heller någon roll om jag hånglar med någon eller har påbörjat sex så får inte personen fortsätta om jag inte vill fortsätta. Det spelar inte heller någon roll om det är en främmande hand som tar på mina bröst på krogen eller om det är en fullbordad våldtäkt, det är oavsett ett brott. Lika väl som ett inbrott fortfarande är ett inbrott även om "bara" en potatis som blir tagen.

Det finns nog inga andra brottsoffer som ifrågasätts så mycket som just sexualbrottsoffer. Om du promenerar och blir påkörd av en rattfyllerist så ifrågasätts inte du varför du var ute och gick när du vet att det kan finnas rattfyllerister ute på vägarna. Du ifrågasätts inte heller om du provocerade rattfylleristen till att köra på dig. Inte heller om du gav signaler om att du ville bli påkörd för då ligger ansvaret helt på den som körde rattfull. Varför gör det inte det även när det gäller sexualbrott?

Varför behöver inte män tänka på att de inte får gå i bar överkropp eller i shorts för att undvika sexualbrott om jag som kvinna måste tänka på min klädsel? Varför får män flörta hej vilt men inte jag som kvinna för gör jag det så är jag själv skyldig till om någon våldför sig på mig? Jag är människa, jag har all rätt i världen att existera, att leva, att dansa, att hångla, att flörta, att klä mig hur jag vill, att sova med vem jag vill utan att någon ska antasta mig för den enda som bär skulden är gärningsmannen, ingen annan!

#1 - Eva Guillén

Så tråkigt att höra vad som hänt dig. Jag har varit med om liknande. Min vän Thomas har många väninnor och han säger att 99% av dem går själva med en metoo story. Bra jämnförelse förresten med rattfylleri. Problemet är att i Sverige så verkar det vara ok att gruppvålda, att utsätta någon för något och sen komma undan med undanflykter är något jag börjat vänja mig vid nu vilket är jäkligt sorgligt!

Svar: Jag tycker våldtäkt över lag verkar vara väldigt accepterat världen över då det sällan tas på allvar...
Evah Åberg

#2 - charlottelinden.se

Usch, jag blir så jävla trött på detta fenomen.

Svar: Jag med :(
Evah Åberg

#3 - Celine

Blir så äcklad av folk som förgriper sig på barn! Hur kan människor ifrågasätta barns historier? Jag förstår inte! Jag blir så arg på hur offer i dessa sammanhang tystas eller får skulden och blir utfrysta! Hur kvinnor i andra länder blir våldtagna och sedan utslängda ur familjen på grund av "skammen" hon har orsakat. Samhället vi lever i är så vidrigt! Så starkt av dig att dela med dig <3 Kram på dig! Ingen ska behöva uppleva det där!

Svar: Ja jag håller med dig... Kram!
Evah Åberg

#4 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Håller med dig det är liksom helt galet, som att man skulle säga till någon som blivit nedslagen "varför gick du på den gatan? Då måste du förstått att du skulle bli nedslagen". Det skulle liksom aldrig hända, men om du är kvinna och blir våldtagen då är det en annan femma...

Svar: Jag håller med dig, så sjukt!
Evah Åberg

#5 - Madde

Tyvärr har vi inte kommit längre i vårt synsätt. Jag reagerade väldigt på den nya samtyckeslagen som kom. Blir så less på lagar utan innebörd. Börja använda lagarna som finns, och börja döma där. Och till sist är det tyvärr oftast andra kvinnor som dömer våra medsystrar mest. Tragiskt men sant.

Svar: Jag har upplevt tvärtom faktiskt, att det mest är män som dömer mig. För mig är det i alla fall 8 av 10 som är män som kränker och dömer mig när det gäller det jag upplevt...
Evah Åberg

#6 - Miss Philipsen

Det är modigt av dig att skriva vad du blivit utsatt för och du har helt rätt.
"Jag ska kunna gå naken på stan utan att någon rör mig" - men istället ställer de frågan i rätten: Hur var du klädd?
Jag är så otroligt rädd över hur vårt samhälle formas och vad det kommer bli av oss.

Svar: Tack fina du! Ja jag håller med dig...
Evah Åberg

#7 - Denevigaresenären

Fy vad hemskt allt du gått igenom. Vissa människor fattar inte hur deras handlingar kan påverka andras liv, lämna men för livet. Kram ❤️

Svar: Precis. Kram <3
Evah Åberg

#8 - bylisa.se

Så ledsen för det du varit med om, ska inte få hända! Blir så förbannad på hur man ser på kvinnor och män, det blir så tydligt när det det kommer till övergrepp mot kvinnor. Det är personen som begått brottet som ska skuldas, skämmas, ifrågasättas, straffas, inte offret!!

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#9 - Frökenny

Kan bara hålla med dig till fullo, det tar så otroligt lång tid att förändra men tror att metoo är/var ett steg i rätt riktning iaf. 🌸💕/https://nouw.com/frökenny

Svar: Ja det tror jag med och det är så skönt att det går framåt!
Evah Åberg

#10 - Jenny

Jag blev utsatt av en pojkvän jag hade när jag var 15 år. Första pojkvännen och vi sov med varandra. Det som hände var att jag vaknar av att han har sex med mig. Jag bara låg helt stel i sängen och visste inte vad jag skulle tro. Det här har gjort att jag har väldigt svårt för att lita på killar. Det har påverkat mig så mycket och förstört en och annan relation. När jag var 18 år så gick jag till en psykolog och pratat om det. Men det sitter ändå kvar hos mig. Jag förstår precis vad du menar med att man känner sig äcklig och skammen.

Svar: Åh. jag beklagar verkligen! Jag förstår vad du menar, tilliten tar tid att bygga upp till andra efter något sånt.
Evah Åberg

#11 - Moa

Det är verkligen så sant som du säger, man ska få ha på sig precis vad man vill utan att riskera att någon kille tar på en!

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#12 - Netti Starby

Jättebra att du lyfter ämnet och så himla bra skrivet. Fy vilka hemska saker du har gått igenom! Kramis

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#13 - Anna

Fy fan, jag ryser över hela kroppen av obehag. Det är aldrig kvinnans fel, vi ska kunna gå nakna utan att det betyder att det är fritt fram. När ska det få ett slut, när ska världen bli jämställt?

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#14 - Liw

Usch vad hemskt det du gått igenom! Vi kvinnor måste få leva vårt eget liv och det innebär att göra oss fina, dansa, älska livet, flirta osv. Inget som någon annan ska fördöma utan bara acceptera, precis som en man ska få göra allt detta. Men tyvärr fungerar ju inte verkligheten alltid så även om jag alltid känt att jag kunnat göra allt detta. Jag har väl haft tur...

Svar: Jag håller med dig! Skönt att du känner att du alltid kunnat göra det i alla fall :)
Evah Åberg

#15 - Lillan Kind

Fy så hemska saker du har utsatts för! Våldtäkt måste vara bland det värsta man kan utsättas för förutom att bli mördad. Jag har alltid undrat varför sexualbrottsoffer skuldbeläggs. I min värd är de som skuldbelägger offren lika sjuka i huvudet som förövarna. Det kanske låter hårt, men så tycker jag.

Svar: Ja jag tror också det faktiskt för det är något man måste leva med för alltid, som kan förstöra både sexliv och relationer... Jag håller med dig!
Evah Åberg

#16 - Maria

Väldigt bra skrivet!! Jag själv har det otroliga turen (och det är ganska tragiskt att man ska behöva säga att det är är tur) att aldrig ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Men jag tycker att det är fruktansvärt att det är så vanligt, att nästan varje kvinna har varit med om det på något vis. Bra metaforer med olycka med en rattfull också!

Svar: Tack så mycket! Vad skönt att du inte blivit utsatt!
Evah Åberg

#17 - iseedee

Jag håller verkligen med dig. Det är så skamligt att i dagens samhälle, med all kunskap som finns att tillgå, att kvinnosynen går bakåt. Att vi ska hållas ansvariga för andras felsteg och benägenheter. Usch.

Svar: Ja jag håller med!
Evah Åberg

#18 - Melissa Skywalkz

Tack för ditt inlägg, det behövs verkligen! <3
Jag var 13 första gången, han var 19.

Svar: Beklagar verkligen fina du <3
Evah Åberg

#19 - Emma Engström

Detta är verkligen så hemskt!<3

Svar: Verkligen...
Evah Åberg

#20 - Fnulan

Det smärtar att läsa det du varit med om men det är så glädjande att du vågar skriva om det. Det hjälper så många andra men din smärta finns kvar. Stor KRAM och tack för att du öppnar upp för diskussion och eftertanke!

Svar: Tack fina du för dessa ord <3
Evah Åberg

#21 - Kamilla

Fy farao för all skit som det feminina könet utsätts för. Fattar inte hur det blivit så här. Kram till dig🌸🌸

Svar: Det fattar inte jag heller faktiskt. Kram!
Evah Åberg

#22 - Therese Carlsson

Men du ska kunna ha på dig vad du vill utan att bli våldtagen. Killarna ska kunna ge fan i vad vi har på oss håll snoppen i styr

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#23 - Jennifer

Jag beklagar verkligen det du har varit med om, jag kan inte ens föreställa mig hur du mår och känner.. En stor kram till dig!

Svar: Tack vännen <3
Evah Åberg

#24 - Johanna

Så tråkigt det som hänt dig !! Och jag själv tror alltid att det kommer vara så att tjejer inte kan gå klädda hur vi vill , utan att folk ska påpeka eller så , män får alltid göra vad dom vill känns de som 🙄!

Svar: Jag tror inte att det alltid kommer vara så. Jag tror att vi kan förändra om vi kämpar för det och inte ger upp
Evah Åberg

#25 - Petra Elisabeth

Så viktigt inlägg! Jag kan knappt föreställa mig hur det måste ha vart för dig och hur du fortfarande måste kämpa på grund av det som hände. Men jag ville i alla fall säga hur otroligt imponerad jag är av dig som orkar kämpa för alla de som inte vågar vara lika öppen om detta som du samt samt belyser detta ämne. Inget av detta ska någonsin framställas vara offrets fel och det är så otroligt viktigt! // Petra Elisabeth

Svar: Åh tack, det värmer att höra <3
Evah Åberg

#26 - Anonym

Så bra skrivit vännen! Blir så arg över de som påstår att kvinnan ska tänka på vad för signaler hon ger ut alltså helt sjukt! Det är ALDRIG rätt att våldta och de är ALDRIG offrets fel. Jag har själv blivit våldtagen. Av min dåvarande bästavän. Skämdes så mycket pga samhället att jag bara dömde mig själv för att jag hade druckit. Mådde så dåligt över de så länge och hatade mig skälv men tack och lov så förstår jag idag att jag gjorde absolut inga fel MEN önskar så att samhället inte fått mig att tänka så från början♥️

Svar: Tack vännen <3 Kram fina du
Evah Åberg

#27 - Therese

Jag blir så ledsen av att läsa va du har gått igenom och det är otroligt starkt av dig att berätta. Jag kan inte annat än hålla med dig - det är helt galet att allt ansvar läggs på offret och det skiljer sig verkligen från hur offer blir bemötta i alla andra fall. =/

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#28 - Pauline Hurtig

ursh ja, jag blir så himla provocerad av sådant, jag förstår det inte, hemskt äre!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#29 - Evelina

Mycket bra skrivet! Du är så klok!

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#30 - Katja

Blir så ledsen av att läsa ditt inlägg! Du är så modig!!!

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#31 - Mirre - Sweetwords

Jag har också blivit lite utsatt sädär, förvisso bara lite med ord och lite smått, men det är illa nogd et med

Svar: Ja det är illa det också!
Evah Åberg

#32 - Eveluna

Riktigt bra skrivet! Du är så klok

Svar: Tack fina du!
Evah Åberg

#33 - Emms

Det är så vettigt det du skriver, synd att det är så svårt att förstå. Har själv varit full och varit med om ett övergrepp och blivit hotad efteråt, det är så jpbbigt och man klandrar sig själv fast man inte borde 👎

Svar: Fyfan, det är hemskt
Evah Åberg

#34 - Elin

Alltså dina inlägg talar verkligen alltid till mig, så sjukt bra skrivet!! Kram

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#35 - Jessica Högberg

"asking for it..." så himla ful mening...

Svar: Håller med...
Evah Åberg

#36 - Annika

Fy vad hemska saker du har varit med om, ingen ska behöva bli utsatt för sexuellt våld. Man ska slippa bli antastad. Kram.

Svar: Ja verkligen... Kram!
Evah Åberg

#37 - JoJo

vad jag blir ledsen för din skull att du har blivit utsatt för såna vidriga saker! :( och nej, det är aldrig, ALDRIG kvinnans fel att nåt sånt händer <3 man ska kunna gå ut naken utan att nån rör en.

Svar: Håller med <3
Evah Åberg

#38 - Pia Widlund

Fa fasen va vidrigt. Man ska kunna gå klädd hursomhelst utan att bli antastad.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#39 - Moen

Blir så förbannad och besviken på mänskligheten. Det sägs att vi blir allt modernare och mot bättre tider. Ändå känns det som att våldtäckter och övergrepp inte tas på allvar. Vissa delar utav världen är det fortfarande okej... Gör ont ända in i själen att läsa det du har gått igenom! 😕🌹❤️

Svar: Jag håller med dig... Det är hemskt.
Evah Åberg

#40 - ullie

åhh gumman så ledsen för din skull <3
skulle kika in tänte på dej länge sen vi "sågs" här inne
men ja jag säger som dej HUR kan de ens tro det är samma eller hur an de säga tjejen ska klä sej si o så ... suck

stor kram fina

Svar: Tack... Ja det är hemskt. Kram!
Evah Åberg

#41 - anneli

Jag beklagar det du har fått utstå och jag håller med dig, det är ALDRIG offrens fel.

Svar: Tack för din omtanke <3
Evah Åberg

#42 - Fröken Rödlök

Jag beklagar det du tvingats genomgå och tycker det är modigt av dig att berätta!
Jag tänkte på en sak också när det gäller att sända ut signaler med mera. Oavsett hur många jag hånglar med på krogen, hur många händer jag tillåter ta på mig på dansgolvet, vill jag inte att just dina händer skall ta på mig har jag rätten att säga nej och du måste acceptera det. Det spelar liksom ingen roll om jag hånglat med tio stycken innan dig för nej är fortfarande ett nej.

Svar: Tack så mycket! Ja jag håller med till fullo!
Evah Åberg