Ångest försvinner inte över en natt

Det är så lätt att tro att psykisk ohälsa bara försvinner när man uppfyller sina drömmar.
Det är så lätt att tänka att bara man lyckas med just D E T så kommer man må bra. Ibland är det givetvis så, men långt ifrån jämt.

Psykisk ohälsa är inte något som försvinner över en natt. Psykisk ohälsa tar inte semester bara för att du gör det. 2018 har varit ett bra år för mig. Jag har utvecklats mycket som person. Jag har blivit sambo och köpt hus och jag mår mycket bättre, men jag är inte ångestfri. Jag mår fortfarande dåligt ibland och vissa dagar är så jobbiga att jag får svårt att andas.

De första dagarna under 2019 har varit väldigt jobbiga för mig. Jag har känt mig otroligt ledsen, ful, trött och värdelös. Det har känts som att jag inte kan något, att jag inte duger till något. Jag har gråtit otroligt mycket och bara känt mig väldigt skör. För även om jag börjar nå min dröm med familj och hus så finns ångesten ibland där och trycker ned mig ändå. För livet blir inte perfekt för att man uppfyller sina drömmar. Dåliga dagar kommer fortfarande och jag tror det är viktigt att ha det i åtanke.

Det är så lätt att man dömer sig själv, att man tänker: "Varför mår jag så dåligt när jag har det så bra? Jag borde vara lycklig." Även den som har det bäst har dåliga dagar. Även den som oftast är glad är ledsen ibland och bråkar med sin sambo. Man har all rätt att må dåligt hur bra man än har det. Att ha några dåliga dagar innebär inte att man inte är lycklig, det innebär bara att man är mänsklig. Jag tror också att det är viktigt att lära sig vad lycka är. Lycka behöver inte innebära att man behöver flyga på rosa moln och vara euforisk. Lycka kan innebära att man känner sig tillfreds, att man mår bra och jag tror det är det jag har gjort fel på. Jag har haft en felaktig bild på lycka och förväntat mig mer av mig själv än vad jag borde.

Vi är bara människor. Ibland mår vi bra, ibland mår vi sämre. Ibland mår vi skit och ibland är vi så jävla lyckliga att vi kan klättra på regnbågar och det är så livet är. Alla känslor är okej, men det viktigaste är att du mår bra mer än vad du mår dåligt för du är värd ett välmående!

#1 - Sarah

Tråkigt att du har mått så dåligt :/ Hoppas du mår bättre snart :)

Svar: Det är bättre igen som tur är :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Känner verkligen igen mig i din beskrivning. Men vad kul för dig att ni har köpt hus och blivit sambos. Hoppas att du snart mår bättre och skickar dig många styrkekramar <3

Svar: Hoppas jag med :) Tack för peppen <3
Evah Åberg

#3 - Therese

Så kloka tankar! Just det där med att definiera vad lycka faktiskt är tror jag också är viktigt. Att min känsla här och nu inte behöver ha något att göra med hur lycklig jag är.
Jag läste också ditt förra inlägg med sammanfattningen av året, vilket fantastiskt år du verkar ha haft! Hoppas 2019 fortsätter på samma sätt<3

Svar: Ja exakt. Det är nog väldigt lätt att man tyvärr tänker att man inte är lycklig för att man ibland mår dåligt, vilket egentligen är fel. Ja det hoppas jag med :) <3
Evah Åberg

#4 - Sandra

Du skriver så sant, precis så är det och det hjälper ju inte att få höra att jag som har man och barn borde ju inte må dåligt. För mig handlar det ju inte om det. Jag mår bra med dem, men spökena i mitt liv har så hårt tag i mig och ibland vinner de och ångesten ❤

Svar: Ja det är hemskt hur hjärnspöken kan påverka en...
Evah Åberg

#5 - Jennysvardag

Så bra du skriver och förklarar på ett sånt bra sätt. Jag vet också att ångersten dröjer sig kvar ett tag. Det får ju ta sin tid. Jag tycker där emot att det är roligt att höra att du mår bättre. Jag är helt säker på att 2019 blir bättre än vad der har vart för dig. Kram

Svar: Jag har haft ett bra 2018 men jag hoppas att 2019 blir ännu bättre :) Kram
Evah Åberg

#6 - Popprinsessan

Det där med att känna att det är okej att må dåligt ibland är viktigt. Och att vi som kanske inte har ångest tänker på att det går att må dåligt trots att allt verkar bra. Det är viktiga tankar du skriver om!

Svar: Exakt! Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Sara

Varför kan jag inte bara vara glad, jag har ju så mycket att vara tacksam och glad över? Är en tanke som följt mig ofta genom åren. Idag förstår jag bättre, precis som du skriver så försvinner inte psykisk ohälsa bara så där den finns ju alltid med där i bakgrunden.

Svar: Ja precis. Så skönt när man kommer till den insikten.
Evah Åberg

#8 - Melissaskywalkz

Ångest är bara temporärt, även om det inte alltid känns som det. Så tekniska sett går ångest över på en natt, även om man kanske får ett nytt ångestpåslag på morgonen. Psykisk ohälsa däremot är allt annat än temporärt även om det inte heller är permanent. Fortsätt kämpa för att må bra och försök lev din dröm även om du får ångestpåslag ibland <3

Svar: Ja just den ångestattacken är temporär men just ångestproblematiken är inte temporär om man lider av sjuklig ångest. Tack för din pepp fina du ❤
Evah Åberg

#9 - Moa

Känner igen det du skriver att man frågar sig själv varför man mår dåligt när man har det så bra, det upplevde jag väldigt mycket gör ettt tag sen!

Svar: Det är jobbigt när man börjar tänka så...
Evah Åberg

#10 - Jessica Högberg

Ingen är lycklig hela tiden alla dagar, verkligen viktigt att påpeka. Jag är just nu skittrött på Micke, vi har spenderat jul, nyår, jobb och ledighet ihop och jag behöver egentid!! Det betyder inte att jag inte älskar honom, absolut inte, vill bara vara själv en kväll eller två=)) Kram och var lycklig när det går;)

Svar: Så sant som det är sagt. Ibland blir man trött på både sina barn och sin sambo men det är okej :)
Evah Åberg

#11 - Madde

Det är ju så sant det du skriver. Det går inte bara över. Omgivningen kan förstå att man mår dåligt om saker och ting händer, men att må dåligt utan anledning är desto svårare.

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#12 - Elisa

Jag brukar tänka att jag inte kan må bra utan att någon gång må dåligt, och tvärtom. Ingen kan vara glad hela tiden till exempel. Livets tillstånd är ju inte en rak linje. Tänker mig också att de som lider av psykisk ohälsa och kanske tar sig ur det ändå går runt med det ett längre tag som du skriver, att det finns där i någon form även om det inte yttras på länge, kanske ens varje år.

Svar: Ja det har du rätt i. Många får nog leva med psykisk ohälsa resten av livet i perioder.
Evah Åberg

#13 - Sara Ekman

Bra skrivet, man kan inte alltid må på topp! Hoppas du mår bättre snart <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#14 - Marie

Nickar. Håller med. Känner igen. Instämmer. Precis så är det, det går aldrig över en natt utan gradvis. Sakta. Så sakta att det ibland känns som ingen förändring alls den där dagen när det är svårt att andas igen pga all ångest. Kunde inte sagt det bättre själv som du beskriver i slutet, att så länge man mår mer bra än dåligt - då är man på väg till ett mer balanserat liv av mindre psykisk ohälsa och istället ”bara” hälsa. Stor kram för dina kloka ord!

Svar: Ja exakt. Kul att du gillade det :)
Evah Åberg

#15 - Anna

Så mycket kloka tankar. Jag tror någonstans att jag blev fri från min psykiska ohälsa när jag, inte bara logiskt, utan även känslomässigt förstod att en dålig dag inte är ett dåligt liv.

Svar: Ja det är så viktigt att inse det!
Evah Åberg

#16 - Hanna Karlsson

Jag tror inte att det spelar någon roll hur bra man har det. Ångest och psykisk ohälsa kan drabba alla. Det händer saker hela tiden som påverkar hur vi mår.

Svar: Ja precis så är det :)
Evah Åberg

#17 - Linda

In och läs mitt senaste inlägg. Kanske kan det inspirera dig till en mer positiv tillvaro. Jag har verkligen hittat något som funkar för mig. Ta små små steg och kag lovar att du kommer nå bättre. Stor kram och massa styrka till dig fina❤️

Svar: Tack för peppen! <3
Evah Åberg

#18 - Emma-Matilda

Känner igen mig i det du skriver med att man frågar sig själv varför man mår så dåligt när man har det så bra.
Hoppas det vänder och blir bättre för dig. Kram!

Svar: Det känns redan bättre så var nog bara en liten dipp :) Kram!
Evah Åberg

#19 - Emelie

Du har ju så rätt! Ibland är det lätt att glömma bort att vi bara är människor och vi har alla bra och dåliga dagar, inget konstigt med det. Så bra skrivet! :-)

Svar: Precis :) Tack så mycket!
Evah Åberg

#20 - Mellan raderna

Vilket fint inlägg, jag håller med och tror också det är viktigt att acceptera de negativa känslor man har. Du kanske har skrivit om det förut, men vet du vad din ångest beror på och har du i så fall försökt jobba med dessa gamla ärr? Har det blivit bättre? <3 Jag har mått mycket bättre efter att jag gått i terapi osv, men ångest kommer jag nog alltid få leva med till viss del även om jag lyckats få bort en stor del av den. Ibland tror jag att folk lever olyckligt i onödan just för att de försöker sopa ångesten under mattan och förneka den istället för att våga möta den och fundera på vad den beror på. Så väldigt bra att du lyfter detta ämne! :)

Svar: Jag vet till största delen vad min ångest beror på och jag jobbar med allt detta hos en KBT- terapeut. Jag märker stora framsteg men det tar tid att läka för saker bubblar upp till ytan ibland och det är nog anledningen till att jag fortfarande blir så ångestfylld ibland. Jag kommer nog också få leva med ångesten men förhoppningsvis kommer den mer sällan. Skönt att skriva med någon som vet hur det är <3
Evah Åberg

#21 - Chanelle

Jättebra inlägg! Jag tänker att lycka och olycka är något som är i bakgrunden, något som är en längre period och att ångest, ledsen, arg, irriterad, glad osv är tillstånd som kommer och går under dagarna. Har man dåliga dagar så kanske man känner sig olycklig men egentligen så är lyckan kanske där bakom allt det jobbiga? Förstår du hur jag menar haha?
Men jag håller med dig, ibland känns det som att man inte har rätt att må dåligt bara för att man egentligen har det ganska bra. Men jag tror inte att min ångest någonsin kommer försvinna, men att man kan lära sig att hantera den bättre de flesta dagar!
Kram

Svar: Ja jag förstår precis vad du menar. Nej jag tror inte heller att min ångest kommer försvinna helt men som du säger är det ju viktigast att man lär sig hantera den. Kram
Evah Åberg

#22 - Frökenny

Så sant, tror det är lätt hänt att jaga ständig lycka som faktiskt inte finns så viktigt att komma ihåg att uppskatta det man har.🌸💕

Svar: Ja precis :)
Evah Åberg

#23 - Björn

Inge kul att känna sig så :/ hoppas de blir bättre för dig snart

Svar: Det känns bättre nu faktiskt så det var nog bara en dipp :)
Evah Åberg

#24 - Fitnessfia

Jag tänker att det är så med lycka också, man blir inte automatiskt lycklig eller glad för att man uppnår sina drömmars mål. Det är ett ständigt work in progress.

Svar: Ja det är verkligen sant!
Evah Åberg

#25 - Ida Tuovinen

Inte kul att höra att du haft en dipp nu i början på året :'( Hoppas verkligen att du snart får bättre dagar igen. Det är som du skriver, ibland bättre, ibland sämre. Försök att inte vara så hård mot dig själv när det inte är så bra. Det är inte dig det är fel på bara för att du mår dåligt <3 Usch, jag känner ju igenkänningsfaktor och det är alltid lättare att ge råd till någon annan än till sig själv. Men du, glöm inte bort att du är bra som du är!

Svar: Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#26 - olga

Så sant så. Man lägger allt fokus på sitt mål och tror att det är det som är problemet, men sen när man mår sitt mål så hittar jag alltid något nytt att ha ångest över. Man får väl fortsätta jobba med personlig utvekling för att bli mindre ångestfylld

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#27 - Hanna

Tror inte pysisk ohälsa har med drömmar o mål att göra utan andra faktorer, och nej det går inte över på en natt, men ändå skönt att du ser en förbättring.

Svar: Det är nog lätt att man tänker så. "Bara detta händer så kommer jag må bra" även om det inte är så...
Evah Åberg

#28 - Moa Larsson

När jag mår dåligt brukar jag tänka att det bra måendet aldrig skulle ha någon funktion om jag inte ibland var nere i de djupa avgrunderna. Att det dåliga behövs för att man ska kunna bli glad, och att jag hellre känner för mycket än att inte känna någon skillnad alls. Så viktigt inlägg. Tack!

Svar: Jättebra tänkt! Tack så mycket :)
Evah Åberg

#29 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Jag brukar ofta tänka på det där "vad är lycka", jag tror någonstans att lycka är något vi människor söker efter men först vet efteråt om vi upplevt. Att vara glad är inte samma som lycka för mig, man kan känna rus av glädje men frågan om om det samtidigt är lycka? Det är komplext, jag vet att jag går mellan två banor hela tiden, typ som en räls. Ena sidan av rälsen mår jag bra, men sedan sker det något så jag hamnar på den tunga banan och då mår jag dåligt, tror inte alltid ens att det är möjligt att styra.

Bara för att man känner glädje, behöver man inte vara lycklig. Bara för att man upplever sorg, behöver man inte vara olycklig. Förstår du lite hur jag menar?

Svar: Jag förstår vad du menar och du har rätt. Jag tänker bara att jag egentligen inte är en olycklig människa, bara att jag ibland har dåliga dagar
Evah Åberg

#30 - Cecilia Hansen

Jag kan lätt relatera till känslan -Varför mår jag dåligt, jag har ju allt man kan önska runtomkring mig....Ibland även mötts av detta tänk från sjukvårdspersonal och det skrämmer mig. Att det finns en attityd att man som högpresterande inte kan/får må dåligt. Kram

Svar: Exakt! Så synd att det är så...
Evah Åberg

#31 - Lillemor

Ja livet är inte lätt, jag förstår verkligen vad du menar, man har så mycket att glädjas åt men så kommer den där klumpen i magen, usch hoppas att du har många bättre än sämre dagar, :)

Svar: Ja det börjar bli bättre och bättre iaf :)
Evah Åberg

#32 - Mirre

Ångest ligger och gror och lagrar i stort sett hos oss alla skulle jag tro. Trodde inte det skulle drabba mig, men jag fick det ef vi fått tösen och det kommer ibland, numera väldigt sällan, men då det kommer är det hemskt jobbogt

Hoppas att 2019 får dig att må än bättre

Svar: Vad skönt att det kommer sällan nu iaf! Det hoppas jag med :)
Evah Åberg

#33 - Kamilla

Först och främst så spelar det ingen roll hur många drömmar och mål du klarar av för ångest och depression för de är sjukdomar som många av de alla de andra varianterna av psykiska sjukdomar. De är sjukdomar som behöver läka om de kan. Alla psykiska sjukdomar kan inte läka utan den drabbade behöver lära sig leva med den.

Svar: Ja jag vet och det är det jag skriver i inlägget. Men jag vet av egen erfarenhet vad lätt det är att tänka: "Bara detta händer så kommer jag må bra" när det egentligen inte alls är så. Personlig utveckling är något man måste jobba ständigt med.
Evah Åberg

#34 - Johanna

ÅÅÅH fina du, tror detta är något man konstant måste påminna sig själv om också. Det är okej att må dåligt fastän jag har det så bra som jag har. ibland ljuger även hjärnan och sina hjärnspöken och säger saker som inte är sant, lyssna aldrig på dina hjärnspöken, hur svårt det än är. Kram <33

Svar: Ja jag håller med dig. Hjärnspöken är bara ivägen... Kram <3
Evah Åberg

#35 - Pauline Hurtig

tråkigt att du mått dåligt :( men så kloka tankar!

Svar: Tack så mycket! :)
Evah Åberg

#36 - Petra Elisabeth

Så sant och viktigt inlägg. Många slänger runt med ordet ångest som om det vore något man känner för en dag. Jag gjorde också det förut innan jag förstod vad det egentligen var! Vad underbart att du upmärksammar detta ämne :) // Petra Elisabeth

Svar: Kul att du uppskattar det :)
Evah Åberg

#37 - ByLisa.se

Du har så rätt, alla känslor måste få vara okej, det ena utesluter inte det andra. Jag tror att vi många gånger strävar mot ett ouppnåeligt mål, att allting vara bubblande och sprudlande glada, men det vore ju omänskligt att vara så jämt. Jättekul att din årssummering var så fylld av glädje, men förstår att du bär med dig annat också.

Svar: Ja exakt. Ja det går ju upp och ned :)
Evah Åberg

#38 - Fnulan

Vad bra du sätter orden på något så svårt att prata om och beskriva. Jag lever inte med psykisk ohälsa jag kan därför inte skriva att jag förstår. Jag tror att du är till hjälp för väldigt väldigt många. Tack

Svar: Jag hoppas att jag är det. Tack för dina fina ord. Kram!
Evah Åberg

#39 - Amanda

Du är så klok! Finns många sm tror att så fort man börjar må bättre så har man ingen ångest. Men så är det inte Det är kanske en önskan att må bra jämnt men så är det inte, vi har alla dåliga dagar även om vi inte vill erkänna det. Kram fina!

Svar: Åh tack fina du. Precis så. Kram
Evah Åberg

#40 - Ullie

är just nere i hålet igen eller på väg ner men vill bara upp men nja det är denna himla kropp som inte orkar o inte vill massa värk kram fina o fin torsdag

Svar: Usch hoppas det snart blir bättre <3
Evah Åberg

#41 - Anonym

Känner så igen mig i de du skriver. Medans alla tar semester under sommaren sitter jag själv och kämpar året om med psykisk ohälsa som många andra. Har nu kämpat i 8 år snart, var endast 13 år när jag började gå hos psykolog för min ångest och oro. Och de är så skrämmande att de blir mer vanligt att psykisk ohälsa kommer i tidig ålder.

Svar: Hoppas du snart mår bättre fina du <3 Vet hur det är
Evah Åberg

#42 - Annika

Så tråkigt att du mått dåligt, men som du skriver så kan man ibland känna sig väldigt nere och ha ångest. Önskar dig en trevlig helg, och tack för kommentaren. Kram.

Svar: Tack för peppen! Kram
Evah Åberg

#43 - Linnéa

Hej Evahle! :)

Jag mår bättre vissa perioder av att bara dricka min föda, oavsett om det är vatten, kaffe, te, brustabletter, alkohol, smoothies eller bara mjukglass.. det kan kännas tröttande först.. sen giver det mig mer energi och ger mig livslust igen.

/ Néalo med psykisk ohälsa.

Svar: Intressant :) Bra att du har hittat ditt sätt som fungerar för dig!
Evah Åberg

#44 - Josefin

Så viktigt att belysa att bara för att man mår bra ett tag, så betyder inte det att all ångest är borta föralltid. Du skriver så bra om psykisk ohälsa!
Kram!

Svar: Åh tack fina du <3
Evah Åberg

#45 - Linnéa

Ja! Tack!