Det är bara en själv som kan förändra

Något jag lärt mig genom livet är att man inte kan sitta och vänta på att en förändring ska knacka på dörren. Det är ytterst sällan en förändring kommer som en skänk från ovan bara så där. Man måste göra något för att förändra sitt liv.

2014 kände jag att det jag behövde hjälp att förändra mitt liv. Jag orkade inte längre sitta fast så jag ringde vårdcentralen och bad om hjälp hos en kurator. Efter det har jag bollats mellan olika terapier och olika terapeuter. Det var först sommaren 2016 som jag började bli mer och mer redo för en förändring på riktigt. Jag började inse min problematik och började läsa på om ångest, om känslor, om självhjälp och hösten 2017 fick jag börja i KBT (kognitiv beteendeterapi) hos en otroligt bra terapeut som jag går hos än idag. Jag har jobbat otroligt mycket med mig själv, mitt tankesätt och mitt sätt att hantera saker och det har verkligen fungerat. Jag har grävt i hela mitt liv och verkligen gått igenom minsta lilla del av mitt liv för att kunna gå vidare.

Jag har dagdrömt och jag har visualiserat hur jag vill att mitt liv ska se ut. Jag har sparat pengar för att kunnat uppnå det. Jag har verkligen insett att ingen annan än en själv kan göra förändringen. Jag hade förmodligen aldrig träffat Dennis om jag inte skrivit i den där frölundagruppen på facebook. Jag hade inte kunnat köpa hus med Dennis för ett år sen om jag inte hade sparat pengar. Jag hade inte kommit så pass långt om jag inte hade jobbat med mig själv.

Självklart löser sig inte allt för att man försöker genomgå en förändring och det är ingen lätt grej. Man lämnar sin trygghet när man genomför en förändring. Livet blir inte perfekt för att man gör en förändring, men det kan göra livet bättre. Att själv genomföra en förändring behöver inte heller innebära att man gör det ensam för ibland behöver man hjälp från andra, men andra kan inte göra förändringen åt en och jag tror det är väldigt viktigt att inse det.

Med detta inlägg vill jag bara säga att jag vet att det är sjukt läskigt att göra förändringar. Jag vet att det inte är lätt, men att det går att förändra sitt liv. Det går att må bättre och det är inte fel att behöva hjälp på olika sätt.

#1 - Netti Starby

Det är verkligen läskigt med förändringar men väldigt nyttigt för själen. Vilka bra exempel du har gjort som har gått till det bättre. <3 Kramis

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#2 - Mina

Så sant ❤ Håller helt med dig och det är först när man inser vad man vunnit som det sjunker in. Våga och vinn ❤

Svar: Ja men precis <3
Evah Åberg

#3 - Paulina

Har ibland också suttit och väntat på det kanske kommer vända.. men det gjorde det aldrig vart bara värre och värre.. men tills sist tog jag modet som dej, började pratat. Idag har jag nästan allting här i livet som jag en gång önskade ❤️

Svar: Vad glad jag blir för din skull <3
Evah Åberg

#4 - Pärla

Du har så rätt. Många sitter tyvärr fast och förväntar sig att saker ska hända. Jag har vari likadan. Skönt att du ändå vågade och lyckades ta tag i det. Förändring tar tid men man måste börja någonstans.

Svar: Ja precis. Så skönt när man väl tagit tag i det
Evah Åberg

#5 - Kaffestund

Du har rätt! När du bestämmer dig för att det är upp till dig att känna det du vill känna kan du börja ändra ditt liv. Någon säger något dumt till dig, fakta. Nu tänker du igenom hur du vill reagera på detta. En massa jobb men så värt det. Fortsatt god höst!

Svar: Ja exakt :) Detsamma!
Evah Åberg

#6 - Astrid

Åh, vilket fint och peppigt inlägg! Jag har varit i en sådan svacka i några månader, inte ätit och inte sovit och allt har kännts så fel! Men du har helt rätt, bara jag själv kan förändra!

Svar: Tack snälla :) Hoppas du snart mår bättre <3
Evah Åberg

#7 - Sara Ekman

Så himla sant o bra inlägg!! <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#8 - Snabela

Att göra en förändring så kan man ibland behöva ha hjälp. Även små förändringar kan betyda en stor förändring i slutänden.

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#9 - Karolineee

Men så sant! Det är alltid bra med förändringar och det är ju bra att du tog tag i de. 👌🏻 Bra jobbat!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#10 - Jennysvardag

Så bra skrivit av dig, jag har också jobbat/jobbar otroligt mycket med mig själv. Jag insåg också att jag var tvungen att ta tag i det själv. Just nu för att lämna endel bekväma saker för att våga träffa en kille, som jag har fått upp ögonen för. Hur den resan blir har ingen aning. Jag blir så glad att läsa att du har kommit så långt i din förändring :)

Svar: Tack så mycket :) Håller tummarna <3
Evah Åberg

#11 - frida christina

Så otroligt bra skrivet! Är själv inne i en period då jag jobbar med att förändring för att må bättre psykiskt. Så läskigt, men oj vad det är värt det. Tack för att du delar med dig, det är alltid skönt att veta att man inte är ensam. Kram!

Svar: Tack så jättemycket :) Håller tummarna för dig <3
Evah Åberg

#12 - yasmine mamma till dennis och angelina

Stort av dig att prata om , och så bra att du vågade söka hjälp den kommer sällan av sig själv som du säger.
Förändringar är såklart läskigt men wow du har ju lyckats så bra - vilka framsteg. Och du är ju så grym hoppas du inspirerar andra med ångest till att våga söka hjälp, det är alltid bra att våga jobba med sig själv. grymt bra kram

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#13 - Ullie

Så bra att du va stark så du kunde få förändring . Det tror ja är viktigt man vill ta sej ut det själv vill bli försiktig själv

Svar: Ja men precis :)
Evah Åberg

#14 - jossanmalmqvistt

Ja de är så rätt. Man måste ta tag i de själv om man vill förändra det.

Svar: Ja exakt :)
Evah Åberg

#15 - Annie - Stora Små Äventyr

Så härligt inlägg! Det är läskigt med förändringar, men också väldigt utvecklande och ofta blir det väldigt bra :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#16 - Emma Engström

Tycker det är starkt av dig att faktiskt våga ta hjälp då det inte är alla som gör det! Som du skriver kan förändringar vara så läskigt, men så bra att göra ibland! <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#17 - Nathalie Ekbom

Förändringar kan vara till väldigt stor nytta ibland 🥰

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#18 - Pauline Hurtig

så sant, bra skrivet

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#19 - Hanna

Hej,
Du har så rätt i det du skriver. Jag skriver själv om min resa i min blogg.
Jag vaknade o bestämde mig en dag! Vi är lika gamla också :) ha en fortsatt fin kväll, fredag imorgon :)

Svar: Tack så mycket :) Ska kolla in din blogg!
Evah Åberg

#20 - jessica

så himla bra inlägg fina du , det är som du säger bara en själv som kan göra det största arbetet i en förändring. Många tror tex vänder ja mig till en psykolog/kurator exentra så ska den lösa alla mina problem. Och med det tänket blir det ju inte lätt, en psykolog kan hjälpa en med hur man ska gå tillväga, men det är precis som du skriver en själv som måste göra det största arbetet. Vilket kan ju kännas väldigt tufft , men man är så mycket starkare än man tror <3 kram

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#21 - Amanda

Du har så himla rätt för några år sen så ville jag att en förändring skulle ske av sig själv. Just för att det var så läskigt att göra det själv. Jag kan än idag tycka att det är läskigt men jag vet att det är bara jag som kan göra det :)

Svar: Ja det är ibland riktigt läskigt <3
Evah Åberg

#22 - Annica

Så sant det du säger. Att även om man vill göra en förändring så behövs det att man är redo också. Att man mognar in i processen.. :)

Svar: Ja men exakt :)
Evah Åberg

#23 - Amanda

Det kan värkligen vara läskigt med föreningar i bland ❤️❤️

Svar: Ja verkligen <3
Evah Åberg

#24 - FSHD Daniel

Lite komiskt faktiskt, jag skrev ett liknande inlägg själv igår. Väldigt bra inlägg! Att göra stora, långsiktigt hållbara förändringar är allt annat än lätt och som du säger, det är heller ingen garanti att allt blir bra. Men på något sjukt sätt, orkar vissa göra det ändå, bara för att man vill och tror någonstans att man kan ha det bättre i alla fall. Var nöjd över dig själv! Det krävs inte lite för att orka kämpa så :)

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#25 - Annika

Bra skrivet och det stämmer varje ord, det har jag själv erfarenhet av. Trevlig helg. Kram.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#26 - Therese

Så sant!
Har väntat på psykolog i snart tre år, men står fortfarande i kö. Lite tråkigt när det tar sån tid att få hjälp.

Svar: Åh vad jobbigt att det ska ta sån tid...
Evah Åberg

#27 - Jasmine

Himla bra inlägg! Tack för det.

Svar: Tack för din kommentar till inlägget om vår start på husbilssemestern i Västra USA.

Kram

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg