Folk respekterar inte mitt hem

Den senaste tiden har jag tänkt mycket på respekt. Ibland känns det som att jag har väldigt svårt att bli respekterad på många punkter. Jag har alltid varit väldigt noga med mitt hem. Jag vill ha rent, snyggt och prydligt.

Men sen jag flyttade in i detta huset har jag märkt vad lite respekt det finns för andra människors hem och prylar. Här tror människor att de kan gå in med skor hur som helst. Gå genom hela huset, gå på mattor och de tar sig också rätten att bestämma att även andra får gå in med skor. Jag är den som står för städningen 9 av 10 gånger här hemma men ibland känns det omöjligt att hålla rent och snyggt då människor inte respekterar mitt hem och mig. Jag har haft ett flertal besökare här som gått in med skor, som gått med skorna på mattorna, som bär blöta skor genom hela huset och låter dem droppa, trots att jag nyss stått och städat och detta gör mig ärligt talat både så förbannad och så jävla ledsen.

Många av er vet att vår hall sitter ihop med köket och jag vet inte om det påverkar folks tänk kring att det är okej att gå till köksbordet med skor på, trots att vi har en tydlig uppdelning på vad som är hall och vad som är kök och jag anser att man inte går in med skor längre än till hallen om man besöker någon och i så fall får man fråga först om det är okej. Men hur kan man bara ta för givet att det är okej att gå in med skor i någons hem? Att gå på deras mattor och dra in kanske både hundskit och lera.

Och ibland kvittar det hur mycket man än säger ifrån så lyssnar inte människor och det får mig att känna mig som en dörrmatta, att folk tror det är okej att trampa på mig för mina saker eller mina åsikter är ju inget att bry sig om. Jag tycker detta är riktigt oförskämt och stor brist på respekt och jag är enormt trött på detta nu!

Jag måste få veta, händer detta för er också eller är det bara här det händer att folk har så lite respekt? Hur ska jag få folk att lyssna?

 
Vårt sovrum som vi renoverade under hösten 2019
#1 - Pärla

Usch så tråkigt!! Min gubbe säger ofta till folk som kommer och bara ska göra något att de "inte behöver ta av sig skorna" ofta när jag precis städat med och då blir jag galen för han städar ju inte utan det är ju jag haha! Jag är helt med dig i denna fråga.

Svar: Förstår verkligen att du blir galen! Som tur är brukar min sambo också säga ifrån men blir galen på sånt där...
Evah Åberg

#2 - Tess

Ja förstår inte de där med att klampa in i andras hem med skor o hela den biten man undrar ju om de gör så hemma - säkert haha eller så är de kanske bara hos andra men respektlöst är de.

Svar: Ja men eller hur! Tror att de flesta inte skulle gå in med skor hemma hos sig själva faktiskt...
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Det är absolut inte okej att gå in med skor och det skulle jag aldrig göra hos någon annan. Kramis

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#4 - Pauline Hurtig

men vaaa :O

Svar: Mm...
Evah Åberg

#5 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Oj, det där har jag aldrig varit med om. Alla jag känner tar av sig skorna och så gör även jag? Jag tycker det känns jättekonstigt att folk tycker sig ha rätten att stampa in så där, hel märkligt beteende faktiskt. Måste fråga är det både män och kvinnor?

Svar: Det har varit en kvinna, resten män. Fattar inte att folk är så ouppfostrade...
Evah Åberg

#6 - Hanna Karlsson

Men va, gör folk så alltså? Varför tror folk att det det är okej att göra så? Förstår att du blir arg och känner att du inte är respekterad. Man ska ju inte ge igen men det första jag tänker är att gå in med skor hos de här personerna när du besöker dom.

Svar: Ja jag tror jag ska börja med det faktiskt...
Evah Åberg

#7 - Paulina

Jag vill också ha rent och snyggt hemma, men resterande familj bryr sig inte lika mycket. Blir så irriterad. Klart man vill ha det fint hemma.

Svar: Usch så tråkigt när folk inte bryr sig...
Evah Åberg

#8 - Madde

men så tråkigt, Tycker det är väldigt nonchalant faktiskt. förstår irritationen.

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#9 - Jessica

Näe asså ja håller med dig, väldigt respektlöst att bara gå in så med skorna på utan att fråga om det är okej, ja tycker ju dom borde lagt av när du sagt till också, hade ja sagt ta gärna av er skorna, och dom ändå inte hade gjort det hade ja blivit så sur asså. Haha testa gör lika själv hemma hos dom se om dom förstår vinkeln? 😂❤️

Svar: Ja jag ska nog testa det haha 😅
Evah Åberg

#10 - Bibi

Ha några par ytterskorna stående vid ytterdörren kan hjälpa , gästtofflor är också en bra pekpinne. Varför egen del inte så stora problem med ytterskorna men har heller inte så mycket besök

Svar: Tack för tipsen. Tyvärr hjälper det inte då folk inte ens tar av sig skorna vid tillsägelse...
Evah Åberg

#11 - ajlimullersandvik.blogg.se

Jag har aldrig varit med om att någon gått in i mitt hem med skorna på, NÅGONSIN under alla 12 år jag bott hemifrån...

Svar: Vad skönt!
Evah Åberg

#12 - Amanda (Swedish Passport)

Men alltså VA? Vad är det för respektlösa människor du har i ditt liv som gör såhär? Har aldrig varit med om att en besökare inte tar av sig skorna, har till och med haft hantverkare som frågat om de ska ta av sig skorna när de ska in och fixa med elskåpet som typ är två meter från ytterdörren. Ärligt talat, stå på dig och säg att de inte är välkomna in i ditt hem om de inte respekterar dina "regler", helt orimligt att du ska känna såhär i ditt eget hem!

Svar: Skönt att du inte varit med om detta. Ja men precis, helt sjukt...
Evah Åberg

#13 - Amanda

Men fy kan inte förstå att folk inte kan ta av sej skorna när dom kommer in till folk. Jag skulle absolut inte tillåta att dom kommer in till mej med skorna på <3

Svar: Ja det borde vara en självklarhet liksom...
Evah Åberg

#14 - Lexochlogan

Ja nej här får ingen, inte ens barnen gå in med skor, står också för städningen mestadels och de vet mycket väl vad som häller här hemma. Tackolv respekteras det. Men den som går in och smutsar ner här får städa och det vet de

Svar: Ska ge nästa besökare som går in med skor dammsugaren och mopp.
Evah Åberg

#15 - Natascha.bloggplatsen.se

Men fans så skumt, trodde att gå med skor inomhus var något folk bara gjorde i andra länder 🙈 du får väl fråga dom ifall dom behöver hjälp med att ta av sig skorna nästa gång dom klampar in

Svar: Haha ja jag ska faktiskt testa det. Tack för tipset!
Evah Åberg

#16 - Christer

Man går aldrig in med skorna i huset eller lägenheten. Man ska visa respekt för värden.

Svar: Håller med!
Evah Åberg

#17 - Emma Engström

Men alltså varför ska ens folk lägga energi på hur andra bor och lever?! Alltså nej, det är deras problem :'D Man ska ju få ha det precis som man själv vill utan att få något kommenterat över en! <3

Svar: Nu handlade det ju mest om att folk går in med skor och inte kommentarer :)
Evah Åberg

#18 - Anonym

Man frågar ju om man får gå in med skor :)

Svar: Precis!
Evah Åberg

#19 - Christina

Märkligt! Jag har aldrig varit med om någon som gått in i vårt hem utan att ta av sig skorna i hallen. Säg till på skarpen så kanske det löser sig. Lycka till!

Svar: Tro mig, jag har försökt.
Evah Åberg

#20 - Therese Carlsson

Ja det hände hos oss mycket mycket förr men jag blev så galen att jag sa ifrån och sen frågade jag hur dom har blivit uppfostrade och gjorde samma sak hos dom och det gillade dom inte och då sa jag men om ni inte gillar detta hos er varför gör ni så hemma hos mig då så det har faktiskt slutat men det händer att dom glömmer ibland men jag vet exakt hur du känner när dom gör så

Svar: Bra gjort!
Evah Åberg

#21 - Denise Taylor

Fräckaste jag har hört! Antingen är det för att jag är uppvuxen men en familj där "vett och etikett" är viktigt eller så vet jag inte men skulle aldrig få för mig att gå in i någons hem med skor. Förväntar mig att folk ska tänka samma sak :O

Svar: Jag skulle heller aldrig gå in med skor i folks hem... Så respektlöst!
Evah Åberg

#22 - Carolina

Vad tråkigt att höra att så många inte respekterar ditt hushåll. Det hade varit trevligt med en fråga åtminstone, det brukar jag få höra. Hoppas du sagt detta till de personerna så dem vet om det :)

Svar: Ja men precis. Ja jag har sagt till, men de flesta lyssnar tyvärr inte :/
Evah Åberg

#23 - Joakim Ramqvist Hallin

Fint sovrum där, stil och klass som hemma, 👌.. Sunt förnuft och vett och etikett saknas allt mer idag, särskilt bland den yngre generationen, tyvärr.. Lägg därtill, till respekt och vördnad för andra och andras egendom vilka också brister så kan jag förstå besvikelsen din i dubbel bemärkelse.. Trevlig helg, 😊..

Svar: Tack så mycket :) Jag upplever faktiskt att det mest är äldre som gjort så här hos mig faktiskt
Evah Åberg