Terapi funkar inte

Jag har genom åren mött många människor som tyckt att terapi inte funkar, att det inte hjälper dem och som inte förstått vitsen med terapi. Först och främst tror jag att man måste ha rätt inställning och syn på terapi. Terapi är inget mirakel som hux flux gör hela livet perfekt och felfritt och det tror jag är väldigt viktigt att inse. Terapi är inte alltid till för att lösa ett problem, för alla problem kanske inte går att lösa, däremot kan man få verktyg i terapin för att lära sig hantera dessa problem så de inte tynger ned en på samma sätt längre.

Att se sin egen del

Sen tror jag också det är viktigt att vilja bli hjälpt. Att inse sin egen del i problemen, för man har oftast en egen del i problematiken också. Det är ibland svårt att lämna den trygghet man lever i för även om det är ett destruktiv beteende eller sätt att leva på så blir det tryggt när det är det man är van med och det kommer vara tufft att genomgå en förändring. Det kommer vara tufft att se sin egen del i det hela, det kommer vara tufft att rota upp allt, men oftast är det den vägen man får gå.

Hitta rätt terapiform

Sen gäller det även att hitta rätt terapiform och terapeut. Det finns många olika former av terapi och allt passar inte alla. Det som fungerar för mig, kanske inte fungerar för dig. Man måste också klicka med sin terapeut och ibland kan det ta lite tid att hitta rätt. Men jag är ganska säker på att om man lyckas med dessa punkter så fungerar terapi för alla, men det går inte att komma med inställningen att terapeuten ska lösa alla ens problem och att man själv inte ska behöva anstränga sig eller förändra sig. Det kräver oftast hårt arbete för att förändra sig själv och sitt liv, men i slutändan är det så värt det. Om man vågar satsa så kommer man också att vinna, även om det ibland tar lite tid och kraft.

#1 - Tess

Ja jag håller med dig. Sen är de svårt att hitta rätt person att prata med. Haft kuratorer psykologer många ggr i mina dagar men bara 2 under alla dessa år har varit bäst. En i Strömstad en man, sen en kvinna här i Gällivare på Previa :)

Svar: Ja det kan vara svårt ibland att hitta rätt person...
Evah Åberg

#2 - Pärla

Håller så med! Det beror på så många olika faktorer och jag själv har testat både många psykologer/terapeuter, tillvägagångssätt osv och mycket har inte funkat men sen helt plötsligt hittade jag något och någon som passade just mig.

Svar: Ja exakt, så var det för mig också!
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Det är så himla sant för det är verkligen individuellt. Viktigt att man klickar och hittar rätt. <3 Kramis

Svar: Ja verkligen. Kram
Evah Åberg

#4 - Emma Engström

Tycker du har otroligt bra tankar gällande detta, man måste själv vilja ha hjälp och vara redo för det så att terapi kan fungera! Är man inte där i sinnet funkar det tyvärr många gånger inte som man vill <3 Det är även viktigt att man klickar bra med sin terapeut, varit med om det ena och det andra men man måste våga vara ärlig mot sig själv och andra för att hjälpa sig själv! Kram <3

Svar: Tack så mycket! Ja exakt! :) kram
Evah Åberg

#5 - ★Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ★

Jag är lite tudelad faktiskt, för vissa funkar terapi men för andra är det inte så att det fungerar. Jag tror inte det handlar om att ta till sig terapin utan mer att allt fungerar inte för alla människor precis som med allt annat.

Svar: Jag tror som sagt att terapi kan funka för alla om man hittar rätt form och rätt terapeut
Evah Åberg

#6 - Ullie

terapi vet ja inte men psykologen hjälpte sådär ett tag men det är som du säger man måste vilja själv och pröva det är du som gör allt jobb
vilken fin bild påd ej raring

Svar: Tack så mycket! Psykolog är ju dock en form av terapi. Finns som sagt många olika typer av terapi :)
Evah Åberg

#7 - Malin

Jag håller med dig. Men när man hittar rätt terspiform och rätt kurator, som man faktiskt klickar med. Då kan det göra enorm nytta!

Svar: Ja verkligen. Det gjorde det för mig :)
Evah Åberg

#8 - nouw.com/sannaevelyne

Jag håller sååå med! Har en vän som vi försöker hjälpa & även försöker få henne att inse att hon måste göra jobbet, då hon tycker alla andra ska göra det åt henne... hoppas hon kan komma till insikt med detta med!

Svar: Håller tummarna för att hon snart inser!
Evah Åberg

#9 - Snabela

Jag har gått i terapi i omgångar. Men det har inte kändes inte rätt för mig. Jag gav det tid, men det kändes som jag stod och stampa på samma ställe. Men det är nog väldigt individuellt från person till person, och det gäller att hitta rätt person som man pratar med.

Svar: Så kände jag i många år tills jag började i KBT och fick den terapeut jag har idag. När jag träffade rätt så klickade allt liksom
Evah Åberg

#10 - Madde

Det där är svårt tycker jag., men du har rätt i så många punkter. Jag är nog en svår patient, och mycket beror nog på att jag har en hel del kunskap och även yogan lär ut en hel del. Verktygen dom lär ut kan jag redan och använder regelbundet. Den bästa terapin jag fått någon gång var via jobbet där jag gick på en stresshanteringskurs och vad mycket jag fick med mig. Tyvärr var ju inte allt helt PK där och har inte hört någon mer som gått där.

Svar: Jag har också en del kunskap och kände att terapi inte gav mig jättemycket förrän jag började hos den terapeuten jag går hos idag. Hon väcker många nya tankar i mig
Evah Åberg

#11 - Hannas krypin

Jag håller med. Det är ungefär som att gå till en pt och tro att resultatet kommer komma direkt. Man måste vara villig att jobba med sig själv. Om man inter villig till det kommer inga metoder i världen hjälpa...

Svar: Ja exakt så!
Evah Åberg

#12 - Cecilia Johansson

Jag går hos en kurator som en slags terapi. Har varit på ett besök. Får se hur det går framåt.

Svar: Håller tummarna!
Evah Åberg

#13 - Amanda

Jag tycker att det är mycket skönare att gå till en terapeut ❤️

Svar: Ja jag älskar terapi. Det har hjälpt mig så mycket
Evah Åberg

#14 - Fröken Rödlök

Jag gick hos en psykolog jag inte klickade med. Han satt och nickade till 3 av 4 möten. Och vid ett tillfälle sa han 'nu får du vara tyst. Hur tror du att jag ska kunna hjälpa dig om jag inte får en syl i vödret'.

Svar: Men gud vilken konstig människa... Det var nog inte många som klickade med honom
Evah Åberg