Min förlossningsberättelse

Här har det varit tyst ett tag och det beror på att min lilla Melvin äntligen har fötts!
Det hela startade med att vattnet gick 03.50 natt till lördag den 15/2. Jag gick upp på toaletten för att kissa och då kände jag att något började rinna och förstod direkt vad det var. Så jag väckte Dennis och ringde sedan förlossningen som sa åt mig att avvakta lite och försöka sova en stund för att komma in senare på en kontroll.

Allt såg bra ut, men de ville inte kolla hur öppen jag var på grund av infektionsrisk. Så vi fick ett rum på patienthotellet tills vidare. Nästa natt, nästan exakt samma tid fick jag min första riktiga värk. Jag försökte sova mig igenom dem men det gick inte så vi fick komma till förlossningen där jag fick morfin och alvedon för att orka ta mig igenom dagen. Sedan blev de starkare igen så vi fick komma på ytterligare en kontroll där jag återigen fick morfin. Vi var på flera kontroller fram och tillbaka men jag var fortfarande i latensfasen och värkarna var inte tillräckligt regelbundna.

 

På måndagsmorgon den 17/2 kontaktade jag specialistmödravården för en igångsättning. Det var ingen tvekan om att jag skulle bli igångsatt då jag hade en sådan långdragen vattenavgång. Så nästan direkt fick vi ett rum på förlossningen där jag blev igångsatt med cytotek. Jag var öppen två centimeter och vi körde på med fler doser med cytotek. Värkarna blev starkare och kom oftare och oftare och till slut blev vi flyttade till förlossningsrummet där jag fick lustgas och jag fick även värkstimulerande dropp för min kropp ville inte komma igång ordentligt och jag började öppna mig mer och mer. Till slut blev det för jobbigt och jag fick epidural (EDA). Det hjälpte ett tag, men efter ett tag avtog det så de fick sätta om den på nytt. Jag hade så ont och var så slutkörd att jag nästan inte orkade mer. Jag ville bara ge upp... Jag kunde inte heller kissa så de fick tappa mig flera gånger.

Tisdag den 18/2 började jag känna ett ordentligt tryck nedåt, nästan som att jag ville bajsa. Så jag fick sitta på en pilatesboll och testa olika ställningar för att kroppen skulle vilja komma igång ordentligt. Och till slut känner jag hur jag vill krysta så jag får lägga mig i gynställning och det var så jobbigt att känna att man ville bajsa hela tiden. Efter en stund berättar de att de ser hans huvud och att han har en del hår. På något sätt visste min kropp exakt vad den skulle göra och när jag skulle krysta och jag verkligen lyssnade på den och på personalen. Jag fick någon superpower känns det som när det väl var dags, trots att jag var så slutkörd efter flera dygn med värkar.
 
 

Men det gjorde så ont att jag inte ville mer, jag ville bara skita i detta och åka hem. Han kom ut 11.52 och vägde 4025 gram och var 51 cm lång. Jag fick bristning grad 2 där jag sprack lite i inre blygdläppar och mellangården så de var tvungna att sätta några stygn.
Direkt efter förlossningen och någon dag efter såg jag tillbaka på den som något riktigt traumatiskt. Något som jag aldrig vill göra igen, där ingenting blev som jag ville. En av mina största mardrömmar inträffade och det var att jag skulle spricka. Men nu i efterhand kan jag ändå se tillbaka på förlossningen som något fint och coolt, att jag faktiskt gått igenom detta. Jag klarade att klämma ut en bebis på 4 kg. Jag har också fått pratat med personalen och fått höra att det var en helt normal förlossning, med helt normala bristningar så nu börjar min syn ändras till det mer positiva när jag hunnit smälta den lite.

Vi blev dock inlagda på avdelning 14 (BB) efteråt eftersom jag hade fått antibiotika på grund av långdragen vattenavgång. Där blev vi kvar tills den 21/2 och det var så skönt att komma hem igen då vi varit på sjukhuset i nästan en vecka sammanlagt. Från första värken tills han var ute gick det närmare 60 timmar, vilket egentligen är helt sjukt. Tänk att jag klarade detta, tänk att jag har fött honom... Tänk att han är min och att han äntligen är här nu! Jag är också så oerhört tacksam för all personal jag mött både på förlossningen, patienthotellet och BB. Alla har verkligen varit så himla bra och jag är så tacksam för allt stöd jag fått. Under förlossningen hade jag med mig 1 barnmorska, 1 student, 1 undersköterska och 1 förlossningsläkare och alla var verkligen guldvärda!

 
Min älskade underbara Melvin. Född 18/2-2020 kl 11.52. Vikt: 4025 gram. Längd: 51 cm.
#1 - Emma

Åh va mysigt!! Stort grattis! Så fin han är 😍

Svar: Åh tack så mycket :)
Evah Åberg

#2 - Maria

Stort grattis till er <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#3 - Bunny Therése

Åh så roligt att läsa! Grattis till hela familjen! Gissade att något varit på gång nu när det varit lite tyst, fint att allt gick bra :D Så mysigt ni ska ha nu!

Svar: Tack så mycket :D
Evah Åberg

#4 - Emma

Han är ju så himla fin! Stort grattis till er lilla pojke❤
Det är så häftigt hur kroppen reagerar och vet exakt vad den ska göra innan hjärnan riktigt kopplar

Svar: Tack snälla :) Ja men precis
Evah Åberg

#5 - Helena

WOW så himla fint, grattis! Och grymt bra kämpat! Var stolt! <3 Misstänkte allt att det var på G!
Min första förlossning påminde väldigt mkt om din, med tidig vattenavgång och långdragen process mm mm. Jag kände precis som du, jag var så slutkörd och jag upplevde det hela rätt traumatiskt och det tog tid att komma över det. Idag är det inget jag mår dåligt över, men nästa gång har jag bestämt att det får bli snitt för mig. Och ja, nästa gång, det blir redan i början på juni minsann <3 Lycka till nu med din fina Melvin och tack för att du delar med dig! <3

Svar: Tack så mycket :) <3 åh så roligt, grattis <3 Jag vill nog föda vaginalt igen om jag får chansen tror jag :)
Evah Åberg

#6 - Ullie

Åhh men Stort Grattis till er åh vilken lycka
Skönt allt gick bra till slut . Ja sa oxå efter aldrig mer men en sån upplevelse så jodå 2 ggr till man glömmer fort

Svar: Tack snälla :) Haha ja man gör ju det
Evah Åberg

#7 - Jennysvardag

Stort grattis till eran melvin :) måste ha vart hemskt att ha en sån långdragen förlossning. Visst är det fantastiskt att man klarar av att föda barn :)

Svar: Tack så mycket :) Ja verkligen, helt otroligt!
Evah Åberg

#8 - Moa Larsson

Åh. Grattis till er och till det lilla livet. När storasyster kom till världen höll vi på i förlossningsrummet i tre dagar, så jag kan verkligen relatera till att vara helt slut. Så skönt att allt ändå gick bra till slut. Kramar till er!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#9 - TwinMom.se

Men åh så roligt! Stort grattis!😍

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#10 - Ida Jansson

Åh stort grattis till sötnosen och bra jobbat 😍

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#11 - Yasmine mamma till dennis och angelina

Grattis söt pluttis du fått. Men oj vilken lång förlossning

Svar: Tack så mycket :) Ja det var jobbigt...
Evah Åberg

#12 - Paulina

Åhh. Grattis! 🥰 Vad kul att läsa. Låter inte kul att få bristningar. Hoppas att du inte får för mycket problem med dom efteråt nu. Nu får du njuta ordentligt med lillla pojken ❤️

Svar: Tack så mycket :) Hoppas jag med <3
Evah Åberg

#13 - nouw.com/sannaevelyne

Men åh vilken lite goding! STORT grattis! Så underbart att han äntligen är här!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#14 - ajlimullersandvik.blogg.se

bravo! Du är stark!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#15 - Netti Starby

Stort grattis och du är verkligen en kämpe. <3 Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#16 - Christer

Grattis , min dotter föddes den 18/2 med. Dock är det 12 år sen nu

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#17 - Therese Carlsson

Stort grattis 😊 vad fin han är din pojke. Jag sa oxå aldrig med efter min första men nio år senare kom vår andra son 😊 grattis ännu en gång

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#18 - Lexochlogan

Men å grattis till er ♥️ Vilken guldklimp. Kan känna igen mig så väl i allt du skriver, igångsatt med båda och med Lex hade jag också tidig vattenavgång men i hem av dem har kommit självmant utan fått bli igångsatt ♥️

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#19 - Natascha.bloggplatsen.se

Låter ändå som en ganska bra förlossningen, vi kvinnor klarar så mycket mer än vad vi tror 👏 Grattis till pojken, grattis till dig /er❤️

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#20 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Det är en ganska vanlig reaktion det där med att känna "det här gör jag aldrig om", är väl mer regel än undantag :). Oftast brukar man börja känna suget igen ganska snabbt efteråt. Att spricka lite gör ju nästan alla. Jag tror det där med rädsla för den saken är att man hör mardrömsberättelserna där människor får riktiga problem efteråt. Jag tänker att det är lite som ett skrubbsår när man spricker normalt :).

Svar: Ja det har du nog rätt :)
Evah Åberg

#21 - Marie

Stort grattis till er, så fin =D

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#22 - Angelica Elversson

Oh jag är så glad för er skull!! Jobbigt att du sprack lite, finns det inget sådant speciellt grepp dem gör för att minska risken? Nu när du pratat med personal och dem sagt att det är normalt, känner du ändå att du skulle kunna göra om det igen, eller känner du just nu absolut nej?

Grattis ännu en gång till er underbart söta son!! <3 Kram

Svar: Tack fina du :) <3 Jo de gjorde det så kallade "finska greppet" men det är ju ingen garanti för att man inte spricker. Dock kunde det ju varit mycket värre om de inte gjort det. Jag vill ha fler barn nu när jag fått smälta händelsen lite :) Kram!
Evah Åberg

#23 - Jessica

Åh men grattis till sonen ❤️ så himla söt han är ❤️

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#24 - Madde

Ett stort grattis till er, och ert lilla underverk. Vad bra att ni fick stanna ett par dagar extra, idag vill dom helst skicka hem så fort som möjligt. Tycker ändå att valmöjligheten ska finnas . Synd att det blev en långdragen förlossning, men tur att det finns underbar personal. Min dotter har sökt jobb på förlossningen, och fick vara med en natt då hennes kompis jobbar där. Hon var helt salig efteråt. Bästa som hon varit med om

Svar: Tack så mycket :) Ja men precis. Ibland kan man behöva stöd även om förlossningen var bra
Evah Åberg

#25 - Hannas krypin

Men åh, att han äntligen är här. Vilket fint namn han har fått. Tycker du gör helt rätt i att känna dig som en superwoman. Så skönt att du fick prata med personalen och att det nu känns bra.

Svar: Ja det känns så mycket bättre efteråt :)
Evah Åberg

#26 - Pia

Jättegrattis till lilla Melvin

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#27 - Annika

Vad skönt att det är över. Jättestort grattis, Melvin är verkligen söt. Stor kram från mig och katterna.

Svar: Tack så jättemycket :)
Evah Åberg

#28 - Emma Engström

Detta är verkligen så roligt att få höra från dig, hur det varit! Vilken otrolig känsla och massvis med grattis till er <3

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#29 - Jennifer

Stort grattis ännu en gång! :D Kul att få läsa hur pågen kom till världen! :D

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#30 - Sara Ekman

Men WOW, stort grattis och bra jobbat!!! <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#31 - Annie - Stora Små Äventyr

Åh grattis till underverket :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#32 - Pauline Hurtig

men herregud så söt!! Stort grattis :D

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#33 - Delila

Såå söt, stort grattis!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#34 - Tess

Blev så glad för eran skull då jag såg de på facebook :) min fina vän!! Grattis 😍❤️❤️❤️❤️

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#35 - emiizaa.blogg.se

stort grattis :-)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#36 - Jennifer

Spännande att läsa hur din förlossning gick till :)
Grattis ännu en gång :D

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#37 - Rebecca

Men så fint! Hittade din blogg på grund av att jag sökte på psykisk ohälsa och det första jag får se är det här! Det ger mig lite extra hopp. Hoppas ni i familjen mår bra, och besök gärna min blogg där jag också skriver om psykisk ohälsa!

Svar: Tack :) Åh vad glad jag blir, det är det jag vill förmedla med min blogg, hopp! <3
Evah Åberg

#38 - Jasmine

Stort grattis! Så glad för din/er skull. Bra kämpat, du gjorde ett fantastiskt jobb.
Hoppas att du nu kan njuta av dagarna hemma med bebis.
Kram

Svar: Tack snälla :) Kram!
Evah Åberg

#39 - Karin

OMG!!!! Så himla söt <3 Det hade definitivt varit min mardröm att spricka också men förstår också att det är värt det när man väl håller barnet <3

Svar: Ja visst är han :) Ja nu i efterhand är det så klart värt det <3
Evah Åberg

#40 - Carolina

Vad jobbigt att det drog ut så länge, hela 60 timmar, men skönt att han äntligen är ute och att du hade underbara människor som stötte upp och pratade ut med dig efteråt. Grattis till nybliven mamma <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#41 - Jessica Högberg

Men jösses, GRATTIS!! <3<3<3 Långdraget men gissar så värt=) Hoppas ni myset ordentligt!!!

Svar: Tack snälla :) Ja självklart <3
Evah Åberg

#42 - Amanda CL - Life is art

ett jättestort grattis till er!!! och bra jobbat av dig!!!!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg