Black lives matter

Det är nog få människor som missat alla svarta bilder som delas på sociala medier nu med #blacklivesmatter. Överallt ser jag kommentarer om att man borde skriva om att alla liv räknas och att man är rasist om man delar de svartas historia för då bryr man sig inte om vita.

Att vara färgblind

Jag har också sett kommentarer där folk menar att de är färgblinda och att de som ser färg är de som är rasister. Allt det här blir så fel om man inte inser att färgen har betydelse. I en perfekt värld så skulle alla behandlas lika oavsett färg, men så ser inte verkligheten ut. Den bistra sanningen är att svarta människor förtrycks och har blivit förtryckta genom hela historien. Detta sker än idag, år 2020. Svarta människor utsätts dagligen för förtryck över hela världen. De får sämre sjukvård, de utesluts från jobb, de utsätts för övervåld av poliser. De dödas. De döms som kriminella på grund av fördomar och detta på grund av deras hudfärg. Och för att kunna förändra detta så MÅSTE vi se färger. Vi vita måste inse hur privilegierade vi faktiskt är och hur olika vi blir behandlade på grund av hudfärg. Vi kan inte blunda och säga att vi inte ser färger, för då kan vi inte förändra. Du gör svarta människor en björntjänst om du vägrar att se färg, även om du kanske menar väl. Problemen löser inte sig själva för att vi sopar rasism under mattan. 

Att bli kallad vitlök är inte samma sak

Vita människor som grupp är inte förtryckta och därför bör man inte i en sådan här debatt ta upp att alla liv räknas. Vi vita människor måste komma ur vår egen bubbla, börja lyssna på svarta människors historia och reflektera över vad som faktiskt händer. Låt denna debatten handla om svarta och inte vad du som vit upplevt. Att du blivit kallad vitlök eller svenne är inte jämförbart med det som svarta utsätts för, där det faktiskt sker ett systematiskt förtryck. Du som vit kan absolut bli utsatt för kränkningar och diskriminering men du är inte utsatt för rasism som är ett systematiskt förtryck. Lyssna på svarta. Ta del av deras historia och gå utanför dig själv ett tag, för vi måste göra en förändring i vår värld. Många svenskar kämpar med att få använda n-ordet och särskilt få säga n-boll för "så har det alltid hetat" istället för att faktiskt se den rasism och det förtryck som finns i vår vardag mot svarta, överallt, hela tiden. Den här debatten är så mycket viktigare än att ett bakverk ska få heta n-boll istället för dess riktiga namn. Att använda n-ordet är otroligt ignorant och fruktansvärt hänsynslöst. Märker inte människor hur otroligt privilegierat det är att kunna bråka om vad ett bakverk ska heta när andra människor får kriga för sina liv och sina rättigheter?

Låt den svarta rösten bli hörd

Den här debatten handlar inte om att svarta människor aldrig gör fel. Denna debatten handlar inte om att svarta människor är bättre eller mer värda. Denna debatten handlar om att svarta människor ska anses lika mycket värda som vita. Denna debatten handlar om att bryta ett förtryck. Denna debatten handlar om att den svarta rösten ska bli hörd. Börja lyssna och börja rannsaka dig själv om vilka fördomar du besitter och hur du kan göra skillnad.

 
#1 - Fröken Rödlök

Jag såg alla dessa svarta inlägg igår, men fattade inte vad det gällde. Jag läser väldigt sällan nyheter nu för tiden och har alltså missat vad som hänt. Fick googla lite för att förstå vad som hänt! Du skriver ett bra inlägg!

Svar: Tack så mycket! Det är så hemskt att detta fortfarande sker, år 2020...
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Det här har jag totalt missat och bra skrivet! Kramis

Svar: Tack snälla! Kram
Evah Åberg

#3 - Hannas krypin

Jag höll på att sätta min nocco i halsen när jag läste att man är rasist om man inte bryr sig om de vita.... Tycker folk det på allvar alltså? Visst finns rasism åt alla håll, absolut. Men det förtryck de svarta utsätts för är något helt annat än den diskriminering som finns mot de vita. Kort sagt, jag håller med dig.

Svar: Så fort det inte handlar om dem så behöver de skrika efter uppmärksamhet... Så sorgligt att denna debatten inte kan få det fokus den behöver utan att folk ska komma och skrika: "men jaag då?!". Så mycket egoism...
Evah Åberg

#4 - Therese Carlsson

Asså jag förstår inte hur folk tänker 🤔..Verkligen ett bra inlägg 😊 håller med dig . Ha en bra onsdag kram

Svar: Tack så mycket :) Detsamma!
Evah Åberg

#5 - Orsakullan mamma vid 20, porslin, pudelmamma & specialpedagog

Ska jag vara ärlig så har jag inte satt mig in i saken. Tycker det är hemskt det som skett. Men vet också att precis som med allt annat är det 98% som hoppar på detta för att det är "inne" precis som METOO, insamling till Syrien och liknade. Precis som med hamstringen av toalettpapper följer folk strömmen helt utan att egentligen bry sig. Om 6 månader är det 2 % som talar om detta resten har glömt honom och går vidare med annat. Hyckleri så det skriker om det.

Svar: Fast me too var ingen tillfällig grej. Det skedde mycket förändringar och sker fortfarande. Vi fick en ny samtyckeslag och oaktsam våldtäkt infördes efter det. Någon gång måste man börja så varför inte nu, då vi alla har ett ansvar?
Evah Åberg

#6 - Sandra (sandifighter)

Nej, att bli kallad vitlök är inte samma sak som med chokladbollar. Det var inte så kul att höra att klasskompisarna åt mitt huvud när jag var 9 år. Fast jag inte är särskilt mörk så finns det mängder av rasism i samhället även för en som mig. Jag hoppas att detta gör en skillnad och att alla ska få ett lika värde i samhället.

Svar: Det förstår jag. Och oavsett hur mycket jag som vit försöker sätta mig in i hur det är så kommer jag aldrig att förstå, på grund av jag själv inte upplevt rasism. Däremot försöker jag på alla sätt jag kan att lyssna på svartas historia och ta till mig av det som sägs.
Evah Åberg

#7 - Lillan Kind

Jag får bekänna att jag har missat det mesta av vad som stått på nätet, för bortsett från gårdagens och dagens inlägg är jag väldigt frånvarande. Har inte haft ork med allt elände. Men visst finns färger, och tråkigt nog styr de hur människor behandlas. Man kan tycka att mänskligheten borde vara mänskligare än så, men det är den inte. Men jag känner samtidigt också som Orsakullan. Folk är superengagerade på nätet, men vad gör dom för skillnad utanför nätet? I sitt dagliga liv och på arbetsplatser t ex. Det är ute i verkligheten man kan göra skillnad. Det är därför jag t ex aldrig låtit hudfärg göra skillnad när jag har anställt, och i verkliga livet eftersträvar jag att vara lika vänlig mot alla oavsett hudfärg.

Svar: Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. Att man kan göra skillnad både på Internet och IRL. Jag tänker att man kan nå ut till människor man inte når ut till annars och kan väcka tankar hos dem som de aldrig tänkt på innan, just för att de kan sitta hemma i sin trygghet och läsa i lugn och ro. Kanske väcker man tankar hos dem om hur de bemöter svarta människor eller hur människor i deras närhet bemöter dem. Kanske väcker man en tanke om att prata om rasism med sina nära eller på sin arbetsplats.
Jag tänker också att alla kanske inte kan eller vågar göra något IRL än. Alla kanske inte kan delta i demonstrationer eller vågar ta fajten med kollegan, kanske på grund av social ångest eller panikångest exempelvis, och då är Internet ett bra forum för diskussioner och information, där man kan få lite kött på benen och läsa i lugn och ro och våga dela sin åsikt och sina tankar. Vilket jag tror i längden kan leda till att fler vågar ta fajten även IRL. Jag tänker att det är bättre att delta på något sätt än att bara passivt se på och inte engagera sig alls.
Evah Åberg

#8 - Tess

Har sett folk delat svarta bilder överallt men jag orkar inte prioritera sånt - kalla mig kall hjärtlös men har mitt eget liv att sköta o prioritera :)

Svar: Självklart måste man ta hand om sig själv. :) Däremot tänker jag också att vi alla måste göra så gott vi kan för att hjälpa varandra på vägen på olika sätt. :)
Evah Åberg

#9 - Paulina

Jo vita har det så mycket lättare än svarta. Man tror vi har kommit längre på den där fronten men tydligen inte. Det förtryck de lever under är helt sjukt och jag tycker det strider mot mänskliga rättigheter. MN känner sig så hjälplös.

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#10 - nouw.com/sannaevelyne

BRA skrivet! Det får vara nog nu, såhär ska det inte vara år 2020! Vi ALLA människor måste stå upp nu tillsammans och säga att detta är inte okej - svarta får inte bli behandlade på detta sätt längre!

Svar: Tack så mycket! Ja exakt, jag håller med dig!
Evah Åberg

#11 - Michaela

Jag tycker du skriver så himla bra och jag håller med dig. Men jag fattade inte bilderna först som många andra. Läser inte nyheterna allt för ofta

Svar: Tack så mycket :) Nej jag förstår att det inte var så lätt att förstå om man missat vad som hänt
Evah Åberg

#12 - Diana Saelöen

Väl talat....jag har fruktansvärt svårt att förstå rasism och förtryck...liksom vad är skillnaden mellan svart och vit, jude och muslim osv? Vi är alla människor med lika värde och samma rättigheter. Vi har ett ärende med en judisk läkare här och han är uppenbart diskriminerad pga att han är Jude, men jag kan inte få in i min hjärna vad det spelar för roll.
I det ärende som startat nuvarande debatt skulle jag säga att man varit för slapp mot den polis som nu är häktad, där har man uppenbarligen sett att hans värderingar inte varit acceptabla långt tidigare.

Svar: Tack så mycket! :) Håller med dig. Vi är liksom på 2020 nu, vi borde ha kommit längre än så här och jag hoppas att fler tar sitt ansvar och börjar engagera sig för först då kan vi göra skillnad
Evah Åberg

#13 - Amanda

Jag såg det med i går förstår inte hur folk beter sej i bland 😊

Svar: Hur menar du nu?
Evah Åberg

#14 - Pauline Hurtig

jättebra skrivet! jag förstår inte hur de kan ha blivit så här från första början, alltså början början

Svar: Tack så mycket! Jag håller med dig!
Evah Åberg