Att vara en bra mamma när man mår dåligt

Jag börjar komma in i mammarollen mer och mer och de flesta dagar flyter på ganska bra. Jag hittar kraft och energi att både ta hand om Melvin och att sköta de sysslor som behöver skötas. Men eftersom jag lider av psykisk ohälsa så är det otroligt svårt de dagar där jag inte mår bra. De dagarna när ångesten är enorm och jag bara vill dra täcket över huvudet är otroligt tuffa för jag vet att jag inte kan göra det. Jag vet att jag måste fortsätta vara stark och finnas där för Melvin för oavsett så är han alltid nummer ett.

Få gräva ned sig en stund i det där mörka

De dagarna vill jag bara ta mitt pick och pack och sticka. (Givetvis inget jag kommer göra!!) Då vill jag bara vara ensam, få gråta i fred och få känna att jag kan gräva ned mig en stund i det där mörka. Går det ens att vara en bra mamma de dagar där man knappt orkar med sig själv? Jag försöker att hitta andrum dessa dagar men ibland är det svårt om Dennis är upptagen och jag inte har någon som kan ta över för stunden. Det är verkligen svårt dessa dagar att alltid sätta någon annan före sig själv när kraften egentligen inte finns.

Bloggen blir extra viktig

Jag tror det är därför bloggen blir extra viktig för mig för jag måste få ventilera mig och få göra något som är jag, inte bara vara mamma. Här kan jag öppna mig och få respons från er vilket betyder otroligt mycket för mig och när jag skriver får jag lite tid att bara vara en stund och jag vet att den tiden är otroligt viktig för att jag ska kunna vara en bra mamma.

Vad gör du de dagarna för att hitta energi?

#1 - Pärla

Det blir mycket när man är ensam med kan jag tänka mig ja, men jag tror verkligen du gör det du kan. Det låter så. Skönt att du känner en liten fristad i bloggen. Jag bakar när jag behöver "vara ensam", hehe.

Svar: Ja ibland kan det verkligen bli övermäktigt när man själv inte mår bra för stunden
Evah Åberg

#2 - Diana Saelöen

Jag tycker att det är bra att du skriver av dig här, du måste komma ihåg att vara en bra mamma är också att ta hand om sig själv. Melvin mår bättre om du mår bättre. Finns det inte någon som kan hjälpa dig och ta hand om honom någon timme eller två just de dagarna du har det som värst?....Jag tycker oavsett att du är duktig som kämpar på.

Svar: Ja så är det ju givetvis. Ibland har jag någon som avlastar utöver Dennis (min sambo och Melvins pappa) men jag känner inte så många där jag bor nu. Tack så mycket 😊❤
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Det är verkligen en svår kombination och känner igen den känslan. Men du är den bästa mamman för Melvin och du är en kämpe! <3 Kramis

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#4 - Elin - som skrivit & gett ut självbiografin "Genomskinlig grå"

Tror också att bloggen blir viktig när man mår dåligt. Skriva av sig & få feedback eller nåt. Men jag tror att du verkligen försöker allt du orkar & kan... Du tar ju hand din son. <3 Så söt han är.

Svar: Ja exakt och att man får göra något man verkligen gillar. Tack så mycket 😊
Evah Åberg

#5 - Malin

Vad skönt att du hittar strategier att ta dig igenom dom tyngre dagarna och att du frågar andra om tips! Jag är ju själv inte mamma så vill inte gå in och peta i hur du ska göra, men hur ser det ut med dina föräldrar och dina umgängeskretsar? Har du någon där att vända dig till om avlastning när Dennis inte har möjlighet?

Svar: Jag får lite avlastning av både mina föräldrar och Dennis föräldrar när det passar :)
Evah Åberg

#6 - Diana

Du finns för din son oavsett om du är på topp eller ej. Klokt att använda bloggen som ventil och skriva av dig. Det hjälper! Många kramar 🥰

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#7 - Josefine Malmqvist

Jag känner igen mig i de du skriver. När min son va nyfödd tyckte jag med det var jobbigt i perioder. Jag unnade mig långa dsuchar med ansiktsmask och tog hand om mig själv lite extra den dagen. hoppas det blir bättre för dig

Svar: Ja sånt behöver man verkligen för att orka
Evah Åberg

#8 - Denise Taylor

Det är min största rädsla inför mitt kommande liv som mamma, att må dåligt, att jag ska krascha. Okej har ju fått en viss träning att pusha på jobbiga dagar tack vare att jag har djur för deras behov finns alltid men en liten människa är ju ändå en helt annan grej.

Generellt när jag mår dåligt försöker jag som du att lägga lite tid på bloggen. För mig är mitt kreativa utlopp nyckeln till att få i mig positiv energi, blir nästan pepp på att göra saker för att kunna fota det haha :P
Har en plan nu men får se om det funkar i praktiken men att om tjejen sover två gånger om dagen så ska jag lägga tid på mina intressen ena tuppluren och sen "måsten" andra tuppluren :)

Svar: Ja jag förstår dig men man klarar så mycket mer än vad man tror och även om det är tufft ibland så tar man sig igenom det. Ja det är en bra idé, det är viktigt att få göra saker man tycker om ibland också :)
Evah Åberg

#9 - Tess

De bästa med en blogg du kan skriva av dig - vad jag skulle vilja se är en vlogg där du pratar o berättar för tittarna om allt - ha med Melvin i videon. Vet du, de du lättar på - det är de nog MÅNGA som känner igen

Svar: Ja det kanske vore en bra idé. Tack för tipset :)
Evah Åberg

#10 - Carro

så intressant att läsa!

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#11 - Liw

Det är viktigt att få vara mer än bara mamma. Man behöver få göra annat och att få vara den kvinna man är också. Och jag är övertygad om att man som du skriver blir en bättre mamma av det. Jobbigt för dig när du får ångest och inte kan fly undan. Bra att du kan skriva av dig.

Svar: Ja men precis. Att skriva av sig är guld tycker jag!
Evah Åberg

#12 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Jag är nog som du att jag tankar energi i bloggen när jag känner mig nere, det är nog för att det är där jag kan ventilera mina känslor. Men även genom att ringa en vän eller ta en promenad.

Svar: Ja promenader är bra att hämta energi ur!
Evah Åberg

#13 - Anonym

Självklart gör det att vara en bra mamma, även fast man har ångest. Vi är så många som lider utav psykisk ohälsa och ändå är jättebra mammor 😀 Jag har också dagar då jag vill gräva ner mig, men det går ju inte. Då känns det faktiskt skönt att inte vara ensamstående , jag beundrar dom som klarar det 💕

Svar: Ja jag är också en bra mamma, det vet jag men jag tänker att man inte alltid kan vara på topp liksom och det är okej :)
Evah Åberg

#14 - nouw.com/sannaevelyne

Vilken kämpe du är ♡ skönt att du känner stöd i bloggen och får vara något annat än mamma där. Och visst är det underbart att få så mycket kärlek via bloggen!

Svar: Tack fina du <3 Ja bloggen är verkligen viktig för mig!
Evah Åberg

#15 - jessica

såna dagar är så jobbiga, kommer i såna perioder lite till och från. Ofta låter jag mig själv bara vara i känslan också ett tag, och då gör ja typ bara det jag måste sen kollar ja mest på serier eller läser haha. Sen när jag känner näe men nu får det va bra, då försöker jag liksom gå emot lite och bara göra något jag vet jag gillar och brukar få energi av, även fast jag inte har lust, ofta kommer lusten tillbaka och energin när jag liksom bara gör de jag tycker är kul ändå, efter jag haft lite tid med att bara vara ❤

Svar: Så gör jag också ibland, viktigt att låta sig vara i känslan ibland :)
Evah Åberg

#16 - Jennifer

Bloggen är viktigt för mig med, speciellt under mina dåliga dagar då den är min ventil!! Stor kram fina du! <3

Svar: Ja exakt :) Kram kram!
Evah Åberg

#17 - amanda

Det bästa med bloggen är att man kan dela med sej av sina känslor och att man kan få bra respons då det fins mänskor som har gott igenom liknade saker. Så väldigt bra att man kan ventilera sej på bloggen.

Svar: Ja exakt :) Bloggen är så viktig tycker jag!
Evah Åberg

#18 - Emma Engström

Kan tänka mig men ändå inte förstå din situation hur det är att må dåligt samtidigt som man är mamma! Men tufft kan jag tänka mig att det är <3 Bloggen kan då verkligen vara skön att ha, få skriva av sig allt liksom! Stor kram och ta hand om dig <3

Svar: Ja bloggen är superviktig tycker jag :)
Evah Åberg

#19 - Amanda

Jag lider själv av psykisk ohälsa och jag märker också dessa dagar som är mindre bra att bloggen är bra för mig. När jag har skrivit av mig om ångesten så känns det lite bättre sen. Känner du igen det? :)

Svar: Ja exakt, så är det för mig också!
Evah Åberg

#20 - Jessica

Du är långt ifrån ensam. <3 Att vara (nybliven) förälder är påfrestande när man har psykisk ohälsa. Jag vet, för jag var och är själv i den sitsen. Jag blev "fri" från min (första) depression under 2016. När min dotter föddes i augusti 2017 drabbades jag av förlossningsdepression, men det var inget jag ville inse från början. Så under min föräldraledighet (aug 2017 - feb 2018) kämpade jag med att ta hand om min dotter samtidigt som jag försökte överleva mentalt. Under större delen av den tiden var jag ensam (pappan till dottern tillika min man, avskärmade sig från oss och lade största delen av ansvaret på mig). Jag grät nästan hela tiden, hade enormt mycket ångest och ständiga självmordstankar. Först i januari 2019 sökte jag hjälp och fick börja gå i KBT-terapi hos en fantastisk psykoterapeut. Jag går idag på antidepressiv medicin, men är ännu inte "återställd". Det jag har lärt mig är att man ska be om hjälp när man behöver och om det finns möjlighet att få hjälp av andra. Det är viktigt att sköta om sig själv och emellanåt ägna sig åt det som får en att må bra. Det är viktigt att kunna tanka energi då och då. Du är en kämpe och den bästa mamman åt din son. <3 Kom ihåg det.

Svar: Tack för dina peppande ord och tack för att du delar med dig av din historia <3 Jag går hos en underbar KBT-terapeut idag och gjort sedan 2017 så det hjälper mig mycket som tur är. Jag behöver dock bli bättre på att fråga min omgivning om hjälp när jag behöver det
Evah Åberg