Det är okej att inte alltid orka

Som mamma förväntas man av samhället att alltid orka. Att alltid finnas där. Att alltid vara glad och att alltid komma ihåg allt. Att kunna planera allt och hålla ordning på både hem och barn. Men även mammor behöver ibland vila och vara barnfria. Även mammor behöver bajsa och duscha. Även mammor blir ibland ledsna och gråter. Även mammor behöver uppskattning och uppmuntran.

Att inte älska varje stund av mammalivet.

Det är okej att inte älska varje stund av mammalivet, för det är tufft. Det är okej att inte alltid orka eller att ibland gråta. Det är okej att ibland vilja vara utan sina barn och bara vara. Det innebär inte att man älskar sina barn mindre, det innebär bara att man är människa och ibland behöver få ladda batterierna. Det är så viktigt att få den där ensamtiden ibland också även om det bara är för några minuter. Att få andas, att få sitta ned ifred, att få gå på toa ifred. Om man som mamma mår bra så kan man också ta hand om sina barn bättre. Att man ibland behöver få lite tid för sig själv innebär inte att man inte vill vara med sina barn. Pappor har i alla tider fått egentid, men så fort en mamma behöver egentid så döms hon av samhället som en dålig mamma och hon skuldbeläggs och tyvärr är det så här även 2020. Men mammor är inga supermänniskor som orkar allt. Hon är bara mänsklig och har samma behov som alla andra människor och det får vi inte glömma.

Du är viktig och fantastisk

Du som mamma är också viktig. Du behöver också ibland bli omhändertagen, både av dig själv och din omgivning. Döm inte dig själv för att du inte alltid orkar. Döm inte dig själv för att du ibland känner för att säga upp föräldraskapet. Du är en fantastisk mamma!

 
Bild lånad av mammasanningar
#1 - Ung och Arbetslös

Hej! vilket bra inlägg. Jag drömmer om att skaffa barn med min sambo men har inget jobb i nuläget. Men när jag har det så tycker jag att det är bra att man har ekonomin sen är industrin tung att jobba i så det blir svårt att orka när man är hemma kan jag tänka mig. Men man kommer orka avlägsna mamman för att man tycker om sitt barn så mycket.

Svar: Ja det är viktigt att båda tar sitt ansvar och det gör min partner också. Det är mer krav från samhället och folk i sig som känns väldigt hårda och dömande när de kommer med sina "goda råd" och pekpinnar...
Evah Åberg

#2 - Madde

Så viktigt med egentid. Man är inte dålig för man vill som du skriver bajsa i fred. Även sådana saker som en fika i någon timme med en väninna utan barn gör att man blir en bra mycket bättre mamma efteråt. Precis som du skriver, om en pappa gör samma sak är det helt ok.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#3 - Pärla

Jag är själv inte mamma men jag förstår att kraven idag är höga, vilket är tråkigt. Man är inte mer än människa. Självklart är det okej att inte alltid vara 100% och jag tror de allra flesta gör sitt bästa.

Svar: Precis, det tror jag med!
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Det är verkligen sjukt att det ska vara en sådan skillnad mellan en mamma och en pappa. Jättebra skrivet! <3 Kramis

Svar: Ja det är det verkligen, samhället har sådana otroligt normer som blir skadliga. Tack snälla! :) Kram
Evah Åberg

#5 - Fröken Rödlök

Jag har i många år drömt om att bli mamma, tänker en del på om hur jag hade kunnat bli som mamma. Mina egenskaper och sådant. Jag förstår inte varför så många tror att de måste vara så starka varje sekund, det är okej att bara vara. Håller verkligen med ditt inlägg.

Svar: Man har såna krav på sig själv och även utifrån tyvärr. Människor som ska lägga sig i, människor som dömer. Sen att man jämför sig så mycket och ser "hur bra alla andra är" så det är inte så konstigt att man tror att man måste vara perfekt...
Evah Åberg

#6 - Therese Carlsson

Det är så sant som du skriver 😊.. Det är så viktigt med egentid. Man är ingen robot utan en människa och man måste få egentid för att orka med. Jag ser egentid som att ladda batterier utan batterier kan en fjärrkontroll inte funka 👍

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#7 - jessica

håller helt med dig, det är som med så mycket i detta samhälle, som man bara ska orka. Men som man faktiskt inte alltid gör, ibland tycker jag samhället håller på som om vi människor i det skulle vara robotar typ, vilket är ju helt sjukt. ❤

Svar: Håller med dig...
Evah Åberg

#8 - Diana

Det är så hemskt att bli dömd för att man vill vara själv lite. Papporna blir inte det, precis som du beskriver. Konstigt. Ibland måste man göra saker för sig själv för att återhämta sig och bli en bättre version av sig själv och som mamma 🥰 Kram på dig ❤️

Svar: Exakt! Kram
Evah Åberg

#9 - Paulina

Jo, det är klart att mammor också behöver egentid ibland.

Svar: Ja precis
Evah Åberg

#10 - Tess

Ja men de är helt okej herregud man gör sitt bästa ingen kräver att du ska vara perfekt heller

Svar: Det finns nog en del som kräver det tyvärr...
Evah Åberg

#11 - Hannas krypin

Det är verkligen inte lätt att vara mamma och känna att man räcker till. Eller att räcka till över huvudet taget. Den press vi har som människor oavsett roller är inte att leka med. Bilden är så talande, vi behöver alla någon som kan hålla oss!

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#12 - motherandwife

De är viktigt med egen tid. Och ärligt de är därför som jag har min blogg. Jag tycker att de är grymt jobbar av alla mammor som orkar. Då de inte är någon dans på rosor :)

Svar: Håller med dig! :)
Evah Åberg

#13 - Amanda

Jag är ju inte mamma själv men jag kan ändå tycka att man som kvinna ska fixa allt och man får inte vila för då är man lat. Så jag förstår dig. Precis som du säger det är okej att vila ibland. Vi alla behöver det :)

Svar: Ja precis, alla behöver vila :)
Evah Åberg

#14 - Pauline Hurtig

så bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#15 - Carolina

Fantastiskt skrivet. Det är ju så sant att även fast man älskar sina barn behöver man egen tid. Det gäller ju allt i livet, och et måste man respektera och få :) hoppas ingen är allt för hård mot dig!

Svar: Exakt :) Nejdå, det är mer hur jobbigt det är med pekpinnar och alla dessa "goda råd" från olika håll där man många gånger blir dömd av samhället för att man ibland behöver tid för sig själv
Evah Åberg

#16 - Emma Engström

Du har så otroligt rätt Eva! Vad du är klok <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#17 - Joakim

Intr och läsvärt inlägg, tycker om och studerar en hel del föräldrar i min närhet, ofta och i synnerhet sådana jag har haft en relation m ell till, blir liksom lättare då för då har jag ngt att utgå ifr hur hon ell han är/var, 😉.. Jätteviktigt att du får egen tid, då blir du ju en bättre orkande och närvarande mor.. Nu vet jag ej hur din parrelation ser ut m barnens får men det är hans plikt att dela på bördan och ge både dig och barn tid. Samhället är också inne i det spåret men det kommer ta lång tid tid som du skriver till ngn större förändring sker, tyvärr.. Normerna även oskrivna sådana är här väldigt starka.. Men kom lite att tänka på det här m inbegripande vilket garanterar att barn och unga upplever att de är med om att skapa och forma sin egen verklighet och det är både en viktig förutsättning för att likvärdigheten och ömsesidigheten ska fungera och en betingelse för att de tar ett aktivt medansvar, oavsett beroende av dig ell fadern, dvs också att dina barn känner sig personligt ansvariga för att få besluten att fungera i praktiken. Dessutom hjälper det dem att få ny insikt om sig själva, att utveckla sitt pers språk och att ge dem en upplevelse av att det är viktigt för dig och pappa att Ni finns till.

För en generation sedan skulle barn ”ses men inte höras”. Det var på den tiden, ell hur bästa du? Motsatsen är att låta dem tala hela tiden, oavsett kvaliteten på det de säger. Alternativet är erkännande, i rådande barnuppfostranstider, ☝️..btw jag vill bli far ell iaf få ta hand om mindre barn, ty jag har så oerhörd stor kärlek att ge och då ger man tid, ren och klar kärlek.. Mmm, nu kanske jag gick utanför boxen, men, men kan bara du avgöra,🤗.. Verkligen fina och läsvärda texter och inlägg du kommer m, vi kanske tillsammans skall skriva en bok, lol 😂.. KRAMAR OM bästa mamma, sov gott när det blir tur, 😉🤗😴..

Svar: Kul att gillar inlägget. :) Jag och Dennis delar på det mesta och han är väldigt delaktig i Melvin. Det är mer från samhället och folk i sig som jag känner krav från när de kommer med sina pekpinnar och "råd". Det är så lätt att man blir dömd för att man som mamma tar sig lite egentid. Som du skriver så kommer nog det ta tid att jobba bort dessa normerna i samhället tyvärr...
Evah Åberg