Hur vi delar upp vardagen

Jag skriver om strukturer

När jag skriver mina blogginlägg så skriver jag både utifrån mina tankar, känslor och åsikter, men jag skriver också utifrån normer och ideal. Jag skriver inte enbart på individnivå utan jag skriver också om strukturer, hur samhället många gånger ser på saker och hur det påverkar oss som individer. Därför tänkte jag nu göra ett inlägg där jag berättar om hur vi delar upp det här hemma, för att ge mer perspektiv på hur det ser ut för oss på individnivå.

Många gånger är det nog lite stereotypiska könsroller här hemma som i de flesta hem kan jag tänka mig. Dennis är väldigt händig och kan mycket om det tekniska, så det är han som mekar med bilar, renoverar, klipper gräset, bygger och fixar saker som vi har problem med. Han är väldigt duktig på sådant, har ett bra ögonmått och är väldigt noggrann med det han gör. Medan jag tar oftast mer städning, rensning, plocka ordning, tvätta osv. När det gäller att handla mat, laga mat och ta disken så turas vi om.

Vi turas om med Melvin

Nu har vi ju också en liten bebis på tre månader och redan från start så har vi båda tagit ansvar för honom. Vi turas om att byta blöja, mata (jag ammar inte), trösta och underhålla och det har varit väldigt viktigt för oss båda att Melvin ska få tid med oss båda. Ett tag tog Dennis alla vaknätter och var vaken fram till ungefär 04.30 så jag fick sova några timmar ostört och sedan tog jag några timmar så han fick sova några timmar ostört. Nu har vi börjat med att vi lägger oss samtidigt och den som är piggast för stunden tar Melvin när han vill ha mat och ren blöja under natten.
Över det stora hela tycker jag att vi delar upp det väldigt bra, men det kommer så klart stunder där jag blir extremt trött och sliten för att jag fått dra ett större last ett tag och det är ju så det är. Ibland är jag den enda som får Melvin att bli lugn. Ibland måste jag ta en större del med honom för att Dennis har jobb eller andra saker att tänka på, vilket så klart gör att vi båda är slitna på olika sätt.

Viktigt att finnas för varandra

Det är inte lätt för någon nybliven förälder att få ihop livspusslet, men det viktigaste är ju att man finns där för varandra och bär varandra när den andra inte orkar, vilket inte alltid är helt lätt heller. Det är lätt att man blir orättvis i sitt tänkande när man är trött och att man glömmer bort den andra. Att man inte riktigt ser vad den gör för att man själv är så trött efter dagen, oavsett om den gått till jobb eller till barn. Att alltid sätta en annan individ framför sig själv, oavsett hur trött, hungrig eller bajsnödig man än är är otroligt tufft och det är det för alla, oavsett om man är mamma eller pappa och det tar på krafterna så klart att ha en liten hemma. Därför är det så viktigt att man delar på det, oavsett om den andra jobbar utanför hemmet så är det så viktigt att man faktiskt hjälps åt och bär varandra. Ingen människa och inget förhållande är perfekt, men det viktigaste är att man gör så gott man kan.

#1 - Madde

Tror det är viktigt för alla parter att man hjälps åt. Det är ju rätt vanligt att barnen dras mer till den som är hemma mest, så här i början är det ju oftast mamman som tar det. Sömnen är ju viktig oavsett om man går hemma eller jobbar.

Svar: Ja exakt! Sömn behöver alla
Evah Åberg

#2 - Therese Carlsson

Det va viktigt att alla hjälps åt så inte bara en drar lasset men ni måste hitta den rutin som passar er 😊
Jag är den som tar tvätt städ mm här och vi tar barnen tillsammans och sen gör han det han kan som inte jag kan haha plus att han jobbar mycket

Svar: Ja det är viktigt att man hjälps åt så inte en får ta allt och kanske gå in i väggen
Evah Åberg

#3 - Hannas krypin

Man måste verkligen hjälpas åt för att alla ska orka. Det är inte lätt att vara förälder. Här hemma är det min man som gör mest faktiskt. Känns ganska ovanligt faktiskt att det är så...

Svar: Ja det är nog ganska ovanligt :)
Evah Åberg

#4 - Diana

Jag tycker som du att det är viktigt att man delar på föräldrajobbet liksom. Sen är vi nog alla lite stereotypa med det tekniska och hushållssysslor. Man gör det man känner är bäst. Hade jag börjat fiffla med det tekniska hemma hade vi fått bekymmer 😆

Svar: Haha samma här!
Evah Åberg

#5 - Jasmine

Tack för att du delar med dig av dina tankar.
Jättesöt bild på er Melvin.

Svar: Tack, kul att du gillade det handgjorda studentkortet.

Kram

Svar: Tack så mycket, kul att du gillar det :)
Evah Åberg

#6 - Fröken Rödlök

Det är bra att vara överens om hur man fördelar arbetet hemma. Framför allt när man har barn.

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

Det är verkligen viktigt att båda föräldrarna hjälps åt och det gjorde jag och barnens far också med båda barnen. Bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Ja verkligen :) Tack så mycket!
Evah Åberg

#8 - Pauline Hurtig

ja så viktigt!

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#9 - nouw.com/sannaevelyne

Väldigt bra skrivet! Tror också det är så viktigt att man stöttar varandra och hjälps åt istället för att anklaga eller ha pajkastning om vem som gör mest

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#10 - Blondina

Du har så rätt o klart man ska hjälpas åt! Ja å sambon hjälper till med hundarna hemmet osv :) Bära eller brista men de är inte mer än rätt

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#11 - Diana Saelöen

Vilken helt underbar bild på Melvin....jag tycker det är helt ok att ha lite stereotypisk fördelning i hemmet så länge båda är ok med det och så länge man hjälps åt med andra saker. Jag tror att vi är olika och att vissa saker för det mest ligger mer för män och tvärtom....även om man kan lära sig att tycka om och bli bra på varandras intressen.

Svar: Tack så mycket 😊 Ja man måste hjälpas åt
Evah Åberg

#12 - Amanda

Vilket fint inlägg, tycker det är bra att ni delar på sysslorna och att Melvin får tid med er båda. Tror det är väldigt viktigt. :)

Svar: Det tror jag med :)
Evah Åberg

#13 - jessica

detta med att få till livspusslet är nog en konst i sig det, tycker ni lyckats skapa väldigt bra rutiner ja ❤ kram

Svar: Tack ❣
Evah Åberg

#14 - amanda

jag tycker att det är jätte bra arr man kan fördela jobbet rättvist hemma så att båda hjälper till med det dom kan <3

Svar: Ja precis :)
Evah Åberg

#15 - Emma Engström

Hittar man sätt som fungerar bra för sig ska man absolut köra på det! :D <3

Svar: Verkligen :)
Evah Åberg

#16 - Lexochlogan

Ja man måste hjälpas åt för att orka, jag gör som du tar mycket av tvätt, städ osv men vill ändå att familjen hjälper till då det är deras med. Sen gör mannen mycket av det ”andra” men även där hjälper jag till, och då får man det att gå runt och även lära sig saker. Vi har tex byggt altanen ihop, visst har han sågat och skruvat mest men jag har både handlat virke ä, skruvat och osv. Med barnen har jag mest tagit läggningen, mest för att det är det barnen velat men nu har minstingen på två år fått för sig att pappa allt skall natta honom, lite mysigt tycker jag och mannnen är glad för att han vill det och gör det direkt.

Svar: Ja jag är ju också med och renoverar osv men det är Dennis som gör det mesta. Jag vill dock lära mig mer :)
Evah Åberg

#17 - Annika

Vad söt och go han är, han ser ut att vara nöjd med tillvaron på bild. Jag tycker att ni gör det bra. Vad fint att ni delat på ansvaret. Kram.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#18 - Malin

Wow, tack för att du öppnar upp dig om er verklighet och delar med dig av hur det verkligen ser ut! Inte för att vi läsare ska syna ert upplägg och er relation utan för att vi ska få se en verklighet och att de flesta nog egentligen kämpar på sitt sätt, hela tiden <3 Kram på er

Svar: Kul att du uppskattar det :)
Evah Åberg

#19 - Joakim Ramqvist Hallin

Intr och läsvärt återigen, gick in på din blogg nu efter att ha läst ngr kap i boken min, väntar på att kila iväg till gymmet men som sagt en titt här hos dig först. Att "ge varandra tid" är viktigt likaså att ta tillbaka just sådan tid, förlorad tid,😥.. Kram och trevlig helg, 😉..

Svar: Kul att du gillade det :)
Evah Åberg

#20 - Linnéa

Åh är det din son verkligen :) ? vad kul att du har valt det med ditt liv :)

Hur känns det att vara en mammalivet bloggerska?

Svar: Ja det är det :) Det känns bra, jag trivs att blogga om detta!
Evah Åberg