Jag vill ge min son bra värderingar

Det är väldigt viktigt för mig att vara en bra mamma och att Melvin ska växa upp med bra värderingar. Eftersom jag nu är mamma till en pojke så är det också viktigt för mig att han ska få lära sig att det är okej att visa känslor. Många pojkar har vuxit upp i ett samhälle där pojkar och män inte ska visa sig sårbara, där de istället håller mycket inom sig och blir arga istället. Många vuxna män har aldrig gråtit på äldre dagar.

Primära och sekundära känsloreaktioner

Jag vill lära honom om primära och sekundära känsloreaktioner. Jag gråter väldigt lätt när jag blir arg. Att bli arg är den primära känslan och att jag blir ledsen och gråter är den sekundära känsloreaktionen och ibland kan det där vara svårt att skilja på. Det är vanligare för tjejer att den sekundära känsloreaktionen är att bli ledsen och gråta, medan för killar är det vanligare att den primära känslan är ledsen och den sekundära känsloreaktionen är att bli arg. Jag vill att han ska känna att alla känslor är bra och okej och lära sig att kunna skilja på vad som är vad. Att inte kunna skilja på sina känslor och känsloreaktioner eller att inte kunna visa sig sårbar är många gånger grunden till problem i relationer, både till sig själv och till andra.

Viktigt att bygga upp en bra självkänsla

För mig är det också viktigt att lära honom att trösta andra, att kunna stötta andra. Jag vill inte att han bara ska ignorera eller till och med bli sur när någon är ledsen för att han inte vet hur han ska bemöta deras känslor. Jag vill lära honom att han inte behöver bli någon hobbypsykolog, utan för det mesta räcker det att visa att man bryr sig, finns där och lyssnar.
Han är 11 veckor, men jag har redan börjat prata med honom om att han är värdefull, att han är bra exakt som han är och att han är viktig. Jag tror på att tidigt börja bygga upp en bra självkänsla hos barn och jag kommer tidigt börja prata med honom om samtycke och "Stopp min kropp". Att man inte har rätt att göra något med någon annans kropp som den inte godkänt. Jag vill att han ska förstå att ingen har rätt att gå över hans gränser och han har inte rätt att gå över någon annans gräns. Han kommer också få lära sig att oavsett om han vill sminka sig, ha klänning, dansa balett eller annat som anses som "flicksaker" så är det helt okej. För mig är inte det viktiga att han ska göra sådant som "pojkar gör" utan det viktiga för mig är att han ska må bra, kunna vara sig själv och veta att han har alla möjligheter i världen, inte bara det fack som samhället satt honom i för att han föddes med snopp. För mig är det okej oavsett vad han väljer så länge han mår bra och inte skadar andra.

#1 - Tess

Sjukt bra och viktigt inlägg. Det där med självkänsla är något som många måste bygga upp, även jag - ibland dalar den som fan o spec om folk som jag kanske bryr mig om eller dylikt beter sig som svin emot mig då tappar ja tror om mig Sj men jag kan säga så här; jag tvivlar inte en sek på att du är en bra mamma så enkelt är det, o nej jag känner inte dig men mot mig har du alltid varit schyst o som du skriver i bloggen om din förlossning dina inlägg på facebook Mm, alla bilder du tar så finns de ingen tvivel om den saken att du är en sju jäkla bra mamma. Kram 😍❤️

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! :) ❤
Evah Åberg

#2 - Pärla

Så fina tankar du delar med dig av. Tycker du redan nu har sunda tankar och funderingar och jag tror säkerligen att din son kommer växa upp tryggt och med en tro på sig själv där han kommer veta vad som är rätt och fel och självsäkert kunna gå sin egen väg <3

Svar: Tack så mycket, det värmer ska du veta ❤
Evah Åberg

#3 - Madde

Det är så sunt. Tror att det är viktigt att prata känslor, och att det är ok. Man får bli sårad, ledsen arg, besviken, glad, ja precis allt. Tänker på det du skrev om att han får bli som han vill. Så viktigt att barn ska få välja. Har tre barnbarn, tre olika individer då alla får vara som dom vill. Min mellersta är extremt tjejig, docksöt, feminin, men älskar brandbilar, ambulanser, traktorer osv. Hon får gilla precis allt :-)

Svar: Ja exakt! Åh vad skönt att höra :)
Evah Åberg

#4 - Kikki Sandström

Kloka tankar du har. Sen är det svårt att efterleva dem alla. Men man kan försöka. Det är svårt att leva efter "regelboken" i alla lägen. Själv har jag en son som är 32 år och det blev folk av honom också.

Svar: Eftersom jag själv är en känslosam person och är ganska insatt i känslor och psykologi, samt genus så tror jag inte att det blir så svårt att efterleva dem. Däremot blir han ju påverkad utifrån samhället och dess normer ändå. Jag tror absolut att det blev en bra man av din son också. :)
Evah Åberg

#5 - Diana Saelöen

Väldigt viktigt och kloka tankar...viktigt att de får hjälp att identifiera sig själv som den de är. Jag tror inte på det där med att allt måste vara neutralt. Hade en vän som till skillnad från dig inte lät sina barn att identifiera sig som vare sig pojke eller flicka....allt var neutralt och hon sa aldrig han eller honom om honom....det blev en väldigt vilsen liten pojke senare som inte alls kunde identifiera sig mig någon. Men att göra som du, tidigt börja skapa självkänslan och att de är bra som han är....det är viktigt. Tänker på sången "svag" som lite grann handlar om det.

Svar: Tack så mycket :) Har inte hört den sången. Ska lyssna på den :)
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Vilka kloka tankar du har och det är verkligen viktigt med känslor. <3 Kramis

Svar: Tusen tack :) <3
Evah Åberg

#7 - Christer Holm

Fortsätt så med dina visioner till din son, fler sådant forma trygga och harmoniska barn.

Svar: Tusen tack, det ska jag :)
Evah Åberg

#8 - Fröken Rödlök

Du var klok och hade bra värderingar och tankar innan du blev mamma och jag märker att du fortfarande är samma kloka tjej! Fler borde vara som du!

Svar: Men tack så mycket, vad glad jag blir <3
Evah Åberg

#9 - jessica

så himla bra tankar du har, jag önskar verkligen fler föräldrar tänkte precis lika som du gör ❤

Svar: Tusen tack, vad glad jag blir <3
Evah Åberg

#10 - Emma Engström

Du har så himla kloka tankar! Detta med självkänsla ser jag verkligen som en punkt prio ett! <3

Svar: Tusen tack <3
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

så fint och bra skrivet <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Amanda

Väldigt bra inlägg och jag håller med dig oavsett om man är man eller kvinna så får man visa känslor. Tror du kommer bli en bra mamma helt klart. :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Paulina

Tror också det är viktigt att killar tidigt får lära sig att det är okej att ha olika känslor och visa dom. Så bra att du vill lära din son det 😊

Svar: Ja men precis :)
Evah Åberg

#14 - nouw.com/sannaevelyne

Men åh så fint! ♡ vilken fantastisk mamma du kommer bli och redan är! Tycker också det är såå viktigt att killar ska lära sig att visa känslor och även bry sig om andras känslor! Önskar det fanns fler mammor som du!

Svar: Men gud, tack så mycket <3
Evah Åberg

#15 - charlottelinden.se

Låter som väldigt kloka och vettiga värderingar att föra vidare till din son! Just att börja tidigt med att skapa en god grund för en sund självkänsla tror jag också är väldigt viktigt.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#16 - amanda

Sådant otroligt bra inlägg som du delar med dej av tycker att det är otroligt viktigt att man har en bara självkänsla är jätte bra att den kommer redan som barn tycker jag :) Jag borde med jobba på min självkänsla <3

Svar: Tusen tack :) Jag försöker jobba varje dag på min självkänsla men det är svårt ibland...
Evah Åberg

#17 - Annica

Vilket bra inlägg! :) Verkligen! Jag tror på att om man har en trygg grund i sina primära anknytningsrelationer så kommer väldigt mycket av självkänslan också "på köpet". :) Och just det där med att respektera varandras känslor, integritet och behov - är så otroligt viktigt att visa.

Svar: Tusen tack :) Ja verkligen!
Evah Åberg

#18 - Lexochlogan

Tycker du har helt rätt inställning och jag kan inte mer än hålla med, är ju själv pojkmamma och försöker ge mina killar detsamma. Självkänsla är så viktigt och att bygga upp det i en trygg uppväxt kan göra så stor skillnad för dem sen. Din son kommer vara så glad för det du ger honom

Svar: Tack så mycket :) Det värmer ska du veta <3
Evah Åberg