Att tvivla på sin roll som mamma

I måndags hade vi hembesök av BVC (barnavårdscentralen) och mötet gick över det stora hela bra. De hade inte direkt något att kommentera och gick inte runt och kollade hur vi har det hemma. De pratade inte så mycket om hur vi ska barnsäkra eftersom vi redan är medvetna om det mesta och även börjat med en del saker.

Sluta med flaskan

De hade inget att påpeka om varken hans vikt eller utveckling då han följer kurvan bra och han utvecklas som han ska med både tal, rörelse och annat. Det som däremot irriterade mig lite är deras syn på mat. Melvin får babysemp 2 vilket är en tillskottsnäring från 6 månader som används som ett komplement till övrig kost. På kvällen somnar han med flaskan och det är ett bra sätt för honom att somna på. Utöver det får han vanlig kost. BVC tyckte dock att han är så pass gammal nu att flaskan ska uteslutas helt och att han måste börja äta vanlig kost till varje måltid. Jag förklarade att vissa dagar vill han inte ha vanlig mat utan bara protesterar och då får han flaskan de stunderna och att flaskan är en trygghet för honom när han ska sova. Men de ansåg fortfarande att flaskan ska bort och han ska äta kött och potatis två gånger per dag. De menade också på att det är anledningen till att han sovit sämre de senaste nätterna, för att han vissa måltider får flaskan.

Viktigt att vara pigg och alert

För någon månad sen träffade vi läkaren på BVC och då säger han till mig: "Nu får du tänka på att du ska vara pigg och alert när du har barn och att det är viktigt att ha bra kondition." Och den kommentaren blev jag faktiskt riktigt irriterad över, även om den förmodligen inte var illa menad. För det första var jag inte trött den dagen och om jag hade varit det så hade jag inte blivit piggare av hans kommentar. För det andra så är man oftast trött som småbarnsförälder, det är liksom inget konstigt. Och för det tredje så ska han inte bry sig om min kondition alls känner jag för det var inte för min skull vi var där, det var Melvin vi undersökte. Men den kommentaren kändes bara så dömande på något sätt, som att jag inte har rätt att vara trött eller som att jag måste tänka på att hårdträna. Jag började träna för flera månader sen och tar det i min takt, vilken ingen har med att göra.

Tvivlar på min roll som mamma

Ibland får BVC mig att tvivla på min roll som mamma, trots att det logiska i mig vet att jag känner min son och mig själv bäst och gör det jag tycker passar honom och mig bäst. Men det känns bara som de ibland har sådana pekpinnar som är omöjliga att leva upp till och om man går utanför de ramarna så är man en dålig mamma. De senaste dagarna har jag känt sådan press på att han måste äta mer vanlig mat, vilket inte heller blir bra för mat ska ju vara roligt för honom. Det ska vara trevligt, spännande och kul och om han en dag inte vill ha vanlig mat så vill inte jag tvinga honom, för han är ju trots allt bara 8 månader. Han älskar för det mesta att äta vanlig mat och han tycker det mesta är gott. Han smakar gärna på allt, men ibland känns det bara som att jag gör fel och att det är mitt fel att han sovit sämre i flera nätter... Det logiska i mig säger ju som sagt att det inte är så, men känslan är annorlunda och den känslan är faktiskt väldigt jobbig...

#1 - Anonym

Jag känner igen den där känslan av att jag inte duger som mamma. Det var extremt många som kom med pekpinnar när Lily var liten och inget av det jag gjorde dög. Jag fick höra att jag inte borde vara så trött, att andra var tröttare osv. I alla fall så körde vi vårt race här för det är vi som föräldrar som känner våra barn bäst, våra kroppar bäst osv. Man får sålla ut bland alla pekpinnar som kommer men det är jobbigt.

Svar: Det är så typiskt att det alltid ska jämföras och tävlas...
Evah Åberg

#2 - Madde

Tänker att han inte är så gammal eller? Mitt ena barnbarn slutade med välling då hon var 3 och det var inget konstigt. Hon fick det i nappflaska då hon skulle sova. Barn är olika, och vi föräldrar är också olika och vad är det perfekta? Finns den föräldern? Tror inte det.

Svar: Nej, han är ju bara 8 månader liksom... Nej jag tror inte heller det
Evah Åberg

#3 - Lola

BVC har jag aldrig gillat. 2 barn och har bara gått dit för att väga, mäta och vaccinera. Om din son hade ammats, hade de uttryckt sig så där korkat då också?! Man kommer långt med sunt förnuft och det verkar du ha. 💗

Svar: Ja jag har också funderat på det... Tack så mycket <3
Evah Åberg

#4 - Yasmine mamma till Dennis och Angelina

Du känner ditt barn bäst, och om det funkar med semper vid nattning kör det gjorde jag också.

Svar: Jo så är det ju
Evah Åberg

#5 - Pärla

Vad jobbigt när de är på sådär kan jag tänka mig. Hade också tagit åt mig av det läkaren sa om jag hade varit du. Man gör väl sitt bästa tänker jag och jag tror du är den absolut bästa mamman utifrån dina förutsättningar.

Svar: Ja men exakt. Tack så mycket <3
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Jag tycker att du ska göra om du vill för det är som sagt du som känner ditt barn bäst. Du är en jättebra mamma! <3 Kramis

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#7 - Annika

Tänk att det har gått 8 månader, vilken fin bild på dig och Melvin. Du vet vad som är bäst för ditt barn och dig. Bry dig inte i kommentarerna från BVC. Du gör ett fantastiskt jobb som mamma. Jag hade garanterat aldrig klarat det lika bra. Kram.

Svar: Tack så mycket! Tack fina du ❤
Evah Åberg

#8 - Anonym

Du vet bäst om ditt barn!💕 Dessa kommentarerna ifrån BVC ska du ta med en nypa salt. Ibland går vanlig mat jättebra ibland inte. Så är det. Å de dagar det inte går. Så tycker jag du gör rätt i att ge han ersättning.
Att han har sovit dåligt kanske kan bero på att han utvecklas så mycket. Han växer. Kanske tänder börjar spöka. Det kan ju vara alla möjliga saker. Å att du ska skärpa till dig. Dom om någon ska väl veta att föräldrar är trött. Dom om någon vet väl om att när man är på BVC så är fokuset barnet. Kram på dig❣️❣️

Svar: Ja jag får nog göra det. Ja han utvecklas mycket just nu så du har nog rätt. Tack för din pepp och omtanke. kram!
Evah Åberg

#9 - Therese Carlsson

BVC gillade inte jag för dom jämför alla barn via en bok men barn är barn och det går inte att jämföra. Vadå menar hon att han ska sluta helt ? Min åt välling till han va över 3 år och dom sa ingenting sen finns det dom som dricker välling till dom är 5-6 år.. Du känner barnet bäst och är melvin redo att sluta eller inte ?

Svar: Ja det är tyvärr det de gör... Melvin vill gärna ha flaskan fortfarande och jag ser inget konstigt med det när han bara är 8 månader liksom...
Evah Åberg

#10 - Madde

När min dotter föddes så samma sekund som jag fick henne på mig så viste jag att något var unikt med henne och på så sätt inte "normalt". När hon var 6 månader sa jag redan då om Autims. Men nix. När vi hade 2 år kontroll sa jag till om Autism men akk nej. Nu är hon 6 år och till våren ska hon få sin utredning. Jag har fått kämpa just för läkare och BVC anser att de inte är något "fel" på henne.

Enligt dom kan hon inte minnas branden. Ända har hon 1 PTSD anfall var 3 dag. Jag vet hur dom är och jag ser dom innan.

Du som mamma vet när de är dags med att sluta med flaska. Du som mamma vet exakt vad ditt barn behöver. Kampen är att få folk runt om en att se på de. Men läkare och BVC gör en gärna osäker för att dom vill känna "Dom är behöva och kan mer än din instingt"

Tvivla aldrig på dig själv vännen. Tack vare att jag lite på mina instingter så märker jag dom där små sakerna som min hund reagerar på när de gäller dottern.

Svar: Ja du har så rätt ❤ Får börja lita mer på mig själv helt enkelt
Evah Åberg

#11 - nouw.com/sannaevelyne

Så tråkigt när de ska få en att känna sig som en dålig mamma :( det är ju inte alls meningen med dessa besök. Hoppas du inte tar allt för mycket åt dig!

Svar: Nej men precis. Jag försöker att inte ta åt mig utan att tänka att jag vet bäst själv
Evah Åberg

#12 - ullie

åh så fint kort på er. kan va lite jobbigt va de ska säga om de är hemma
men pigg njae det är väl väldigt sällan man är pigg måste ja säga spelar ingen roll om man sover ikapp men nää inte pigg . kram fin fredag

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#13 - Amanda

Vad jobbigt att det blir så där klart man gör det bästa man kan 😊

Svar: Ja precis
Evah Åberg

#14 - ❥ T'

Usch vad jobbigt och tråkigt med såna kommentarer, när man gör allt man kan för att ens barn ska ha det bra och känna sig trygg. Jag har själv inte barn, men när min brorsdotter var liten så fick min bror och hans fru bara höra saker som sårade när de gjorde allt de kunde. Alla barn är individuella och det samma gäller föräldrar. Så trött på att folk, speciellt vården, ska lägga sig i när det går bra att göra som man gör.

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#15 - enna

Finisar! Och den kommentaren du fick var verkligen inte okej, man mår ju inte bättre av det <3

Svar: Tusen tack <3
Evah Åberg

#16 - Hilma Eklund

Vad jobbigt att tvivla på sin roll som mamma. Jag är helt säker på att du är en jättebra förälder. Det är nog det dåliga självförtroendet som slår till... Massa kramar till dig fina du! <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#17 - Jasmine

<3 Tack för att du delar med dig. Var stolt över dig själv som mamma.

Svar: Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar.

Kram

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg