Att vara mamma och behöva egentid

Jag såg en tråd på facebook där det diskuterades egentid. Många av dessa mammor menade på att de har skaffat barn för att de älskar sina barn och har därför valt bort sin egen tid. De vill vara närvarande mammor till 100% och förstår sig inte alls på egentid och många var väldigt dömande i sina kommentarer.

Egentid är olika för olika människor

Först och främst så tror jag att egentid har olika innebörd för olika människor. Vissa tar egentid när barnen sover och kollar då exempelvis serier, läser en bok, myser med sin partner osv. Någon annans egentid kanske är att få gå på toaletten ifred, medan andra kanske vill gå ut med vänner, träna eller dricka sitt morgonkaffe ifred. Jag tror att vi alla behöver den här tiden där man bara får vara sig själv en stund och inte bara mamma. Där man kanske går till frisören och blir ompysslad eller får köra ett svettigt pass på gymmet utan att någon skriker: "maaaammma". Jag tror att det annars är lätt att tappa bort sig själv, sitt egenvärde och att man faktiskt är en egen individ med behov, tankar och känslor, exakt som innan man fick barn.

Man är inte mindre mamma

Jag anser inte att man är mindre mamma för att man ibland får lite tid för sig själv, där man ibland får hämta andan. Jag tror däremot att det är nyttigt både för barn och för mamma att ibland komma ifrån varandra. Jag tror inte det är nyttigt för barn att ständigt sitta fast i någon av sina föräldrar, men det är nog inte heller nyttigt att ständigt vara ifrån sina föräldrar så enligt mig gäller det att hitta en balans. Jag tror också det är nyttigt för barnen att ibland få umgås med den andra föräldern ensam (om det finns en till bra förälder med i bilden som är bra) och då kan ju den andra få lite egentid.

Viktigt att vårda alla relationer

Att vara mamma är så klart den viktigaste rollen i ens liv, men man är också dotter, syster, kollega, vän, fru som också är viktiga relationer att vårda, och en av de viktigaste är ju relationen till sig själv. Jag tror att om mamma mår bra, så mår också barnen bra. Tyvärr är det ju så att mammor oftast blir skammade för att de väljer att ha lite egentid, medan pappor inte alls döms på samma sätt när de tar egentid och detta är något vi måste jobba bort. Mammor är inga robotar som orkar eller klarar allt och de behöver också få hämta andan ibland.

Vad är dina tankar om ämnet?

#1 - Netti Starby

Det där är så himla individuellt och jag tappade bort mig helt när mina barn var små. När jag tänker tillbaka så hade jag behövt egen tid då och då för sånt är ändå viktigt. Bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#2 - Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv

Jag tänker att man får göra som man vill. Man är heller inte mindre mamma för att man vill spendera all tid med sina barn. Idag är det tabu att vilja leva för sina barn, och jag tycker det är upp till var och en.

Svar: Ja, som jag skrev så tänker jag att egentid innebär olika saker för alla och för vissa är egentid att bara få bajsa ifred, medan vissa vill träffa vänner. Jag upplever absolut inte att det är tabu att vilja vara med sina barn, men däremot att mammor döms för att de ibland behöver andas.
Evah Åberg

#3 - ❥ T'

Så bra inlägg! Egentid betyder väl i regel att man vill vara ensam och utan sitt barn under en kort tid, t.ex. att få ta en lång dusch eller umgås med sina vänner eller vad det nu kan vara. Jag förstår att vissa resonerar som att man gav upp den rätten när man valde att skaffa barn, men personligen tror jag att alla behöver det någon gång ibland och barnen behöver inte ha uppmärksamhet av föräldrarna exakt hela tiden. Däremot har jag själv problem med att se folk som skaffar barn men som ändå ska ut och festa och liknande. Även det kan ju ses som ensamtid, men det är min egna åsikt som varken är rätt eller fel.

Svar: Tack så mycket! Nej men exakt. Jag tror det är lätt att man annars går in i väggen om man aldrig får 5 minuter ifred liksom
Evah Åberg

#4 - Hilma Eklund

Egentid tror jag verkligen är superviktig, oavsett <3 jättebra inlägg!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#5 - Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå"

Tror att man behöver egentid vare sig man är sambo, förälder eller både och. Man slutar ju inte älska dom för det liksom. Ibland måste man kanske sakna & längta…fast inte för länge, det tycker jag är jobbigt men ett tag bsra, när man vet när man ses igen liksom.

Svar: Nej men exakt och jag tänker att som förälder är det oerhört skönt att duscha eller gå på toa ifred iaf
Evah Åberg

#6 - Jessi

Jag håller med dig. Egentid behöver man på olika sätt. Räcker med att gå in i duschen. Men sen kanske man behöver gå ut & gå själv. Å ta egentid när barnen kanske sover är helt Okej iaf för mig🙂.

Svar: Ja precis 😊
Evah Åberg

#7 - Therese Carlsson

När barnen va mindre så va det egentid att få vara ensam på toa men nu när dom är 15 och 6 år som egentid är när mannen tar barnen och åker en sväng så jag får andas för det är stimmigt

Svar: Förstår vad du menar!
Evah Åberg

#8 - Diana Saelöen

Jag tycker att det var det dummaste jag hört... att man väljer bort sin egen tid för att man älskar sina barn. Om man verkligen älskar sina barn så ser man till att ta hand om sig själv så att man mår bra och orkar vara en god mamma med sina barn. Det är helt essentiellt... att må bra i sig själv och för det krävs att man tar sig lite egentid oavsett hur denna ser ut.

Svar: Exakt så jag menar!
Evah Åberg

#9 - yasmine mamma till dennis och angelina

jag tycker egentid är viktigt - det kan handla om att fika ensam nån timme eller med någon vän.
det handlar om att alla ska få ha kvar något intresse eller något man vill få göra för sig själv en stund.
jag tar alltid en kaffe på bageriet efter lämning av barn då har jag min mysiga fika stund - den är underbar.

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#10 - enna

Egentid är så viktig! Tänker att det oavsett vad är viktigt att få vara själv och göra det som känns viktigt och bra :)

Svar: Ja men exakt :)
Evah Åberg

#11 - Amanda

klart att man ska kunna vara mamma fast man behöver egen tid tror alla behöver nån typ av egen tid som du skriver om :) <3

Svar: Ja det tror jag med 😊
Evah Åberg

#12 - Silverblomma

Självklart är det bra med egen tid ibland, man får mera ork och blir en bättre förälder på köpet, mycket folk har åsikter om allt, men att ständigt vara en trött och sliten mamma är inte heller bra för barnen..bättre med en pigg och utvilad mamma som orkar vara närvarande

Svar: Ja men exakt och alla hittar ju orken på olika sätt, men att göra saker för en själv, oavsett om det bara är att få ta en dusch ifred är viktigt
Evah Åberg

#13 - Sandra Jönsson

Jag håller med dig i att kvinnor döms hårt, hårdare än män. Jag rättar mig själv ibland när jag blir för kritisk gentemot andra och tycker det är viktigt att vi alla reflekterar kring vad som får oss att tycka och tänka vissa saker, att ta lite mera ansvar för våra åsikter. Jag är inte mamma själv och har därför svårt att sätta mig in i vad det kan innebära att plötsligt behöva tillgodose någon annans behov framför mina.

Svar: Ja det är så viktigt att rätta sig själv för man hamnar i det där kritiska lättare än vad man tror... Det är svårt att sätta sig in i innan man är där själv
Evah Åberg

#14 - Malin

Självklart ska mammor ha egentid! Det är som du skriver behovet är växlande, men helt klart behöver man tid för sig själv i bland och tid med sin partner i bland.Har maormor farfar eller nära vän som barnet är trygg med, så kan man lugnt lämna sitt barn några timmar i bland eller till och med en helg nån gång när amningen är över.Det är investering i familjen, med sin ork och som person.När jag började jobba igen när mitt första barn var 1 år och 2 månader, bar jag sååå glad att få vara malin på dagarna och inte bara mamma. Jag tyckte det car skönt att gå och jobba. En del förstår inte hur man tänker då. Men när barnet har det bra på dagis eller hos annan barnvakt varför inte njuta av den tiden.
Jag var en så mycket bättre mamma sen mär jag kom hem.


Svar: Ja det förstår jag, för oavsett hur mycket man än älskar sina barn så behöver man ibland få släppa ansvaret också, oavsett om det handlar om att få duscha och bajsa ifred eller om att få träffa vänner.
Evah Åberg

#15 - Tess

Egentid är olika för alla, alla har olika begär o måsten för att återvänt sig :) spelar ingen till de är så olika för alla liksom vad vi behöver! Inget fel med det

Svar: Ja precis 😊
Evah Åberg

#16 - Malin

Vad bra att du delar med dig av detta! Även fast du är mamma och det kanske är det starkaste och finaste, så är du ju inte "bara" mamma. Du gör helt rätt i att fortsätta vara och göra saker som du var och gjorde innan <3

Svar: Nej men exakt. tack så mycket fina du!
Evah Åberg

#17 - Carolina

Klart att man är värd egentid, oavsett hur mycket man älskar sitt barn så är man såklart i stort behov av att få vara sig själv också ibland. Som du säger så kommer jag värdesätta tider och vårda relationer via egentid men också se till att jag får göra det jag behöver som individ t.ex. gå på toa själv, klippa håret eller liknande. :)

Svar: Ja men exakt :)
Evah Åberg

#18 - Tess

Egentid är olika för alla, alla har olika begär o måsten för att återvänt sig :) spelar ingen till de är så olika för alla liksom vad vi behöver! Inget fel med det

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#19 - Annika

Jag tror absolut att mammor behöver lite egentid och få pyssla om sig själv litegrann. Jättefin bild på dig och din kompis. Kram.

Svar: Tack! Det är min syster :)
Evah Åberg

#20 - Flisan

Egentid behövs alltid!

Svar: Ja jag tror också man behöver egentid ibland
Evah Åberg

#21 - Ida

Åh håller med dig! Behöver vara ensam / hålla på med egna hobbies / träffa vänner för att må bra. Speciellt märks det när jag inte får hålla på med mina kreativa saker (rita, måla, pyssla) pga för mycket jobb och bara vardagssysslor. Då blir jag helt olycklig - mer irriterad - det går ut över barnen.

Svar: Ja jag förstår vad du menar
Evah Åberg

#22 - Jasmine

Ett så väldigt bra inlägg! Jag håller med dig om det du skriver. Tack för intressant läsning.

Svar: Tack snälla, vad roligt att du gillar sidorna i min bullet journal. Tack för att du kommenterar.

Kram

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg