Att bli medveten om sina tankar

Jag tror det är viktigt att bli medveten om sitt tankesätt, hur man tänker och agerar i olika situationer. Tankar är ju något vi många gånger tänker automatiskt utan att vara medvetna om det. Jag tror också det är viktigt att veta att man inte är det man tänker alla gånger. Detta är något jag personligen jobbar mycket med just nu för tankens kraft är så mycket större än vad man kan tro.

Låt ske det som sker

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så har det stundvis varit väldigt tufft för mig att bli förälder. Jag har tvivlat mycket på mig själv och skapat så mycket onödig oro hos mig själv för att jag stressar upp mig och oroar mig inför något jag inte kan påverka. Därför försöker jag varje dag, flera gånger om dagen nu att bryta mina dåliga tankar när de väl kommer. Jag försöker tänka: "Jag klarar detta. Oavsett vad som än händer så klarar jag detta." Jag vet ju liksom inte om det kommer bli en dålig natt eller en jobbig dag med mycket skrik, men oavsett om det blir det eller inte så kommer jag klara det och det är så här det är liksom. Detta är saker som ligger utanför min kontroll så jag måste bara släppa taget och bli medveten om hur många gånger jag faktiskt automatiskt tänker negativt och oroar mig. Jag måste tänka att jag ska låta ske det som sker.

Jag är bra

Jag säger till mig själv varje dag nu att jag ÄR en bra mamma. Jag ÄR en bra människa och jag ÄR stark. Oavsett vad min hjärna än vill intala mig andra saker så ÄR jag bra och jag klarar detta. Så detta är nog mitt största projekt just nu, att faktiskt bli medveten om de stunder jag tänker negativt och försöka byta ut den tanken och avdramatisera mina känslor och tankar lite. Inte mata dem mer liksom. Känslor är bara känslor och tankar är bara tankar.

Jag klarar så mycket mer än vad jag tror och jag ska fortsätta säga detta till mig själv varje dag. Jag ska klara detta och faktiskt hitta det där lugnet som jag så gärna vill.

#1 - Madde

Ibland kan det vara så svårt att tro på det, speciellt då man har dagar då allt bara blir fel. Sen blir man matad med alla gulliga bilder på sociala medier där allt är perfekt. Lovar dig att de flesta har det inte så perfekt, man är trött, sliten. barnen gråter och allt rasar men alla mammor där ute är helt fantastiska oavsett.

Svar: Det är så sant! Man är verkligen inte ensam även om det känns så ibland
Evah Åberg

#2 - motherandwife

Man ska inte lyssna på alla tankarna. Jag låter mina tankar bara sväva iväg. Men de tankarna som är mer i hållande eller som kommer tillbaka. Dom kan jag lyssna på :)

Svar: Mina negativa tankar är ju tyvärr ihållande eller kommer tillbaka ofta så det funkar inte för mig tyvärr
Evah Åberg

#3 - Enna

Så bra skrivet! När jag hinner brukar jag starta min morgon med att skriva några olika positiva punkter :)

Svar: Det är jättebra ju 😊
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Jag jobbar också med mina tankar och det är viktigt att vara medveten om det. Jättebra skrivet. Kramis <3

Svar: Tack så mycket 😊
Evah Åberg

#5 - Jennysvardag

Även fast det är svårt att tänka så klarar man alltid mer än vad man tror. Även fast det har blivit en natt med lite sömn så klarar man det. Det är jättebra att jobba med dessa tankar. Vet jag gjorde det i början när man son var nyfödd. Som att jag har varit ensamstående hela tiden

Svar: Ja exakt!
Evah Åberg

#6 - Hanna Karlsson

Det är så mycket lättare att klanka ner på sig själv än att vara snäll och tänka bra tankar. Så konstigt det där, hur elak man kan vara mot sig själv. Det skulle man ju aldrig tänka om någon annan. Bra att du peppar dig mentalt med positiva tankar!

Svar: Ja det är sjukt egentligen att man ska vara så hård mot sig själv
Evah Åberg

#7 - Lillan Kind

Ja om det är något som är viktigt att bli medveten om så är det just hur tankar styr hela vår tillvaro. Tar man sig ur negativa tankemönster så skapar man förutsättningar för en positiv tillvaro.

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#8 - Jessi85

Det är en väg att vandra. Att tro på att man klarar det. Jag förstår absolut din oro eftersom det är utanför din kontroll & comfort. Därför att jag är likadan. Vill ha koll & så. Men man får tänka lite. Hur är jag själv under en dag. Jag kanske inte är glad hela dagen. Samma på natten. Vissa nätter har jag mindre bra nätter. Men ofta har jag bra nätter 😊. Det är bra att du jobbar med dig själv. Du kanske ska kontakta någon som är icaamba situation som dig & samma ålder. Höra vad hon säger om din oro. Men tankar är svårt att styra ❤️

Svar: Ja du har så rätt :)
Evah Åberg

#9 - Rebecca

Alla har vi sämre dagar och alla tampas vi med jobbiga tankar ibland. Men förstår såklart att det känns tufft när de där tankarna är ihållande och kommer tillbaka ofta. Hoppas att det väder för dig snart.

Svar: Det hoppas jag med
Evah Åberg

#10 - Anonym

Min man har börjat med ett rätt intensivt terapiarbete och det har även fått mig att stanna upp och fundera över vissa saker som jag gör och tänker. Varför reagerar jag på detta sättet. Varför gör jag så. Kommer detta att påverka mina barn. Tror det är jätteviktigt att reflektera över oss själva

Svar: Ja jag tror också att det är väldigt viktigt faktiskt
Evah Åberg

#11 - ★Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ★

Det är ju viktigt att ta sig tiden att känna så också. Man är bättre än hjärnan tror. Jag går ju en ätstörningsbehandling och föreningen Frisk och Fri har en tröja som det står: Här går jag och duger på. Den ska jag köpa en dag, det finns ett så otroligt viktigt budskap i den. Man duger som man är.

Svar: Ja verkligen så viktigt att inse!
Evah Åberg

#12 - Mirre

jag gick hos psykolog i säkert 1 års tid i samma veva och hon bad mig skriva upp det jag blev glad för varje dag. Likaså att färglägga dagarna. Dagarna var från svart till rött och däremellan finns det flera färger som grått, grönt, gul, orange och då sist röd. Svart sämre dag och röd bra dag. Så kan man se på sig själv att tja i går var det en svart dag och det är faktiskt OK att det var så, men idag är det kanske lite mer år grå, t.o.m kanske ljusgrå som går mer mot gul och då kunde man berarbeta sig själv lite mer. Det hjälpte dör mig =D. Samt jag såg också att jag mer och mer skrev saker jag vart glad åt. Sedan ska man alltid ha med sig att det är ok att vara orolig, det är bara ett tecken på att du är mamma och är rädd om ditt barn, inget fel med det. Det är jobbigt för dig, men inget som är fel

Svar: Åh det var ju riktigt smart. Tack för att du delar med dig :)
Evah Åberg

#13 - Sandra Jönsson

Utan att vara expert på området tänker jag att (själv)medvetenhet kring de egna tankemönstren är en av de bästa utgångspunkterna. Om man kan känna igen vissa mönster kan man också hejda sig, precis som du skriver. Kanske att man aldrig blir helt fri från de negativa tankarna, men med (själv)medvetenheten som redskap kan man alltid parera dem.

Svar: Ja exakt. Så viktigt att i alla fall försöka så gott man kan
Evah Åberg

#14 - Michelle

Jag hade samma grej innan fast i en annan situation sp jag förstår detta inlägg och respekterar det verkligen . Jag lät min pngest ta över så jag inte kunde jobba . Hjärnspökerna tog över och sen nör jag tvingade bort det så var jag fri och nu går jag till jobbet oavsett vad. Så att tänka på andra banor än låta det negativa styra gör sp att man kan leva mkt lättare

Svar: Åh vad glad jag blir av att du kunde jobba bort det! Heja dig! ❤
Evah Åberg

#15 - Sophia

Att bli medveten om hur man tänker är jätte bra! Då kan man lättare bryta dom och ersätta med en bra tanke :)

Svar: Ja precis 😊
Evah Åberg

#16 - Ullie

Bra med positiva tankar .men det kan va svårt .för att bryta brukar ja sätta på musik ja gillar o vips så börjar man sjunga med i tankarna skingras
Såklart är du den bästa mamman för din kille skrutt . Han älskar dej villkorslöst tänk på det ❣️🤔😂

Svar: Tack för att du delar med dig och tack för dina fina ord vännen ❤
Evah Åberg

#17 - T'

Så bra och viktigt inlägg!

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#18 - Annika

Så bra att du tänker positivt när de negativa tankarna kommer. Kram.

Svar: Ja man får försöka iaf
Evah Åberg

#19 - Jasmine

Heja dig! Att vara förälder till en liten och därmed inte kunna styra hur dagen blir, hur barnets humör är eller för den delen hur man själv mår och med möjlighet att återhämta sig vid behov kan orsaka en oerhörd stress. Jag försöker vara medveten om mitt eget förhållningssätt, med förhoppning om att det skall kännas lättare att hantera dagen. Det är dagligen en utmaning! Att vara ensam med liten är än mer utmanande, därav kan jag förstå att just nätterna är jobbiga för er. Jag beundrar dig! <3

Svar: Tack så mycket! Det gör mig glad att du gillade majsidorna i min bullet journal.

Kram

Svar: Tack för att du delar med dig! Så skönt att veta att man inte är ensam
Evah Åberg