Negativa tankar kan bli en snöbollseffekt

När man tänker negativa tankar så är det lätt att man hamnar i en så kallad snöbollseffekt och man riskerar att tänka fler och fler negativa tankar. Det blir liksom en ond spiral och det kan vara svårt att ta sig ur. Risken är också stor att tankarna blir mer och mer negativa och kanske väldigt mörka till slut. Från att tänka negativt om något så tänker man helt plötsligt negativt om nästan allt och börjar tro att allt och alla är emot en. Man kanske börjar tänka att alla vill förstöra för en, även om det är människor som knappt vet vem man är. Man kanske börjar tro att alla människor är elaka och vill ont i världen. Ju mer fel man letar, desto mer fel kommer man "hitta" för att man är så inställd på att tänka negativt.

Att bara se sin egen föreställda bild

Ett exempel kan vara att om man får en ny chef så tänker man direkt: "Åh nej, en ny chef. Hen kommer säkert vara en idiot och kommer bara vilja förstöra för mig. Nu kommer det inte vara roligt att gå till jobbet längre!" Då går man liksom in med inställningen att den nya chefen kommer vara dålig, vilket kan göra det svårare att faktiskt ta till sig den nya chefen och se personen på riktigt och inte bara sin egen föreställda bild av personen.

Gå in med en positiv inställning

Om vi ska tänka lite logiskt så är ju de flesta människor inte elaka och vill en illa, trots att man kanske känner så ibland. Och även om det ibland kan kännas som att inget går ens väg så finns det så mycket positiva saker både i våra egna liv men också i världen. Så det gäller att försöka bryta dessa negativa tankemönster och faktiskt försöka gå in med en positiv inställning eller helt utan värdering. Att gå in utan värdering kan då innebära att man inte varken tänker positivt eller negativt om att få den där nya chefen, utan bara konstaterar att det kommer bli en ny chef och att det blir som det blir, att vi inte tänker sia om framtiden när vi inte vet hur det kommer att bli.

Det är viktigt med en bra livskvalité

Jag tror det är viktigt att bryta negativa tankemönster för sin egen livskvalité, just för att jag vet själv hur jobbigt det faktiskt är att vara negativt inställd. Då blir saker skrämmande, jobbiga, irriterande, ledsamma och det blir en vana att tänka så. Jag har själv jobbat mycket med att förändra mitt tankemönster och gör fortfarande. För visst är det ändå mycket roligare och skönare att faktiskt kunna hantera saker med ro och glädje än irritation, misstro och ilska? Sen ska man självklart få tänka negativa tankar ibland och få må dåligt, men jag tror det är viktigt att själv försöka bryta de negativa spår man hamnat i. Det finns mycket hemskt i världen, men det finns också så mycket kärlek, omtanke, glädje, gemenskap och den ska vi ta vara på.

 

Hur är din inställning till livet, samhället och medmänniskor? Tänker du ofta negativt när du möter ett problem? Ser du ofta hinder som kanske inte ens är ett hinder? Berätta gärna om du vill i kommentarsfältet. ♥