Negativa tankar kan bli en snöbollseffekt

När man tänker negativa tankar så är det lätt att man hamnar i en så kallad snöbollseffekt och man riskerar att tänka fler och fler negativa tankar. Det blir liksom en ond spiral och det kan vara svårt att ta sig ur. Risken är också stor att tankarna blir mer och mer negativa och kanske väldigt mörka till slut. Från att tänka negativt om något så tänker man helt plötsligt negativt om nästan allt och börjar tro att allt och alla är emot en. Man kanske börjar tänka att alla vill förstöra för en, även om det är människor som knappt vet vem man är. Man kanske börjar tro att alla människor är elaka och vill ont i världen. Ju mer fel man letar, desto mer fel kommer man "hitta" för att man är så inställd på att tänka negativt.

Att bara se sin egen föreställda bild

Ett exempel kan vara att om man får en ny chef så tänker man direkt: "Åh nej, en ny chef. Hen kommer säkert vara en idiot och kommer bara vilja förstöra för mig. Nu kommer det inte vara roligt att gå till jobbet längre!" Då går man liksom in med inställningen att den nya chefen kommer vara dålig, vilket kan göra det svårare att faktiskt ta till sig den nya chefen och se personen på riktigt och inte bara sin egen föreställda bild av personen.

Gå in med en positiv inställning

Om vi ska tänka lite logiskt så är ju de flesta människor inte elaka och vill en illa, trots att man kanske känner så ibland. Och även om det ibland kan kännas som att inget går ens väg så finns det så mycket positiva saker både i våra egna liv men också i världen. Så det gäller att försöka bryta dessa negativa tankemönster och faktiskt försöka gå in med en positiv inställning eller helt utan värdering. Att gå in utan värdering kan då innebära att man inte varken tänker positivt eller negativt om att få den där nya chefen, utan bara konstaterar att det kommer bli en ny chef och att det blir som det blir, att vi inte tänker sia om framtiden när vi inte vet hur det kommer att bli.

Det är viktigt med en bra livskvalité

Jag tror det är viktigt att bryta negativa tankemönster för sin egen livskvalité, just för att jag vet själv hur jobbigt det faktiskt är att vara negativt inställd. Då blir saker skrämmande, jobbiga, irriterande, ledsamma och det blir en vana att tänka så. Jag har själv jobbat mycket med att förändra mitt tankemönster och gör fortfarande. För visst är det ändå mycket roligare och skönare att faktiskt kunna hantera saker med ro och glädje än irritation, misstro och ilska? Sen ska man självklart få tänka negativa tankar ibland och få må dåligt, men jag tror det är viktigt att själv försöka bryta de negativa spår man hamnat i. Det finns mycket hemskt i världen, men det finns också så mycket kärlek, omtanke, glädje, gemenskap och den ska vi ta vara på.

 

Hur är din inställning till livet, samhället och medmänniskor? Tänker du ofta negativt när du möter ett problem? Ser du ofta hinder som kanske inte ens är ett hinder? Berätta gärna om du vill i kommentarsfältet. ♥

#1 - Fröken Rödlök

Ofta blir mina tankar så som du beskriver. Jag vet att jag inte borde tänka men gör det ändå. Jag mår ju bara dåligt av det så fattar inte varför jag tillåter mig.

Svar: Samma här. Det är så himla lätt att hamna där...
Evah Åberg

#2 - Blondina

Det stämmer så väl, ja brukar göra så..neg tankar sen eskalerar de och blir värre och värre, jag verkligen hatar de spec när hjärnspökerna är igång och allt eskalerar till 10 ggr värre

Svar: Jag förstår vad du menar!
Evah Åberg

#3 - Anita

Så sant!

Svar: ja :)
Evah Åberg

#4 - Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå"

Klart det underlättar att tänka positivt vid såna lägen men om man har blivit bemött på ett negativt sätt om o om o om igen förut så är det svårare.

Svar: Jo jag vet. Jag jobbar själv på detta än idag men det gäller att försöka ta kontroll över sina tankar
Evah Åberg

#5 - Cecilia Johansson

Vilken bra och beskrivande bild.
Jag har lätt för att tänka positivt när jag är glad och mår bra. Känns det tungt så går ofta mycket emot mig. Då kommer de negativa tankarna fram.

Svar: Jag är exakt likadan faktiskt
Evah Åberg

#6 - ❥ T'

Så bra inlägg!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

När jag mådde som värst hade jag ett negativt tankemönster som fick mig att må ännu värre. Har sedan några år tillbaka jobbat med att bryta negativa tankar mot positiva och det går framåt. Jättebra att du lyfter ämnet för jag är en av dom som var då omedveten om det. Kramis <3

Svar: Vad skönt att det går framåt :) Kram!
Evah Åberg

#8 - Jessi

Jag ser saker oftast positivt. Vi är lite olika här hemma. Min sambo är ofta negativ. Iaf på morgon. Men han är värdens morgon tröttaste person jag med. Det är ju ingen bortförklaring. Jag försöker att få honom att tänka positivt 😊. Det är inte lätt. När jag har riktig dåliga dagar. Så kan jag tänka negativt. Men oftast är jag en positivt person 🙂

Svar: Vad skönt att du är det :)
Evah Åberg

#9 - Mirre - Sweetwords

Ja det är ju så sant, många ggr handlar det om avundssjuka att folk är bittra och kläcker ur sig, tror många ggr att de eg inte vill

Svar: Ja många gånger är folk avundsjuka
Evah Åberg

#10 - Madde

Jag går alltid ut med den inställningen att människor jag möter är bra Håller med dig i allt du skriver, och ens egna inställning kan förstöra så mycket.

Svar: Så bra inställning!
Evah Åberg

#11 - charlottelinden.se

Jag är expert på att tänka negativt då min ångestproblematik gör att jag känner oro inför exakt allting. Den senaste tiden har jag dock verkligen försökt att bryta de negativa tankarna och ersätta med positiva vilket jag ska försöka fortsätta med. Kanske kan jag lyckas lura hjärnan till att bli positiv till slut, haha :D

Svar: Förstår dig verkligen och ja man kan faktiskt lura hjärnan. Jag tänker mycket mer positivt nu än för något år sen :)
Evah Åberg

#12 - Diana Saelöen

Jag har alltid försökt knuffa undan negativa tankar till förmån för positiva, det är inte alltid enkelt men precis som du beskriver så blir livet lättare då. Jag är inte en person som ältar och grubblar speciellt mycket... och det är ganska skönt. Men jag gillar inte att fundera och tänka så har å andra sidan alltid något som distraherar hjärnan i bakgrunden

Svar: Jag önskar att jag var mer så också, men jag jobbar ständigt på det
Evah Åberg

#13 - Enna

Så bra tips och tankar!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#14 - Annika

Mycket bra inlägg. Jag försöker tänka positivt, det har hjälpt mig många gånger när livet har varit i gungning. Jag försöker att se det positiva i tillvaron. Sedan så hamnar man i djupa svackor mellan varven. Kram och trevlig vecka.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#15 - ullie

som ja har det nu är det väldigt svårt men man får kolla lite o tänka på något som är bra

ta hand om er o ha en fin vecka kramar

Svar: Jag förstår vad du menar
Evah Åberg

#16 - Jasmine

Bra inlägg! Jag tror på uttrycken "inställningen är allt" samt att "det blir vad man gör det till". Det är ibland lättare sagt än gjort, men jag vill ändå tro att det är ett hjälpsamt sätt att förhålla sig till tillvaron på.
Kram

Svar: tack så mycket! Jo det stämmer ju så bra, men som du skriver så är det tyvärr lättare sagt än gjort
Evah Åberg

#17 - Amanda (Swedish Passport)

Åh, så himla klokt och viktigt inlägg! Negativa tankar föder ju verkligen negativa tankar så man måste aktivt jobba med att stoppa dem när de kommer för att slippa de värsta dipparna :)

Svar: Tack så mycket :) Ja verkligen, lättare sagt än gjort dock...
Evah Åberg

#18 - Carolina

Väldigt bra att poängtera detta och få det att låta så vanligt, eftersom det ändå är ett vanligt beteende hos vuxna individer. Dock visste jag inte att det hette snöbollseffekt hehe :)

Svar: Ja det är nog vanligt hos de allra flesta faktiskt :)
Evah Åberg

#19 - Jasmine

Vill lämna en kommentar för att visa att jag tänker på dig. <3
Kram

Svar: Tack vad snällt av dig <3
Evah Åberg