Att tycka det är jobbigt att vara mamma

Jag älskar att vara mamma, men alltså fan vad jobbigt det är ibland. De där dagarna när man säger nej en miljon gånger, försöker avleda och vara tålmodig men ändå är barnet överallt, hela tiden... Är det inte att försöka riva ned spegeln från väggen så är det att klättra i soffan, på soffbordet eller att slå leksaker i tv:n. Och de där blöjbytena när han aldrig ligger still utan det skriks, kryps iväg, klättras och det är ett helvete att få göra rent och få på en ny blöja så man är helt svettig efteråt. Eller de där stunderna när han inte får som han vill och lägger sig ned på golvet och skriker...

Att drömma om de där lugna stunderna

Melvin är det bästa som hänt mig och jag skulle inte byta bort honom mot något i hela världen. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag vissa dagar drömmer mig tillbaka till den där spontaniteten innan barn. Till de där lugna stunderna. Till de där sena sommarkvällarna där man kunde sitta ute i trädgården utan att behöva tänka på att man snart måste upp igen. Jag ska erkänna att jag ibland saknar de där stunderna med bara Dennis, som par utan att vara föräldrar. Att få gå ut på restaurang och äta en bit i lugn och ro. Att få dra sig på morgonen eller bara ligga i solstolen och slappna av.

Jag visste så klart att det skulle vara jobbigt med barn och jag visste så klart att livet inte blir detsamma som innan eftersom det nu finns en annan individ att ta hänsyn till, men man måste få känna att det är jobbigt och man måste få erkänna att man känner det. Man älskar inte sina barn mindre för att man ibland tycker det är jobbigt och de är inte oönskade för att man ibland vill vara ensam. Trots att jag vet att det är fullständigt normalt och helt okej att känna så här så får jag dåligt samvete för jag tänker på de som har barn som blir sjuka och kanske dör eller på de som aldrig får barn och den sorgen det innefattar och det blir så dubbla känslor i mig när jag vet att det är okej att känna som jag gör, men att jag ändå får dåligt samvete för mina känslor och tankar. Det blir en krock liksom mellan ängeln och djävulen där ängeln försöker bekräfta mig och visa att man får tycka det är jobbigt och djävulen försöker trycka ned mig med att jag inte uppskattar det jag har och att det finns de som har det värre.

Jobbigare om jag själv mår dåligt

Jag är lyckligt lottad som har min älskade son och det vet jag, men jag tycker också det är jobbigt ibland och det är jobbigare de dagar där jag själv mår dåligt på något sätt. De dagar där jag har mycket ångest, är trött eller vad det kan vara. Och även om jag tycker det är jobbigt så är det självklart värt det. Jag försöker tänka att detta kommer gå över. Det kommer bli bättre, det kommer bli lättare. De här jobbiga känslorna och stunderna kommer inte alltid att finnas här.

#1 - Hanna Karlsson

Jag förstår precis vad du menar. Det är jobbigt att ha barn och jag tycker att det är bra att du vågar lyfta de här tankarna. Jag upplever att det är lite tabu att prata om det negativa med att ha barn så bra du lyfter det. Alla känslor kring att vara förälder måste få lyftas och komma fram. Det betyder ju inte att man älskar sina barn mindre för det.

Svar: Ja jag upplever också det i vissa fall. Mom-shaming är ju ganska vanligt om man som mamma behöver lite tid för sig själv eller tycker att det ibland är jobbigt med barn...
Evah Åberg

#2 - Snabela

Jag förstår exakt vad du menar. Jag älskar mina barn. Men ibland så blir jag så himla lee och trött på att få höra mamma, mamma, och allt bråk o tjafs.

Svar: Ja exakt så!
Evah Åberg

#3 - jessiekaos

ja man inte mer än människa , även om man är förälder så är man inte ofelbar <3

Svar: Nej det är så sant 😊
Evah Åberg

#4 - Sandra Jönsson

Jag är inte förälder själv och kan inte sätta mig in i hur du slits mellan känslorna, hur jobbigt det är. Någonstans tänker jag att om samhället inte hade varit så fixerat vid mom-shaming hade mammor inte behövt våndas så. För även om man innerst inne vet att det inte är något fel i känslorna – även föräldrar har rätt att ha en jävligt dålig dag – tvekar man ju på grund av det sociala trycket. Jag tycker det är modigt av dig att sätta ord på känslorna och säkerligen får just dessa ord andra att känna sig mindre ensamma. En stor kram till dig.

Svar: Ja det är så sant. Som kvinna är det verkligen svårt att göra rätt i samhället, mamma eller ej. Tack för dina ord! Kram
Evah Åberg

#5 - Jessifri85

Alla dagar är inte en dans på rosor. Ofta går man till sig själv & tycker lite synd om sig själv. Det får du göra ❤️ . Ena stunden är det att man vill dra sig i håret. Andra stunden smälter hjärta 😍😃. Så är livet. Mer tydligt blir det med barn. Det är inte ett dåligt liv. Bara en dålig dag. Ibland är det skönt att lätta på sitt hjärta & du gör det här på din blogg. Jag tycker det är fint att våga göra det.

En stor StyrkeKram från mig till dig🤗💪🏼❣️

Svar: Du har så rätt. Tack för dina fina ord, vad glad jag blir. kram!
Evah Åberg

#6 - Madde

Det är helt ok att känna så och alla gör det ibland. Det är viktigt att bara få vara ni två också. Ha barnvakt ett par timnar

Svar: Tyvärr inte alltid så lätt att få till barnvakt men måste nog få ett par timmar själva snart...
Evah Åberg

#7 - Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

Har du försökt att söka efter saker som kan underlätta i de situationer när det är tufft för dig? Tänker som blöjbyten om det istället för att han ska ligga ner kanske är bättre med byxblöjor? Jag hade det på sonen då slapp jag skötbordet samt att det var lättare att ta av och på. Finns säkert annat med, men tänker så du kan slippa dessa stunder när det är tufft. Många har massor med tips :) .

Svar: Ja vi har byxblöja men tyvärr är han ju aldrig still hur jag än byter på honom haha. Sen är det värst vid bajs och då är det också svårt att rengöra om han står.
Evah Åberg

#8 - Amanda

självklart ska man få lyfta det jobbiga med att ha barn också allt är inte bara guld och gröna skogar hela tiden tror nog alla mammer tycker att det är jobbigt i bland fast ingen skriver det rakt ut <3

Svar: Ja så är det nog
Evah Åberg