Att tycka det är jobbigt att vara mamma

Jag älskar att vara mamma, men alltså fan vad jobbigt det är ibland. De där dagarna när man säger nej en miljon gånger, försöker avleda och vara tålmodig men ändå är barnet överallt, hela tiden... Är det inte att försöka riva ned spegeln från väggen så är det att klättra i soffan, på soffbordet eller att slå leksaker i tv:n. Och de där blöjbytena när han aldrig ligger still utan det skriks, kryps iväg, klättras och det är ett helvete att få göra rent och få på en ny blöja så man är helt svettig efteråt. Eller de där stunderna när han inte får som han vill och lägger sig ned på golvet och skriker...

Att drömma om de där lugna stunderna

Melvin är det bästa som hänt mig och jag skulle inte byta bort honom mot något i hela världen. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag vissa dagar drömmer mig tillbaka till den där spontaniteten innan barn. Till de där lugna stunderna. Till de där sena sommarkvällarna där man kunde sitta ute i trädgården utan att behöva tänka på att man snart måste upp igen. Jag ska erkänna att jag ibland saknar de där stunderna med bara Dennis, som par utan att vara föräldrar. Att få gå ut på restaurang och äta en bit i lugn och ro. Att få dra sig på morgonen eller bara ligga i solstolen och slappna av.

Jag visste så klart att det skulle vara jobbigt med barn och jag visste så klart att livet inte blir detsamma som innan eftersom det nu finns en annan individ att ta hänsyn till, men man måste få känna att det är jobbigt och man måste få erkänna att man känner det. Man älskar inte sina barn mindre för att man ibland tycker det är jobbigt och de är inte oönskade för att man ibland vill vara ensam. Trots att jag vet att det är fullständigt normalt och helt okej att känna så här så får jag dåligt samvete för jag tänker på de som har barn som blir sjuka och kanske dör eller på de som aldrig får barn och den sorgen det innefattar och det blir så dubbla känslor i mig när jag vet att det är okej att känna som jag gör, men att jag ändå får dåligt samvete för mina känslor och tankar. Det blir en krock liksom mellan ängeln och djävulen där ängeln försöker bekräfta mig och visa att man får tycka det är jobbigt och djävulen försöker trycka ned mig med att jag inte uppskattar det jag har och att det finns de som har det värre.

Jobbigare om jag själv mår dåligt

Jag är lyckligt lottad som har min älskade son och det vet jag, men jag tycker också det är jobbigt ibland och det är jobbigare de dagar där jag själv mår dåligt på något sätt. De dagar där jag har mycket ångest, är trött eller vad det kan vara. Och även om jag tycker det är jobbigt så är det självklart värt det. Jag försöker tänka att detta kommer gå över. Det kommer bli bättre, det kommer bli lättare. De här jobbiga känslorna och stunderna kommer inte alltid att finnas här.

#1 - Pot Pat

Jag tror att du kan klara av det om du anstränger dig faktiskt. För mig är barn som ponnyföl. De blir lite vad man gör dem till och de hittar alltid på något underligt som man kan lära sig av fär att tämja och träna dem, utan att för den sakens skull kunna sätta sig på dem utan att krossa dem. Jag är själv en van förälder som har skrivt en del av mina tankar om barn i min blogg ur flertalet perspektiv som i vart fall är intressanta om man tänker på det. Jag tror du kommer kunna uppfostra Melvin och med tiden kommer du kunna ha honom i en hage utan att hela tiden vara orolig att han ska smita av eller bete sig illa eller riva ner staketet. Det kommer till att gå bra och tiden går väldigt mycket fortare än man tror.

Tips och råd om uppfostran har jag summerat här:
https://svenskrymdkonst.blogg.se/2021/march/anteckningar-fran-min-alien-abduction-nar-piva-gjorde-mig-gravid-med-fan.html

Du kommer till att klara av det.

#2 - Hanna Karlsson

Jag förstår precis vad du menar. Det är jobbigt att ha barn och jag tycker att det är bra att du vågar lyfta de här tankarna. Jag upplever att det är lite tabu att prata om det negativa med att ha barn så bra du lyfter det. Alla känslor kring att vara förälder måste få lyftas och komma fram. Det betyder ju inte att man älskar sina barn mindre för det.

Svar: Ja jag upplever också det i vissa fall. Mom-shaming är ju ganska vanligt om man som mamma behöver lite tid för sig själv eller tycker att det ibland är jobbigt med barn...
Evah Åberg

#3 - Snabela

Jag förstår exakt vad du menar. Jag älskar mina barn. Men ibland så blir jag så himla lee och trött på att få höra mamma, mamma, och allt bråk o tjafs.

Svar: Ja exakt så!
Evah Åberg

#4 - jessiekaos

ja man inte mer än människa , även om man är förälder så är man inte ofelbar <3

Svar: Nej det är så sant 😊
Evah Åberg

#5 - Sandra Jönsson

Jag är inte förälder själv och kan inte sätta mig in i hur du slits mellan känslorna, hur jobbigt det är. Någonstans tänker jag att om samhället inte hade varit så fixerat vid mom-shaming hade mammor inte behövt våndas så. För även om man innerst inne vet att det inte är något fel i känslorna – även föräldrar har rätt att ha en jävligt dålig dag – tvekar man ju på grund av det sociala trycket. Jag tycker det är modigt av dig att sätta ord på känslorna och säkerligen får just dessa ord andra att känna sig mindre ensamma. En stor kram till dig.

Svar: Ja det är så sant. Som kvinna är det verkligen svårt att göra rätt i samhället, mamma eller ej. Tack för dina ord! Kram
Evah Åberg

#6 - Jessifri85

Alla dagar är inte en dans på rosor. Ofta går man till sig själv & tycker lite synd om sig själv. Det får du göra ❤️ . Ena stunden är det att man vill dra sig i håret. Andra stunden smälter hjärta 😍😃. Så är livet. Mer tydligt blir det med barn. Det är inte ett dåligt liv. Bara en dålig dag. Ibland är det skönt att lätta på sitt hjärta & du gör det här på din blogg. Jag tycker det är fint att våga göra det.

En stor StyrkeKram från mig till dig🤗💪🏼❣️

Svar: Du har så rätt. Tack för dina fina ord, vad glad jag blir. kram!
Evah Åberg

#7 - Madde

Det är helt ok att känna så och alla gör det ibland. Det är viktigt att bara få vara ni två också. Ha barnvakt ett par timnar

Svar: Tyvärr inte alltid så lätt att få till barnvakt men måste nog få ett par timmar själva snart...
Evah Åberg

#8 - Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

Har du försökt att söka efter saker som kan underlätta i de situationer när det är tufft för dig? Tänker som blöjbyten om det istället för att han ska ligga ner kanske är bättre med byxblöjor? Jag hade det på sonen då slapp jag skötbordet samt att det var lättare att ta av och på. Finns säkert annat med, men tänker så du kan slippa dessa stunder när det är tufft. Många har massor med tips :) .

Svar: Ja vi har byxblöja men tyvärr är han ju aldrig still hur jag än byter på honom haha. Sen är det värst vid bajs och då är det också svårt att rengöra om han står.
Evah Åberg

#9 - Amanda

självklart ska man få lyfta det jobbiga med att ha barn också allt är inte bara guld och gröna skogar hela tiden tror nog alla mammer tycker att det är jobbigt i bland fast ingen skriver det rakt ut <3

Svar: Ja så är det nog
Evah Åberg

#10 - Mirre

Ja det är jobbigt att vara mamma eller föräldrer helt enkelt och det går i omgångar just vilken energi de tar av en och hur man själv kan hantera det. Trotsen ter sig ju olika från barn till barn också och man kan på det sättet inte säga att det är lika för alls. Jag kan bara instämma i att det är till och från väldigt jobbigt likaväl som det är jättehärligt. Det som är bara är att många är inte så ärliga och törs erkänna det.

#11 - corkystyle

Väldigt bra skrivet. Så ärligt och tror att många föräldrar kan känna igen sig i det du skriver. Jag själv har inga barn men kan ändå förstå det du skriver om. Jag minns hur jag kunde vara som barn men inte när jag var så liten som Melvin. Jag minns hur pappa sa att när jag var som smalast så brottades han med tankarna att visa mig bilder på tjejer med anorexia. Han gjorde aldrig det och det är jag glad för. Om han hade gjort det så hade jag nog sagt men jag är inte så smal. När jag gick i årkurs sex så var jag med när vi övade för Lucia och då var jag på väg att svimma men gjorde inte det då jag sa till. Den morgonen hade jag inte ätit frukost. Självklart så fick pappa veta så efter det så såg han till att vi satt och åt frukost innan han åkte till jobbet.

#12 - Emelie

Guuud vad jag känner igen mig ❤️

#13 - Netti Starby

Nu är mina barn såpass stora men minns att den första tiden hade sina jobbiga situationer. Exakt som du beskriver och speciellt sömnbristen. Det är verkligen inte lätt att vara förälder och kul att du delar med dig om dina åsikter. Kramis <3

#14 - ullie

min Tim är ju ivf barn vi väntade i evigheter efter honom. när han va född hade han kolik o skrek var 20 min typ . så jobbigt o ja undrade i bland hur jkunde ja längta efter detta o så va han allt jag dröm om :)
ja våra skatter är verkligen det allra bästa vi har även i fall de inte alltid är lätt . ta hand om er

#15 - Annika

Så bra att du lyfter fram de här tankarna och känslorna. Du är inte ensam. Det är som du skriver helt okej att känna och tänka så. Du behöver inte ha dåligt samvete. Det är ju en del i Melvins växande. Men jag förstår att det kan kännas jobbigt ibland. Du är en helt fantastisk mamma. Kram.

#16 - Cecilia Johansson

Det är jobbigt när ett barn inte kan ta ett nej. Har inga egna barn, men ogillar tjatet.
Min tidigare blogg har kraschat så jag har tvingats flytta den och börja om på ny kula. Adressen är densamma.

#17 - Flisan

sv: jag med!

ingen är felfri <3

#18 - Carolina

Fint skrivet. Nej, det är inte alls guld och gröna skogar med barn jämt. Exempel är idag då vi snabbt skulle in för att köpa varsin par skor och lillen fick för sig att vilja amma, behövde ny blöjbyte, skulle matas med klämmis, roas och vart sedan övertrött. Något som tidigare tagit cirka 20 minuter max tog idag nästan 60-90 minuter :'D
Jag älskar också min son, det mest finaste jag har, men det hade varit skönt att få snabbt gå ut och in och sen ta allt det där och inte mitt i en affär haha.. ^^

#19 - Blondina

Äsch gumman finns ingen som är felfri eller perfekt, låt dig ha dåliga dagar - de gör jag :) Att vara förälder kan jag inte säga att jag är, men ja man kan känna sig kass som djurägare vissa dagar känner man sig som en dålig uska också om något skiter sig för en på jobbet. Jag vet precis hur de är, men egentligen är dessa känslor helt naturliga att ha - om man inte har de då undrar man ju ifall något är fel på en :) kram fina du

#20 - Carolina

Jag drömmer mig också till sovmorgon och jag tycker också det är skönt att dela upp ansvaret ansvaret med min man gällande vår som. Det sticker jag inte heller under stolen med. Så skönt att få vara lite ensam trots att jag älskar min son såklart 💕

#21 - Jasmine

Tack för att du delar med dig av personliga tankar. Du är inte ensam om att känna så.
Kram

#22 - Ullie

Undrade hur det är så ja inte sett dej på länge

Svar: Det är bra med mig. Bara tappat orken för bloggen, men försöker uppdatera lite igen :)
Evah Åberg