Så tacksam för den hjälp jag fått

Jag är så enormt tacksam för den hjälp jag har fått från psykiatrin genom åren och särskilt från den kbt-terapeut jag gått hos sen 2017 och går hos än idag. Hon är extremt förstående men inte rädd för att väcka nya tankar hos mig och ifrågasätta tankar och känslor. Hon är också väldigt noga med att påpeka att mina känslor och tankar är okej och normala.

Det har hänt så mycket sen jag började hos henne. Dennis träffade jag några månader innan jag började hos henne, men jag har verkligen utvecklats mycket med hjälp av henne. Jag har blivit sambo och köpt hus. Flyttat till en annan ort där jag inte känner någon trots att jag många gånger trodde att jag skulle bli fast i Grums för att jag trodde att jag inte skulle våga flytta. Jag har blivit mamma, som faktiskt är det största av allt det här. Jag har blivit mer självständig och klarar så mycket mer än vad jag tidigare trott. Även om jag fortfarande har svårigheter som jag jobbar mycket med så har det ändå hänt så mycket, vilket jag är otroligt stolt och glad över.

Rätt tidpunkt för att ta emot hjälp

Jag tror verkligen att det var rätt tidpunkt som jag fick kontakt med henne för att jag verkligen var redo att ta emot hjälpen. Det är lätt att man blir defensiv om man får sina tankar, känslor, beteende och mönster ifrågasatta och det är lätt att man då går i försvar och istället för att ta emot hjälpen så stöter man bort den och tycker att personen är elak, dålig eller inte kan sitt jobb. Men är man redo för att ta emot hjälpen så är det lättare att faktiskt våga förändra sina tankar och beteende och då blir det också lättare att förstå att personen inte jobbar emot en utan faktiskt med en. Är man redo för att ta emot hjälpen så blir det också lättare att komma till insikt och förstå att man själv är den enda som kan förändra sitt liv, sina tankar och beteenden. Jag har haft olika terapeuter genom åren och självklart har jag mött människor som jag inte klickat med och vissa har varit mindre bra, men överlag så är jag oerhört nöjd med den hjälp jag fått.

Viktigt att prata om det positiva

Jag tror att det är lika viktigt att prata om positiva bemötanden i vården som de negativa. Jag tror att det kan få fler att våga söka vård om man pratar om även de positiva möten man haft med vården. Över lag så är jag väldigt nöjd med den vård jag fått och det har hjälpt mig otroligt mycket i livet att få den hjälpen och att jag vågat ta emot den.

#1 - Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå"

Helt ärligt så kommer jag inte ihåg vad jag gick – KBT – MBT – DBT. Blandar ihop dom. Jag gick nåt av det för flera år sen typ 2011 / 2012. Där & då tyckte jag att det inte hjälpte mig ett dugg. Jag vet dock inte om det har hjälpt undermedvetet i fortsatta livet. Att jag inte märker av det men…andra runt ikring mig har tyckt det har dom sagt. Verkar också klokt att prata om roliga & positiva saker också inte bara det jobbiga även om det också är bra.

Svar: Ibland kanske det är så att man inte ser det just där och då utan det kanske kommer senare. För mig gav det verkligen effekt direkt faktiskt
Evah Åberg

#2 - Annika

Vad härligt att höra att det har gett resultat med den hjälp du fått genom åren. Kram från mig. Fin bild på Melvin och du.

Svar: Tack så mycket! Kram
Evah Åberg

#3 - corkystyle

Håller med dig att man måste prata om de positiva bemötandena i vården då det lätt att man bara tar upp de negativa. Jag är också glad för den hjälpen jag fick när jag som mest behövde det. Behandlingshemmet räddade mitt liv flera gånger om. Där jag är idag kunde jag aldrig kommit till om jag inte fått den hjälpen jag fick då.

Svar: Åh vad skönt att höra!
Evah Åberg

#4 - Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv

Det är så viktigt att få rätt hjälp med sitt mående själv har jag aldrig fått rätt hjälp. Börjat gå hos en av psykologerna på ätstörningsenheten här I Falun men har tyvärr inga större förhoppningar längre, de släpper mig alltid när jag väl öppnat mig tyvärr. Önskad jag kunde få hjälp som i ditt fall.

Svar: Åh jag förstår. Hoppas du får rätt hjälp snart!
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Vilken resa du har gått igenom till det bättre och helt rätt tankesätt du har. Heja dig. Kramis <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#6 - Amanda

Vad härligt att läsa att du har fått den hjälpt du har behövt och fått bra bemötande. Jag har själv träffat en psykolog, träffade henne 1 år och jag är så glad att jag gjorde det. För idag mår jag mycket bättre. Även om jag fortfarande jobbar med mig själv. :)

Svar: Åh vad skönt att höra! :)
Evah Åberg

#7 - Mina

Härligt när man får den hjälpen man behöver. Viktigt att kunna komma vidare ur svåra situationer och kunna leva. Inte alltid det lättaste att finna rätt person vid rätt tillfälle ❤

Svar: Ja men exakt!
Evah Åberg

#8 - Enna

Det är så underbart att du är nöjd med den hjälpen du får <3

Svar: Ja verkligen <3
Evah Åberg

#9 - Mirre

Jag tror också att man känner när man är redo att ta emot hjälp, man känner när man är motaglig eller ej, jag var jätteredo när jag tog hjälp och det var det bästa jag gjort just då

Svar: Vad skönt att höra!
Evah Åberg

#10 - michelle

vilken resa du har gjort :) du är modig och klarat mkt . det är som du säger man måste förstå att personen inte är emot utan för o hjälpa

Svar: Tack så mycket, vad glad blir! Ja men precis 😊
Evah Åberg

#11 - ullie

men Eva åh va fin han är <3 så han vuxit är så lång nu ja du man är tacksam det har ändå hjälpt mej o gör fortf Om ja kan tänka o inte bara snurrar på o tänker fel
ha en fin måndag o start på veckan

Svar: Ja visst är han fin! Det går så fort, men han ser nog längre ut för att jag är så kort haha. Kram!
Evah Åberg

#12 - T'

Så bra inlägg! Du har kommit så långt och det är så viktigt att se det. Längtar tills jag hittar en terapeut som funkar ihop med mig.

Svar: Tack snälla! Håller tummarna för dig <3
Evah Åberg

#13 - Jasmine

Det gör mig så glad att läsa detta inlägg! Du är fantastisk och ska känna dig stolt över dina framsteg. Tack för din öppenhet och för att du återigen tar upp ämnet om psykisk ohälsa.
Stor kram

Svar: Åh tack så mycket, vad glad jag blir! Dina ord värmer verkligen ska du veta. Kram
Evah Åberg